szczypta soli Do dekoracji: 1 żółtko płatki migdałowe Do kolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki grubości kciuka(...)Następnie uformować z nich rożki (fot.1) . Ciastka pojedynczo układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi (fot.2) . Ponieważ rogaliki są małe, dobrze jest przy posypywaniu nieco rozkruszyć płatki, żeby kawałeczki lepiej przylegały. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do uzyskania ładnego, złocistego koloru. Studzić na kratce. Przepis
Świat CiastaPowstałe koło podzielić na 8 trójkątów.( i tak powtarzać tą czynność do wyczerpania ciasta) 3. Przygotowane nadzienie , w małych ilościach nakładać na środek trójkąta. Delikatnie zawinąć w kształt rogalika. Powstały rogalik posmarować od góry białkiem (zamiast białka można użyć małej ilości miodu) 4. Piec w 160-180C do zarumienienia się ciasta (ok.25 minut) . Gdy zauważymy że ciasto się zarumieniło
Gotuj Z Muzykąmuffinki miałam smak już od kilku dni , kiedy to z takim „zaangażowaniem” wcinałam rogaliki marchewkowe . Rogaliki zrobiły furorę w domu - muffinki znikają również w błyskawicznym tempie! Są nie tylko niesamowicie smaczne , ale i zdrowe – śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! U mnie zagościły na stałe! SKŁADNIKI: ( ok. 12 sztuk ) - mąka
Ostra na SłodkoTort makowo kawowy Mikołaj Piernik staropolski Tort piernikowy Ciasteczka misie Ciasteczka z kremem karpatkowym Czerwononose rudolfy Rogaliki z orzechów laskowych Pierniczki z marcepanem Ciasteczka z maszynki Cieszyńskie koniczynki Mikołaj Zakwas buraczany Barszcz czysty Krokiety z mięsem Kapuśniaczki Kruche babeczki Kokosanki Pomarańczowe paluszki Domowy cukier waniliowy Sałatka Rogaliki z białym makiem Likier piernikowy Miodownik Ciasteczka z orzechami Kasztanki
Ala piecze i gotujeRogaliki to te ciasteczka, które robi się szybko i równie szybko znikają. Składniki: -2 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -0,5 kostki margaryny -1 dkg drożdży -aromat -1 jajko -słoiczek dżemu domowego (gęstego) -1 łyżka wody Drożdże rozprowadzamy w wodzie. Do mąki dodajemy cukier puder, jajko, margarynę, aromat i drożdże. Zagniatamy ciasto. Dzielimy(...)części. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Na każdym układamy troszkę dżemu i zwijamy rogaliki: Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowują odstępy. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem. Gotowe. Idealne do kawy lub herbaty. Smacznego
Maminek kulinarnyLekkie, delikatne i bardzo smaczne rogaliki na każdą okazję. Składniki: -4 szklanki mąki -300 ml ciepłego mleka -10 dkg masła -2 żółtka -5 dkg drożdży -3 łyżki cukru -aromat -szczypta soli -odrobina cukru do posypania Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 mleka i 1/2 szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy(...)wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Wycinamy dowolnej wielkości trójkąty. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem jajka. Posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyciasto na talerz/półmisek. Pyszna i efektowna gwiazdka makowa gotowa! Odrywamy trójkąty ciasta (12 kawałków) - ostatni zjada środek :) Smacznego !! Pozostałe ciasto francuskie możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Z każdego koła ( po podzieleniu na 4 części) pozostają 4 "prawie" trójkąty, więc możemy przygotować 8 dużych rogalików z czekoladą, jabłkami, makiem
Moje Kuchenne RewelacjePyszne, drożdżowe rogaliki, które można jeść przy ulubionej porannej kawie :) Nadzienie zależy do naszych upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :) Składniki: 15g drożdży 4 łyżki ciepłej wody 3/4 szkl. mleka 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek) szczypta soli 3 roztrzepane jaja(...)wyszedł trójkąt. Na każdy trójkąt kłaść farsz i zawijać zaczynając od szerokiego boku. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na papierze do pieczenia. Rogaliki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st. C i piec do czasu aż będą brązowe
charlotte gotujeRogaliki robiła moja mama, są pyszne , mięciutkie i takie jakie powinny być. Ze słodkim orzechowym nadzieniem rozpływają się wręcz w ustach :) Składniki: 1/2 kg mąki 5 dag drożdży 150 ml mleka 10 dag margaryny 2 jajka szczypta soli i cukru dodatkowo: gotowa masa kajmakowa w puszce - u mnie orzechowa Przygotowanie: Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia. Wszystkie składniki wrzucić(...)ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi już swoją objętość, ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek. Dzielimy je na trójkąty, tak jak dzieli się na rogaliki i na szerszym końcu kładziemy masę kajmakową lub inną przez nas wybraną. Zwijamy i kładziemy na blaszce wysmarowanej margaryną. Zostawiamy na trochę aby podrosły. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st
charlotte gotujeoczkach. Szczypiorek siekamy bardzo drobno, dodajemy do grzybów, dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto tniemy na trójkąty, przy szerszej krawędzi układamy łyżeczkę farszu i zawijamy w rogaliki. Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 200 C przez 15 minut. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 3 czubate łyżki cukru 7 łyżek mleka 2 jajka + 1 do posmarowania rogalików 5 dag drożdży powidła Przygotowanie: Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem. Mąkę ,margarynę, jajka zagnieść, dodawać utarte drożdże(nie czekać aż urosną) Wszystkie składniki dobrze połączyć i włożyć do lodówki na 0.5 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić(...)sobie na mniejsze części, rozwałkować i .... puścić wodze fantazji:wycinając trójkąty (na rogaliki) szklanką krążki (na półksiężyce) albo co nam inwencja twórcza podsunie, nakładając do środka powidła. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem . Piec w temp. 175 stopni, aż się nie zarumienią. Gotowe lukrujemy , ew. posypujemy cukrem pudrem, gdyż są mało słodkie. Moja inwencja podsunęła mi dziś malutkie
Walijskie Pichceniedobre, polskie hot-dogi z pieczarkami... na takie chodziłyśmy będąc jeszcze w liceum. Niestety na szybko nie znalazłam żadnego fajnego przepisu na takową przekąskę i postanowiłam więc upiec rogaliki z pieczarkami. Teeeeż... wyszły fajne... :)) Na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 szkl. letniego mleka 0,5 szkl. letniej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka(...)solą i pieprzem. Smażyć bez przykrycia w celu odparowania wody. Wystudzić. Ciasto rozwałkować i wycinać spore kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu. Składać na pół, dobrze dociskając obrzeże rogalików. Piekarnik rozgrzać do ok 185st. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem połączonym z wodą ( w celu uzyskania ładnego połysku). Wstawić do piekarnika i piec na zloty kolor ok 25min. Jeść na ciepło
Walijskie PichcenieRogaliki drożdżowe z powidłami to swego rodzaju klasyka ... mięciutkie, pachnące, z pysznym śliwkowym nadzieniem ... pasują idealnie do popołudniowej kawy czy herbatki ... Zapraszam :) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki(...)rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Piec w temp 180st ok 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Lekko wystudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem
Walijskie PichcenieMięciutkie, lekko słodkie z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ... Składniki : 500 mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 całe jajka 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jab łka(...)miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zrumienienia - u mnie
Walijskie PichcenieKolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam sezam, rogaliki z sezamem wyszły znakomite. Pyszne rogaliki z sezamem do kawki Rogale drożdżowe z sezamem SKŁADNIKI: ROZCZYN: drożdży - 4 dag ciepłe mleko mąka - 4 łyżeczki cukier - 2 łyżeczki CIASTO: żółtka jaj - 2 szt cukier - 10 dag mąka -50 dag sól tłuszcz - 10 dag mleko
Kuchnia Danusi