Pierwszy raz skusiłam się na zrobienie takich rogalików. Nie będę ukrywać, że ich wykonanie jest bardzo pracochłonne. Oczywiście smak rekompensuje wszystko ale zdecydowanie nie polecam osobą, które chcą coś an szybko przygotować w kuchni. Nie byłam zwolennikiem pieczywa francuskiego; rogalików bagietek itp. do puki pierwszy raz nie zjadłam go w Paryżu. Nic co do tej pory jadłam w Polsce(...)powtarzamy czynność i gotowe ciasto zostawiamy na całą noc w lodówce (max może ono leżakować 3 dni) Na drugi dzień rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego trójkąty na rogaliki. Należy je zwijać luźno bo ciasto bardzo urośnie podczas pieczenia. (ja dodałam do środka dżem ale prawdziwe croissanty nie powinny mieć nadzienia) Gotowe rogaliki smarujemy białkiem z wierzchu, układamy
ciastkarnia na kruchym spodziePowidła powstają u nas w olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników(...)właśnie przygotowałam. Do garneczka wyłożyć powidła ze słoika, dodać proporcjonalnie do wagi kakao i ksylitol i podgrzać do dokładnego wymieszania. Odstawić do przestudzenia. Idealnie sprawdziły się jako dodatek do rogalików, przepis już niebawem. Smacznego
Smaczne Zdrowelistopada przygotowałam w tym roku Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami jako szybką odpowiedź na Wielkopolskie rogale marcińskie . Rogalików przygotowałam z połowy porcji, resztę ciasta i farszu wstawiłam do lodówki, gdzie przestały całą noc. Przyszedł na obiad mój tata, więc na deser do herbaty przygotowałam mix ciasteczek. Serowe kruche ciasteczka zrobiłam w iście ekspresowym tempie. Moja rola sprowadziła się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt posmarować lekko olejem i zawijać proste rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut. Napuszone rogaliki posmarować roztrzepanym lekko białkiem i oprószyć dodatki według gustu.Piec w piekarniku nagrzanym
Moje domowe kucharzenieRogale prawie jak marcińskie... a że prawie robi różnice.... z resztą zobaczcie sami.... Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym. Składniki: Ciasto: 500 g mąki; 2 jajka; 8 łyżek mleka; 4 łyżki cukru; 50 g drożdży; 200 g margaryny do pieczenia; Składniki na ciasto wrzucamy do miski i siekamy. Szybciutko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny(...)pomarańczy i aromat rumowy. Białko ubijamy z cukrem i łączymy z resztą składników. Gotowe! :) Do smarowania: 1 żółtko; 2 łyżki mleka. Mieszamy żółtko i mleko. Smarujemy nim każdy rogalik przed włożeniem do piekarnika. Smacznego!!! Zrobione wczoraj miały być na dziś.... A zostało ich tylko tyle: Stąd też mój wniosek, że były pyszne!!! Wszystko to dlatego, że to wyrób wspólny: Siostra
Miksturowniksię to na szczęście nieczęsto. I tak było właśnie w sobotę. Zajrzałam do lodówki o zobaczyłam, że zbliża się termin przydatności sera w wiadereczku. Zabrałam się więc za szybkie rogaliki. One nie wymagają wyrastania, tylko tyle ile czasu zajmuje zawinięcie o posmarowanie wszystkich
Ewa w kuchniRogaliki z ciasta francuskiego z serem wędzonym i szynką to błyskawiczna przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak też podczas wszelkich imprez. Połączenie delikatnego, chrupiącego ciasta francuskiego z charakterystycznym aromatem oraz smakiem wędzonego sera i ulubioną wędliną naprawdę Czytaj więcej
Di gotujekilkukrotnym wałkowaniu i chłodzeniu, musi pozostać na noc w lodówce. Drugiego dnia rano lub przed południem, wałkujemy ciasto, nadziewamy, zwijamy rogale i wypiekamy. Po upieczeniu i wystudzeniu część rogalików możemy zamrozić na później. Wówczas polewamy je lukrem dopiero po rozmrożeniu. *** Przygotowujemy ciasto (najlepiej zrobić to późnym popołudniem lub wieczorem, ponieważ gotowe ciasto będzie musiało leżakować przez noc w lodówce
Blog z ApetytemKażdy kawałek ciasto zwałkować na kształt koła o grubości ok .2 mm. Rozwałkowany okrąg Podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć czekoladę lub inne nadzienie i zwinąć zaczynając od szerszej strony. Rogaliki odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzania się piekarnika. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze
Kulinarne przygodyPuszyste rogale śniadaniowe to pyszny wypiek na każdą porę dnia.Te rogaliki upiekłam na dzisiejsze śniadanie. Zanim przejdę to tego jakich użyłam składników i jak je zrobiłam, to wspomnę o cieście. Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje [...] Artykuł Puszyste rogale śniadaniowe pochodzi
Pieprzyć z Fantazjąrozsmarowujemy nadzienie na każdym, zwijamy trójkąty od podstawy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (brakło mi- dacie wiarę? ;) ) lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą każdy rogalik smarujemy żółtkiem pieczemy około 30 minut w temp 175-180 stopni posypujemy cukrem pudrem – najlepiej jeszcze ciepłe Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height
Domowe ciastaRogaliki z dżemem wiśniowym CIASTO szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 2 łyżki śmietany 1 żółtko 1/2 szklanki cukru pudru mały słoiczek dżemu wiśniowego cukier puder do posypania Mąkę przesiać, dodać margarynę, żółtko, cukier puder, oraz śmietanę. Zagnieść dosyć wolne ciasto. Następnie go rozwałkować dosyć cienko. Radełkiem kroić po skosie dosyć długie trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po trochu dżemu
Gotuję TestujęDzisiaj ekspresowe rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem na podwieczorek lub słodkie śniadanie. Przepyszne, mięciutkie i szybko znikają Robię je z tego przepisu od lat i zawsze wychodzą. Ciasto jest elastyczne i łatwo się wycina. Można nadziewać je dżemem, powidłami, czekoladą lub owocami. Niezależnie od nadzienia, będą pyszne. Bardzo polecam! Składniki : Ciasto: 250 g masła 250 g białego sera (koniecznie
Oryginalny smakostatni weekend w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie " piekliśmy bananowe rogaliki wg przepisu z bloga Candy company
Stare GaryZostało mi troszkę kokosu i kajmaku w puszce. Wystarczyło to wymieszać i już było nadzienie gotowe do rogalików. składniki na całość (ja piekłam z połowy składników) 1 kg mąki tortowej 3/4 szklanki cukru brązowego 1 kostka margaryny 4 jajka 10 g suchych drożdży 1 małe opakowanie śmietany 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu nadzienie
Moje Wyroby