pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:938/1162)

Serniczek z jagodami zawijany w tortillę. 116

Dziś pogoda dopisała, dzień minął pracowicie i owocnie. Trawa skoszona, kwiatki przeplewione, ogórki oberwane i włożone do słoików. Szybki obiad, ale już na pieczenie ciasta nie było czasu, ani ochoty, tzn zjeść by się zjadło, ale weny brak. I na taki opór trzeba znaleźć sposób, a więc otworzyłam lodówkę, popatrzyłam i już wiedziałam co mnie uratuje, co będzie naszym dzisiejszym(...)bardzo wolno cały czas pod przykryciem, po jakiś 3 minutach obracamy. Aby deser dobrze się przepiekł należy tak dwa, trzy razy obrócić. Po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem i gotowe. Pyszne, delikatne, chrupiące normalnie ideał. Na szybko, na lenia, na słodko wymarzony przepis

Dieta moja pasja
Zupa pomidorowa z sakiewką 150

Kolejny mój pomysł na podanie zupy pomidorowej. Łączy ona w sobie świeże pomidory i pyszną, sycącą sakiewkę, która prócz pieczarek zawiera w sobie ser, szynkę raz prażoną cebulkę. Składniki dla 6 osób Zupa: 2l bulionu warzywno drobiowego 7 pomidorów 2 ząbki czosnku 100ml przecieru pomidorowego Łowicz 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku Pierożki: 300g mąki(...)troszeczkę ją zagęścić- jeśli nie chcemy możemy pominąć ten krok. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 2. Pierożki: Mąkę mieszamy z solą, powoli dodajemy wodę cały czas siekając ciasto. Na końcu dodajemy olej i wyrabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy na grubość ok 5mm i wycinamy 6 dużych krążków o średnicy ok 15cm. Każdy krążek smarujemy łyżeczką przecieru, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich

Kuchnia w czekoladzie
Ziemniaczane kluski w sosie pomidorowym 186

Pyszne włoskie kluseczki w sosie pomidorowym z dużą ilością czosnku. Pycha <3 W smaku przypominają trochę kluski śląskie :) Przepis pochodzi z książki "Domowa kuchnia włoska" Aleksandry Seghi, co nie co pozmieniałam. Zapraszam do przygotowań! Składniki na sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 500 g passaty pomidorowej (mały kartonik) 1 płaska łyżeczka suszonego(...)minut. Dodajemy posiekane listki bazylii, zdejmujemy z ognia i utrzymujemy w cieple. 2. W misce łączymy ziemniaki, mąkę i jajko, doprawiamy solą i pieprzem, zagniatamy na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki i kroimy na 2 cm kawałki. Tak przygotowane kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę od wypłynięcia

My Culinary Art
Wyniki konkursu z sosami Folwark 180

producentem sosów Folwark zaprosiłam Was do udziału w pysznym konkursie: "Do pracy, do szkoły, na śniadanie lub obiad - każdy posiłek nabiera smaku z sosami Folwark. Pokażmy jak może być pysznie" Konkurs dobiegł końca 26 września. Przede wszystkim chciałabym serdecznie podziękować wszystkim, którzy brali w nim czynny udział. Zgłoszeń było naprawdę wiele. Każde było oryginalne i smaczne. Zapewne wiele(...)Małgorzata Wróblewska za przepis na "Pitę z kurczakiem i świeżym ananasem"  III miejsce i produkty Folwark otrzymuje Pani Monika Schult za przepis na "Pizzę wiejską na cienkim cieście z sosem do pizzy i ketchupem Folwark" Wszystkie zwyciężczynie proszę o przesłanie na adres matleen@gazeta.pl swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody wraz z numerem telefonu. Dane te przekażę producentowi sosów

Słodkie okruszki
Bułki pszenne 131

Zwykłe, najprostsze na świecie bułki pszenne. Zwykłe, ale pyszne. Bo domowe :) Wieczór późny był, jakoś tak dochodziła 21, a ja przypomniałem sobie, że na jutro na śniadanie pieczywa nawet żadnego nie ma. Dzień cały pracowałem, zmęczony byłem paskudnie i prawdę mówiąc już mi się oczy kleiły i myślałem tylko o łóżku. Ale nie, przecież pieczywo trzeba jeszcze zrobić. Booosz(...)było w miarę miękkie już) pokroiłem na kawałki i wszystkie składniki od razu połączyłem ze sobą. Jak się finalnie okazało bułki wyszły doskonałe więc chyba nic złego nie zrobiłem :) Ciasto wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. I zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez parę sekund wyrabiamy ciasto

Marder&Marder Manufacture
Pączki cynamonowe 109

oparciu o przepis na pyszne pączki serowe  postanowiłam przygotować pączki na bazie twarogu z cynamonem i wanilią. Sama nie wiem które lepsze....jak myślisz? Wiem już, że obie wersje przygotuję dla swoich dzieci na Tłusty Czwartek ( mąż też się ucieszy). Ich przygotowanie nie wymaga zbyt wielkich umiejętności, wystarczą dobrej jakości składniki i chęci a efekt przerośnie twoje oczekiwania. Gorąco(...)kuchennego wykonaj test (gdy wydaje ci się, że olej jest gorący kapnij do niego kropelką wody. Jeśli jest zimny dopiero po chwili zacznie skwierczeć) Za pomocą łyżeczki nabieraj porcje ciasta. Staraj się by były one jak najbardziej kuliste. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż

Wielki apetyt
Kluski śląskie w kolorze dla estety i niejadka 168

drobnej tarce, gdyż nie posiadam tak fachowego sprzętu jak praska do przeciskania. Wymieszałam z marchwią na jednolitą masę. Dodałam całe jajko i wyrobiłam. Następnie dodałam tyle mąki, aby ciasto dało się lepić w kulki. Autorka przepisu określa proporcje mąki jako 1/4 masy ziemniaczano - marchewkowej. Ja musiałam dodać więcej mąki (mogłabym jeszcze więcej, ale nie chciałam ;) ). Pozostało uformować charakterystyczne kulki(...)cieszą oko, czyż nie? Takie kluski mogę przyrządzać. Tradycyjne - białe pozostawiam Mamie jako, że kojarzą mi się z jej sylwetką krzątającą się po kuchni czy lepiącą te pyszne kulki nad garnkiem z gotującą się wodą. Pozdrawiam Mamuś. http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470

Kuchnia po mojemu
Truskawkowe serniczki Teściowej dla ochłody. Tradycyjnie oryginalna receptura. 144

Są różne Teściowe. Kawały o nich krążą niesamowite, a niektóre wręcz groteskowe. Dowcipy  z tej serii - choć czasem bardzo śmieszne są  fantastycznym źródłem i

Kuchnia po mojemu
SOKI KGH Z GRANATU I PIGWY 146

problemach z trawieniem, wspomaga leczenie anginy, szkorbut. Świeże owoce zalecane są przy przeziębieniach, zwłaszcza przy gorączce.  Sok smakuje tak samo dobrze jak wygląda. Lubie granata jako dodatek do ciast, deserów czy sałatek. Wiem ze teraz w moim domu napewno będzie gościł tez ten sok, który jak sami widzicie ma wiele właściwości zdrowotnych. *Pigwa Pigwa to przede wszystkim świetne źródło(...)Obawiałam sie tego soku, jego smaku, gdyż pigwa zawsze była dla mnie bardzo kwasna i wywaoływała raczej niemiłe doznania smakowe..Wielkie zdzwiwienie na plus po spróbowaniu tego soku. Pyszny, przyjemnie kwaskowaty smak, szczególnie zasmakowała mojemu mężowi. Zapraszam Was na stronę KGH by poznać ich cała ofertę i dowiedzieć się na temat firmy i produktów

Z Majeczką w kuchni
Ciasteczka z potencjałem 149

pojawiając się w domu z koszyczkiem pachnących, czerwoniutkich truskawek. Część oczywiście została pochłonięta bez niczego, ale ponieważ sezon truskawkowy powoli się kończy stwierdziłam, że grzechem byłoby nie przygotować czegoś pysznego z nimi właśnie w roli głównej. Tak naprawdę nie musiałam się nawet długo zastanawiać, bo w jednej chwili przed oczami stanęło mi zdjęcie z gazetki  Pieczenie jest proste(...)prostej przyczyny, że jeśli za ich przygotowanie zabierze się ktoś bardziej cierpliwy i lubiący zabawy w dekorowanie słodkości, mogą prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie. Dodanie do ciasta płatków owsianych nadaje im niecodziennego smaku, do tego truskawki, i naprawdę - nie można chcieć więcej. Serduszka z truskawkami i galaretką Składniki: (na 20-25 sztuk) ciasto: 120 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
truskawki w galaretce na kefirze galaretkowym z wafelkami... 196

Składnik: truskawki świeże 60 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, kefir 380 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, wafelki 25 sztuk galaretki truskawkowe wymieszać w 800 ml gorącej

W Mojej Kuchni Lubię
Szybka szarlotka z posypką z migdałami 527

Jako, że są pierwsze świeże jabłka proponuje takie ciasto :) To ciasto jest super, super szybkie i proste do wykonania, każdy z nim sobie poradzi, nawet te osoby, którym w pieczeniu jest zawsze" pod górkę" :) Przepis znalazłam na opakowaniu Cukru Trzcinowego -Diamant. Troszkę go zmieniłam... Składniki : 12 dag cukru trzcinowego + 13 dag cukru kryształu (zwykłego) 20 dag mąki pszennej, 5 łyżek(...)przez około 30 min. w temp. 190 stopni C, ja piekłam w prodiżu przez 50 min. Po wystudzeniu posypać cukrem trzcinowym zmieszanym ze zmielonymi migdałami. Proste, smaczne i naprawdę pyszne ciacho

Proste Potrawy
BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL 248

Kolejne pyszne, puszyste, nie "dmuchane" bułeczki. Te mają jeszcze jedną zaletę- świetnie sprawdzają się jako bułki hamburgerowe. Osobiście niekoniecznie lubię dodawać do bułek jajka ale te są naprawdę wyjątkowe. Bułki bardzo godne polecenia. Ich wykonanie jest błyskawiczne a efekt imponujący. :-) Niekiedy robię je obsypane ziarnami od góry i od dołu;  a wówczas gdy mają być do hamburgerów posypuję(...)misie miksera. Masło można dodać rozpuszczone ale można również w całości- musi być wówczas b.miękkie. Do misy dodać rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Ciasto jest bardzo elastyczne. Z ciasta uformować kulę (rękoma zwilżonymi w oliwie) i umieścić w misce wysmarowanej oliwą na ok.20 minut, aż podwoi objętość. Następnie ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy

Smaczne Zdrowe
Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową) 189

Przepis autorski (mój). Jestem dumna z tego przepisu, bo muffinki wyszły takie pyszne, że nawet mąż załapał się na jedno ciastko (a niekoniecznie jada babeczki). Smakują rewelacyjnie i cudownie pachną - tym samym kusząc podczas pieczenia. Nadzienie z twarożku również okazało się doskonałym pomysłem i połączeniem dla suszonych jabłek! Każdego muffina uwieńczyłam posypką z cukru karmelowo-waniliowego , która oprócz efektów smakowych - sprawiła(...)mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu wmieszać suszone jabłka.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce twarożku i ponownie uzupełnić ciastem (całość nie może przekraczać 3/4 wysokości papilotek, bo muffinki sporo podrosną) . Ciastka posypać zmielonym cukrem karmelowo-waniliowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około

Di gotuje
Ciasteczka owsiane z czekoladą 128

Pyszne owsiane ciasteczka wykonane bez użycia białej mąki. Może się wydawać, że przez to będą mniej smaczne, ale to nieprawda są naprawdę wyjątkowe w smaku. W sam raz do schrupania z kubkiem mleka przy lekturze ulubionej książki lub czasopisma. No i ta czekolada... :) Składniki na ok. 18-20 sztuk: (przepis pochodzi z bloga " Bake&Taste ") 220 g płatków owsianych(...)suchych składników przelać mokre, dodać posiekaną czekoladę (część czekolady odłożyć do posypania wierzchu ciastek), wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.   Po schłodzeniu, ciasto za pomocą łyżki przekładać porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrągłe, płaskie ciastka o grubości ok. 1-1,5 cm. Na wierzchu każdego ciastka wcisnąć delikatnie kilka kawałków

Simply Food
Babeczki ryżowe z frużeliną jeżynową 135

Pyszne babeczki z mąki ryżowej. Moje w wersji z frużeliną jeżynową, ale można zrobić je z powodzeniem z malinami, wiśniami lub jeszcze innymi owocami. Przepis na spód ryżowy pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie". Z podanych poniżej składników wychodzą 4 babeczki pieczone w miseczkach do zapiekania. SKŁADNIKI Na babeczki 15 g świeżych(...)mąkę ryżową, dobrze wymieszać i zostawić na 5-10 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C, żaroodporne miseczki wysmarować masłem. Do każdej miseczki (u mnie były to 4) nałożyć ciasta ryżowego mniej więcej do połowy wysokości. Zostawić na 2 minuty, po czym włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25-30 minut, aż babeczki się przyrumienią.  Frużelina jeżynowa

Passions hobbies life
Zimowe inspiracje kanapkowe, Kelnerka 206

kapustę (raczej tylko do użytku domowego:) oraz kiszone ogórki, suszone pomidory, oliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę),  majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta z pieczonego czosnku 3. Humus 4. Humus z kuminem(...)Adrienne Shelly) to całkiem zgrabnie napisany film, nie za ciężki, z optymistycznym zakończeniem. Co ma wspólnego z jedzeniem? Główna bohaterka, Jenny (Keri Russel), ucieczki od problemów szuka w pieczeniu ciast.  Winter sandwiches inspirations, Waitress I add the following to my sandwiches in the winter: superfood  such as boiled eggs, avocado, sauerkraut (only when I eat at home:) plus

Qlinarnie i Qlinarnie
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 187

Pozostał nam szpinak (1/4), którego nie użyliśmy - teraz jest jego pora. Mieszamy go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem - na bogato! Im więcej, tym lepiej (przynajmniej dla nas). 6. Tniemy ciasto - my cięłyśmy dłuższe boki pod kątem.  7. Zawijamy wedle uznania. 8. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziołami. 9. PIECZEMY! Około 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra - dół, termoobieg). Jeśli(...)zmieszać. Pasuje i na zimno i na gorąco, więc niezależnie od tego czy jemy pierwszą porcję (po wyjęciu z piekarnika), czy kolejną (gdy już lekko ostygnie) - zawsze będzie pysznie. Jak smakuje? IDEALNIE! Wszystko razem wzięte tworzy idealne połączenie. Delikatny łosoś, utulony z jednej strony kremowym serkiem, który na ciepło jest chyba jeszcze lepszy niż w wersji "dziewiczej" (czytaj prosto

Wypisz Wymaluj
Ciasteczka imbirowo-cynamonowe 350

lubią cynamonowe, ja lubię też takie z dodatkiem kardamonu czy imbiru. Lubię, gdy te cudowne zapachy wypełniają cały dom, gdy już od progu czuć, że w kuchni powstaje coś pysznego - coś jak ciasteczka, które upiekłam właśnie dziś.  72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size(...)wyrośnięcia na około 15-20 minut. Żółtka ubijamy z cukrem mikserem. Mąkę wymieszaną z imbirem oraz cynamonem łączymy z posiekaną margaryną. Dodajemy wyrośnięte drożdże i ubite wcześniej żółtka. Ciasto zagniatamy tak jak ciasto kruche. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut, by odpoczęło w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 porcje, wałkujemy każdą z nich na grubość

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania