rabarbar - 4427 przepisów (strona:228/296)

“4-godzinny mistrz kuchni” – recenzja 172

warzywami podać coś, czego Twoi goście jeszcze nigdy nie jedli np. jakieś danie kuchni świata czy wyjątkowy składnik stworzyć zestaw obiadowy, którego bohaterem będzie jakiś konkretny składnik np. rabarbar jako dodatek do mięs i deser dekonstruować swoje ulubione potrawy z dzieciństwa Przede wszystkim to jednak książka o tym, czego można się nauczyć przez gotowanie i o rozwoju osobistym, rozumianym jako

Ugotowane pozamiatane
Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 254

polska według Pawła Małeckiego" - wydanej przez  Lidla . Tym razem znajdziecie w niej słodkie przepisy Mistrza i jego Gości. Mamy w książce rozdziały z pomysłami na jabłka, truskawki i rabarbar, wiśnie i śliwki, miód, śmietanę, ser, kwiaty polskie, mak, owoce leśne, bakalie i, oczywiście, przepisy świąteczne.  Ja mam kilka przepisów na "już" do wypróbowania :)  Jak możecie zdobyć książkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami 183

obiecałam drugi słodki przepis, ale nie tak bardzo....bo z nutą kwasnego rabarbaru. Przepis ekspresowy, bo z ciasta francuskiego, które lubie mieć w lodówce na podorędziu. Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami 1 płat ciasta francuskiego masło sklarowane do wysmarowania formy 250 ml kremówki 500 g truskawek 3 łyżki brazowego cukru szczypta kardamonu marmolada rabarbarowo-truskawkowa (lub inna kwaśna) listki

Gotuj Sam!
Kopiec kreta. 170

mysz w dziurę lub krecik w kopiec. A propos Kreta... wypiekłam kiedyś taki "Rabarbarowy kopiec kreta" - bardzo smaczne  i efektowne  ciasto! Przepis zamieszczę wkrótce dopóki jest rabarbar. Jak wydawało się że już wychodzę na prostą, to kolejny incydent. Przy pracy w ogrodzie ponad  tydzień temu zakręciło mi się w głowie i runęłam na prawą rękę. Na szczęście

Gotuj Sam!
Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich 209

kiedy to dostałem skrzynkę z kilkoma produktami i musiałem stworzyć z nich deser w przeciągu niecałej godziny. Chciałem wtedy przygotować kanapkę z ciastek sables z bitą śmietaną i karmelizowanym rabarbarem oraz prażonymi orzechami. Niestety jak się okazało, nie mogłem użyć mąki, a jedynym składnikiem, który nadawał się do zrobienia ciastek, był właśnie amarantus ekspandowany. Wymieszałem go ze zmielonymi orzechami włoskimi

Food Square
Lekko świąteczne brownie 208

sporą słabość do wszystkiego co kwaśne (pewnie dlatego, że sama kwaśna bywam; częściej zresztą, niżby wypadało). Pijam herbatę z cytryną bez cukru, już od marca czekam na rabarbar, a od października - na świeżą żurawinę. Jej charakterystyczny smak zabiera mnie do krain kulinarnych rozkoszy, z których nie mam ochoty wracać. Jest kwaśna, czasami lekko gorzkawa, ale wystarczy ją przemrozić, żeby goryczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze książki o fermentacji 2016 193

rosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal   „The Modern Preserver” Na koniec książka po angielsku, ale dość łatwo dostępna w Polsce. Napisała ją Kylee Newton, która ma firmę

Ugotowane pozamiatane
“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy 237

chciałabym zabrać ze sobą do biura? Dobrze wygląda słoik po kreolsku z ryżem i krewetkami, oraz nordycki z łososiem i ziemniakami. Z deserów chętnie bym zjadła tutti frutti, oraz rabarbar z bezami. Ponieważ uwielbiam sałatki, mogłabym jeść takie zestawy codziennie. Jedyna uwaga, że mogą być one dość pracochłonne, bo każdy wymaga przygotowania wcześniej niewielkiej ilości ugotowanych warzyw, mięsa

Ugotowane pozamiatane
Warsztaty kulinarne z Inką i szefem kuchni Sebastianem Olma 183

Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym -  Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo -kardamonowym   Ponadto z grupą barmanów Rabarbary, przygotowaliśmy bardzo ciekawe napoje z dodatkiem kawy Inki, wiele z nich było dla mnie całkiem nowym odkryciem smakowym, a także niektóre połączenia nawet dla mnie były lekkim zaskoczeniem. Bardzo ciekawe

SMYKWKUCHNI
KULINARNE nowINKI – warsztaty z Sebastianem Olmą / #instamix 170

początku listopada popędziłam do Warszawy na warsztaty kulinarne „Kulinarne nowINKI” z kawą INKA, Sebastianem Olmą ( zwycięzcą popularnego telewizyjnego show ) i barmanami z gruby RaBARBARy. Przyznaję, że nie mogłam się doczekać, gdyż takie warsztaty są nie tylko fajną okazją do nauczenia się czegoś nowego, poznania nowych smaków, ale też spotkania na żywo z „przyjaciółmi” z blogerskiego świata

Ostra na Słodko
CIASTO NA NIEDZIELĘ. KRUCHA TARTA Z RABARBAREM I ŚLIWKAMI (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA). 164

roboty, bo jest pyszne! Składniki: spód: 100g mąki gryczanej, 100g mąki amarantusowej, 80g oleju kokosowego schłodzonego w lodówce, 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli himalajskiej. warstwa owocowa: 1 laska rabarbaru, 5 śliwek ( następnym razem podwoję ilość owoców ). ciasto: 200g mąki kokosowej, 130g oleju kokosowego, 1 "jajko" z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia plus 3 łyżki wody), 1/2 szklanki cukru

Jeść, by żyć w zdrowiu
Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 205

zboża (kukurydza, pszenica, jęczmien), karczochy, listownicę, mniszek lekarski, soję, czosnek, cykoria, bakłażany, imbir, cebulę, cytrynę, por, rzodkiew, orzechy, ziarna sezamu, gruszki, jabłko, owoce cytrusowe, awokado, figi, winogrona, owoce tropikalne, rabarbar, herbatę, olej słonecznikowy, oliwę z oliwek, olej sezamowy, świeży sok z karczoch, świeżo wycisnięty sok z czarnej rzodkwi. Przyjrzyjmy się bliżej kilku z nich. Na czym polega ich dobroczynne działanie

MODA NA BIO
Jabłecznik na kruchym cieście 211

sztywną pianę wyłożyć na jabłka. Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na pianę z białek. Jabłecznik piec 45-50 min w gorącym piekarniku. Jabłka można zastąpić rabarbarem

Z notatnika
“Kiszonki i fermentacje” – recenzja 218

nich, który jest dobry na nerki. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Kiszonki i fermentacje Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal Data premiery: 2016 Okładka: twarda Artykuł “Kiszonki i fermentacje” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane

Ugotowane pozamiatane