Dzisiejszym pomysłem na kulinarny odlot będą skrzydełka na ostro z grzybowym risotto i brokułami. Przepis, który dziś przedstawimy jest dość prosty i przede wszystkim na każdą kieszeń. Przejdźmy więc do potrzebnych nam składników: Skrzydełka: *6 skrzydełek z kurczaka (dla 2 osób) *łyżeczka pieprzu cayenne *łyżka papryki słodkiej *troszkę świeżej chili (wg uznania) *3 łyżki oleju *ząbek czosnku *sól, pieprz *pół(...)natki pietruszki Risotto: *100g ryżu * bulion warzywny ( w stosunku 2:1 do ryżu) *mała cebula *5 pieczarek *2 łyzki masła *pół małego jogurtu naturalnego *pół natki pietruszki *sól, pieprz dodatkowo potrzebujemy 500g świeżych brokułów Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę do skrzydełek z wszystkich wymienionych do tego składników, a następnie nacieramy nią skrzydełka. Kolejno posypujemy je drobno posiekaną natką pietruszki, mieszamy
Wspólne smakiZapasy dyni u nas jeszcze spore, więc przygotowałyśmy risotto dyniowe z dodatkiem pora i soczewicy. Składniki: 1,5 szkl. ryżu do risotto 400g dyni obranej ok 1 litr bulionu warzywnego 0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy 2 pory, tylko biała część oliwa curry, sól, pieprz Wykonanie: Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać
Anioły w kuchnizacząć dodawać bulion. Do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto. Pod koniec dodać pokrojony w paski szpinak i pomidory oraz żurawinę. Podgrzać i wymieszać. Gdy ryż będzie idealny, a risotto kremowe, pozostaje dodać pozostałe masło i starty na tarce
Pasja Smakudania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku(...)pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro z grzybami (można zastąpić pęczakiem) Sałatka z kaszy z pieczonymi warzywami i fetą Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 4. W Polsce też można dostać dobre
Chilli Czosnek i OliwaRisotto lubię zjeść od czasu do czasu w różnych wydaniach, ale nie jest to moja ulubiona potrawa :-) Bardziej lubię chilli con carne, ale nie jest wskazane spożywanie często pikantnych potraw. Cóż... więc padło ostatnio właśnie na risotto, bo wygodne jest to, że z mężem mamy tę potrawę na dwa dni. Jak wracam późno z pracy, to ostatnie o czym marzę
Passions hobbies lifejeszcze inni boją się nawet ich spróbować. Pamiętam moje pierwsze spotkanie ze skorupiakami i mięczakami. Było to w pewnej nadmorskiej tawernie w Vieste (Apulia), gdzie podano nam pyszne risotto z owocami morza. Od tamtego czasu trwa moje do nich uwielbienie, mogę je jadać zawsze i wszędzie. Najlepsze oczywiście są świeże, ale mogą być również rozmrożone( na pół oczyszczone) lub mrożone(...)skórę z korpusu, analogicznie postępujemy z bocznymi skrzydełkami. Naszym oczom powinno ukazać się bielutkie mięso. Od głowy odcinamy wnętrzności, uważamy, aby nie przeciąć gruczołu czernidłowego, może się przydać do risotto. Nożykiem wycinamy oczy i usuwamy „ząb”. Przy pomocy ręcznika papierowego odciągamy czarną skorę z macek. Dobrze myjemy pod bierzącą wodą. Moja mątwa była rozmrożona, a wnętrzności były już usunięte
Mia Cucina Sofietapołudniu (Kampania), co zapewnia ich zróżnicowane podejście do kuchni włoskiej. Rozdziały książki prowadzą nas przez kolejne dania typowe dla włoskiego posiłku - "Antipasti/Przystawki", "Primi/Pierwsze dania" (czyli zupy, makarony, risotto i gnocchi), "Secondi/Dania główne" (mięso, ryby i owoce morza), "Contorni/Sałatki i surówki", "Frutta e Dolci/Owoce i desery" oraz "Merende/Przekąski". Na początku każdego rozdziału znajdziecie krótki wstęp dotyczący wiążących się(...)tradycji. Książka prezentuje kuchnię regionalną , w większości są to potrawy, z którymi wcześniej się nie spotkałam. Oczywiście z książki dowiecie się, jak zrobić domowy makaron, pizzę czy klasyczne risotto milanese , ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanych stylu "la cucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb z ziemniakami, zupa z pokrzywy
Chilli Czosnek i Oliwaniedzielnym grzybobraniu nadszedł czas by wykorzystać te cudowne dary lasu i przyrządzić coś pysznego. Wybór padł na klasyczne risotto, pachnące grzybami i rozmarynem. Bardzo smaczny i domowy przepis na cudowne danie na koniec lata. Składniki (4-5 porcji) : 400 g leśnych grzybów (świetnie się sprawdzą borowiki i prawdziwki) 500 g ryżu arborio 150 ml białego wytrawnego wina(...)momentu, gdy ryż stanie się al dente . Pod koniec gotowania dodać rozmaryn oraz przyprawić pieprzem. Gotowe danie zdjąć z ognia, wsypać połowę parmezanu oraz dodać żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać. Risotto podawać od razu, posypane natką pietruszki oraz pozostałym parmezanem. Smacznego
Food SquarePogoda sprzyja, w lesie rosną grzyby :) Spacerując po lesie (lub targowisku) możemy upolować dorodne sztuki i zatracić się w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie(...)koniec gotowania dodać wątróbki, gotować jeszcze 10 minut. Bulin odlać (po schłodzeniu można go przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić i wykorzystać np. do zup, sosów, risotto), mięso i włoszczyznę wystudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą skracając czas mycia do minimum, żeby grzyby nie nasiąkły wodą. Odsączyć
SzczyptaSmaQprzegotować, bo zrobią się gumowate. Oczywiście trzeba je też odpowiednio doprawić, aby wydobyć ich niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 200 g małży 400 g ryżu do risotto Arborio około 1 litra bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Świeże małże sprawdzamy(...)szklankę bulionu i często mieszamy. Gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną szklankę i czynność powtarzamy, do momentu zużycia całego bulionu. Ryż gotujemy około 20 minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Risotto wyłączamy, dodajemy małże bez muszelek, resztę masła, posiekaną natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerz i dekorujemy małżami w muszlach. Smacznego
Oryginalny smakKochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne risotto z kurczakiem i warzywami :) składniki : 2 , 3 piersi z kurczaka około 1 szkl ryżu kawałek pora 3 marchewki małe 1 cebulka szczypiorek suszony vegeta, pieprz, czosnek suszony , bazylia suszona około 1 l bulionu warzywnego Wykonanie : Kurczaka umyć i pokroić w kostkę . Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę pokroić(...)talarki Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić kurczaka z warzywami , dusić około 15 minut. Następnie wsypać ryż i podlać 2 szklankami bulionu warzywnego. Dodać przyprawy według smaku. Risotto podlać bulionem gdy za szybko odparuje . Gotować aż zmięknie ryż Rada : Ilość produktów możecie zmienić według swojego gustu. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipokrywkę na jakieś 10 minut by ryż spęczniał. Pilnujemy by się nie zaczął przypalać. Czas gotowania zależy od rodzaju ryżu. W sklepach dostępne są specjalne okrągłe ziarna do risotto (arborio). Polecam też ryż basmati, który choć nie klei się ale gotuje się kwadrans i jest super pyszny. Zanim ryż będzie gotowy kroimy pozostałe warzywa w sporą kostkę a brokuła(...)skórki. Jak najwcześniej dodajemy do ryżu bakłażana i cukinię oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem aż zmiękną i dopiero dodajemy papryki i brokuły, dosłownie na 5 minut przed końcem. Risotto stanowi samodzielne danie albo podajemy je z duszonym mięsem
prawdziwe jedzenieZapasy dyni u nas jeszcze spore, więc przygotowałyśmy risotto dyniowe z dodatkiem pora i soczewicy. Składniki: 1,5 szkl. ryżu do risotto 400g dyni obranej ok 1 litr bulionu warzywnego 0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy 2 pory, tylko biała część oliwa curry, sól, pieprz Wykonanie: Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę
Anioły w kuchniRisotto to jedno z ulubionych dań w moim domu. Jednogarnkowe, pożywne, proste i szybkie w przygotowaniu. Aby zrobić dobre risotto potrzebny jest dobry RYŻ :), po ryż i wiele innych ciekawych produktów zajrzyjcie na stronę www.Sklep.naSushi.pl . Składniki: 30 dag ryżu 2 duże cebule 2 i 1/2 szklanki wody lub bulionu do ugotowania ryżu 40 dag pieczarek 20 dag wędzonego boczku
Apetyczna babeczkaZapiekany ryż z jabłkami robię dosyć często. Tym razem zainspirowałam się tym przepisem klik . Jednak zamiast zwykłego ryżu użyłam ryżu do risotto. Od teraz do tego dania innego ryżu nie będę używać. Natomiast polewa na górze z śmietany to już poezja smaku. Po prostu musicie to zrobić. Składniki: 200 g ryż do risotto 700 ml mleka sól szczypta
Ala piecze i gotuje