Przyznam się, że kusiły mnie od samego początku ale jakoś nie mogłam się do nich zabrać. Układając się wczoraj do snu postanowiłam: "jutro je zrobię". I tak oto powstały pyszne chlebki idealne na kolacje czy śniadanie:) Świetnie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Ela dziękuję za pomysł i przepis;) Zapewne jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu, ciekawa(...)obsypania foremek Wykonanie: Z drożdży zrobić rozczyn. Mąkę przesiać dodać sól i cukier, następnie na przemian i stopniowo dodawać oliwę oraz wodę, na sam koniec dodać gotowy rozczyn.Wyrobić ciasto ma być jednolite i gładkie, uformować je w kulę, przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. W między czasie przygotować foremki: należy je wysmarować oliwą i obsypać bułką tartą. Gotowe, wyrośnięte
Krakowskie smaki AniPyszny i bardzo elegancki sernik.Cudnie wygladal na wielkanocnym stole. Uswietni takze wszystkie inne swiateczne i rodzinne uroczystosci,takie jak chrzciny czy komunie.Sernik 3D,bowiem jest potrojnie kokosowy - spod,masa serowa i biala czapa z kokosa zdobiaca wierzch sernika.Bok sernika oblany jest biala czekolada.Kompozycja smakowa jak z ze znanych kuleczek raffaello.Dla naszych kubkow smakowych jest to kokosowa rozkosz w trojwymiarze.Sernik(...)cytryny 1-2 lyzki maki ziemniaczanej 2 bialka dodatkowo:100 g bialej czekolady i raffaello do dekoracji Wykonanie: skladniki na spod sernika wyrobic na jednolita mase.W razie potrzeby,gdyby ciasto bylo bardzo zwiezle dodac 1-2 lyzki zimnej wody.Uformowac w kule,zawinac w folie i wlozyc do lodowki na pol godziny.Nastepnie wylepic dno tortownicy ciastem,ponakluwac widelcem i podpiec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!burgerów :) Z tej okazji postanowiłem zrobić w końcu burgera na parze. Bułki zrobiłem ze znakomitego przepisu Jurka Sobieniaka, które razem robiliśmy jakiś czas temu na wspólnych warsztatach. Wyszły mega pyszne i idealnie nadają się do burgerów. Zrobiłem je również w parowarze, smakowały świetnie, ale nie wyglądały na górze już tak ładnie jak te upieczone, także w przepisie i zdjęciach(...)minut w ciepłe miejsce. 3 pozostałe szklanki mąki przesiewamy i odsypujemy 1 do drugiej miski. Do 2 szklanek mąki dodajemy sól i pracujący rozczyn. Po czym wyrabiamy ciasto. Kiedy powstanie kleista zawiesina wlewamy oliwę i mieszając po 2 minutach wsypujemy resztę mąki i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Może się ono delikatnie lepić do rąk. Gotowe ciasto na bułki przekładamy
Parowar FacetaBardzo smaczne ciasteczka owsiane z otrębami i cukrem trzcinowym. Chrupiące, pachnące, pyszne i bez dodatku mąki. Podczas pieczenia cukier się karmelizuje i ciasteczka będą delikatnie karmelowe w smaku. Bardzo polecam… Przepis wykorzystałam z książki „Doradca Smaku 3” Andrzeja Polana, którą dostałam od wydawnictwa do recenzji. Książka jest ładnie wydana i zawiera osiemdziesiąt różnorodnych przepisów zebranych w trzech działach: z pieca(...)migdałów w słupkach) 3-4 łyżki otrąb owsianych 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski dokładnie mieszamy (możemy zagnieść rękoma), powstanie dosyć luźna „papka”. 2. Ciasto nakładamy małymi porcjami, możemy łyżeczką lub delikatnie formować kuleczki w rękach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać. Uwaga: Proszę zachować między ciasteczkami duże odstępy, ponieważ podczas
Mała Cukierenkadworze mam ochotę usiąść wtedy z kubkiem gorącej kawy i zjeść coś czekoladowego. Poszukując ciekawych połączeń natrafiłam na keks właśnie z czekoladą,który został połączony ze śliwką mmm pysznie to się czytało a jeszcze pyszniej jadło. Zapraszam... Skala smaku 10/10 keks jest wilgotny,mocno czekoladowy i wcale nie za słodki. Od siebie mogę dodać, że śliwkę po pokrojeniu w kawałki(...)czekoladę i zmiksować. Do masy czekoladowo - maślanej dodać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Wymieszać łyżką lub szpatułką (mieszając w jednym kierunku), do połączenia się składników. Dodać bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksówki (uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką). Ja piekłam w jednorazowej foremce aluminiowej o dolnych wymiarach 7,5 x 17 cm i górnych
Kubki smakuprosto do gotującej się wody. Mają powstać z niego cienkie nitki Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, trzeba je wyjąć łyżką cedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć z resztą ciasta. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego(...)szpecle i wszystko razem mieszamy. Na koniec nasza mała rada :) Jeśli nie chce Wam się robić szpecli możecie je kupić w Lidlu, są naprawdę pyszne i do tego oryginalne niemieckie. Życzymy smacznego
vegetanie16.00 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
W garach u Gositemacie. Kilka pomysłów chodzi mi jeszcze po głowie. Tym razem kwaśne łodygi znalazły się wraz z jabłkami pod warstwą słodkiej, chrupiącej kruszonki. To jeden z najprostszych deserów, a jaki pyszny! Można go przygotować z dowolnych owoców, które zapiekamy pod warstwą kruszonki, do której możemy dodać migdały, orzechy, płatki owsiane. Namawiam Was do wykorzystania do niego rabarbaru, bo połączenie smaku kwaśnego(...)waniliowym a wanilinowym, czyli aromatyzowanym syntetyczną waniliną). Faktem jest, że laska prawdziwej wanilii do najtańszych nie należy, ale zobaczycie, ile cukru aromatyzuje. Cukier z prawdziwą wanilią wykorzystuję do przygotowania ciast, deserów, można nim też słodzić napoje. Do przygotowania cukru waniliowego potrzebujemy: 1 szklanki cukru 1 laski wanilii Cukier wsypujemy do słoika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które
Smakowity Blog KulinarnyWitam serdecznie Propozycja na pyszny domowy chleb z dynią na drożdżach, chleb ma piękny żółty kolor, pięknie pachnie i jest puszysty. Polecam wypróbować przepis póki jest sezon na dynię bo chlebek jest naprawdę smaczny. Będziemy potrzebować: chlebek upiekłam w dwóch foremkach o wymiarach : dług.18 cm x szer.10 cm x wys. 8 cm ale możemy upiec w jednej większej(...)rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, puree z dyni, sól, mleko. Składniki na początku mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne to dodajemy więcej mąki a jeżeli jest zbyt sztywne to dolewamy mleka – w moim przypadku nie musiałam dodawać
Uwaga Babcia Piecze ChlebBabeczki kawowe z granatem – wykonane przez Domowe Torty Delikatne kawowe babeczki pod lukrowo- kremową kołderką, opruszone czekoladą i udekorowane nasionami granata- będą zarówno pysznym jak i eleganckim dodatkiem do Waszej ulubionej kawy. SKŁADNIKI NA BABECZKI KAWOWE (20 sztuk ) : 225 g. masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru 220 g. mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)jednym jajku (cały czas miksując). Przerywamy miksowanie- dodajemy mąkę z proszkiem- którą najpierw łączymy ręcznie z pozostałą masą, po czym ponownie miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! ) Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej
Domowe Tortyrewelacyjnie orzeźwiający deser! :) Według informacji podawanych przez firmę E.Wedel nazwę "Ptasie Mleczko" wymyślił Jan Wedel w 1936 r. Ptasie mleczko zatem jest naszym polskim wyrobem... i do tego jakim pysznym ;) Na dodatek warto wiedzieć, że rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy (!), ale już upieczone(...)tego przesiewamy mąkę i miksujemy. Na końcu dodajemy białka partiami i najlepiej łyżką dokładnie mieszamy z masą żółtkową. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i na to wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 min. (sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Jeśli po 15 min jest już suchy można wyjąć. Jeśli nawet po 20 min jest jeszcze mokry to trzymamy kolejne kilka
Jedzeniomaniajedną z wielu wymyślanych zabaw. Jeśli tylko nie jestem komendantem policji, kierownikiem muzeum z wykopaliskami lub tak jak wczoraj kierowcą bardzo wielkiej gwiazdy, staram się przygotować dzieciom coś pysznego. Ostatnio najczęściej ślimaki, cudownie maślane bułeczki znalezione na blogu Dorotus . Przed wyjazdem na wakacje zwijałam ślimaki wielokrotnie, zawsze kiedy przychodzi P. Jego wizyty lubię szczególnie. Cudowna sepleniąca swada z jaką(...)minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką). W większej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, dodać roztrzepane jajko, mleko z drożdżami i masło, wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i gładkie; uformować je w kulę i pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około 60 - 75 minut). Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić
KUCHARNIAOd kilku tygodni mam możliwość testowania ekspresu na kapsułki od Tchibo Polska Cafissimo Tuttocaffe . Sam ekspres jest bardzo elegancki i wręcz dopasowujący się do wnętrza
Niezły Młynekrondelku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, ostrożnie dodaj pomidory, suszone zioła, sól i pieprz. Duś około 10 minut (do odparowania wody). Dodaj koncentrat i wystudź. 2.Rozłóż pomidorowy sos na cieście. Na nim drobno pokrojoną mozzarellę, następnie pieczarki z cebulą i oliwki. Posyp jeszcze ziołami. Zapiekaj pizzę przez około 20-25 minut. Dla porównania pizza funghi w Presto Pepperoni(...)miasto w okolicach kwietnia lub maja. Dla restauracji to czas promocji, a my jemy za pół ceny. Na końcu wypełniamy ankietę oceniając, np. jakość jedzenia, obsługi, atmosferę, itp. Pyszne włoskie jedzenie w bardzo klimatycznym lokalu. Gorąco polecam! Może nie jest najtaniej (restauracja przy głównym deptaku na 3-go maja), ale za to mamy gwarancję wyśmienitej kuchni. I dość dużo
Qlinarnie i Qlinarnieroztopiona, a następnie zamrożona w postaci liter "V". Babeczki zrobiłam na bazie Obrzydliwe Pysznych Babeczek z Glistami, jednak dodałam do nich jogurt, by były bardziej wilgotne. Babeczki są pyszne i pięknie pachną przyprawą korzenną, a śliwkowe powidła, którymi są nadziane, świetnie komponują się z całością. Pająki robi się błyskawicznie, wystarczy przekroić pralinę na pół, oblać ją czekoladą(...)puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, miękkie masło, jogurt lub śmietanę oraz ekstrakt. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Do formy na muffinki włóż papilotki. Każdą napełnij do połowy ciastem. Na środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta. Piecz babeczki przez około 25 minut , do tzw. suchego patyczka . Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygniecia. KREM: Mascarpone zmiksuj
Słodko-Słony Świat Ilony