ravioli - 445 przepisów

Zielone ravioli z rukoli 167

Ravioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często szpinakiem), ja postanowiłam nadać im oryginalnego charakteru i wykorzystać rukolę zarówno do przygotowania ciasta (aby miały zielony kolor) jak i do farszu. Farsz do ravioli przygotowałam z ricotty , zmiksowanej rukoli i z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią(...)Kamis. Przy okazji postanowiłam wypróbować moją nową, okrągłą foremkę do ravioli. Jak niedawno przygotowałam pyszne ravioli z ricottą i łososiem . to kwadraty robiłam ręcznie. Polecam również cannelloni z farszem ricotta z kalafiorem i radicchio. Jestem z siebie dumna, jestem dumna z mojego przepisu na Ravioli z rukoli, mąki pszennej pełnoziarnistej i jajka, farsz z rukoli, ricotty z dodatkiem suszonych pomidorów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na ravioli z serem ricotta i łososiem 179

Ravioli to potrawa kuchni włoskiej. Ravioli to nieduże okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami – najczęściej szpinakiem. Lubię lepić wszelkie pierogi. Ja postanowiłam zrobić ciasto z semoliny, jajek i odrobiny soli. Ciasto na ravioli można przygotować wg przepisu na pierogi z tego przepisu: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Ciasto przygotowałam podobnie(...)cannelloni z farszem ricotta z kalafiorem i radichio. Farsz do ravioli przygotowałam ze świeżej domowej ricotty (wg tego przepisu), wędzonego łososia i świeżej bazylii. Łososia posiekałam, wymieszałam z pokruszoną domową ricottą, dodałam posiekane listki bazylii, całość doprawiłam chili i pieprzem, jeśli farsz jest za mało słony, można delikatnie posolić. Polałam pierożki masłem szałwią. Przygotowanie ravioli zajmuje niewiele czasu, szczególnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ravioli z trzema rodzajami sera 190

Ravioli, typowe danie kuchni włoskiej, to nic innego jak po prostu małe pierożki. Ravioli podobnie jak nasze polskie pierogi można nadziewać na mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami. Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino.  Potrzebujemy: - płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój  makaron domowy - opakowanie sera ricotta(...)czubate łyżki startego parmezanu, plus odrobina do posypania ravioli - 2 czubate łyżki startego sera pecorino, plus odrobina do posypania ravioli - 2 łyżeczki majeranku - 2 łyżki oliwy z oliwek - starta skórka z 1 cytryny - sól, pieprz - oliwa z oliwek do smażenia - kilka listków świeżej szałwi Zaczynamy od zagniecenia ciasta na ravioli (po sposób przygotowania zajrzyj: tutaj )  Źródło: internet W czasie

W mojej holenderskiej kuchni
Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli 163

sól, pieprz do smaku  ponadto do skropienia oliwa z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini  1 łyżeczka soli do wody, w której będziemy gotować ravioli do posypania ravioli: suszone zioła: czosnek, bazylia, oregano, tymianek  Przygotowanie:  Przygotowujemy ciasto, gotowe odstawiamy owinięte folią spożywczą na pół godziny. Do miski przekładamy ricottę i rozdrabniamy widelcem. Na patelni(...)podsmażamy posiekaną cukinię z czosnkiem, obsmażamy i przekładamy do ricotty, dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji serka fromage, doprawiamy do smaku. Ciasto na ravioli dzielimy na części, rozwałkowujemy na placek prostokątny, z farszu formujemy małe kuleczki i układamy wzdłuż dłuższej krawędzi i w odstępach na cieście; smarujemy pędzelkiem zanurzonym w wodzie i przykrywamy "czystym" płatem ciasta i przy pomocy radełka/foremki

Moja smaczna kuchnia
Ravioli z dynią. 172

się przekonać do dyni. Zrobiłam ogromny gar zupy, która była fatalna. W tym roku dałam sobie drugą szansę. Wszyscy zachwalają, to dlaczego mi ma nie smakować?! Wymyśliłam, że zrobię ravioli, potem zaczęłam szukać przepisu idealnego, padło na Kwestię Smaku i był to słuszny wybór. Ravioli dyniowe z grana padano (w oryginalnym przepisie z parmezanem) i imbirem, polane masłem szałwiowym(...)mój Boże, myślałam że umrę!!! Zdecydowanie podejmę kolejną próbę dyniową, tym razem/znowu zupa. Może na mleczku kokosowym... Składniki: dynia (mi udało się kupić najzwyklejszą dynię, na szczęście niedużą) do ravioli przyda nam się 1 szklanka puree dyniowego 4 łyżki startego grana padano 1 łyżeczka startego świeżego imbiru nieduża cebula jajko 1 łyżka bułki tartej oliwa z oliwek Biolevita sól pieprz

Brzuszki Łakomczuszki
Ravioli ze szparagami, mascarpone i gorgonzolą! 120

Ravioli, jak już pewnie dobrze wiecie uwielbiam robić i króluje na naszym stole nie raz. Dzisiaj nowy pomysł na to danie. Do ravioli użyłam sezonowych szparagów zielonych, korzystam póki są dostępne nasze polskie. Aby fajnie podbić smak ravioli, jak i samych szparagów, dodać im kremowości użyłam serka mascarpone i serka gorgonzola.  Ravioli podałam z palonym masłem z przyprawami(...)nietuzinkowe. Warto przygotowywać ciekawe dania, które rozkochują nas w kuchni! Polecam! Zapraszam również dzisiaj na mój Instagram , gdzie możesz zobaczyć wykonanie tego dania na moim stories ! przepis na ravioli: Ravioli robię bardzo różnie, w zależności od tego ile jaj mam w lodówce ;-), na blogu jest już kilka przepisów na ravioli, polecam każdy. Ciasto na ravioli: - 300 g mąki

SMYKWKUCHNI
Ravioli z maślakami zapiekane z pomidorami 124

sąsiadki dostałam maślaki. Postanowiłam zrobić pierwsze w moim życiu ravioli. Nie wyglądają tak pięknie jak z włoskiej restauracji ale są na pewno domowe i aromatyczne. Pozdrowienia dla Majki :)SKŁADNIKI na ciasto:250 g mąki pszennej1 jajko2 żółtka1/2 łyżeczki soli1/4 szklanki gorącej wodyPonadto:około 10 świeżych maślaków (mogą być inne grzyby(...)brzegi ciasta pozagniatać małym widelczykiem. Kwadraty odstawić na desce wysypaną mąką i przykryć ściereczką. W tym czasie zagotowujemy w garnku wodę z dodatkiem soli i oleju. Ravioli gotować około 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Ravioli ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ułożyć na nie pozostałe grzyby (jeśli nam zostały z farszu) oraz ułożyć plastry pomidorów i wszystko

Bon Appetit Małgorzaty
Podpatrzone ravioli ;) 177

Jakis czas temu na blogu Pieprz czy wanilia Malgosia prezentowala ravioli zapiekane w sosie pomidorowm. Jej zdjecia byly tak apetyczne, ze nie moglam przestac o nich myslec. Obiecalam wiec sobie, ze niech sie dzieje co chce, ale takie raviloi zrobie i ja. Oczywiscie nie jest to wierna kopia dania proponowanego przez Malgosie, choc mocno sie nim inspirowalam :) Ravioli z farszem(...)porcje i cienko walkujemy na dosc spore prostokaty. Farsz nakladamy wzdluz dluzszej krawedzi ciasta, pozostawiamy odstepy miedzy kazda porcja. Nastepnie przykrywamy farsz reszta ciasta i za pomoca radelka wykrawamy ravioli. Dokladna instrukcje jak postepowac z ciastem i jak wykrawac ravioli przedstawila na swoim blogu Malgosia . Gotowe pierozki gotujemy w osolonym wrzatku przez 5 minut. Nastepnie odcedzamy. Sos Pomidory z puszki

Przysmaki Karolki
Keto ravioli z dynią (Paleo, LowCarb) 72

Keto ravioli z dynią Makaron makaronowi nierówny No powiem Wam, że zaszalałam… Od dawna marzył mi się jakiś keto makaron w stylu włoskim. Makaron shirataki sprawdza się świetnie w większości przypadków – jako wkładka do rosołu, baza spaghetti bolognese czy alla carbonara . Ale od czasu do czasu chciałoby się poczuć tę strukturę makaronu jajecznego właściwą dla prawdziwej włoskiej pasty . Bardzo obiecujący(...)przepisie zakładającym jej obróbkę termiczną. Za gumą guar też nie przepadam… Postanowiłam jednak sprawdzić czy rzeczywiście w ten sposób uda się uzyskać odpowiednią konsystencję, strukturę i smak. Keto ravioli z dynią zamiast tradycyjnego szpinaku i ricotty Oczywiście w mojej kuchni nic nie odbywa się bez modyfikacji… W ostatniej chwili postanowiłam jednak spróbować wykonać ten przepis zamieniając mąkę migdałową na mąkę

Modern Cave Girl
Ravioli z jagodami! SEZON JAGODOWY! 213

charakteryzować się, kilkoma cechami takimi jak: lekkość, smakowitość (ba! nawet smykowitość ;-) ), być przygotowany z dostępnych, świeżych i sezonowych owoców lub warzyw.  I taki lunch dzisiaj Wam proponuję, przepyszne ravioli z jagodami i śmietanką. Danie jest proste w wykonaniu i nie przysporzy wiele trudności nawet początkującym kucharzom!  Jagody ubóstwiam, są przepyszne, same, czy też utarte z odrobioną cukru, uwielbiam(...)które zdradzają wszystko... Kocham jagodzianki mojej mamy i teściowej, wypełnione po brzegi jagodami... SEZON NA JAGODY OTWIERAM! SKŁADNIKI: - 300g jagód (umytych) - śmietanka - cukier waniliowy - cukier 3- 5 łyżek płaskich RAVIOLI SKŁADNIKI   - 6 żółtek od kur z chowu z wolnego wybiegu - 300 g mąki pszennej - 1,5 łyżki oliwy z oliwek - 2 -4  łyżki letniej wody Na blacie formujemy

SMYKWKUCHNI
Ravioli z pieczarkami 218

stronie "Społem" klik. Dodatkowo zapraszam Was do polubienia ich profilu na fb klik na którym są informacje o nowościach i pyszne przepisy z wykorzystaniem ich produktów. Składniki: 250 g ravioli z serem 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 2-3 łyżki majonezu kielecki Omega 3 sól i pieprz do smaku Przygotowanie:   Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki(...)pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę lekko podsmażyć. Dodać pieczarki i podsmażać od czasu do czasu mieszając do odparowania płynu. W osolonej wodzie ugotować ravioli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ravioli wymieszać z pieczarkami dodać majonez doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i podać na ciepło

Ala piecze i gotuje
Tradycyjne ravioli… Nie, znowu po mojemu! 95

Dzisiaj zrobiłam kolejne podejście do domowego makaronu. Od kiedy mam maszynkę próbuję zrobić różne dania z makaronem jak ravioli z kurczakiem i groszkiem. Nie jest to tradycyjne ravioli ale bardzo smaczne. Jestem zachwycona maszynką do makaronu jak również domowym makaronem. Włoski makaron to makaron z mąki durum i takiej właśnie mąki użyłam do ravioli, a wcześniej do lasagne . Ciasto(...)kula z ciasta, którą owinęłam folią i odłożyłam na 20 minut. Po tym czasie ciasto nieco zmiękło i wspaniale się rozwałkowało bez podsypywania mąką. Cudownie! Zdecydowałam się zrobić okrągłe ravioli z nadzieniem z kurczaka, zielonego groszku i kopru, czyli jak zwykle to co miałam pod ręką. Ravioli świetnie smakuje z maślaną emulsją, zwłaszcza, że nadzienie jest ze kurczaka. Dawno, dawno

codojedzenia
Drożdżowe ravioli z wołowym ragù (Ravioli di pasta lievitata con ragù di carne) 162

Pieczone ravioli, które dziś chciałam Wam zaprezentować, z pewnością przypadną do gustu wielbicielom tradycyjnych pierogów i drożdżowych, słonych wypieków.  Pierożki wypełnione s ą  wołowym ragù, niezwykle aromatycznym sosem mi ę sno-pomidorowym, który nadaje daniu wyjątkowego charakteru.  Ravioli doskonale smakują na ciepło i zimno z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Polecam serdecznie ;) **** Il piatto(...)volevo oggi presentarvi, piacerà sicuramente agli amanti dei ravioli e delle torte salate lievitate. Quelli che voglio qui suggerirVi sono i ravioli ripieni di ragù di bovino, una salsa aromatica che conferisce al piatto un carattere unico ed intenso. I ravioli sono ideali da consumare caldi o freddi, meglio se accompagnati con della salsa al pomodoro. Buon appetito :) SKŁADNIKI

La grande e la piccola cuoca
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 188

moja odpowiedź - jadam mięso, ale nie pałam do niego zbytnią miłością. Lubię - owszem, od czasu do czasu. Niemniej jednak, "kluchy" pod wszelaką postacią lubię bardziej :D Dziś proponuję ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta !   CIASTO: 2 szklanki mąki 2 jaja 1 łyżka oliwy z oliwek sól woda FARSZ: szpinak ( u mnie 450g szpinaku w brykiecie ) 2-3 ząbki czosnku(...)kładziemy porcję farszu. Przestrzenie pomiędzy farszem oraz brzegi placka smarujemy rozmąconym jajkiem. Wałkujemy pozostałe ciasto, nakrywamy farsz plackiem. Brzegi oraz przestrzenie pomiędzy farszem mocno dociskamy. Kroimy radełkiem lub nożem. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podajemy polane oliwą podsmażoną z drobno posiekanym czosnkiem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ravioli z grzybami 183

Pierożki..ravioli..z dowolnym nadzieniem...u mnie grzybki podsmażane z cebulką..wykonane przy pomocy pierogomanii   Tupperware ..Niby nic wielkiego..a pierożki ravioli robione przy pomocy tego przyrządu wychodzą kształtne..każdy równiutki i taki sam..z pięknym wzorkiem wokoło..i z pięknym nadzianym farszem "brzuszkiem".. 30 dkg mąki 2 jajka 2 łyżki wody sól dowolne nadzienie Z podanych składników zagnieść

Moje domowe kucharzenie