pokrojone w kostkę ciągle miksując. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto.-Ja to robię w mikserze.( jeśli bedzię za suche dolać ponownie 1-2 łyżki wody) Owoce 250-300 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 3 duże jabłka 1/2 szkl. cukru 3 łyżki bułki tartej Wykonanie Oczyszczony pocięty na kawałki rabarbar przekładamy do rondelka,dodajemy obrane pokrojone dowolnie jabłka. Gotujemy , wraz(...)cały czas miksując, by dobrze się rozpuściły. Stopniowo ,powoli wlać olej i cały czas miksując. Pieczenie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód posypać bułkę tartą, nałożyć wystudzony rabarbar z jabłkami, przykryć masą piankową .. Piec w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do zarumienienia ciasta. Smacznego
w mojej kuchnilubi murzynka? Chyba każdy, to takie klasyczne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Tym razem jego smak wzbogaciłam dodatkiem rabarbaru, gruszki i orzechów. Jak zawsze zniknęło w mgnieniu oka. * szeroka keksówka 20*23 cm Składniki: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżek wody 1/2 dużej gruszki kilka gałązek rabarbaru garść orzechów włoskich na polewę: 125 g masła 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Masło, kakao, cukier puder i wodę zagotować i wystudzić. Do zimnej masy wmiksować jajka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać białka ubite na pianę i orzechy. Delikatnie wymieszać i przelać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMięciutkie w środku, a chrupiące na zewnątrz tosty francuskie z chałki, nadziane serkiem o kardamonowej nucie, otulone sosem z rabarbaru i truskawek- to moja dzisiejsza propozycja, by słodko rozpocząć dzień, a może zakończyć? (tak, wiem, wiem, że kolacja nie powinna być słodka, ale czasami można sobie pofolgować) :) Sam pomysł nadziania chałki i zrobienia 'kieszonek' podpatrzyłam na blogu Jessie Next(...)jajka- 3 szt. * mleko- 1 szklanka * cukier trzcinowy- 1 płaska łyżka * cukier puder- 1 płaska łyżeczka * laska wanilii- 1/2 * mielony kardamon- szczypta * masło klarowane- do smażenia Sos rabarbarowo - truskawkowy: * rabarbar- 3 łodygi * truskawki- 200 g * woda- około 50 ml * cukier- 1 czubata łyżka * sok z limonki- 1 łyżeczka Tosty francuskie: Serek śmietankowy wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą kardamonu. Chałkę
Kraina Miodem Płynącapalcami lub małym wałeczkiem po całym spodzie foremki. Pieczemy przez ok. 20-25 min. w 170 st C., aż ciasto się zrumieni. składniki na nadzienie: ok. 500-520 g rabarbaru ok. 100 g malin, mrożonych lub odsączonych ze słoiczka 1/2 skórki otartej z pomarańczy(wyszorowanej i sparzonej) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej wykonanie: Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki Ciasto: 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka sól jajko 2 żółtka 50 g cukru 75 g masła skórka z jednej cytryny 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka Kruszonka: 75 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Drożdże mieszamy(...)roztopione masło i wyrabiamy ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Wkładamy je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy (mała keksówka). Odstawiamy na 30 min przykryte ściereczką. Rabarbar kroimy na kawałki 2-3 cm, gruszkę obieramy, kroimy na ósemki. Przekładamy do miski razem z rabarbarem, oprószamy cukrem i odstawiamy na 20 min by puściły soki. Odsączamy i układamy
R'n'G KitchenSezon rabarabarowy czas zacząć..na początek tartaletki..pyszne...ja nie dawałam dużo rabarbaru , bo moje córki za bardzo za nim nie przepadają...Takie tartaletki można zrobić i z innymi owocami..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..ja zrobiłam oczywiście z większej porcji..i Wam też tak radzę. składniki (na 6 sztuk) 150 g rabarbaru 150 g mąki 125 g margaryny(...)dodać do utartej margaryny z jajkami. Dokładnie wymieszać. Foremki na tartaletki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do foremek nakładać po dużej łyżce ciasta, a w środek wcisnąć pokrojony rabarbar. Piec w 180°C około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieSezon rabarbarowy już otwarty. Aby zatrzymać go na jak najdłużej to polecam pyszny kompot :) Smakiem wiosennych rabarbarów cieszę się cały rok ! Składniki: Rabarbar o czerwonym zabarwieniu 30 dag cukru ½ litra wody Wykonanie: Rabarbar obrać, pokroić na kawałki wielkości 1-2 cm, włożyć do wyparzonych słoików i zalać przegotowaną wodą, dodając na pół litra wody 30 dag cukru. Szczelnie zakręcić
Tradycyjna Kuchniaszklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła (lub margaryny) 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duży cukier wanilinowy Masa rabarbarowa: 2 kg rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 galaretki truskawkowe Masa budyniowa: 2 kremy budyniowe błyskawiczne mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu kremów Suche składniki ciasta mieszamy razem,dodajemy masło startą na tarce(...)szybko zagniatamy ciasto - czym szybciej, tym ciasto będzie bardziej kruche. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa blaty na dużych prostokątnych blachach (180 stopni przez 15 minut każdy) Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier i rozsmażamy. Do gorącego rabarbaru wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy aż masa lekko przestygnie. Kremy budyniowe przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na pierwszy
Czary - gary w kuchnirazu wypróbować i zjeść 90% przepisów! Książka podzielona jest na działy - w każdym dziale znajdziemy od kilku do kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini(...)sałatki/ surówki! W tej książce znajdziecie wiele ciekawych, świeżych i nowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę z konfiturą z rabarbaru i czereśni, śniadaniowy krem z burakiem i owocami leśnymi czy przepis na wegetariańską kanapkę BLT z upieczonym burakiem! Wszystko wygląda tak cudownie apetycznie, kusi pięknymi
Plate of Joyszkl proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki cukier, 3/4 szkl jajka, 3 duże sztuki jogurt naturalny, 1 szkl olej, 1 szkl aromat waniliowy, kilka kropel Składniki na wierzch rabarbar, 500-600g cukier, 2 łyżki cynamon, 1 łyżeczka cukier puder, do posypania Przygotowanie Rabarbar obieramy, kroimy na centymetrowe kawałki, zasypujemy cukrem i cynamonem, odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy(...)misce mieszamy jogurt, olej, jajka, cukier i aromat, przelewamy do mąki. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, aż masa będzie gładka. Przelewamy ciasto do formy natłuszczonej i wysypanej grysikiem. Rabarbar odsączamy z wody i wykładamy równomiernie na ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st przez około 1 godz. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem
Gotowanie moimi oczamikawowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyzki zmielonych migdałów Nadzienie rabarbarowe; 100 ml chłodnej wody 5 dag cukru łyłeczka cukru waniliowego łyzka likieru kawowego 50 dag rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (ze skóra) Krem budyniowy; 250 ml mleka laska wanili 2 żółtka 5 dag cukru 2 łyzki mąki kukurydzianej Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować około(...)godziny. Ciasto jest dość miękkie. Wiec należy przed wałkowaniem dobrze je schłodzić. Nastepnie robimy nadzienie; wode z cukrami i likierem podgrzewamy az cukier się rozpuści. Nastepnie dodajemy pokrojony rabarbar i gotujemy około 5 min. Rabarbar powinien zostać nadal jędrny. Po tym czasie go przecedzamy zachowując syrop. Budyn; Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko, wrzucamy rozkrojoną laske
Radość kipiąca uśmiechem.Wszystkim, którzy lubią rabarbar polecam przepis znaleziony na blogu Mała Cukierenka . Ciasto jest pyszne i proste w sam razy do poobiedniej kawki :) Składniki (na tortownice o średnicy 23 cm): Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej): 60 g margaryny 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) skórka otarta(...)jajka 300g mąki + 1 łyżka 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 300g kwaśnej śmietany 12% lub 18% (użyłam 18 %) 300g rabarbaru pokrojonego na 2 cm kawałki Dodatkowo : 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie : Mąkę przesiać (300g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. Do margaryny dodać cukier
cucinareKompot to chyba najbardziej prosty napój jaki można zrobić i to w dodatku z każdego owocu. Sezon na rabarbar trwa, do tego rodzime jabłka i trochę egzotyki czyli anyż gwiaździsty. Tym razem w moim kompocie znalazła się jeszcze garstka winogron ( zapomnianych i znalezionych w lodówce ). Anyż w tej kompozycji nadaje specyficznego, intensywnego aromatu. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 4 duże jabłka(...)wody Cukier 3 owoce anyżu Wykonanie: Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy. Również kroimy na mniejsze kawałki. Wlewamy wodę, dodajemy anyż oraz cukier do smaku. Całość gotujemy około 10 - 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem warto odcedzić przez sito. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyCiasto półkruche z rabarbarem i jabłkami Składniki: ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 1/2 łyżki śmietany (12% lub 18%) - 150g masła lub margaryny roślinnej - 2 łyżki proszku do pieczenie nadzienie: - owoce (2 duże jabłka, 4-5 rabarbarów) - cukier waniliowy - cynamon dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: kwadratowa Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatam i dzielę(...)Rozwałkowuję pierwszą część na kwadrat. Blachę smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Układam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu układam pokrojone owoce (jabłka w ósemki, rabarbar o długości 0,5-1,0 cm). Posypuję cukrem waniliowym i cynamonem. Drugą część ciasta układam na wierzchu i sklejam boki. Nakłuwam całość widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku. Temperatura piekarnika
Kuchnia co dnia