Delikatne kremowe, pyszne ! Tym razem robiłam risotto bez białego wina i muszę powiedzieć, że podbiło ono moje serce. Ba, nie tylko moje - mąż i córa zajadali i prosili o więcej ! Składniki: 1 szkl. ryżu arborio około 1 litra bulionu drobiowego 200 g boczniaków 1 cebula 120 g sera gouda 1 łyżka suszonej natki pietruszki KAMIS 2 łyżki oliwy(...)powtarzać, aż ryż stanie się kremowy i miękki. Do ugotowanego ryżu dodać cebulę, grzyby i pietruszkę- wymieszać. Na koniec dodać starty ser oraz masło - całość raz jeszcze wymieszać. Jeśli risotto jest zbyt gęste - dolać jeszcze bulionu. Smacznego
kolorowotorcikowoZazwyczaj przyrządzam risotto w wytrawnej wersji. Jednak tym razem zrobiłam risotto na słodko... Mój synek uwielbia ryż na mleku, najchętniej jadł by go codziennie:) dlatego postanowiłam troszkę go udoskonalić:) W ogrodzie mam sporo rabarbaru, więc żal byłoby go zmarnować. połączyłam ryż na mleku z rabarbarem i powstało danie idealne na podwieczorek, jak i na śniadanie... Składniki: 100g
Z miłości do słodkościczas mieszając. Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewać do ryżu bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszać risotto. Pod koniec gotowania dodać pieczarki,, jeszcze chwilę razem gotować na małym ogniu.Odstawić rondel z risotto z ognia, dodać masło, natkę pietruszki i dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzeniedawno kurek nie jadłam. Aż tu w tym roku, mam ich pod dostatkiem ! UWIELBIAM ! Zapytacie pewnie, czemu w moim risotto nie ma białego wina. Odpowiedź jest taka - mój mąż nie lubi... a i przyznać muszę, że wcale jego brak nie jest mocno odczuwalny. Jeśli lubicie, polecam przed dodanie bulionu, podlać ryż 150ml białego wytrawnego wina. Składniki: * 1 szklanka ryżu arborio(...)porcję bulionu. Czynność powtarzać, do momentu, aż ryż stanie się miękki. Ugotowany ryż połączyć z grzybami i cebulą. Dodać masło oraz ser - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać więcej bulionu. Smacznego
kolorowotorcikowoDawno nie robiłam risotto..w zamrażarce znalazłam zblanszowane warzywa..ryż oczywiście w domu był ..kawałek kiełbasy ..a do podsmażenia Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem..i risotto prawie gotowe.. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem, aromatem i tym , że jest zrobiona z naturalnych składników, bez żadnych konserwantów.. Przepis dodaję do konkursu Smakowita Pajda to kulinarna frajda
Moje domowe kucharzenieRisotto z kurczakiem Składniki: 125 g ryżu risotto; 2 łyżki masła; ok. 150 ml białego wytrawnego wina; filet z kurczaka; 200 g pieczarek; papryka czerwona i zielona; cebula; sól, pieprz; 250 ml bulionu drobiowego. Rozpuszczamy w rondelku masło i dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę cebule. Smażymy do momentu, aż ziarenka będą przejrzyste. Dodajemy wino i redukujemy. Na osobnej
MiksturownikSkładniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1/2 cukinii 1 średnia cebulka 2 ząbki czosnku 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej duża garść szpinaku baby 70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronki około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego 100 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki(...)patelni. Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się szklisty. Od tego momentu ryż podlewaj bulionem i duś, do momentu, aż zmięknie. Pod koniec do risotto wlej białe wytrawne wino. Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj masło oraz warzywa - wymieszaj. Na koniec wsyp starty na tarce ser oraz liście szpinaku - wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego
kolorowotorcikowookazji dnia kuchni włoskiej w sklepie nabyłam mega paczkę ryżu arborio do risotta.. i co? i od razu zrobiłam proste, kremowe i mega pyszne ze smażonymi pieczarkami. Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od mięsnych posiłków. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTrwa szparagowy sezon, dlatego zakupiłam ich wiązkę i postanowiłam wykorzystać jako element szybkiego i bardzo przez nas lubianego dania czyli risotta. Nawet mąż, który nie jada szparagów zjadł risotto ze smakiem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBotwinki czas jeszcze nie przeminął. Tym razem postanowiłam zrobić risotto i wzbogacić go o dodatek botwiny, mając nadzieję że w połączeniu z boczkiem przemycę ją w tym daniu i moje dwa antybotwinkowe osobniki zjedzą ją bez problemu. I się nie myliłam, zjedli i smakowało i już wiem ze botwinka to idealny dodatek do risotto. A do dania użyłam zamiast masła
Bernika - moj kulinarny pamietnikRisotto ze zielonymi szparagami i mocno wyczuwalną nutą cytrusową, co sprawia że jest delikatne, ale jak przystało na te danie, dosyć sycące. Składniki na 3 porcje : 300 g ryżu do risotto 1,5 lita bulionu 3 cebulki dymki 1 mała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka groszku konserwowego 6 sztuk szparag 1 szklanka tartego parmezanu skórka otarta
Zabawa smakiemRisotto jest zapewne jednym z najpopularniejszych dań, które przygotować można z ryżu . To wywodzące się z Włoch danie, w najprostszej wersji zrobić można tylko i wyłącznie z ryżu, bulionu oraz przypraw. Tę podstawową wersję urozmaicić można jednak całą gamą rozmaitych dodatków takich jak chociażby warzywa , owoce morza , zioła, ser a także mięso. Na blogu znajdziecie między innymi przepis na risotto(...)grzybami leśnymi z cukinią i pomidorami z buraczkami z krewetkami Poniższa wersja risotto jest dla osób unikających produktów pochodzenia zwierzęcego, albowiem poza ryżem, kremowej konsystencji temu daniu nadaje także wegański serek mascarpone . Tak naprawdę to danie z ryżem nie jest tylko i wyłącznie dla osób nie spożywających produktów pochodzenia zwierzęcego . Osobiście nie jestem weganką a mimo to, tę akurat wersję
MeCooksPrzepis na kremowe risotto z dynią i kurczakiem z dodatkiem cukinii i szpinaku, czyli wspaniały klasyk kuchni włoskiej na bazie ryżu, dyni piżmowej i bulionu. Pomysł prosty, uniwersalny, idealny dla wszystkich fanów tego jesiennego warzywa i nie tylko. I chociaż jest to danie sezonowe, dzięki odpowiedniemu balansowi składników, risotto świetnie smakuje nie tylko z dyni świeżej. To sprawia, że poza(...)sezonem danie możesz z powodzeniem przygotować z dynią mrożoną lub ze słoika. Co powoduje, że risotto dyniowe z kurczakiem jest daniem, któremu nie można się oprzeć? Mamy tu w teorii i praktyce bardzo prosty przepis, który idealnie podkreśla słodycz oraz kremowość dyni. Kolejnym mocnym punktem tego przepisu jest właśnie dodatek kurczaka. Dlaczego? Choć samo risotto jest kremowe, pachnące i delikatne
Kuchnia Na Wypasiepoczątku było risotto...później powstał pomysł by wypełnić nim papryki :-P później był gotowy obiad a na sam koniec brudne garnki i talerze ;) Składniki: 2 szklanki ryżu na risotto kieliszek białego wina ząbek czosnku około 6-8 pieczarek 1 duża papryka do risotto 2 papryki do nadziewania 20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię) 1 szalotka szklanka(...)ścinamy im "kapelusze", wydrążamy z nasion. Środek papryki solimy i pieprzymy. Nakładamy farsz i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni około 20 minut. pieczarkowe risotto ukryte w paprykach
Bon Appetit Małgorzaty