cukru, - łyżka cukru z wanilią (ok. 10 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/4 szklanki mleka 2% (ok. 60 ml), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 ml), - 2 cienkie łodygi rabarbaru (ok. 120 g), - łyżeczka cukru pudru (ok. 3 g). Sposób przygotowania 1. Mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. 2. Mieszamy jajko, mleko i olej. 3. Rabarbar myjemy, osuszamy(...)kroimy na 0,5 cm kawałki. 4. Łączymy składniki suche z mokrymi, rabarbarem i delikatnie mieszamy. 5. Foremki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do ¾ wysokości. 6. Muffiny pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut. 7. Muffiny posypujemy cukrem pudrem. Muffiny są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jed nej porcji
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPrzepis na chutney z rabarbaru Rabarbar jest zdecydowanie rośliną sezonową, po którą warto sięgać nie tylko podczas pieczenia ciast lub robienia kompotu. Tym razem postanowiłem ukręcić chutney, czyli słodko-wytrawny sos, lub raczej konfiturę. Do czego może służyć chutney z rabarbaru? Jest to świetny dodatek do burgera, czy pasztetu. U mnie cały czas był nim smarowany pasztet z czerwonej soczewicy
Blendmanpowiało chłodem…? Pierwsza połowa tego tygodnia była u mnie piękna, pogodna i letnia. Stąd zresztą i przepisy w takim właśnie stylu jak keto torcik straciatella czy keto ciasto z rabarbarem i truskawkami … Niestety dzisiaj, kiedy akurat mam dzień wolny – pogoda postanowiła dać wszystkim odrobinę wytchnienia od tych kilku ciepłych dni… No cóż – w takiej sytuacji trzeba sobie jakoś radzić… Skoro(...)aurę! Keto gorąca czekolada truskawkowa poleca się na chłodne dni Tym razem jest to jednak nieco inna gorąca czekolada , a mianowicie keto biała czekolada truskawkowa. Mam też jeszcze pęk rabarbaru , z którego mam zamiar upiec crumble, czyli rabarbar pod kruszonką. I robi się z tego naprawdę przyjemny dzień wolny! Wracając jednak do naszego napoju regeneracyjnego na bazie truskawek … Oprócz tego
Modern Cave Girlrolady) (szklanka 250 ml) Mąka 4 szklanki Masło 200 g Smalec łyżka Śmietana 18 % 3 pełne łyżki Cukier 1,5 szklanki Jajko Żółtka 5 Proszek do pieczenia 2 łyżki Rabarbar 500 g + łyżka cukru Przygotowanie: Rabarbar pokroić w kosteczkę, zasypać łyżką cukru i odstawić na 10 minut. W misce mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki jajko, żółtka oraz cukier(...)dłuższej niż wielkość blaszki. Blat najlepiej podsypać odrobiną mąką, dzięki temu ciasto nie będzie kleiło się do blatu i ułatwi to zwijanie. Na rozpłaszczone ciasto wykładamy 1/3 rabarbaru i zwijamy w roladę, zaczynając najpierw od zwinięcia krótszych boków do środka. Jak to zrobić zobaczycie w filmie poniżej. Postępujemy tak samo z każdą częścią ciasta. Gotowe rolady zawijamy
Kulinarne przygodymoja córka będąc już dużą 'dziewczynką' też miała smaczne wspomnienia, jak ja 🥰 Zazwyczaj racuszki drożdżowe robię z jabłkami, ale warto mieć na uwadze sezonowość więc dziś są z rabarbarem. Powiedzenie: 'warto czekać na to, co dobre' idealnie pasuje do owych racuchów, ponieważ pomimo tego, że na ich przygotowanie trzeba zarezerwować ponad godzinkę (wyrastanie + smażenie), to w końcowym efekcie ten boski(...)pszennej tortowej 500 ml ciepłego mleka 100 g cukru 30 g roztopionego masła 25 g świeżych drożdży 2 jaja 1 opakowanie cukru z wanilią szczypta soli 3-4 łodygi rabarbaru tłuszcz do smażenia W misce drożdże rozetrzeć z cukrem, wsypać 2 łyżki mąki, wlać 1 szklankę ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do rozczyny wlać
Kraina Miodem PłynącaSerowa tarta rabarbarowa na kruchym spodzie. Z rabarbaru można wyczarować naprawdę coś pysznego. Galaretka jest świetna, kwaskowa i idealnie łączy się z sernikiem. spód tarty: 250 g mąki pszennej typ 500 150 g masła 4 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody masa serowa: 200 g sera półtłustego twarogowego 330 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 budyniu(...)opakowania śmietankowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru galaretka rabarbarowa: 70 dkg rabarbaru 250 ml soku z czerwonych owoców/ granat, żurawina, albo inny/ 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki cukru Spód tarty: Mąkę przesiewam do miski, dodaję zimne i pokrojone masło, żółtka, puder, wodę i całość kroję nożem. Bardzo krótko zagniatam rękoma i wstawiam na 15 minut do zamrażalnika
wesoła kuchniacukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 3 krople, sól 1 szczypta, mleko letnie 1,5 szklanki, żółtka 3 sztuki, jajka 1 sztuka, olej 1/2 szklanki, masło miękkie 2 łyżeczki, rabarbar 4 łodygi duże, grube kruszonka: miękkie masło 100 gram, cukier 100 gram, mąka tortowa 100 gram, kakao 1 łyżka lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1,5 - 2 łyżki(...)wyrośnięcia. Z podanych składników zrobić kruszonkę i na czas wyrastania ciasta schować do lodówki do schłodzenia. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wsypać rabarbar, kruszonkę, piec w nagrzanym piekarniku na 180C grzanie góra/dół około 55 minut. Z sokiem z cytryny utrzeć rzadki lukier i polać lukrem ciasto, ciasto w formie zostawić do wystudzenia
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: (porcja na ok 14 sztuk) Masło 150 g Mąka pszenna 200 g Cukier puder 2 łyżki Jajko Rabarbar pokrojony paski 14 pasków długości ciastka + cukier do posypania Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wychodzi lekko klejące blat i ciasto posypać mąką i rozwałkować na grubość ok 3 mm. Wyciąć kwadraty u mnie wyszło 14 sztuk. Na środek(...)każdego kwadrata nałożyć kawałek rabarbaru. Rabarbar obsypać odrobina cukru. Dwa przeciwległe rogi nałożyć na siebie na środku ciastka i lekko docisnąć. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Ciastka przełożyć na papier do pieczenia. Piec ok. ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. (wkładamy do nagrzanego piekarnika.) Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku
Kulinarne przygodySkładniki: Płat ciasta francuskiego mnie XXL 375 g Rabarbar 300 g Cukier łyżka Lukier: 1/2 szklanki cukry pudru+ łyżka gorącej wody. Przygotowanie: Ciasto wyjąć z lodówki i zastawić w temperaturze pokojowej na około 10-15 minut. Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Ciasto podzielić na 8 kwadratów. Na każdym kwadracie ułożyć rabarbar. Skleić ciasto po przekątnej tworząc
Kulinarne przygodySkładniki: jajka 5 sztuk, miękka margaryna 15 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, rabarbar 60 dag, kruszonka: miękka margaryna 100 gram, mąka tortowa 150 gram cukier 100 gram, puder cukier - ile potrzeba Jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę utrzeć mikserem z 3 minuty na najwyższych obrotach do spienienia(...)proszek do pieczenia i tylko szybko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma z papierem do pieczenia 30x20 cm, na dno formy wyłożyć ciasto, wygładzić wierzch, posypać obranym, pokrojonym rabarbarem, na rabarbar wysypać kruszonkę. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, posypać pudrem cukrem przed podaniem - najlepsze ciasto ucierane
W Mojej Kuchni Lubięostatnim czasie królują u nas prawdziwe sezonowe rarytasy. Na śniadanie robimy omlet ze szparagami, na drugie śniadanie wciągamy truskawkowy koktajl, a na deser serwuję obłędną rustykalną tartę z rabarbarem. Duuuużą ilością soczystego, lekko kwaskowatego … Artykuł Rustykalna tarta z rabarbarem pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mebiały, brzozowy) łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 300 g jogurtu naturalnego 2 całe jajka 0,5 szklanki oleju rzepakowego 20 dag rabarbaru (lub innych owoców) łyżka cynamonu WYKONANIE: Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki Do miski dajemy wszystkie sypkie składniki (oprócz cynamonu) mieszamy dokładnie. Dodajemy jogurt, jajka i olej. Mieszamy do połączenia(...)składników i przelewamy do foremki (wykładamy papierem do pieczenia) Układamy rabarbar i posypujemy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 60 minut w 170-180 st. C- góra dół. Podajemy z cukrem pudrem. Smacznego
Pani na desermargaryna miękka 15 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 2 łyżki + 4 łyżki mleka, rabarbar 2 sztuki duże, grube pianka bezowa: białka 1 szklanka 250 ml, cukier 3/4 szklanki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, ocet 10% 1 łyżeczka, aromat pomarańczowy 2 krople Jajka, cukier, miękka margaryna, cukier(...)reszty ciasta wsypać kakao, wlać mleko i mikserem wymieszać, masę kakaową wyłożyć na jasną i łyżką delikatnie wmieszać trochę w ciasto jasne, wygładzić wierzch. Wsypać na ciasto obrany, pokrojony rabarbar, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto podpiec 30 minut. Zimne białka ubijać na sztywno, pod koniec wsypać cukier, kisiel, wlać olejek i ocet, mikserem ubijać na bardzo
W Mojej Kuchni LubięKocham muffinki za prostotę ich wykonania ... 😍 Chyba nie ma równie łatwej i szybkiej do wykonania domowej słodkości 😎 Uwielbiam szczególnie te z owocami. A z rabarbarem to już kosmos! Słodkie, wilgotne ciasto + kwaskowe owoce i wierzch z maślanej kruszonki... Cóż chcieć więcej? Jeśli nie chce Wam sie robić kruszonki, pomińmy ją, i tak babeczki będą pyszne 😉 Składniki(...)całe jajka 1 szkl kefiru 1/2 szkl oleju 1/2 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo : 3-4 łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone drobno kruszonka : z tego przepisu Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tak więc produkty przechowywane w lodówce wyjmujemy sobie wcześniej, aby sie ogrzały. Jajka
Walijskie Pichcenie