risotto - 2555 przepisów (strona:78/171)

40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 232

Pesto szpinakowe / Spinach pesto Ryż i kasze/Rice and grains 16.  Basmati z imbirem / Basmati rice with ginger 17.  Kolorowy talerz / Colourful veggie plate 18.  Jarskie risotto / Non-meat risotto 19.  Warzywa w mleku kokosowym / Vegetables in coconut milk 20.  Pieczone warzywa z kuskusem / Baked veggies served with couscous Zupy/Soups Aby były bardziej syte, możesz podać

Qlinarnie i Qlinarnie
Pomidorowe risotto z cukinią 186

Blueberry Corner by "jagodzianka" Wspaniałe, pełne smaku risotto. Wpadłam na ten pomysł z nadmiaru działkowych warzyw – pomidorów i cukinii. Najczęściej robię makarony po … Przeczytaj cały artykuł Post Pomidorowe risotto z cukinią pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Risotto golden delicious na słodko 169

Obiecałem na Facebooku (bardziej sobie), że zrobię risotto na słodko. Efekt wyszedł znakomity. Lepki ryż al dente i chrupkie dodane w ostatniej chwili kosteczki jabłka Granny Smith zaskakują! Nie wiesz jaki smak skrywa się w tej białej delikatności. Składniki: pół opakowania ryżu arborio łyżka masła kieliszek musującego wina woda ok szklanki łyżeczka(...)Gotuj aż ryż będzie al dente. Teraz wsyp cukier waniliowy i wlej mleko kokosowe. Wymieszaj. Wrzuć teraz starannie pokrojone kosteczki jabłka. Zostaw na ogniu 2 minuty. Kremowe risotto wyłóż na talerz, posyp cynamonem i rodzynkami Golden Jumbo. Delektuj się. Dodawaj własne składniki i baw się smakiem

AZgotuj!
Chrupiący łosoś z pistacjami 184

gorzkawe i .... likier z pistacji. CO ZA SMAK! Miałam jeszcze zmielone migdały. Wykorzystałam do pieczonego na chrupko łososia.  3 porcje łososia skórka z cytryny sól mielone pistacje oliwa risotto  awokado  Zetrzyj skórkę z cytryny i rozłóż na łososiu, posól rybę z obu stron. Następnie wierzch  ryby panieruj w zmielonych pistacjach. Piecz w piekarniku na pergaminie wysmarowanym(...)odrobiną oliwy 15 minut. Podawaj z risotto lub z   ryż cytrynowy   i awokado

AZgotuj!
Kaszotto ze szpinakiem i pomidorkami 143

Kaszotto ze szpinakiem, pomidorkami i orzechami włoskimi wg Anny Starmach. Kaszotto to takie risotto, tylko że przygotowywane z kaszy. Schemat postępowania jest identyczny jak przy risotto. Najpierw szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy kaszę, następnie odparowujemy wino a ostatnim etapem jest uzupełnianie bulionu, aż kasza zmięknie. Może skusicie się na taką wersję? Składniki na 2 - 3 porcje: 200 g kaszy jęczmiennej

Moja Galeria Smaku
Risotto z bobem 195

Bób jest pyszny, bób jest zdrowy i bób i bób i bób. Ja go uwielbiam i zajadam w różnych postaciach. Dziś proponuję z włoskim risotto, wyszło pysznie, aromatycznie i treściwie choć lekko. Bób jest tu znakomitym dodatkiem. Zapraszam serdecznie na obiad. Risotto z bobem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Risotto z bobem i świeżym groszkiem 252

Śmiało mogę powiedzieć, że risotto to moje popisowe danie. Wystarczy odpowiedni ryż, lampka wina i kilka dodatkowych składników by uzyskać całkiem niebanalne a pyszne danie. Tym razem użyłam również bobu i świeżego groszku. Takie świeże, sezonowe warzywa mają najwięcej cennych dla nas witamin i minerałów. Korzystajmy z nich w kuchni jak najwięcej! Składniki (na 4 porcje): 150 gram ryżu(...)Risotto marki Kupiec 3/4 litra bulionu lub wody 1 lampka wina 2 szalotki 2 ząbki czosnku 200 gram bobu, obranego i ugotowanego 100 gram świeżego groszku 100 gram parmezanu 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Szalotkę i czosnek kroimy bardzo drobno i smażymy na łyżce oliwy z oliwek. Następnie na patelnię wrzucamy ryż i całość smażymy

Mango Papaja
Risotto limonkowe z czosnkiem niedżwiedzim 223

Risotto podałam z grillowanymi stekami z tuńczyka. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina sok z połowy limonki i skórka starta z całej limonki kilka liści czosnku niedźwiedziego (lub więcej, jeśli chcecie uzyskać mocno czosnkowy smak) 1 szalotka łyżka posiekanego koperku szczypta suszonego oregano sól pieprz, najlepiej cytrynowy

Czerwień i błękit
Risotto z szynką, pomidorami, ruccolą i rozmarynem i... WYRÓŻNIENIE 229

Bardzo polubiłam risotta, chociaż jeszcze niewiele ich robiłam, a w restauracjach jakoś nigdy nie zdarzyło mi się zamówić- zawsze wolałam coś innego. :)  Powyższe powstało z potrzeby wykorzystania kilku produktów, które trzeba było już zużyć i okazało się bardzo dobre. Na pewno będę je powtarzać w tej samej konfiguracji. Do nadania aksamitnej gładkości użyłam sera pleśniowego Camen z wytwórni(...)kupienia tego sera, gorąco Wam polecam, ponieważ ma naprawdę wyjątkowy smak; bardzo łagodny a jednocześnie z wyraźnym orzechowo-pleśniowym aromatem - przy tym jest to ser dość twardy. Użycie do risotta tego sera okazało się strzałem w dziesiątkę.  Składniki: 100 g szynki gotowanej 50 g żółtej części pora, pokrojonej w cienkie półplasterki 1 duży pomidor bez skórki i nasion, pokrojony

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z indykiem, szparagami i szafranem 167

chcę być nieskromna, ale to risotto było rzeczywiście doskonałe. Dodatkowo jest to w pełni mój własny przepis i jestem z niego bardzo zadowolona.  I chociaż dobierałam składniki w wyobraźni według jakichś tam kryteriów, nie spodziewałam się, że będzie aż takie dobre. ;) Wszystko ładnie się komponuje, a przyjemny akcent stanowi smak i chrupkość szparagów. Całość okazała się świetnie zharmonizowana(...)doprawić solą i czarnym pieprzem, posypać natką pietruszki i podawać.                    Risotto w kolorze żółtym zgłaszam do akcji Panti oraz konkursu Neoflamu

Kuchnia Prezydentowej
Risotto pomarańczowe z dynią i rozmarynem 148

risotto wyszło tak wspaniałe (nie waham się użyć tego słowa!), że niemal siłą musiałam powstrzymać samą siebie, żeby zostawić porcję Prezydentowi. Zostawiłam. Z wielką udręką i tęsknymi spojrzeniami, rzucanymi raz po raz w stronę patelni... Jest tak delikatne, lekko kwaskowate, z wyraźną nutą pomarańczy, charakterystycznym akcentem aromatycznego rozmarynu i leciutko chrupiącą dynią. Nie da się opisać tego smaku i dlatego(...)musicie sobie zrobić i się przekonać, że wcale i absolutnie nie ma przesady w tym co piszę! Zresztą, wystarczy spojrzeć, jak to risotto pięknie wygląda... :) Składniki: 130 g ryżu arborio 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 80 g pora (żółto-zielonej części) 125 g dyni surowej, pokrojonej w grubą kostkę 125 g soku wyciśniętego z pomarańczy 125 g wytrawnego

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z grzybami i koprem włoskim 189

Dałam się uwieść czarowi risotta i oddałam się temu smakowi bez reszty. A jeszcze rok temu jedynym uczuciem, jakim darzyłam tę potrawę była niechętna tolerancja na granicy pogardy;  zupełnie nie mogłam zrozumieć, jak ktoś może nazywać ryżową paćkę ulubionym daniem! Ale jak mówią - zrób sam nielubiane danie, a stanie się Twoim ulubionym. ;)  Tak się zastanawiam, czy może stanie(...)sera brie, camemberta lub innego miękkiego z białą pleśnią, najlepiej o lekko grzybowym aromacie, porwanego na mniejsze kawałki lub pokrojonego w grubą kostkę UWAGA: Przez cały czas przygotowywania risotta nie przestajemy mieszać potrawy! Smażymy na średnim ogniu od początku do końca. 1. Z naci kopru odłożyć 2-3 gałązki do dekoracji, resztę grubo posiekać i odstawić. Na dużej patelni

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z mulami 167

wszyscy wiedzą że kuchnia włoska jest naszą ulubioną dlatego potrawy włoskie często goszczą na naszym stole. Pizza, spaghetti czy lazania to pyszne i szybkie dania. Dziś postawiłam na risotto a dodatkiem są tu mule które także uwielbiamy. Wszystkich zwolenników owoców morza zapraszam na danie szybkie i wykwintne zarazem. Risotto z mulami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dania z ryżem 366

Chińska potrawa     Risotto prowansalskie z kurczakiem, cukinią i porem      Chilli con carne   Risotto z kurczakiem i warzywami     Piersi z kurczaka w ziołach prowansalskich

Passions hobbies life