Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 232być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się na cieście-jej gęstość możemy regulować poprzez dodanie śmietanki lub mielonych migdałów. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm –przyznam szczerze że nie mierzyłam z linijką w ręku ważne żeby ciasto miało około ½ cm grubości i był
Wanilia i Kardamon
PĄCZKI PIECZONE 248stopni piekarnika. Piekłam przez około 13-15 minut. Można zrobić lukier i polać nim pączki. Ja posypałam je cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM OPONKI SEROWE PĄCZKI HISZPAŃSKIE WIEDEŃSKIE GNIAZDKA
potrawyregionalne
Babeczki dyniowe w akcji i dynia na start! 190ostatnio plącze się za mną jesienna chandra i wcale nie chce mi się pisać. Ale zmobilizowałam się więc zapraszam na relację i po przepis na małe co nieco czyli Rogaliki dyniowe z powidłami i orzechami ! cała ekipa dyniowych babeczek w gotowości! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Rogaliki z dżemem rabarbarowym 151Pyszności na podstawie przepisu z domu rodzinnego - idealnie kruche, naprawdę uzależniają. Nic tak nie umili mi poranka jak taki rogalik w towarzystwie świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy. Przepis jest stosunkowo prosty, samo lepienie rogali też nie powinno nastręczyć trudności, nawet amatorom. Nadzienie to już pole do popisu. W mojej wersji w środku kryje się domowy dżem rabarbarowy, gęsty i niezbyt słodki
Milion Smaków
KANAPKA CROISSANT Z HUMMUSEM, WĘDLINĄ I WARZYWAMI 275dzisiaj wolny dzień i postanowiłam rozpieścić się pysznym śniadaniem. Croissanty stanowią świetną bazę do kanapek, co niektórych może dziwić, bo kojarzą się bardziej z wypiekami deserowymi. Do kanapek wybieramy rogaliki jak najmniej słodkie i oczywiście bez nadzienia. Przepis na hummus Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandry
razowe rogale 184rogale razowe Świeże razowe pieczywo, zawsze urzeka swym zapachem i smakiem. A jeżeli nasz wypiek, podamy w formie rogalika, to satysfakcja będzie podwójna. składniki na dziewięć sztuk 650 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka ziarna maku sposób wykonania Do miski wsypujemy dwie trzecie
Miód i pieprz
ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI 209bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają. Smacznego! Polecam rogaliki drożdżowe z serem Polecam ciasteczka serowe z rabarbarem
potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 213minut. Wyrosło jak szalone. Smacznego! Polecam inne ciasta drożdżowe CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM DROŻDŻOWA STRUCLA SEROWA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM JAGODZIANKI
potrawyregionalne
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 211świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów. Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Wiśnie kryją
potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 275stopni przez około 30 minut. Po wystudzeniu można je polać lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego! Polecam inne drożdżowe ciasta: CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM MAKOWIEC DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA
potrawyregionalne
rogale cynamonowe z marmoladą 163odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na koło i podzielić na 6 trójkątów. Na każdy nałożyć po łyżeczce marmolady i zawijać w rogaliki. Piec około 25 minut w 200*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
austriackie rogaliki bożonarodzeniowe 193cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajem na puch. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Palce zanurzać w mące i formować rogaliki. Układać na blaszce z piekarnika i piec w 180*C około kwadransa. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
koperty z różaną konfiturą ( z ciasta topionego) 183Kilka dni temu będąc w gościach spróbowałam pysznych rogalików z konfiturą. Bardzo mi smakowały, poprosiłam więc znajomą o przepis i dziś je upiekłam. Pierwszy raz robiłam ciasto zatapiane, wiele razy o nim słyszałam ale jakoś wcześniej się nie złożyło. Sposób przygotowania może wydawać się dziwny, w końcu każdy wie, że ciasto drożdżowe ma wyrastać w ciepłym miejscu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Francuskie rurki nadziewane 237jednak jest banalnie proste w wykonaniu do tego niby banalnie prosta masa budyniowa, przypomina trochę tą od karpatki. Własnie to skomponowanie jest niezwykle pyszne. Porcja na ok 30 rogalików Składniki: ciasto 20 g świeżych drożdży 250 g masła szczypta soli 4 szklanki przesianej mąki 1 szklanka śmietany 18% do smarowania rozbełtane jajko i cukier do posypania masa
Niezły Młynek
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 272Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Rustykalna tarta ze śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami Pęczak z pijanymi śliwkami i jabłkami Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi Babcine dwudniowe powidła śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi Czekośliwka Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Tarta
Weekendy w domu i ogrodzie