Witam Kochani tego zimnego październikowego wieczora :-) Dni są coraz krótsze, świat zmienia barwy na złote i czerwone, rano coraz częściej pojawiają się mgły. Dni są zimne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzyznaję z ciastem drożdżowym nie miałam zbyt dużo do czynienia. Aż do dzisiaj :) A to za sprawą pysznych drożdżówek, które miałam przyjemność degustować. Wyszły spod ręki Karoli z QuchniaKaroli . Były tak pyszne, że nie mogłam już dłużej czekać i skorzystałam z jej przepisu. No i są moje pierwsze, ale już wiem, że nie ostatnie drożdżówki domowe z nadzieniem rabarbarowo(...)się dżem z dużymi kawałkami owoców. Wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników, wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 30 cm. Tak przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na kawałki o grubości około
Kuchnia w opałachwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Keks doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze ciepły. Można go upiec w formie babeczek lub podwajając proporcje - w większej keksówce. Składniki są idealnie dopasowane, a sam keks(...)dekoracji żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać oliwę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, posiekanym szczypiorkiem, suszonymi pomidorami, pokrojonym (w kostkę) żółtym serem, cebulą, salami oraz wydrylowanymi i pokrojonymi oliwkami. Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem, obłożyć plastrami salami (przeciętymi
Di gotujewłaściwie nic nie zmieniałam oprócz tego, że zakwas miałam dokarmiony mąką żytnią 700 i zapomniałam o tym 20 minutowym odpoczynku ciasta. Chleb był smaczny choć trochę pracochłonny, no ale coś za coś… Serdecznie zapraszam na pyszny chleb pszenno-żytni z prażoną mąką. Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego(...)łyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta. Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy: 600 g mąki pszennej typ 650 Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie
UgotujmyTo.pltrwa właśnie tydzień włoski. Wykorzystując to, że dostałam paczkę pysznych sycylijskich produktów przygotowałam na bazie jednego z nich deser na zimno. Częstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g
Kuchnia w czekoladziejadła, ale wnętrze zostało zaakceptowane i okrzyknięte wielkim dziecięcym łoooooooo! :) Myślę jednak, że wśród dzieciaków zdecydowaną większość stanowią te, które lubią ciasta i torciki, a w szczególności te, które zachwycają kolorami tęczy, są słodkie, miękkie i przełożone pysznym śmietankowym kremem i owocami. Owoców możecie użyć według upodobań, najlepiej tych sezonowych :) Faktem jest, że torcik zawiera barwniki spożywcze i nie wiem(...)pojedynczych blatów jeden po drugim. Tak, przepis jest długi ale w końcu mamy tu do czynienia z pięcioma kolorowymi blatami i masą kremu :D Tak, czy inaczej jest to ciasto warte późniejszych zachwytów i dziecięcych uśmiechów! Na Dzień Dziecka lub inną okazję. Dla urwisów małych i dużych, bo jestem pewna, że zachwyci nie tylko dzieciaki ;) Tęczowy torcik Potrzebujesz: Biszkoptowe
Kuchnia w Słońcu Skąpanamożna pomóc sobie przy tym np. łyżką. Inaczej w delikatnej piance mogą powstać wgłębienia.) Całość wyrównujemy i znów umieszczamy w lodówce. Teraz już pozostało tylko czekać, aż ciasto nabierze właściwej konsystencji. Po zastygnięciu kroimy je na niewielkie kawałki, np. kwadraty. Przechowujemy też oczywiście w lodówce. Ja pokroiłam nasze ciacho po 6 godzinach i było już ok, chociaż następnego dnia kroiło(...)długim czasie chłodzenia pozostanie miękka, ale tak ma być. Wydaje mi się, że właśnie taka polewa najbardziej pasuje do tej pysznej, leciutkiej pianki. Poza tym taka lekko ciągnąca się czekolada ma dla mnie swoisty urok i nadaje ciastu wyjątkowy charakter. Jak dla mnie, to był bez wątpienia strzał w 10! A Wy co o nim myślicie? Na sam koniec powiem
Ratunku obiadBardzo szybko się ją robi i co najważniejsze jest pyszna. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym żółtku, nie przerywając mieszania. Następnie porcjami dodawać nutellę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakaem, dodać do masy. Wymieszać i dodać mleko i zmielone orzechy. Ja zmieliłam je tak , żeby lekko były grudkowate, nie na mąkę. Białka ubić(...)dodać mąkę, nutellę, kakao, proszek do pieczenia, mleko, czas 15 sek, obroty 5 – wymieszać kopystką, jeśli nie jest dokładnie wymieszane to zamieszać jeszcze kilka sekund – wyjąć ciasto, umyć naczynie i dokładnie wysuszyć – dodać białka do naczynia, nałożyć motylek, ubijać 3 minuty obroty
Kuchnia Pokoleńrondla. Zmniejszyłam gaz. Kiedy masa zaczęła gęstnieć, zestawiłam rondel z gazu. W ten sposób otrzymałam pyszną masę serowo-karmelową Jeden krążek biszkoptu położyłam na paterę, zapięłam obręcz i wyłożyłam połowę masy karmelowej (może być nawet gorąca). Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu
Kuchnia u Krysiusmażyłam ze znanego już Wam mojego przepisu na naleśniki, który znajdziecie TU . Aby tort był wysoki, użyłam podwójnej porcji ciasta, z którego wyszło mi 19 naleśników, a które smażyłam na patelni o średnicy 22 cm. Myślę, że połączenie pysznych naleśników, z kremem budyniowym i mascarpone oraz dżemem truskawkowym to taki pewniak, który sprawdzi się na wielu rodzinnych uroczystościach
Słodko-Słony Świat Ilonydziś zaproponuję Wam Fale Dunaju z truskawkami. Pyszny placek, który naprawdę warto zrobić. Słonecznego tygodnia :) -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 20 Fale Dunaju z truskawkami CIASTO 7 jaj 1 margaryna 2 i pół szklanki mąki
Gotuję TestujęPrzy piątku zdradzę Wam mój sekret.Dotyczy on czegoś wyjątkowo pysznego. Jabłecznika...Najlepszego pod słońcem. Kruchy spód, duże kawałki jabłek, masa budyniowa i lśniąca beza. Spróbujecie? Składniki: kruche: 2 3/4 szkl mąki 20 dag masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru beza: 4 białka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka(...)budyniu Wykonanie: *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem ,żeby zbytnio się nie podniosło. Ciasto zapiekać na rumiano przez 20 minut w 190 st. * Ugotować budyń, dając na 2 opakowania 600 ml mleka, cukru tyle
Z Majeczką w kuchniupiec tradycyjne eklerki, ale nieco w innych kształtach :) tak dla urozmaicenia wypieku, a dzięki temu wszyscy mogliśmy delektować się pysznymi ciasteczkami w przeróżnych kształtach ;) zachęcam do wypróbowania przepisu i do pochwalenia się swoimi "dziwolągami" :D Składniki (na około 30szt.): Ciasto: 1 szklanka wody 100g masła ½ łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 2 białka (żółtka zużyjemy do kremu) WYKONANIE
Kulinarna (nie)codziennośćprzyjęcie i zbytnio się nie napracować to polecam te pyszne zawijaski J Są ekspresowe w wykonaniu, można je przygotować wcześniej i upiec przed samym podaniem. Naprawdę polecam. Uwaga!! Szybko znikają z talerza J Przy większej ilości osób proponuję podwoić albo potroić porcję. Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Składniki: · opakowanie
Mania Gotowaniaprzedświątecznym było bardzo dużo pracy. Czas więc nadrobić zaległości. Z nowym rokiem przepis na bardzo szybkie i proste ciasto czekoladowe. Do ciasta można dodawać przeróżne dodatki, bakalie, orzechy, daktyle albo tak jak ja, drylowane, mrożone wiśnie, wyszło naprawdę pyszne. Przepis pochodzi z serwisu Wielkie żarcie, udostępniony przez mulfon83 z moimi małymi zmianami . Składniki 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru(...)dżemu (ja zwykle używam śliwkowego ale można dodać każdego) opcjonalnie: bakalie, drylowane wiśnie, krem, polewa Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać, stopniowo zwiększając prędkość miksowania. Powstałe ciasto wylać do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz można dodać bakalie lub inne składniki (daktyle, figi, suszone morele, ja dodaje mrożone, drylowane wiśnie, wcześniej obtoczone w cukrze i cukrze
Złote przepisy