pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:468/1162)

Wyjątkowe i najlepsze: brownie bazyliowo-cytrynowe 170

połączyć. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 30 minut bez termoobiegu. Ostudzić. Smacznego! To idealne ciasto na Walentynki. Szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo czekoladowe, zaskakujące i niesamowicie pyszne. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na piątkowy deser, ten jest idealny. I już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
OPONKI SEROWE 175

smażonymi na tłuszczu słodkościami.  Przymykamy wtedy oko na kalorie :), i tradycji staje się za dość...  U mnie dziś oponki serowe. Pyszne, puszyste, szybciutkie do zrobienia.  Jeśli tylko mamy w domu wszystkie produkty, zrobienie ciasta zajmie nam raptem 15 minut. Potem pozostaje tylko smażenie - hmm... dla mnie czynność najgorsza, ponieważ nie znoszę zapachu smażonego oleju

Walijskie Pichcenie
Tarta jabłkowa 136

Pyszna tarta jabłkowa z odrobiną cynamonu...kto by mógł jej się oprzeć :) Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, 150 g masła, 1 jajko, 3 łyżki mleka, szczypta soli, dodatkowo: 5 jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki cukru, 50 g masła. Przygotowanie:    Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, sól i dodajemy kawałki masła. Zagniatamy ciasto, dodajemy jajko, mleko

Aga w kuchni
Bułeczki z patelni! 155

przykryj patelnię szczelnie pokrywką. Bułeczki będą się piekły na patelni. Nie podnoś pokrywki, wydobywająca się para jest niezbędna do prawidłowego wzrostu ciasta! Z każdej strony pieczemy po 12 minut.  Wyjmujemy na kratkę i studzimy! Pyszne

SMYKWKUCHNI
Otręby gryczane -Smakoszyki 145

musiałam trochę otręby "wyczyścić"..taki dodatek np.w musli czy zupie nie byłby mile widziany.... Otręby gryczane..tzn. część otrębów wykorzystałam jako dodatek do ciasta chlebowego..W chlebie otręby spisały się idealnie..chlebek z takim dodatkiem był pyszny..-przepis wkrótce.. Kolejna część otrębów było wykorzystana do pancakes...w tym przypadku np.mi za bardzo nie posmakowały...ale to zależy od gustu

Moje domowe kucharzenie
Fiński chleb żytni 167

Pyszny chlebek [ tylko nie wiem skąd taka nazwa -fiński]...a rósł jak szalony...ciasto przełożyłam do keksówki..poszłam na spacer z psem..a jak wróciłam to ciasto już "wychylało się" z foremki..a potem w piekarniku też troszkę "uciekło "poza foremkę i stąd taki fajny "kapelusik"..Chlebek bardzo smaczny..nawet na drugi dzień..polecam..jest bardzo łatwy do zrobienia

Moje domowe kucharzenie
Orkiszowe pancakes 190

Pyszne, mięciutkie , pulchniutkie pankejki...zajadane ze smakiem...ledwo  zdążyłam zrobić zdjęcie.. do ciasta dodałam mąkę orkiszową razową ...pycha... 1 szkl. mąki orkiszowej razowej 1 szkl mąki  2 szkl.jogurtu naturalnego lub maślanki  2 łyzki cukru  5 łyżek oleju 2 jajka  1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 szczypta soli  Wszystkie

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowe ciasto ze śliwkami i gruszkami w kokilkach 222

ciasta wyszło mi pełnych 6 kokilek. Pieczemy 40 min w umiarkowanie nagrzanym piecu około 200 stopni. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu, ciasto wyjmujemy z kokilki, układamy na talerzu posypujemy kakao. Gotowe! Smacznego!     Prawda że pyszne ;-)?  Pozdrawiam ciepło!    biorę udział w akcji

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 149

Pachnące i pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem i oczywiście z kruszonką.W czasie pieczenia drożdżowych ciast lubię rozchodzący się po domu zapach.Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 4 dkg drożdży świeżych 0,5 szk mleka 1 szt jajko duże 2 łyżki masła 4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru

Ala piecze i gotuje
Pepparkakor 133

niewspółmierne jest do czasu spędzonego na ich wykrawaniu. To jedyny minus tych smacznych ciasteczek.  Pepparkakor ma różne odmiany, niektórzy dodają do ciasta startą skórkę z cytryny, pomarańczy czy też kawę. W każdej wersji pepparkakor są pyszne! Mnie zawsze będą kojarzyć się z miłą wizytą w Ikea, tam kupiłam je po raz pierwszy. W tym roku testowałam ich smak(...)środku mąki zrobić zagłębienie. Jajko roztrzepać widelcem. Do powstałego zagłębienia wlać masę z rondelka i roztrzepane jajko. Mieszać dużą łyżką, aż wszystkie składniki połączą się. Następnie krótko wyrobić ciasto rękami. Ciasto będzie się lepić - nie należy podsypywać mąki, tak ma być. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto można np. przygotować wieczorem

maniapieczenia
Złociste bagietki 171

Całkiem sporo przepisów czeka na pojawienie się tutaj... Chleby, ciasta, ciasteczka, naleśniki... Jednak dopiero te bagietki skłoniły mnie do przełamania ogarniającej mnie ostatnio blogowej niemocy. Nie mogłam nie wspomnieć o ich pysznym, kremowym miąższu i o złotej, chrupiącej skórce. Maksimum prostoty, minimum składników i odrobina wolnego czasu, ale tylko odrobina:) Złociste bagietki  (4 bagietki) Zaczyn  300g mąki pszennej

Zapiski Młodej Żony
Bajecznie proste ciasto z figami 178

zastąpić innymi owocami (myślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość smakuje wyśmienicie, i znika w niewiarygodnie szybkim tempie. Polecam, bo robi się je bardzo łatwo, a efekt jest fantastyczny. Migdałowe ciasto z figami na maślance Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 250 ml maślanki 3 jajka 125 ml oleju

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłkowo-orzechowe crumble, czyli jabłka pod orzechowa kruszonką 130

mąki pszennej i zimnego masła - w równych proporcjach wagowych (czyli np. po 100 gramów masła, mąki i cukru). Ja wykorzystałam resztki ciasta pozostałego z pieczenia tarty orzechowej. Nie jest to klasyczna kruszonka, ale ważne, że smakuje tak samo pysznie. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania foremek

Codzienna kuchnia niecodzienna
PĄCZKI PYCHOTKI , NA MĄCE ORKISZOWEJ 228

dotąd przepis na pączki. Pierwszy raz je robiłam i szczerze nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak smaczne, ponieważ przy zarabianiu ciasto bardzo się kleiło....przez co obawiałam się, że z moich planów, na zrobienie pysznych pączków nici. Pączki są oczywiście mniej kaloryczne, bo z olejem kokosowym, ale przede wszystkim bardzo wilgotne. Może to dziwnie pisać o pączkach(...)mąką, resztą mleka i wyrośniętymi drożdżami. Na koniec dodać olej i rum, dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość(ok. 1 godziny). Następnie odrywać małe kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni, nakładać łyżeczką konfiturę i formować pączki(gdyby się bardzo kleiło to wyrzucić połowę na oprószony mąką blat, uformować wałek i wykrawać z niego szklanką). Układać na posypanej mąką

Smaczne Zdrowe
Babka marchewkowa i życzenia 193

który sprawia, że kolor ma to ciasto po prostu fenomenalny. Pachnie migdałami i szafranem właśnie, zdecydowanie odświętnie. Jest wilgotna, jak zresztą każde ciasto marchewkowe, ale nie zakalcowata. Troszkę paskowa, ale się nie kruszy. Puszysta mięciutka i pyszna. Każdy kęs to czysta rozkosz... Tak, moi drodzy - póki co to mój babkowy faworyt. Coś wspaniałego. Jeśli jeszcze nie macie sprecyzowanych planów(...)cukrem i szafranem. Gdy masa będzie jasna i puszysta, po jednym wbijać jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.  Mąki przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze