Poniżej przygotowałam krótkie zestawienie niektórych moich ulubionych letnich przysmaków. Lody, dwa szybkie ciasta, drożdżówki i zimne napoje. Częstujcie się ;) Domowe lody truskawkowe Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą Drożdżówki z jeżynami Najprostsze ciasto z owocami Koktajl maślankowy z truskawkami Napoje arbuzowo-porzeczkowe Błyskawiczna kawa mrożona Orzeźwiający napój z cytryną i świeżą miętą
Codzienna kuchnia niecodziennajogurtem, macie ochotę na coś bardziej "tłustszego" - dodajcie gęstą kwaśną śmietanę. Ja swój chłodnik podaję tradycyjnie z jajkiem na twardo, ale możecie go podawać z awokado, ziemniakami, szczawiem, rabarbarem, czy mięsem. Tu też zupa zależy od Waszej smakowej inspiracji:) No cóż, robi się ciepło, czas na chłodnik:) Składniki: 1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami 500 ml kefiru
Zasmakuj Kuchniogrodzie rośnie czarny bez, doprowadza mnie na skraj kulinarnej ekstazy. Pogoda się popsuła. Znów jest chłodno, pochmurno i wietrznie. Zamiast więc lekkich serników na zimno i delikatnych ciast pełnych rabarbaru, sięgnęłam po przepis na brownie, który kusił mnie od dawna. Przepis znalazłam na blogu Słodka magia od kuchni , i od razu zaintrygował mnie niecodziennym składnikiem: zielonym pieprzem. Jako wielka amatorka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzperając po internecie znalazłam ciekawy przepis na ciasto połączenie sera z rabarbarem z nutą kokosową
Ugotujmy Cośobudziło się do życia a teraz nim tętni i powoduje uśmiech na mojej twarzy. Uwielbiam moment kiedy bez problemu mogę kupić pęczek moich ulubionych szparagów, botwinki czy kilka gałązek rabarbaru. Kiedy wokół pięknie pachnie bez a Pani na straganie zachęca do kupna polskich truskawek. I wtedy już wiem, że jestem w miejscu w którym być powinnam, które kocham. Składniki
Mango PapajaJestem absolutnie szczęśliwa! marzec 2016 Jedni pracują, drudzy odpoczywają chill & work Kwiaty.... tyle niespodzianek, a ile jeszcze przed nami! Plony... za tym tęskniłam! Na zdjęciach - ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką. Z TEGO przepisu
bistro mamasłodko, ale nie mogę się opanować odkąd odkopałem stary przepis na kruche ciasto - piekę same tarty, serniki i różne owocowe pleśniaki. Tak więc w ramach równowagi dla kwaśnego rabarbaru dzisiaj totalnie na słodko i z moją ukochaną czekoladą z Wedla! Do przygotowania tarty potrzeba nam: 300g mąki pszennej 200g zimnego masła 100g cukru + 3 łyżki 1 łyżeczka proszku
Kuba Gotujelipca do października Kalarepa - od maja do września Kukurydza - od lipca do października Ogórek - od maja do października Papryka - od lipca do września Pomidor - od kwietnia do października Rabarbar - od maja do lipca Rzodkiewka - od marca do sierpnia Szparagi - od maja do lipca Smacznego
Zasmakuj KuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Maj to miesiąc nowalijek. Szparagi, młoda kapusta, młode ziemniaki, rabarbar, pierwsze truskawki i oczywiście botwinka w maju są najlepsze. Botwinka … Przeczytaj cały artykuł Post Pierogi z botwinką i serem korycińskim pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerMuzeów. Pracy co nie miara ale jeść trzeba. Ku pokrzepieniu, w sobotę zrobiłam placek kokosowy z ciągutką i przydał się w pracy bardzo. Powstała też maślana drożdżówka z rabarbarem, klopsiki a dzisiaj bajecznie pyszna wege fasolka. Pożarłam ją w towarzystwie ryżu i młodej kapusty z nutką curry i pikanterii. Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 1 szkl
Dzieje kuchennej Wiewiórymasła do posmarowania foremek 1 łyżeczka kaszy manny do wysypania foremek nadzienie: 2 kwaśne jabłka 1 łyżka miodu cynamonowego 1/4 łyżeczki cynamonu 120 g naturalnego musu jabłkowego 1 łodyga rabarbaru 2 łyżki borówki amerykańskiej 2 łyżki żurawiny 1 łyżka nerkowców 2 łyżeczki wiórków kokosowych 1 garść jadalnych kwiatów (np. bratki i fiołki) 200 ml śmietany 30% 1 szt laska
Mienta blognagłym przebłysku, poprzedzonym chwilą paniki spowodowanej smsem, który dostaję zawsze około środy: "jakie będzie następne hasło?". I wtedy za minutę muszę to wiedzieć ;) Oczywiście: krążą mi po głowie te rabarbary i botwinki, które pojawiły się na wiosennych straganach. Truskawki, maliny i arbuzy - choć to wcale nie ich naturalna pora - także zaczynają być (cenowo) dostępne. Można doszukać się jeszcze całej gamy
zadanie-gotowaniekurtyna* Zapraszam na mus truskawkowo-rabarbarowy na mus Konstytucyjny mus truskawkowo-rabarbarowy z bitą śmietaną i miętą z cyklu: Wszyscy jesteśmy konstytucjonalistami. Składniki: szklanka truskawek szklanka posiekanego w kostkę rabarbaru dwie szczypty cukru waniliowego łyżeczka ekstraktu waniliowego galaretka truskawkowa (na agarze) śmietanka 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru kilka kropel soku z cytryny mięta Wykonanie: 1. Rozgrzej mocno patelnie
Fiolka w kuchnipasem majówka, niestety pogoda nie nastraja na wiosenne, grillowe szaleństwa. A szkoda, bo nastał czas lekkich, przyjemnych dań. To czas szparagów, rabarbaru, pysznych nowalijek. Dlatego zachęcam do przygotowania wiosennych dań np spaghetti Lubella ze szparagami, serem lazur i jajkiem w koszulce, które cudownie wypływa po jego przekrojeniu. Po takim daniu zrobi nam się iście majówkowo i wiosennie, wbrew prognozom pogody
Bernika - moj kulinarny pamietnik