Flapjack, czyli batonik owsiany to tradycyjna słodka, zdrowa przekąska brytyjska. Można je kupić w każdym sklepiku. Ale ja podam Wam mój przepis na angielskiego flapjacka. Flapjack
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTeoretycznie sięgając po "słodkie" grzeszymy (i o Boga mi tu wcale nie chodzi). Bezglutenowi weterani (i inni "nietolerancyjni") grzeszą podwójnie, więc i cierpią katusze dwa razy
Wypisz Wymalujzłotymi jagodami są cenione za swoje właściwości prozdrowotne w kulturach południowoamerykańskich od tysięcy lat. Dzięki swojemu unikalnemu słodko-cierpkiemu smakowi jako naturalna wersja cytrynowej landrynki, jagoda inkaska jest pyszną i odżywczą przekąską pełną bioflawonoidów o działaniu przeciwzapalnym, witaminy A i C oraz białek." (Opis: klik .) Nas smak urzekł totalnie. Trudno jest przyrównać go do czegoś w 100% bo wyczuć(...)Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak." (Opis: KLIK ) Uwielbiamy tą niesamowitą, bezglutenową, zdrową, aromatyczną mieszankę. Jest idealnie wyważona i łatwo z niej wyczarować cuda, które zachwycą nawet wybredne podniebienia. Ba, nawet
Wypisz WymalujDojrzałe banany... co tu z nimi zrobić? Można je oczywiście zjeść. Tylko po co jak można z nich zrobić pyszny deser. Ale jaki? A no to zależy co oprócz nich mamy do dyspozycji :) Jeśli macie kilka jajek, mąkę i galaretkę to mam dla was świetną propozycję ! Rolada z galaretką i bananami. Prosta, niewymagająca praktycznie żadnych umiejętności, świetna na ciepłe(...)wyjmujemy od razu z piekarnika i przekładamy na lnianą/bawełnianą (czystą!) ściereczkę. Zaczynami zwijać delikatnie roladę. Zwijamy tak aby ściereczka zostawała w środku, tzn. nie zwijamy samego ciasta tak, że powstaje nam rulon ciasta, a zostawiamy ściereczkę w środku tak jakby była ona częścią rolady. (Dzięki temu warstwy biszkoptu podczas stygnięcia nam się nie skleją i ciasto nie zaparuje
Jedzeniomaniafareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Pyszne, twarde, podwójnie wypiekane migdałowe ciasteczka rodem z Florencji, a dokładnie z miasteczka Prato. We Włoszech, cantuccini są zwykle podawane po obiedzie, w towarzystwie małego kieliszka mocnego deserowego wina Vin Santo(...)uprażyć lekko na patelni i pokroić na spore kawałki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, sodę i ekstrakt. Wymieszać. Dodać skórkę z pomarańczy i migdały. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, podsypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 3 wałeczki o wymiarach
maniapieczeniadzbanki i nigdy nie mamy dość. Sięgamy po całą gamę różnych herbat, od klasycznej czarnej, przez smakowe, a nawet ziołowe. Z cukrem, miodem, przyprawami, domową nalewką. Każda wersja jest pyszna i niepowtarzalna. Najczęściej zaparzamy czarną, klasyczną herbatę. Aby spełniała nasze oczekiwania, musi być aromatyczna, o głębokim smaku, miłym dodatkiem do niej jest zawsze bergamotka. Ostatnio mieliśmy okazję przetestować herbatę(...)swoją listę zakupów. Z czystym sumieniem mogę Wam ją polecić nawet zamiast kawy na początek każdego dnia! A jeśli jeszcze mało Wam herbacianych aromatów, możecie je również zamknąć w cieście - dodając suchą herbatę do muffinek! Przepis znajdziecie niżej. Na koniec chciałabym zaprosić Was do udziału w konkursie organizowanym przez markę TET. "Wygraj podróż swojego życia" to konkurs, w którym możecie
Pora coś zjeśćGdy zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, a później blogiem, szczerze nie cierpiałam robić tart. Dziś nie wyobrażam sobie tygodnia bez niej. A skoro lecimy wciąż na
gutfutzawrót głowy – mogliśmy szaleć do woli – chyba każdy to przyzna : przesadziliśmy!!! :D Przepyszne , aromatyczne ryby … mięsa … sałatki … warzywa … owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!! Ja jak to ja : wybrałam na ostro i na słodko ;) Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę(...)SZEFAMI KUCHNI oraz innymi finalistami … …. pożegnaliśmy się i ruszyliśmy na górę! Zmęczeni i szczęśliwy zasnęliśmy w swoich łóżkach , by następnego dnia o 7 ruszyć na kolejne pyszne śniadanie! O 8.20 pożegnałam Warszawę – jak wiecie jestem beksa i nie ukrywam , że łezka zakręciła mi się w oku na myśl o tym , że trzeba się rozstac. Poznałam fantastyczne osoby
Ostra na SłodkoBezy.... to jedna z ukochanych słodyczy mojego syna. Dokładnie ukochanych, bo zawsze znikają w oczach. Ile nie ususzę, tyle znika. Tym razem tak sobie wymyśliłam, że
Blondynka Gotujekuchniach zapachniał czosnek niedźwiedzi . Zapraszamy! "Tutaj ludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy(...)rano paczuszka, w której Amber wysłała do mnie piękny okaz ... kopru włoskiego! Wiedziała, że nie mogę go u siebie dostać, więc wyprawiła go w podróż, a ja wykorzystałam do pysznej .... pssst! (o tym dowiecie się w swoim czasie, to znaczy wtedy, gdy w końcu zmobilizuję się i przygotuję fenkułowy wpis;). Odkąd pamiętam rodzina, znajomi i sąsiedzi zawsze dzielili się
KUCHARNIACiasta uwielbiam, robię je często i z przyjemnością się nimi delektuje, ale dziś nie o tym. Od ponad roku staram się odżywiać zdrowo. Zainspirowała mnie do tego trenerka wszystkich Polek Ewa Chodakowska. Wiele osób ją krytykuje, ale ja uważam że kobieta ma swoje 5 minut i świetnie je wykorzystuje. Trzeba jej przyznać ogromnego plusa za ruszenie rzeszy kobiet z kanapy(...)jest gorzka. Następnie wsypuje ją do gotującego mleka i gotuję aż wchłonie je prawie całkiem. Pod koniec dodaję pokrojone jabłko i dużą szczyptę cynamonu. Całość posypuję żurawiną. Proste, pyszne, zdrowe, czego chcieć więcej
Cynamonowe szczęścieTo mój debiut jeśli chodzi o beze... Przed podjęciem tego wyzwania poszperałam w różnych przepisach i powiem Wam, że wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się
Cukier&PuderZasadniczo rzecz biorąc, nie świętuję w Halloween. Ale bardzo mi się ta tradycja podoba - odganianie duchów i te sprawy to zdecydowanie moje klimaty. Uwielbiam fantazjować, namiętnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepora na sernik na zimno. Nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu, który by mnie w pełni usatysfakcjonował. Rabarbar jest popularny, ale serniki z jego udziałem to ciągle nie najbardziej rozchwytywane ciasta. Postanowiłam więc pokombinować sama. C. powiedział, że chce na biszkopcie. Ja chciałam, żeby miał dwie warstwy - rabarbarową i sernikową. Najdłużej myślałam, jakby tu urozmaicić właśnie tę drugą(...)udekorować truskawkami. Smacznego! Hmm... Sama nie wiem, czy to już ostatnie rabarbarowe pyszności w tym roku. Aktualnie na tapecie inne owoce, ale któż wie, może jeszcze wrócę do tych pysznych łodyg i zaserwuję je Rodzince...? Nie zdążyłam się bowiem rabarbarem nacieszyć(jak co roku zresztą) i ciągle mam ochotę na więcej
Pożeraczka, czyli raz adobrzebłogi nastrój w chłodne, jesienne i zimowe wieczory, a do tego zostają po niej wspaniałe, alkoholizowane wiśnie, których można użyć jako dodatek do wielu deserów, od lodów po wymyślne ciasta. Przy tym wszystkim przygotowanie nalewki z wiśni jest naprawdę proste i każdy, również mniej doświadczony amator nalewek, może ją z powodzeniem wyprodukować:) Nalewkę nastawiam regularnie co roku od kilku ładnych(...)niełatwo się tak długo powstrzymać...:) Na zdrowie! Pozostałe wiśnie przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy (można zalać je wódką, choć nie jest to konieczne), można będzie je wykorzystać podczas przyrządzania pysznych deserów
Aromatyczne PodróżeTen weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrze