World Nutella Day! Domowa nutella w dwóch wersjach: z migdałami i orzechami (La nutella fatta in casa in due versioni: con mando 253lepszego niż domowy krem czekoladowy i posmarowany nim ciepła grzanka lub rogalik francuski. Z okazji Światowego Dnia Nutelli przygotowałam dwie wersje tego popularnego kremu czekoladowego. Pierwsza bardziej przypomina smak Nutelli, przygotowana jest na bazie orzechów laskowych z dodatkiem gorzkiej czekolady, kakao i wanilii. Druga wersja jest dla wielbicieli migdałów, których smak idealnie współgra z gorzkim kakao i wanilią
La grande e la piccola cuoca
1 URODZINY BLOGA :) :) :) 146satysfakcję. Pisząc swój pierwszy post nie liczyłam na sukces a jednak się udało. Z dnia na dzień jest coraz więcej odsłon bloga. Dokładnie rok temu opublikowałam pierwszy post ROGALIKI DROŻDŻOWE , natomiast najwięcej odsłon mają NALEŚNIKI BUDYNIOWE . Do tej pory ukazało się 200 postów oraz uzyskałam łącznie prawie 620 000 wyświetleń. Chciałam podziękować wszystkim i każdemu z osobna
Zrób to smacznie
ROGALIKI DROŻDŻOWE NASZEJ MAMY 165uderzając w nie. Rozdzielcie ciasto na dwie części i rozwałkujcie każdą, wytnijcie trójkąty. Nałóżcie ulubiony dżem, powidła lub czekoladę na koniuszek szerokiej części trójkąta i zwińcie każdy trójkąt formując rogaliki. Ułóżcie je na blachę okrytą papierem do pieczenia. Każdego rogala posmarujcie białkiem. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut. Przepis pochodzi z bloga Ashy i gości
OliveandThyme
Berliner Brot, czyli Berliński Chlebek 318piernika pieczonego w okresie Bożego Narodzenia. Piernik jest przepyszny, mięciutki i bardzo aromatyczny. W ubiegłym roku podawałam typowe przepisy na Adwentowe wypieki jak Spekulatius, Zimtsterne- cynamonowe gwiazdki, Kipferle- migdalowe rogaliki, oraz
dolcevitainmykitchen
Ciasto Bounty bez pieczenia 1420wielotygodniowej przerwie powróciłam do naszych słynnych weekendowych wypieków ;) Ciasto na niedziele i moje wirtualne koleżanki zapraszają do przeglądu wspaniałości, a w nich: Babka pomarańczowa Doroty , Jogurtowe rogaliki Małgosi , Sernik Bożeny , Jaglane deserki Marcepanowego Kącika , Panna Cotta Diany oraz Muffinki , Drożdżówki Marzeny oraz Czekoladowy Murzynek Joanny. Składniki: na spód: 300 gram biszkoptów 100 gram masła
Życie zaczyna się w kuchni
IV Piknik Smakosza w Lublinie - relacja 214grillowanej cukinii nadziewane ziołowym twarożkiem domowy żytni chleb z fasolowym "smalczykiem" oraz ogórkiem małosolnym Wśród słodkich propozycji znalazły się: tarta z pieczonym jogurtem i owocami muffinki z jagodami kruche rogaliki z nadzieniem oraz lemoniada i oranżada na soku brzozowym. Byłam mile zaskoczona ilością odwiedzających nas gości, którzy chętnie próbowali, prosili o przepis, dzielili się wrażeniami i nawet wracali po drugą
Obiad gotowy
Francuskie rożki z marmoladą i orzechami pekan 183francuskie nie jest trudne do zrobienia, lecz jest bardzo pracochłonne, wi ę c czasami możemy poratować się ciastem kupczym. Mo ż na z niego wyczarować pyszne ciasteczka, ciasto lub rogaliki. Ja tym razem przygotowałam rożki z marmolad ą z pysznymi orzechami pekan. Zapraszam 😊 Składniki: ciasto francuskie 375 g, marmolada wieloowocowa pół małego słoika, orzechy pekan
kulinarne odsłony pati
Rogaliki bez nadzienia 211całą noc wkladamy do zamrażarki. 2. Kolejnego dnia ciasto dzielimy na 2 części. Cieniiutko rozwałkowujemy i wycinamy okręgi od deserowego talerzyka. Każdy okrąg dzielimy na małe trójkąty, zwijamy. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez 15-20 minut (do zrumienienia). Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym
Kuchnia w czekoladzie
Trendy kulinarne na 2017 187cake, czyli słodka bułka lub deser na śniadanie. Tak jak od pokoleń jada się na południu Europy, gdzie typowe śniadanie to kawa i coś słodkiego np. churros czy rogalik. A może wolisz smaki świata na przebudzenie? Modna będzie nowoczesna kuchnia azjatycka, kuchnia hawajska czy filipińska. Comfort food na niepogodę Jedzenie może pomagać stanąć na nogi, kiedy czujemy się podle
Ugotowane pozamiatane
paszteciki z ciasta francuskiego 240średnicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego kawałka ciasta rozkładamy porcję pasztetu, po czym ciasto rolujemy nadając mu kształt rogalika i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie blachę z pasztecikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 15-20 minut . Wyjmujemy z piekarnika
Miód i pieprz
Masło 133czytaj jak tylko znajdę chęci) to się z Wami podzielę wrażeniami Warzywny Wellington z Sosem Balsamicznym Biszkopcik z Morelami i Orzechami Włoskimi Domowe Rogaliki Maślane Zapisz
rabarbarowo
Szczytowanie z bananem 183związku z tym, że wybrałem się dość późno, jak na taką porę roku wracałem już w niepełnym oświetleniu. Tym bardziej, ze księżyc był prawie cały schowany :) Tak szeroki rogalik jest efektem przesunięcia ręki :) Ktoś mógłby się dziwić co banany mają wspólnego z kryzysem :) Otóż mają, ale pod warunkiem, że są kupowane na wielkich targowiskach w zimę i pod koniec dnia
Kryzysowa Książka Kucharska
Ganache 3158czekoladę rozdrobnioną na kostki, mieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Taką polewę odstawić do ostygnięcia, aż wszystko trochę zgęstnieje i można polewać ciastka, ja użyłam jej do zamaczania rogalików. Po całkowitym zastygnięciu można ubić mikserem i otrzymujemy wtedy krem czekoladowy do przełożenia tortu. Do ganache można również użyć mlecznej czekolady, jednak ja wolę gorzką. Polewa zastyga dość długo dlatego
Delusional Trine
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 196Niestety dopiero ostatnio udało mi się zrobić taką masę makową jaką pamiętałam z dzieciństwa, taką jak robiła moja babcia. Jak się okazało nadaje się świetnie zarówno do rogalików, do strucli, makowca jak i sam w sobie deser! polecam Wam nie tylko z okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych lub siekanych
Dzieje kuchennej Wiewióry