tosty. Taki serek możesz wykorzystać także we wszystkich przepisach, zamiast kupnego kremowego serka czy ricotty. Np. posmarować kromki bagietki i przybrać warzywami (np. zrobić takie bruschetty ), zrobić tarty z ciasta francuskiego z groszkiem i szparagami , czy słodki twarożek z dodatkiem miodu i suszonych owoców. Labneh może być także bazą dla różnych sosów i dipów, np. sosu tzatziki . Z labneh(...)które następnie upieczesz w piekarniku jako baza sosu do makaronu (szczególnie, gdy w słoiczku znajdowały się ząbki czosnku) oliwą możesz polać kromki pieczywa i podpiec je w piekarniku - powstaną pyszne grzanki czy baza do bruschetty Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku Potrzebujesz: 2 duże opakowania (łączenie 800 g ) jogurtu typu greckiego o dobrym składzie (tylko mleko
Chilli Czosnek i Oliwakiedyś dawno temu na dworcu kolejowym w Kutnie, jednak muszę przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;) We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami . Pyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem krabowym(...)jajko roztrzepane do posmarowania bułek Na farsz : 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz duża szczypta słodkiej i ostrej papryki masło do smażenia Przygotowanie : Przygotowanie ciasta : Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Dodać letnią wodę i mleko i jajko - wyrobić aż składniki się skleją. Dodać oliwę i ugniatać ciasto do czasu
Codzienne GotowanieNabrałam ochoty na muffinki. Oczywiście nastrój świąteczny wiec muszą być z dodatkiem piernika. Babeczki są mega pyszne, mięciutkie i co tu dużo mówić rozpływają się w ustach, a te powidła mmm. Zapraszam... Przepis z "Moje wypieki" Skala trudności - proste Stopień smaku 10/10 ja dałam polewę z czekoladą biała i taką wam polecam. Składniki na 12 babeczek: 2/3 szklanki(...)masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł. Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty
Kubki smakurozmawiałyśmy o różnych ciekawych przepisach. Jeden wpadł mi szczególnie do głowy. Jakiś czas później postanowiłam go sobie w głowie odtworzyć, choć pewnie wszystkiego dokładnie nie zapamiętałam. Jednak wyszły mi pyszne naleśniki i pozostały na stałe w naszym domowym menu. Składniki: (na 8 naleśników) Farsz: 1/2kg piersi z kurczaka ( jedna podwójna pierś), łyżka przyprawy do gyrosa, 1 średnia cebula, 350g(...)wymieszać z serem żółtym (pozostawić trochę do posypania naleśników). Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszać (można zmiksować). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, na którym usmażyć pierwszego naleśnika. Do ciasta wlać 2-3 łyżki oleju - wymieszać ( nie ma już potrzeby lania tłuszczu na patelnię). Naleśniki smażyć dość cienkie, ponieważ grube mogą pękać przy zawijaniu. Kolejne etapy: Przecier pomidorowy wymieszać
W kuchni u MonikiUwielbiam to danie z racji tego, że jest niesamowicie proste w przygotowaniu, szybkie, pyszne i tanie. Jedyne co trzeba zrobić to przygotować składniki, wstawić do piekarnika i uzbroić się w cierpliwość. Danie to piecze się 70 minut, ale już po 30 minutkach zaczyna przyjemnie bulgotać i mamić cudownym aromatem przypraw. Po godzinie ryż wchłania już niemal cały płyn i pozwala(...)wody, pieprz, 2 łyżeczki Vegety, słodką paprykę oraz keczup, zagotowujemy i odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Surowy ryż sypiemy bezpośrednio na blaszkę (taką do ciast, ja używam takiej o wymiarach 40x25 cm), na ryżu układamy krążki cebuli, na nich skrzydełka i zlewamy to wszystko sosem. Teraz już tylko posypujemy skrzydełka przyprawą do drobiu i wkładamy
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam Was na przepis na pyszne naleśniki na mleku sojowym. Takie śniadanie było wspaniałym początkiem dnia. Moja mała pociecha zjadła nawą wersję naleśników z ogromnym apetytem. Ja podałam je dziś z truskawkowym dżemem oraz z owocami. A Wy z czym najbardziej lubicie jeść naleśniki? Przepis na tradycyjne naleśniki znajdziecie tutaj . Składniki: (na około 7 sztuk) 1 szklanka(...)mieszać można ręcznie drewnianą łyżką lub mikserem na niewielkich obrotach (miksujemy tylko do połączenia składników) Patelnię natłuszczamy delikatnie olejem (naleśniki nie mają pływać w tłuszczu). Następnie wlewamy małą porcję ciasta i delikatnym ruchem patelni "na boki" rozlewamy ciasto na całą powierzchnię patelni. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Słodkie okruszkikawałku 2 cebule 50 dag pieczarek Sos: 2 łyżki majonezu (czubate) 2 łyżki keczupu (czubate) 1 łyżka ostrej musztardy Dodatki: ogórki konserwowe z chilli firmy Orzech kluseczki ziemniaczane - ciasto z przepisu na Byczki 1. Szynkę pokroić w mniejsze kawałki. Posypać ulubioną przyprawą, dodać tyle oleju, aby przyprawy dobrze się rozprowadziły. Odłożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą(...)słodką śmietanką, ale równie dobrze można np. z pieczarkowym lub po prostu dolać wody, zagęścić mąką i doprawić "po swojemu". Ja swoje mięsko podałam z przysmażonymi kluseczkami i pysznymi, słodko-ostrymi ogórkami konserwowymi z chilli firmy Orzech - które naprawdę bardzo polecam - w święta wszyscy się nimi zachwycali, stanowiły nie tylko dodatek do obiadu ale i świetną zakąskę
Kto ugości moich gości?Chyba w każdym domu na wigilii pojawia się ryba po grecku, jednak chciałabym Wam zaprezentować trochę inną odsłonę. Sądzę, że powinna Wam posmakować - wyszła obłędna. Przepis
Niezły Młynektrochę ciągnące czy gumowate. Nie rozpadały się podczas gotowania. Cały sekret polega właśnie na odpowiedniej proporcji mąki i krótkim wyrabianiu. Razem z mięsem, sosem i surówką powstał pyszny domowy obiad. Kluski i sos to zawsze świetna sprawa – takie danie każdemu kojarzy się z najsmaczniejszymi obiadami u babci. Jeśli lubicie kluski śląskie, zachęcam Was do przygotowywania ich samodzielnie(...)dzielący je na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy i otrzymane puste miejsce zapełniamy mąką ziemniaczaną. Wkładamy wyjętą część, dodajemy jajko, ok. pół łyżeczki soli i krótko wyrabiamy gorące ciasto na jednolitą masę (uwaga, parzy!). Wyrabiamy tylko do połączenia się ziemniaków z mąką – nie dłużej. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej toczymy otwartą dłonią wałek na blacie
Poezja smakuumiała i jest ono dla mnie największym problemem przy próbie zrzucenia paru kilo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> bo jak tu nie zjeść na śniadanie pysznej bułeczki z masłem czy na obiad nie wrzucić do zupy paru kawałeczków smażonych na oliwie grzanek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> myślę, że każdy kto kocha(...)prostu dobrze je utłuc) 100 g mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut. Muszą się
sierotka maRysia w kuchnizdjęciami. A teraz zapraszam wszystkich na lampkę urodzinowego szampana i pyszny torcik czekoladowy! :) Dzisiejszy trocik nie jest fit, bezglutenowy czy wegański. Jest w 100% grzeszny, kaloryczny i obłędnie pyszny. No cóż, urodziny ma się raz w roku...a jak świętować, to z przytupem ;) Oryginalny przepis znalazłam wiele lat temu na Kwestii Smaku . Robiłam kilkukrotnie, wprowadzając swoje niewielkie modyfikacje. Efekt zachwyci(...)lekko ciągnąca. Pianę z białek łączymy z masą żółtkowo-czekoladową, mieszamy krótko i delikatnie, aby nie zniszczyć puszystej struktury. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie powinno mocno opaść. Krokant migdałowy: 50 g migdałów
Zawsze głodna!Uwielbiam makarony ale o tym już kiedyś pisałam. Lazagne też uwielbiam! pyszny sos, domowy makaron, brokuły, szynka - pycha! kto chętny?! Składniki; 15 dag serka ricotta 1 sredni brokuł pół szklanki startego sera np, gouda dwie puszki pokrojonych pomidorów bez skórki 1 cebula 4 ząbki czosnku kilka listków swiezej bazylii 15 dag szynki pokrojonej w paski olej(...)szkl. mąki pszennej 3 jajka ok, szklanki ciepłej wody sól Mąke przesiać,połaczyc z solą i jajkami oraz woda. Zagniesc elastyczne i nie za twarde ciasto. Wode należy dolewać powoli aby wyczuć czy taka ilośćc jest nam potrzebna. Ciasto rozwałkować i wykrawac płaty wielkości naszego naczynia żaroodpornego. Lasagne sie bardzo szybko robi a z domowym makaronem smakuje jeszcze
Radość kipiąca uśmiechem.Jakiś czas temu na blogu sugarHero znalazłam tort z pączków, który musiałam wypróbować. Tort wyszedł rewelacyjnie i był naprawdę pyszny. Przepis na pączki z podanego wyżej bloga, z moimi małymi modyfikacjami podałam już wcześniej w poście “Pączki bez drożdży”, ponieważ same w sobie ciastka są rewelacyjne. Mimo to żeby ten przepis był kompletny dziś również podaje przepis na te pączki(...)puszysta. Dalej miksując po dodaniu kolejnego składnika do masy dodać kolejno: część mąki, połowę śmietany, resztę śmietany, resztę mąki a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało. Ciasto rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Wycinać koła a w środku zrobić dziurki. ja użyłam foremki o średnicy
Mama Gotujekilkunastu lat. Przepis znaleziony "wieki" temu w gazecie, co jakiś czas w niezmienionej formie pojawia się na naszym stole, a już szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Polecam bo jest pyszna, bardzo pożywna, rozgrzewająca i baaardzo smaczna. Warto zrobić jej więcej (z całej porcji) bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza... :-) Składniki: - 1kg wołowiny bez kości - 1l bulionu (lub wody) - 350ml(...)przecisnąć przez praskę. Warzywa podrumienić na tłuszczu . Podlać pozostałym bulionem i gotować ok.10 minut. Połączyć z mięsem i doprawić solą. Z mąki, jajka i soli zagnieść dość twarde ciasto (można dodać odrobinę wody). Rozwałkować i odstawić do wyschnięcia. Pokroić na szerokie łazanki. Do gotującej się zupy dodać łazanki , zamieszać i gotować aż łazanki wypłyną na powierzchnię. Można doprawić szczyptą chilli
Smaczne ZdroweDzień dobry, Dziś mam dla Was deser dla dorosłych - mięciutkie figi upieczone w słodkim winie, podane z lodami waniliowymi. Figi upiekłam w winie z dzikiej róży
Chilli Czosnek i OliwaTort z maślanym kremem orzechowym i solidną porcją rumu przygotowałam na obchody kolejnej rocznicy ślubu rodziców. Nie jest ani bezglutenowy, ani bezcukrowy, ani niskokaloryczny, ale za to pyszny! Przed podaniem proponuję wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj rozmiar L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych obrotach. Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat
Kuchenne zapiski EdytyBabka z kruszonką orzechową 2016-04-02 14:23:11 Ilość porcji: 12 Dziś prezentuję Wam wilgotną i pyszną babkę, wzbogaconą subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu - niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic więcej do niej nie trzeba. Wystarczy filiżanka dobrej kawy, ciepły koc i dobra książka. Zestaw idealny na zimowe, niedzielne popołudnie(...)pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika
Wędrówki po kuchnitakże dobre źródło antyoksydantów – witamin A, C i E oraz kwasu foliowego. Z awokado zrobimy nie tylko guacamole. Jeśli zmiksujemy z dodatkami, np. jajkiem, ciecierzycą, pietruszką, otrzymamy pyszną pastę do kanapek lub deser, jeśli jako dodatek wybierzemy np. owoce świeże lub suszone, twarożek, kakao, miód. Odmianę Hass możemy zapiec na wiele sposobów. Wystarczy przekroić awokado na pół, wyciągnąć pestkę(...)dropsy czekoladowe. Awokado obieramy i miksujemy z serkiem i jajkami na gładką masę. Łączymy suche i mokre składniki na jednolitą masę. Na spód foremek sypiemy płatki migdałów i wykładamy ciasto. Jeśli używamy jednej większej formy, to płatkami posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok. 30-40 minut (ok. 50 jeśli jedna większa forma
KucharzycaKokosowy,delikatny,pyszny i słodki likier to coś czego nie może zabraknąć na święta Bożego Narodzenia.Malibu zrobione w domu jest słodkie,ale nie przesłodzone,taki zimowy likier z pewnością zrobi furorę,gdy poczęstujecie nim swoich gości.Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście to musicie nadrobić. Składniki: 1 szklanka spirytusu 20dag kokosu 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego pół puszki mleka skondensowanego niesłodzonego(...)zostaje mi dużo kokosu.Jak możemy go wykorzystać? Najprostszy sposób...kokos mieszamy z puszką mleka słodzonego skondensowanego i przekładamy wafle.Polecam, pyszności.Wstawię fotki jak kupię wafle. Możemy również wykorzystać do ciasta,zamrozić
Niespełnione zdolności kulinarneKolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza niż w dniu przygotowania Tartaletki przygotowane z jej użyciem posłużą jako idealna przekąska na sylwestrowe imprezy - świetnie smakują zarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia(...)smażymy często mieszając ok 10-15 minut. Kapusta jest przepyszna z samym chlebem ale idealnie tez się sprawdzi jako nadzienie tartaletek Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła łyżeczka soli 2 jajka kapusta z poprzedniego przepisu Do dzieła!!! Mąkę wsypujemy na stolnice lub do głębokiej miski dodajemy pokrojone w kosteczkę masło
sierotka maRysia w kuchniDziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc nie wyobrażam sobie tego dnia bez choć jednego kawałka tego pysznego specjału ! :) Trochę historii: Domniema się, że potrawę pokroju pizzy podawali już starożytni Grecy- były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Następnie ok. 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie(...)zioła. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do miseczki wsypujemy mąkę. Następnie wlewamy wcześniej przygotowane rozpuszczone drożdże do pojemnika z mąką, dodajemy łyżkę oleju i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie na ok. godziny minut do wyrośnięcia. Blachę smarujemy olejem, wykładamy ciasto i smarujemy ketchupem (lub koncentratem). Warzywa kroimy i podsmażamy na oleju z przyprawami. Następnie wykładamy
Tradycyjna Kuchniazachodzie bardzo modne jest połączenie "peanut butter and jelly" czyli masła orzechowego i dżemu. Zaciekawiło mnie ono, tym bardziej że lubię połączenie słodko-słone. Posanowiłam zrobić babeczki - pyszne, mięciutkie muffinki z dodatkiem masła orzechowego, skrywające w sobie odrobinę dżemu, posypane pokruszonymi orzeszkami. I wiecie co, ciężko się było od nich oderwać :) SKŁADNIKI: 1,5 szkl mąki 1 szkl cukru (można(...)miokre - mleko, jajko, olej, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Wlać do składników suchych, wymieszać razem. 3. Do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych) wykładać kolejno: ok 1,5 łyżki ciasta, na środek troszkę dżemu (ok 1 płaskiej łyżeczki - dżem ma być tylko na środku babeczki, ma nie dotykać ścianek foremki) i znów ok 1,5 łyżki ciasta. Całość ma zająć
Kto ugości moich gości?mojej Rodzinie na dania nie zawierające glutenu. Jasne jest, że nie jestem w stanie całkowicie wyeliminować go z ich diety, nie dajmy się zwariować, ale potrawy bezglutenowe są równie pyszne co te tradycyjne, a czynnik zdrowotny zdecydowanie do mnie przemawia. Tym razem zrobiłam knedle ze świeżymi śliwkami, które teraz są bardzo tanie, ale spokojnie możecie przygotować takie knedle przez(...)Ziemniaki możesz przecisnąć przez praskę lub zmielić z kaszą w maszynce do mielenia mięsa. Jak Ci wygodnie. Do masy z ziemniaków i kaszy dodaj obie mąki i wyrób ręcznie ciasto. Ciasto będzie się trochę kleiło do rąk, dlatego lekko możesz je podsypywać mąką ziemniaczaną. Urwij kawałek ciasta, uformuj niewielką kulkę i rozpłaszcz ją na dłoni. W taki okrągły placuszek zawiń
Słodko-Słony Świat Ilonywykorzystać i do czego innego, ale ja postanowiłam zrobić pączki..Marmolada jest twarda i nie wypływała z pączków..lukru nawet nie robiłam, bo pączki i tak były słodkie dzięki pysznej marmoladzie..Pączki..tym razem i po raz pierwszy upiekłam..od dawna też przybierałam się do takiego eksperymentu i żałuję...że dopiero teraz takie zrobiłam..jak dla mnie pycha....chociaż czytałam(...)Następnie dodawać po kawałeczki miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką
Moje domowe kucharzenie