Top 8 przepisów w październiku 2016r. 308sałatka z ryżem 4. Szarlotka z połówkami jabłek 5. Buraczki w zalewie octowej. 6. Naleśniki z mięsem mielonym. 7. Rolada z piersi kurczaka 8. Rogaliki trzyskładnikowe
W kuchni u Moniki
Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood 166sobie, że u mnie na uczelni, która jest prozdrowotna i ekologiczna, w automatach z jedzeniem nie można znaleźć nic, co byłoby zdrowe… Same batoniki, „kole” czy rogaliki. Uczelnia, na której kształci się przyszłych dietetyków, kosmetologów i fizjoterapeutów (osoby, które mają dbać o nasze zdrowie i dobry wygląd), serwuje swoim studentom do wyboru tylko takie coś…słów
Blendman
Masa orzechowa do... rogalików, bułeczek... 244Chciałam zrobić rogaliki, do których potrzebowałam nadzienie. Nie wiedziałam jakie wybrać. Może z różą.... może z makiem...? W końcu pomyślałam, że zrobię z nadzieniem orzechowym. Nie miałam gotowej masy, więc musiałam ją zrobić. Dlatego pomyślałam, że przy okazji zrobię zdjęcia, opiszę i będzie post o tym jak zrobić taką najłatwiejszą orzechową masę do deserów. Jak pomyślałam
Kuchnia u Krysi
Rogaliki czekoladowo- budyniowe 383kąpieli wodnej. Platy ciasta francuskiego kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku, a następnie na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy rozpuszczoną czekoladą a na krótszy bok dajemy łyżeczkę budyniu. Zwijamy w rogalik. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez ok 15 minut
Kuchnia w czekoladzie
Dżem jabłkowy z cynamonem 205Taki pyszny dżem jabłkowy z mocną nutką cynamonu, zawsze przygotowuję go z antonówek. Często wykorzystuję go do naleśników lub rogalików. Składniki: 3 kilogramy obranych jabłek 0,5 kilograma cukru 2 łyżki cynamonu Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Obrane jabłka oczyszczamy z gniazd nasienny, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i wsypujemy cukier, wszystko dokładnie
Bajeczna Kuchnia
Chleb orkiszowy na drożdżach 166Dzisiaj Światowy Dzień Chleba, co uświadomiłam sobie przed chwilką dzięki wpisom na obserwowanych blogach. Chleba dzisiaj nie piekę, póki co piekarnik okupują dyniowe rogaliki z orzechami, i na nich dzisiaj poprzestanę, ale na szczęście dogrzebałam się przedpotopowego przepisu, którym jeszcze się z Wami nie podzieliłam. Pewnie dlatego, że chlebek wprawdzie wyszedł mi bardzo smaczny, ale niezbyt piękny - do ciasta chlusnęło
Kuchenne zapiski Edyty
Smaki Włoch 226nich :) Włochy nas oczarowały i na pewno jeszcze tu wrócimy :) Zapraszam na nasza małą kulinarną podróż :) We Włoszech dzień zaczyna się od lekkiego, słodkiego śniadania. Do śniadania serwuje się rogaliki z nadzieniem, kruche ciastka, tosty z nutellą lub dżemem i koniecznie świeżo mieloną, aromatyczna kawę - espresso lub ewent. cappuccino. Na stołach pojawia się również jogurt/mleko z musli. Włoskie kawiarnie
Atlas Smaków
Pomysły na wycieczki gastronomiczne z Warszawy 232Serocku, pogoda była raczej barowa, ale zwykle można spacerować wzdłuż Zalewu i siedzieć na plaży. Bardzo lubię kawiarnię Filiżanka na rynku, gdzie można zjeść ptysia wielkości własnej głowy i rogaliki serockie, a cała ściana udekorowana jest filiżankami. Jeśli mamy akurat więcej pieniędzy, to pysznie karmi restauracja hotelu Narvil Areana. Atmosfera jest swobodna a porcje obfitsze, niż zwykle w takich miejscach
Ugotowane pozamiatane
Ciasteczka z wróżbą na wieczór panieński 233składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować cieniutko i szklanką powycinać kółka. Na każdym położyć zrolowaną karteczkę z wróżbą, i zlepić tak, jak się lepi pierogi. Następnie uformować w rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut do lekkiego zarumienienia się ciasteczek. Po tym czasie wyją ć i wystudzić. Ciasteczka zapakować
Kolorowa kuchnia Elki
Marmolada wieloowocowa miękka 189smak lub aromat. Marmolada miękka to taka, która ma mazistą konsystencję i daje się bez problemu rozsmarować. Takie marmolady doskonale nadają się do przekładania ciast, pieczenia strucli drożdżowej czy rogalików bowiem nie zmieniają swojej konsystencji pod wpływem temperatury. Ja w swoim przepisie połączyłam jabłka, mirabelki, borówki czerwone, tarninę i czarny bez. W tym roku przepis pewnie się już nie przyda
Wiem co jem
Rogaliki babci Basi 155Wymieszać i wsypać mękę. Wyrabiać , aż będzie dobrze zagniecione. Piec ok. 0,5 godz. w temp. 180 st. C . do zrumienienia. Z jednej porcji uzyskujemy ok. 30 szt. małych rogalików
Pysznosci Babci Basi
Rogaliki drożdżowe na maśle babci Basi 262łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam rogaliki drożdżowe na maśle. Produkty : 8 żółtek, 1 szklanka cukru, 2 kostki masła, 10 dag drożdży, 1 kg mąki, pół litra mleka, marmolada lub inne nadzienie. szczypta soli. Sposób przygotowania
Pysznosci Babci Basi
Karmel wegański bezglutenowy 247Najlepszy karmel wegański jaki jadłam! I do tego tylko z 3 składników! Idealny do wszytskiego! Ciasta, ciastek, rogalików, lodów a nawet na chleb! Milion opcji z wykorzystaniem tego karmelu. Przyznam się bez bicia - ja wyjadam go łyżeczką ze słoika! Składniki: - 100g daktyli (najlepsze są te z Lidla :) - 1 łyżka masła orzechowego - 100ml mleka roślinnego/kokosowego/sojowego Daktyle zalać wrzątkiem
CookYourself
Karmel wegański bezglutenowy 207Najlepszy karmel wegański jaki jadłam! I do tego tylko z 3 składników! Idealny do wszytskiego! Ciasta, ciastek, rogalików, lodów a nawet na chleb! Milion opcji z wykorzystaniem tego karmelu. Przyznam się bez bicia - ja wyjadam go łyżeczką ze słoika! Składniki: - 100g daktyli (najlepsze są te z Lidla :) - 1 łyżka masła orzechowego - 100ml mleka roślinnego/kokosowego/sojowego Daktyle zalać wrzątkiem
CookYourself
Rogale z makiem czyli Slodki Czwartek odc.114 209około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat obsypany mąką i chwilę odgazowujemy. Dzielimy na 2 części i i każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Tniemy nożem na 8 trójkątów. Rogaliki zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta. Wierzchołek i rogi trójkąta przy zwijaniu lekko wyciągamy. Układamy rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrastania na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy
Dzieje kuchennej Wiewióry