rabarbar - 4427 przepisów (strona:162/296)

Kruche ciasto z kremem, agrestem i porzeczkami 198

duży lub 2 małe zblendowane banany 5 łyżek cukru pudru łyżka esencji waniliowej szczypta soli Krem: pół litra mleko sojowego (użyłam waniliowego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 gałęzie rabarbaru (lub około 200 g innych owoców) 5 łyżek cukru pudru około 1 kg owoców Przygotowanie: Zagniatamy ciasto wg podanych składników Ciasto jest zwarte, nie klei się tylko przy zagniataniu wydziela odgłos(...)zostało mi trochę ciasta, nie wyrzuciłam go, tylko upiekłam 20 foremek na babeczki (można je przechowywać upieczone około 2 tygodnie w pudełku). Gdy ciasto się piekło przygotowała krem. Obrałam rabarbar, pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam na patelnię, zasypałam cukrem i podsmażyłam aż zmiękł, delikatnie podlewając wodą. Miękki rabarbar zbendowałam na gładką masę (dodałam też wegańskiego barwnika, który nadał mu różowy

greenscarf
Surówka z rabarbaru i marchewki 196

Idealna jako dodatek do obiadu- surówka z rabarbarem- propozycja 1 Składniki: 25 dag marchewki młodej, 15 dag rabarbaru, sól do smaku, cukier do smaku, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach a rabarbar poszatkować. Wymieszać, doprawić solą i cukrem oraz śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z kalarepy, rabarbaru, pietruszki i marchewki w śmietanie 224

Kolejny pomysł na surówkę z rabarbarem :) Składniki: 2 młode kalarepki, 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka, 2 łodygi rabarbaru, natka pietruszki, szczypiorek, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Wszystkie warzywa pokroić w cienkie słupki razem z rabarbarem. Wymieszać z solą, cukrem do smaku, śmietaną i pokrojoną zieleniną

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z rabarbarem 136

kogo: dla fanów orzeźwiających ciast dla lubiących ciasta ucierane dla rabarbaromaniaków Składniki: 700g rabarbaru 430g mąki 5 jajek dużych lub 6 małych  180g masła 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu pół szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru pudru cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Cukier puder i cukier kryształ(...)wyczerpania składników, cały czas miksując.  Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie w ciasto.  Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać rabarbarem.  Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).  Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Blacha: kwadratowa 24x24cm Przepis znaleziony na www.kulinarnaja.blogspot.com. Zmieniłam proporcje

Mania Wypiekania
Dżem truskawkowy z rabarbarem 170

kogo: dla chcących spróbować truskawek w nowej odsłonie dla mających ochotę sprawić jak rabarbar przełamał słodycz truskawek. dla fanów domowych przetworów Składniki: 750g truskawek 250g rabarbaru dżemfix, konfiturex lub żelfix 2:1 pół kilko cukru Wykonanie:   Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki.  Rabarbar umyć i pokroić na drobne kawałki. Owoce

Mania Wypiekania
Ucierane ciasto z truskawkami 207

jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z jednej cytryny sok z połowy cytryny 30 – 40 dag rabarbaru (2 łyżki cukru i 1 łyżka miodu) lub inne owoce sezonowe Cukier i jajka ubijamy, dodajemy szklankę maślanki i oleju. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta, na koniec(...)dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką, zgodnie z zasadą robienia muffinek - tylko do połączenia składników. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cukier i  miód, a następnie odstawiamy, aż puści sok. Kruszonka: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła kropelka zapachu cytrynowego Miękkie masło w palcach rozcieramy z cukrem i mąką

bistro mama
Słodkie środy - Ciasto z rabarbarem i borówkami 199

gdyż gorące dni nie sprzyjają staniu w kuchni.  Dziś kolejna wariacja ucieranego ciasta. Wygląda ono klasycznie ale cieszy się wielkim powodzeniem.  Ciasto z rabarbarem i borówkami  SKŁADNIKI :  Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 kropli(...)aromatu waniliowego 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia 250 g margaryny  Dodatkowo: owoce: 250 g borówek amerykańskich lub jagód  800 g rabarbaru cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE :  Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier i cukier waniliowy. następnie dodajemy po jednym żółtku. Margarynę roztapiamy, studzimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta malinowo-rabarbarowa 159

Rabarbar to warzywo, które doskonale się komponuje z malinami. Niestety trudno razem połączyć te smaki bo gdy mamy sezon na rabarbar to malin jeszcze nie ma w sprzedaży. Można co prawda użyć mrożonych, ale to nie to samo. Ja w dzisiejszym przepisie zastąpiłam je syropem malinowym, z dodatkiem którego ugotowałam budyń i zatopiłam w nim kawałki rabarbaru. Całość zwieńczyłam chrupiącą

Wiem co jem
.997. rabarbalove 186

budyń rabarbarowy na mleku owsianym podany z domową granolą malinowo-różaną~ PRZEPIS /1 porcja/ ~250g  rabarbaru ~szklanka mleka owsianego (lub innego) ~30g mąki z tapioki BIO Fresano ~cukier/stevia do smaku + łyzeczka cukru z wanilią Rabarbar kroimy drobno i wrzucamy do garnka małą ilością wody, dusimy do miękkości i do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać (może zostać kilka kawałków

breakfast of dreams
ciasto jogurtowe z rabarbarem. korzystajmy, póki jest sezon! 197

Bardzo łatwe, bardzo szybkie, bardzo smaczne! ;) Jak w tytule : "korzystajmy, póki jest sezon!". CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM źródło przepisu: najsmaczniejsze.pl ; podaję z moimi zmianami // keksówka o dł. 26cm ~160g mąki pszennej ~40g (opakowanie) waniliowego proszku budyniowego ~1/2 szklanki fruktozy / szklanka cukru ~150g jogurtu naturalnego ~80g masła, roztopionego i przestudzonego ~3 jajka ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~200g rabarbaru, umytego(...)proszek do pieczenia przesiać do miski. W oddzielnej misce ubić jajka z fruktozą na puszystą masę i stopniowo wsypywać mąkę, ciągle mieszając. Na końcu dodać jogurt, masło i rabarbar. Podłużną formę (keksówkę) o dł. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec ok. 50 minut

chili & sugar
Bezowa rolada jogurtowo-rabarbarowa 152

zbędnych ceregieli powiem, że ta rolada jest rewelacyjna. Z całą pewnością od pierwszego kęsa została jednym z moich ulubionych ciast. Kwaśny rabarbar, słodka beza i kremowy, aksamitny jogurt. Rewelacja. Za niedługi czas, jak truskawki stanieją nieco chcemy spróbować wersję z truskawkami. A mi prywatnie marzy się jeszcze wersja z owocem granatu. Myślę, że i jedną i drugą sprawdzimy. I podzielimy(...)się z wami wrażeniami. 500 g rabarbaru 150 g cukru żelującego 2:1 4 białka 175 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 300 g jogurtu greckiego Rabarbar kroimy na mniej więcej 2 cm kawałki, mieszamy z cukrem żelującym i zostawiamy na 30 minut. Następnie podgrzewamy w garnku aż się rozgotuje. Cały

Marder&Marder Manufacture
Rabarbarowe lody w ażurkach z mlecznej czekolady 196

maszynki do lodów i musiałam je co chwila mieszać ale i tak wyszły pyszne! Myślę że sposób ich podania zachęci Was do zrobienia. Składniki: Mus z rabarbaru: 6 lasek rabarbaru 4 łyżki wody 1/2 szklanki cukru Lody: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 300 ml śmietanki słodkiej kremówki 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Ażurowe koszyczki z czekolady: 1,5 tabliczki mlecznej czekolady(...)Goplana silikonowe foremki do muffinek folia spożywcza Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy kroimy w kostkę przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać. Następnie miksujemy blenderem na mus.Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Lody: Schłodzoną śmietankę ubijamy z pastą waniliową na puszysto, wlewamy cienkim strumieniem mleko skondensowane, dodajemy mus rabarbarowy, mieszamy delikatnie, rozlewamy do plastikowego pojemniczka

Wanilia i Kardamon
Rabarbarowy zawrót głowy. 189

cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na piankę : 5 białek   1 szklanka cukru pudru 20 dkg śmietany 18 % 1 budyń śmietankowy Przygotuj również : 1 kg rabarbaru cukier puder do dekoracji ( opcjonalnie )  Sposób wykonania :   Rabarbar dokładnie płuczemy, osuszamy, odcinamy liście oraz ogonki, tniemy na kawałki o długości około 3 cm.  Z podanych składników(...)proszku delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę i znów delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową pianę wylewamy na kruche ciasto, równo rozsmarowujemy po całej powierzchni. Na pianę układamy kawałki rabarbaru jeden obok drugiego. Z lodówki wyjmujemy schłodzone kruche ciasto i ścieramy go po całej powierzchni ciasta na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy około

Przepisy i porady kulinarne
Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 331

Miałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru  ale będą równie dobrze pasowały truskawki, jagody. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 185 st. C Czas(...)cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy na konsystencję kremu. Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas

Słodkości i nie tylko
Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami 166

Pyszne połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim lukrem.  Składniki na ciasto: 25 dag mąki, 12,5 dag masła, 2 żółtka, 1 łyżka smalcu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki zimnej wody, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Składniki na nadzienie: 75 dag rabarbaru, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 10 dag orzechów(...)lukier: 3 łyżki mleka, ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i schłodzić w lodówce Wykonanie nadzienia: Rabarbar pokroić na kawałki i rozgotować ( bez wody) mieszając. Następnie wsypać cukry i gotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista. Wykonanie lukru: Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny

Tradycyjna Kuchnia