rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:71/121)

Domowe tagiatelle ze szpinakiem kremowym 231

kapary, 1 łyżka sezamu czarnego. Przygotowanie: Makaron: Z mąki usypujemy górkę, na środku robimy dołek, wbijamy jajka, szczyptę soli, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto (wodę wlewamy stopniowo, bo jajka mogą być różnej wielkości i może będzie trzeba jej mniej). W razie potrzeby dodajemy mąki.  Ciasto musi być jędrne, niezbyt suche, ale też nie lepkie. Z ciasta formujemy kulę(...)podsypanej mąką miseczki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. ciasto jeszcze raz zagniatamy dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy bardzo cienko. Ciasto posypujemy mąka, zwijamy w roladę i tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm. Szpinak płuczemy, sparzamy, przelewamy zimną wodą i odciskamy. (Jeśli mamy mrożony szpinak, to rozmrażamy, odciskamy delikatnie z nadmiaru wody). Na patelni rozgrzewamy

Moniki Smakołyki
Wieniec makowy 206

ogniu, dodać do rozpuszczonego masa mleko i wodę a następnie ostudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Dodać wystudzone masło z mlekiem i wodą a także jajko. Wyrobić dokładnie jednolite, gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W oddzielnym naczyniu masę makową wymieszać z bakaliami i kandyzowanymi owocami(...)masła rozpuścić i schłodzić Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić a następnie, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 50 x 40 cm. Placek wysmarować masłem imasą makową. Ciasto zawinąć w roladę a następnie przeciąć ją wzdłuż zostawiając z jednego brzegu 8-10 cm powierzchni nie rozciętej. Przecięte części zawinąć w spiralę tak aby nacięta część była na wierzchu. Gotowe ciasto przełożyć

Na słodko lub wytrawnie
Ślimaki pomarańczowo-cynamonowe 174

otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody, odstawiamy na chwilę, dodajemy skórkę i lekko podgrzany sok z pomarańczy, cukier, sól, jajko, masło i połowę mąki. Mieszamy składniki, dodajemy resztę mąki i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej masłem miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny(...)podwoiło objętość. Przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Zwijamy w roladę od dłuższego boku, kroimy w 2 cm plastry. Ślimaki układamy na wyścielonej pergaminem blasze, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną- około godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ślimaki

Smakowity Blog Kulinarny
żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec... 206

łyżką cukru, 1 łyżką mąki pszennej, 4 łyżkami ciepłego mleka ze szklanki i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do zaczynu wsypać mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, jajka, kminek, ciepłe mleko i stopioną ciepłą palmę wyrabiać ciasto hakiem z 10 minut i zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia ciasto parę razy zamieszać hakiem i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką(...)recznie wyrobić z 3 minuty ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować i nałożyć usmażone pokrojone pieczarki z cebulą i wymieszane tartą bułką, solą, pieprzem zawinąć z ciasta rolady i włożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia piec w 200C około 35-40 minut i zostawić do przestudzenia - pieczarkowiec najlepiej smakuje letni lub zimny do gorącego barszczu czerwonego

W Mojej Kuchni Lubię
Zygzakowata babka makowa 243

maku mielonego (dwa razy zmielić przez maszynkę)skórka otarta z cytrynyszczypta cynamonu1,5 szklanki cukru50 g płatków migdałów2 jajkaPrzygotowanie:Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka, żółtko, olej i pozostały cukier przełóż do miski. Dodaj ciepłe mleko i drożdże, wyrabiaj mikserem. Miskę przykryj i odstawi na pół godziny(...)cynamon, migdały i żółtka, wszystko wymieszaj i dodać ubite białka.Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą makową i zwiń w roladę, czynność powtórz aby były trzy roladki. Po kolei wkładaj je do formy wsmarowywanej i obsypanej bułką tarta.Układając roladki, lekko je dociśnij, aby nie powstały puste

Niezły Młynek
Rolada truskawkowa w czekoladzie 193

jakości wypieku. W końcu nic tak nie dodaje smaku jak świeże truskawki. Pycha:) Składniki: 100 g cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g masła szczypta soli 2 jajka 50 g drożdży świeżych 200 g truskawek 400 g mąki pszennej tabliczka czekolady Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, masło i dwa żółtka oraz roztopione drożdże w śmietanie(...)Układamy na nim truskawki, jeśli są duże można je pokroić w plastry Zaczynamy zwijać ciasto od dłuższego boku. Boki i końce podwijamy pod spód. Gotową roladę zostawimy jeszcze na około 30 aby ciasto trochę podrosło i smarujemy białkiem z wierzchu aby się ni przypaliło i wkładamy do pieca na około 40 minut na tem. 180 stopni.  W kąpieli wodnej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada jogurtowa 860

Składniki  3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki  1 mały jogurt 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolny dżem (można wymieszać z masłem orzechowym) Wykonanie   Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy jogurt, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wykładamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym(...)minut. Po upieczeniu ciepłe ciasto  wykładamy na bawełnianą  ściereczkę i zwijamy w rulon, zostawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ciasto rozwijamy, smarujemy dżemem i ponownie rolujemy. Można roladę udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Bułeczki cynamonowe 225

margaryny 3 łyżki brązowego cukru 1 czubata łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy(...)masło i mieszamy cynamon z brązowym cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zawijamy w roladę. Zwiniętą roladę tniemy na kawałki, które przekładamy do foremki. Jeśli mamy na tyle czasu pozwalamy wyrosnąć bułeczkom jeszcze raz już w foremce. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nastawionym

Ciastkozercy
Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami 186

ucieramy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka - zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlewamy resztę mleka i 7 dag rozpuszczonego masła. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu aż podwoi(...)ciasto rozwałkujemy  na prostokątny placek grubości ok 1 cm, polewamy resztą rozpuszczonego masła, posypujemy cukrem waniliowym, cynamonem, rodzynkami i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę i kroimy na ok 3 cm plastry. Ciasto układamy na blaszce, przez środek każdej z bułeczek nożem robimy wgłębienie i smarujemy rozpuszczonym masłem lub roztrzepanym białkiem,  odstawiamy raz jeszcze

Słodka Kraina Wypieków
jabłka z rodzynkami w cieście drożdżowym... 169

rondelku i wystudzić pozostały cukier, aromat waniliowy ubić z 1 żółtkiem i 2 całymi jajkami - białko zostawić do posmarowania strucli gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlać do ubitych jajek, wsypać mąkę 50 dag, jeśli trzeba to dosypać ciut więcej, wlać roztopioną palmę ciasto w robocie wyrabiać hakiem z 8 minut i zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką do wyrośnięcia jabłka obrać(...)pokroić w drobną kostkę, dodać cynamon, sparzone rodzynki, cukier i wymieszać, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozłożyć na cieście jabłka, ciasno zawinąć jak roladę i dać na blachę z papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - struclę piec około 40 minut, wystudzoną posypać

W Mojej Kuchni Lubię
Wieniec cynamonowy 208

ogniu, dodać do rozpuszczonego masa mleko i wodę a następnie ostudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Dodać wystudzone masło z mlekiem i wodą a także jajko. Wyrobić dokładnie jednolite, gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W oddzielnym naczyniu wymieszać cynamon z ½ szklanką cukru. 4 łyżki masła rozpuścić(...)Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić a następnie, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 50 x 40 cm. Placek wysmarować masłem i posypać cynamonem zmieszanym z cukrem. Ciasto zawinąć w roladę a następnie przeciąć ją wzdłuż zostawiając z jednego brzegu 8-10 cm powierzchni nie rozciętej. Przecięte części zawinąć w spiralę tak aby nacięta część była na wierzchu. Gotowe ciasto przełożyć

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżowe odrywane bułeczki 238

dodajemy 1 łyżkę cukru i 1/2 szkl ciepłego mleka - rozpuszczamy i odstawiamy.W garnuszku rozpuszczamy margarynę z pozostałym mlekiem i cukrem.Do dużej miski przesiewamy mąką wraz ze szczyptą soli. Dodajemy jajko, rozpuszczone drożdże i rozpuszczoną margarynę z mlekiem i cukrem. Wszystkie składniki dobrze zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie nam odchodziło od ręki i będzie elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)wyrośnięcia (1 -2 godz). Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryna i posypujemy składnikami nadzienia. Zwijamy w roladę i tniemy ją na kawałki grubości 1- 2 cm, a następnie układamy nasze drożdżowe ślimaki w natłuszczonej formie na tartę, najlepiej nie za ciasno, bo ciasto i tak nam sporo urośnie

charlotte gotuje
Ślimak z serem cynamonem 213

łyżeczki cynamonu  Wykonanie farszu  Do miski przekładam serki śmietankowe , dodaję cukier , cynamon i wszystko mieszam i farsz gotowy . Wykonanie ciasta  Do miski wsypuję mąkę , dodaje jajka , skórka z pomarańczy  , rozpuszczone drożdże w cukrze , oraz podgrzane mleko , następnie zagniatamy ciasto aż dobrze będzie wyrobione , i odstawiamy na 50 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce . Po tym czasie(...)miski i przekładam na stolnicę podsypaną mąką , ciasto dzielę na cztery kawałki , każdy kawałek rozwałkowuje i na rozwałkowane ciasto wykładam nasz serowy farsz , rozsmarowuje i zwijam tak jak na roladę , następnie zwiniętą roladę kroję wzdłuż i jeden z przekrojonych kawałków biorę w ręce i zaczynam zwijać tak aby powstawał taki zwinięty warkocz i zaczynam w tortownicy układać naszego ślimaka

Mój Smak
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 222

smalcu 35 g drożdży 1/4 szklanki letniego mleka szczypta soli  na nadzienie: 250 g maku 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  3 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej na lukier: 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu  łyżeczka maku  Mak sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę(...)pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką.  Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 45 minut. Po upieczeniu wyjąc od razu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Trzy brzoskwinie 229

Proste ciasto biszkoptowe o intensywnym smaku brzoskwiń, które występują w nim w 3 różnych postaciach: pokrojone w plasterki owoce, galaretka brzoskwiniowa i dżem brzoskwiniowy w masie

Trzeci talerz
Rolada z kremem jogurtowym 236

Bardzo szybkie ciasto i zawsze się udaje   Składniki na biszkopt jajka, 5szt cukier, 5 łyżek mąka pszenna, 5 łyżek Składniki na krem jogurt owocowy, 1000g żelatyna, 7 łyżeczek Przygotowanie Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy do dużej formy(...)pieca wyłożonej papierem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Jeszcze ciepły zwijamy w roladę i owijamy ręcznikiem, pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Jogurt (u mnie kilka różnych: truskawkowy, brzoskwiniowy i wiśniowy z kawałkami owoców) miksujemy, nie przerywając dolewamy ciepła żelatynę. Wykładamy krem równomiernie na biszkopt, zwijamy w roladę. Chłodzimy. Dekorujemy cukrem pudrem lub płynną czekoladą

Gotowanie moimi oczami
lukrowana jabłkowa strucla 202

letnią wodą, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwanaście godzin ( najlepiej na noc). Kolejnego dnia do zaczynu  dodajemy  resztę mąki, cukier, masło, oraz jajka.  Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy do ciasta nieco wody lub mąki).  Następnie ciasto rozwałkowujemy, na centymetrowej grubości(...)warstwę jabłkowych powideł, zostawiając z każdego brzegu ciasta, po pięć centymetrów bez warstwy powideł.  Teraz jabłkową masę posypujemy cynamonem,  ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady, przekładamy je na wyłożoną pergaminem blachę i całość wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni. Struclę pieczemy w tej temperaturze   przez 45-50 minut

Miód i pieprz
Baba drożdżowa z kajmakiem 231

dalszy...tym razem babka drożdżowa z kajmakiem..   20 g drożdży  3 łyżki cukru 0,5  szkl. mleka 50 dkg mąki 1/4 szkl.oleju 1-2  jajka szczypta soli dowolne nadzienie -np. masa kajmakowa W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną(...)wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce   Tupperware ].Rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą kajmakową, zwinąć roladę i przełożyć do foremki.Odstawić do wyrośnięcia, a następnie upiec

Moje domowe kucharzenie