pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:466/1162)

Pyszny i zdrowy deser na ciepło 284

pomysł! I zrobiłam sobie deser. Miałam ochotę na jabłka, jabłecznik, na coś słodkiego, na coś dobrego ,na coś wyjątkowego ! I udało się połączyć to wszystko w jedną niebiańsko pyszną i aromatyczną całośc... Zachęcam Was do zrobienia sobie i dzieciakom, Waszym gościom takiego deseru . To będzie strzał w dziesiątkę. Składniki -jabłka -kiwi -gruszka -miód -banan -sok z cytryny -masło orzechowe(...)delikatny i słodki będzie przypominal w smaku cynamonową szarlotkę- spód z masła orzechowego to sprawi- że będziemy mieli wrażenie, iż jemy kruche ciasto! Po wierzchu posypka z Cynamonowego Raju ...plasterki kiwi...i deser wykwintny, zdrowy i pyszny podano ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 272

powraca zimowa aura. Na poprawę nastroju, na nadchodzące święta wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód i jabłkowe różyczki zatopione w pysznym migdałowym nadzieniu. Pycha! Zdjęcia krok po kroku pokażą Wam jak prosto wykonać jabłkową dekorację. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto : 200 g mąki 125 g zimnego masła 35 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę i cukier

maniapieczenia
Małe przyjemności - Ptyś karmelowy z Lukullus 273

również swoim wyglądem! Dziś mamy dla Was pysznego karmelowego ptysia z Lukullusa - niesamowitej cukierni w Warszawie! Cukierni, która dba o jakość i stawia na naturalność! Stawiają na prawdziwe masło, jaja z chowu ściółkowego, prawdziwą wanilię Bourbon z Madagaskaru i inne wspaniałe produkty z różnych zakątków świata! Ptyś karmelowy jest przygotowany z ciasta parzonego z kruszonką, z aksamitnym cremeux z domowego

Plate of Joy
Galette z serem i truskawkami 291

wiaderka też może być), budyń truskawkowy (który nadał masie twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję(...)siebie fałdy ciasta, układając je tak aby zachodziły na farsz, tworząc jakby „okienko” z którego wygląda farsz. Tak przygotowaną kukurydzianą tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i dopiekamy tartę jeszcze 15 minut.. Przed podaniem galette obkładamy jeszcze czerwonymi porzeczkami i oprószamy cukrem pudrem. Pyszne to było! Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami 174

jagodami, jabłkami – które zrównoważą słodyczą owoców, brak słodkiego smaku ciasta. Ja proponuję spróbować również wersji z rabarbarem. Ja strasznie lubię piec muffinki. Nie brudzimy przy ich robieniu rąk jak i potem przy jedzeniu. Kilka ruchów łyżką i składniki połączone. Wystarczy przełożyć ciastka do papilotek, upiec i cieszyć się pysznym smakiem muffinek. Istnieje naprawdę dużo sposobów, aby uczynić słodycze mniej(...)rozgnieciony banan. Wszystko zależy od naszych przekonań i prób a na pewno niewielkim nakładem pracy, uda nam się uzyskać pyszne i zdrowe słodkości. Jeśli Twoja rodzina uwielbia słodki smak, muffinki przeznaczone dla nich posyp cukrem pudrem, który dodatkowo dosłodzi ciasto. Drukuj Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Składniki mokre 1 szklanka mleka 2% 1/3 szklanki śmietany

Mieszam w Garnku
Faworki (chrust) 192

przesiąknięte tłuszczem. Przepis ten, jak i kilka innych na blogu (np.: pączki , naleśniki , wafle ) jest na podstawie przepisu mojej babci, więc mogę Wam gwarantować, że te chruściki wyjdą pyszne! Faworki (chrust) - przepis: Składniki na ok. 40-50 sztuk: 400-450 g mąki 6 żółtek 6-8 łyżek gęstej śmietany (u mnie 30%, ale może być 16-18%) 2 łyżki spirytusu(...)łyżeczki soli 1 l tłuszczu do smażenia (oleju, smalcu itp.) Cukier puder do posypania Przygotowanie:  Mąkę, żółtka. śmietanę, spirytus, cukier puder, sól umieszczamy w dużej misie i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeżeli ciasto wychodzi zbyt lepkie, to dodajemy trochę mąki, a jeżeli nie wchłania całej mąki to więcej śmietany. Tak zagniecione

Kuchnia Łukasza
Bułeczki zajączki. 160

zajączki wyglądają uroczo! W tym roku zamiast  chlebka do koszyczka  poświęcimy maślanego zajączka, niech będzie raz inaczej ;). Ja przygotowałam ciasto z podwójnej ilości składników, z połowy zrobiłam  chlebek maślany , a z drugiej części siedem pysznych zajączków. Polecam!!! Składniki na bułeczki zajączki  na 7 sztuk: ZACZYN: 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego(...)ściereczkę i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły podwajając swoją objętość.     Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto, nie może być rzadkie, ani twarde, ma być miękkie i łatwe do wyrabiania. Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki 235

Witajcie :)                Zapraszam na jagodzianki , pyszne , proste w wykonaniu , w sam raz do kawki lub na śniadanie z mlekiem :)   Składniki : 0,5 kg mąki + trochę do podsypywania 5 dag drożdży 1 szklanka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 cukier waniliowy 100 g roztopionej margaryny 3 jajka(...)folią lub talerzykiem i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę , mąki , cukru , dodać cukier waniliowy , roztrzepane  jajka i rozczyn , wymieszać , dodać letnią margarynę i dobrze wyrobić ciasto . Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość. Z podanych składników na kruszonkę , zagnieść kruszonkę . Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na około  1cm , szklanką wykrawać

Sama słodycz i szczypta chili
Babka makowa z polewą czekoladową 295

makowa na białkach jest banalnie prosta w wykonaniu. Wystarczy zaledwie godzina, aby wyczarować pyszną, lekką i wilgotną babkę pieguskową. Ja akurat miałam nadmiar białek w lodówce i wykorzystałam je na przygotowanie tej oto babeczki. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie

Marta Gotuje
"Jak dobrze wstać skoro świt" 124

świeżo znaleziony przepis na bułeczki". Wszystkie składniki miałam pod nosem, wystarczyło szybko zrobić rozczyn, rozpuścić masełko i zabrać się za wyrabianie ciasta (to jest ten fragment, w którym potrzebuję zawsze pomocy M., jako silnego mężczyzny). Bułeczki wyszły pyszne, bardzo delikatne z chrupiącą skórką, najlepiej smakują nam z domowej roboty konfiturą z czarnej porzeczki, dziełem mojej mamy. Bułeczki śniadaniowe(...)soli Masełko roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę cukru pudru i rozprowadzamy drożdże, na koniec dosypujemy jedną-dwie łyżeczki mąki z ogólnej puli przeznaczonej na ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, skórkę z cytryny oraz sól, szybciutko to wszystko ze sobą mieszamy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Świąteczne pierniczki 1086

przepis z jej bloga, czyli od Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia ciasta, gdyż zależało mi na czasie, gdyż piekłam 5 porcji. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Świąteczne pierniczki Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg) 4 pełne łyżki miodu lipowego 200 g cukru pudru 125 g margaryny(...)piernika podgrzewamy aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z jabłkami i musem z pigwy 178

cudowny, kwaskowaty zapach pigwy, który idealnie uwieńczyłby to ciasto.                               W oryginalnym przepisie sernik posypany był cukrem pudrem, u mnie obłożony jest właśnie pysznym, niezwykłym musem z pigwy, inaugurującym początek kariery tego(...)dodawać jajka i żółtko. Na koniec wmieszać delikatnie drewnianą łyżką ubitą śmietankę, kawałki podgotowanych jabłek i odsączone rodzynki (rum zachować!). Masę (będzie dość rzadka) wyłożyć na podpieczone herbatniki. 4. Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze180°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec przez 30 minut. Znów zmniejszyć do 150°C i piec kolejne 30 minut. Zmniejszyć ponownie

Kuchnia Prezydentowej
Eklerki 1324

Dziś domowe eklerki z prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki(...)Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą „kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ). Do wyciskania eklerków dobrze jest użyć tylki

Ciastkozercy
Murzynek z pianką kokosową 227

Słodko , słodko mi wiecie czemu ?? Już wam mówię , dzięki pysznemu murzynkowi z pianka kokosową. Ależ dobre ciacho mi wyszło.     Składniki do wykonania murzynka: mąka pszenna typ 500     Kłos -Pol masło 250 g cukier 180 g  woda pół szklanki żółtka 4 szt błonnik kakaowy   Kłos(...)ostudzonej masy dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę   z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do momentu , aż składniki połączą się ,  a ciasto bezie idealne . Blaszkę wykradamy  papierem do pieczenia na który kładziemy ciasto łopatka czy łyżką . Jak tam wam wygodnie.. Rozprowadzamy równo

Różowa kuchnia
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką pieczone na kamieniu 131

Bakero (taki sam kamień możecie kupić tutaj ). Ja, jak to ja - spróbowałam potestować go na swój sposób, czyli zrobiłam na nim ciasto drożdżowe. Wyrosło tak samo jak to pieczone tradycyjnie w formie, ale dużo szybciej. I jest (było?) pyszne! :)   Składniki: 500 g mąki tortowej 1 paczka drożdży instant 50 g masła (może być margaryna, ale jestem zwolenniczką masła(...)łyżka cukru waniliowego 1 jajko szczypta soli ok. 800 g śliwek wydrylowanych Kruszonka: 50 g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru Rozgrzewamy piekarnik. Jeśli tak jak ja pieczecie ciasto na kamieniu - kamień ma być w nagrzewającym się piekarniku. W misce mieszamy mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i drożdżami. Dodajemy jajko, roztopione masło i szklankę ciepłego mleka i wyrabiamy ciasto

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania