jako przekąskę i podążyć dalej do swoich obowiązków domowych, jak i jako dodatek do kanapki czy grilla. Dwa lata temu, podczas pobytu u teściów próbowałam ich ogórków małosolnych. Były pyszne…ale to żadna nowość Teść za to zdradził mi tajemnicę swojej mamy, która do ogórków małosolnych używa tych, z żółtymi końcówkami. Jeśli chcecie cieszyć się ogórkami już kolejnego dnia(...)ostudzenia. Do słoja dokładamy czosnek i chrzan. Zalewamy zalewą i przykrywamy talerzykiem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/ogorki-malosolne-2/ BosowKuchni Artykuł Ogórki małosolne pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkurazy, tak bardzo nam posmakowała...), bagietki oraz chleb, smażyłam już na niej także pyszne naleśniki. Z czasem przepisów pojawi się więcej... Na początek jako, że Wielkanoc za pasem polecam pyszną, bardzo maślaną, wilgotną i błyskawicznie znikającą babkę. Przepis na tradycyjną formę, ja ujęłam trochę z niego do formy na babeczkę (idealna do święconki) * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz(...)płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru
Smaczne Zdrowewyjdzie tak samo. Jak tylko spróbuję od razu dam znać! ☺ Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180ºC na termoobieg. I podczas gdy on się grzeje my zajmujemy się robieniem ciasta. Otręby lub płatki owsiane zmielić na mąkę (najlepiej w młynku do kawy albo innym urządzeniu, które zrobi nam z płatków drobnicę przypominającą mąkę). Naszą mączkę wrzucamy do miski razem z amarantusem(...)mnie wyszło 17 babeczek, z czego każda ma około 65kCal (tak tak, wiem, że na niskim IG nie liczymy kalorii, ale ten wynik pokazuje że słodkie i pyszne nie zawsze znaczy kaloryczne :D) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćOd dzieciństwa uwielbiam bezy. Do dziś gdy je widzę uśmiech pojawia mi się na twarzy. Przypominają mi one mnie i moją siostrę, gdy dostałyśmy od rodziców
W kuchni u MonikiWitajcie nasi mili. Upały - jednych doprowadzają do niemal szaleństwa, innych do coraz częstszego uśmiechu i ogólnego, bardziej pozytywnego nastroju. My jesteśmy raczej pomiędzy - kochamy lato
Symfonia Smaków13 czerwca w sali wiejskiej odbyło się przedstawienie dla wszystkich mieszkańców Janczewa ukazujące historię dawnego Jahnsfelde. W rolę aktorów wcieliło się 16 małych mieszkańców
kgwjanczewoDzisiaj grzeszymy i robimy obłędnie pyszne domowe drożdżówki z dynią, a dokładnie z konfiturą dyniową i malinami. Drożdżówki ślimaczki do odrywania. Polane różowym malinowym lukrem. Przepyszne połączenie smaków idealne na śniadanie czy podwieczorek! Polecam! Sezon na dynię w pełni, ja ten czas jesienny bardzo lubię. Lubię kiedy na parapecie w kuchni stoi dynia, kiedy słońce świeci jakoś bardziej(...)taki mój obowiązkowy zestaw jesienny, co roku przygotowuje podobne bułeczki ślimaczki właśni z piżmową dynią. Mają wspaniały korzenny aromat, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA BUŁECZKI: - 600 g mąki pszennej Babuni - 400 g mąki tortowej - 4 duże jajka - 1 kostka masła - paczuszka drożdży świeżych - szklanka cukru - szklanka mleka ciepłego - kilka kropel aromatu
SMYKWKUCHNIWrocławski rynek. Co Karmel-itka z Karmele-onem wyczyniają w wolną niedzielę? Jadą do Wrocławia, by spotkać się z przyjacielem, jak i poznać to
W kuchni Karmel-itkiobiad cz. 1 1. Harira - zupa marokańska Zaczynamy tradycyjnie, czyli na pierwsze danie zupa. Ale jaka! Taka, że już nie trzeba robić drugiego dania, bo jest mocno sycąca i pyszna. Zapraszamy na harirę, zupę pochodzącą z Maroka. Przepis: Harira 2. Nuggetsy z kaszy jaglanej Proste i niezwykle smaczne nuggetsy jaglane w panierce z krakersów. Nadadzą się nie tylko(...)naleśników. Przepis jest banalny. Do środka możemy wpakować nasze ulubione warzywa, sosy, tofu, kotlety sojowe, falafel itp. Do wyboru, do koloru :) Przepis: Najprostsze wegańskie naleśniki 7. Paszteciki z ciasta francuskiego Gotowe ciasto francuskie nadziewamy farszem z kaszy jaglanej (bądź innej) i ulubionymi warzywami. Robimy farsz, lepimy i pieczemy chwilę. Obiad gotowy! Przepis: Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną Smacznego
Bananowe Polekokosowej, to nadarza się Wam ku temu okazja :) Babka, której głównym składnikiem jest rzecz jasna kokos (w postaci wiórków i mleka) jest bardzo prosta do wykonania, a do tego: pyszna, wilgotna, o dość zwartej strukturze i lekko cytrynowej nucie. Pełnię świeżości zachowa przez całe święta (a nawet dłużej) o ile oczywiście coś z niej zostanie ;) Nie jest za słodka więc(...)rózgą kuchenną lub szpatułką), potem 1/3 mleka (znów mieszamy) itd. Na koniec dodajemy jeszcze skórkę otartą z cytryny. Formę do babki smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy do niej ciasto. Babkę kokosową pieczemy w 160 stopniach przez mniej więcej 1 godzinę i 20 minut (po godzinie możecie sprawdzić stan upieczenia ciasta). Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy
MyCookBook.plDelikatny w smaku, pyszny chleb maślankowy Dziś propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie. Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko :) Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia . Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH): 300g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 100g mąki żytniej(...)dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Ciasto chlebowe wyjdzie raczej mało zwarte
Grunt to przepis!składników i włożycie chleb do piekarnika. Nie trzeba czekać aż wyrośnie, nie trzeba robić rozczynu... Tę godzinę możecie poświęcić porannej toalecie, a po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika pyszny, pachnący, świeży bochenek chleba i rozkoszować się tym smakiem :) Dzięki użyciu mąki kukurydzianej chleb ma piękny, słoneczny kolor, co jest bardzo pocieszające przy obecnej pogodzie za oknem... Nie wiem(...)sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw w formie
chili & sugarmieć weekend żeby wyziew z ust doprowadzić do ładu i porządku :) Bo dwa dni ziania ogniem mamy jak w banku! :) Ale prawda jest taka, że te bułki są naprawdę pyszne. Magda niestety nie odważyła się spróbować. Wymiguje się dziewczę i twierdzi, że żołądek ma chory, że coś tam... Trudno, niech żałuje. Ja tam nikogo na siłę zmuszać nie będę. Zasada(...)Dodajemy też jajko, miód i olej i mieszamy to razem. A w dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. I wlewamy do nich mleko z całą resztą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem wyjmujemy na blat, wyrabiamy przez moment i dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy bułkę, nacinamy
Marder&Marder Manufacturejednak przejdę do sedna, czyli biscotti. To popularne włoskie herbatniki, pieczone dwa razy, przypominają więc nieco konsystencją nasze sucharki. Naprawdę trzeba uważać przy ich konsumpcji, bo mimo, że wyjątkowo pyszne, to jednak nie warte wizyty u dentysty (ale ja się dentysty boję panicznie; według mnie piekło to niekończący się rząd foteli dentystycznych...). Kombinować ze smakami można do woli(...)dyni, masło, jajko i ekstrakt utrzeć na gładką masę. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście. Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek, zawinąć w folię i schłodzić 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto ułożyć na blasze wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakże Madzia dzięki . No ale szkoda czasu na pogaduszki, zaczynajmy odstresowanie w kuchni. Włączcie sobie jakiś fajny music, żeby fajnie się lepiło ( ja włączyłam serial, tylko ciiiii) Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody pół kostki stopionego masła Składniki na farsz: torebka mrożonego szpinaku ząbek czosnku 350 g sera(...)się robi. Ja się nauczyłam to Wy też się nauczycie :-) . Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 4 minut do momentu wypłynięcia na powierzchnię. To będzie pyszna niedziela
pieprzny smaczek