Kolejny przepis na pulpety ląduje na moim blogu. Tym razem pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym ze świeżych pomidorów. To danie to fajna propozycja na smaczny, w miarę lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Pulpeciki są mięciutkie i delikatne, a sos fajny i aromatyczny. Można go mniej lub bardziej przyprawić w zależności od preferencji. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g(...)zmielonego mięsa wbiłam jajko. Dodałam musztardę, majonez i bułkę tartą. Przyprawiłam mięso do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam na jednolitą masę mięsną. Z masy uformowałam nieduże pulpety i obtoczyłam je w mące pszennej. Pulpety obsmażyłam na oleju i przełożyłam do garnka. Na patelni przesmażyłam resztę cebuli pokrojonej w kostkę i dodałam do pulpetów. Pomidory nacięłam na czubku
Waniliowe ImprowizacjePieczone pulpety Jamiego Oliviera to pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy lubią delikatne mięsne kulki, bo pokazuje jakie bogactwo składników mogą one zawierać, że nie musi to być tylko standardowa bułka tarta, cebula i jajko. Naprawdę warto poeksperymentować. Czas : 40 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 4 Pieczone pulpety można podać z makaronem, ryżem lub pieczywem Jeśli lubicie pulpety(...)myślicie, że wiecie o nich wszystko, to ten przepis udowodni Wam, że zawsze jest czas na naukę. Pulpety al forno Jamiego Oliviera, czyli pulpety pieczone, to niesłychane bogactwo rozmaitych smaków. Bo czego w nich nie ma! Są orzechy, rodzynki moczone w occie balsamicznym, suszone pomidory, tarta skórka z cytryny i parmezan. Lekko słodkie pulpety są zapieczone w kwaskowatym sosie pomidorowym
Niedzielny kucharzPieczone pulpety Jamiego Oliviera to pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy lubią delikatne mięsne kulki, bo pokazuje jakie bogactwo składników mogą one zawierać, że nie musi to być tylko standardowa bułka tarta, cebula i jajko. Naprawdę warto poeksperymentować. Czas : 40 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 4 Pieczone pulpety można podać z makaronem, ryżem lub pieczywem Jeśli lubicie pulpety(...)myślicie, że wiecie o nich wszystko, to ten przepis udowodni Wam, że zawsze jest czas na naukę. Pulpety al forno Jamiego Oliviera, czyli pulpety pieczone, to niesłychane bogactwo rozmaitych smaków. Bo czego w nich nie ma! Są orzechy, rodzynki moczone w occie balsamicznym, suszone pomidory, tarta skórka z cytryny i parmezan. Lekko słodkie pulpety są zapieczone w kwaskowatym sosie pomidorowym
Niedzielny kucharzKiedy mam do dyspozycji ciecierzycę, najczęściej przygotowuję z niej kotlety. Tym razem z cieciorki zrobiłam pulpety pieczone w piekarniku. Za “jajko” posłużył kleik z płatków owsianych, dzięki czemu pulpety nie rozpadają się, ale są miękkie. Jest to bardzo prosty, tani i zdrowy pomysł na obiad, z którego polecam Wam skorzystać! Pulpety z ciecierzycy (pieczone) Via Gusto Kiedy(...)dyspozycji ciecierzycę, najczęściej przygotowuję z niej kotlety. Tym razem z cieciorki zrobiłam pulpety pieczone w piekarniku. Za “jajko” posłużył kleik z płatków owsianych, dzięki czemu pulpety nie… Drukuj Proporcje na: 15 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia/gotowania: 20 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 400 g ciecierzycy (użyłam ciecierzycy ze słoika) 2 łyżki płatków
Via GustoPulpety z indyka z kaszą jęczmienną to świetny pomysł na przemycenie kaszy dla dzieci i osób, które w tradycyjnym wydaniu kaszy nie lubią. Kasza nie jest bardzo wyczuwalna, a znacząco zwiększa objętość mięsa i podnosi jego wartość odżywczą. Z jednej porcji otrzymamy obiad na dwa dni lub dla dużej rodziny. Najlepsze w tych pulpetach jest jednak to, że świetnie nadają(...)się do modyfikacji według preferencji smakowych domowników. Sos można dowolnie przyprawić – ziołami, curry czy ostrą papryką, a do samych pulpetów dodać coś co lubimy np: suszone pomidory, oliwki, pieczarki czy suszone owoce. Podaję przepis podstawowy – pulpety z indyka w takim wydaniu są zdrowe i smaczne nawet bez dodatków, ale możemy je podać np. z ryżem (ja tak lubię
Poezja smakuPyszne, lekkie i zdrowe danie. Wegetariańskie pulpety zrobione z kaszy i pieczarek doskonale smakują ze słodko-kwaśnym sosem teriyaki. Czas : 30 minut Poziom trudności : Nieco wymagające Liczba porcji: 4 Robiliśmy już pulpety w sosie teriyaki z kaszy i mielonego indyka . P rzyszedł czas na w pełni wegetariańskie pulpety w sosie teriyaki. Podstawę znowu stanowi kasza. Drugim ważnym składnikiem są pieczarki(...)przesmażone z cebulą. I ostatni składnik: siemię lniane, które jest spoiwem całości i dzięki któremu wegetariańskie pulpety w sosie teriyaki nie rozpadają się. Jeśli będziesz robić kotlety wegetariańskie z pieczarkami musisz pamiętać o jednym: grzyby zawierają sporo wody, która nie odparuje w całości nawet podczas smażenia. Skutek jest taki, że po dodaniu do kaszy, fasoli, czy komosy masa może zrobić
Niedzielny kucharzPyszne, lekki i łatwe danie. Wegetariańskie pulpety zrobione z kaszy i pieczarek doskonale smakują ze słodko-kwaśnym sosem teryiaki. Czas : 30 minut Poziom trudności : Nieco wymagające Liczba porcji: 4 Robiliśmy już pulpety w sosie teryiaki z kaszy i mielonego indyka . P rzyszedł czas na w pełni wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki. Podstawę znowu stanowi kasza. Drugim ważnym składnikiem są pieczarki(...)przesmażone z cebulą. I ostatni składnik: siemię lniane, które jest spoiwem całości i dzięki któremu wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki nie rozpadają się. Jeśli będziesz robić kotlety wegetariańskie z pieczarkami musisz pamiętać o jednym: grzyby zawierają sporo wody, która nie odparuje w całości nawet podczas smażenia. Skutek jest taki, że po dodaniu do kaszy, fasoli, czy komosy masa może zrobić
Niedzielny kucharzPulpety w sosie koperkowym Przepis na bardzo smaczny i sycący obiad, czyli pulpety w sosie koperkowym, które uwielbia większość dzieci i dorosłych, i na pewno w błyskawicznym tępię będą znikać z talerzy. Pulpety w sosie koperkowym Składniki (dla 3-4 osób) : 600g łopatki wieprzowej 1 jajko 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku(...)tymianku ½ łyżeczki rozmarynu 3 liście kapusty białej Sól i pieprz Olej do smażenia Sos koperkowy: 200 ml bulionu drobiowego 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Pęczek koperku Pulpety w sosie koperkowym – przepis Przygotowanie: Mięso z łopatki wieprzowej oczyszczamy, płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa na małych oczkach W maszynce mielimy również sparzone liście kapusty, dzięki temu
Księga-SmakuDomowy sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorów stanowi idealną bazę do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako sos do spaghetti albo pizzy. Dodając delikatnie ostrości takiemu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pulpety w sosie cytrynowym. Pyszny, tani i łatwy obiad. Sos cytrynowy będzie też pysznym dodatkiem do innych jasnych mięs, np. do gotowanego schabu, polędwicy, królika, czy gotowanej piersi kurczaka pokrojonej w plastry. Pulpety drobiowe przygotowałam według mojego przepisu na pulpety drobiowe . Składniki na sos cytrynowy: 1-1 ½ szklanki bulionu z gotowania pulpetów Ok. ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka masła(...)łyżka oleju rzepakowego 2 płaskie łyżki mąki sok z 1 cytryny do smaku skórka otarta z 1 cytryny sól do smaku pieprz do smaku szczypta cukru do smaku 10 pulpetów drobiowych Jak przygotować sos cytrynowy do pulpetów? W rondelku rozgrzewamy masło z olejem. Wsypujemy otartą skórkę z cytryny. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, mieszamy szybko trzepaczką. Rozprowadzamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGreckie Pulpety. Greckie Pulpety z ryżem, mnóstwem ziół, orzeźwiającą cytryną, czyli Youvarlakia-Γιουβαρλάκια. Youvarlakia czyli Greckie Pulpety w sosie-zupie jajeczno-cytrynowym Avgolemono , który znajdziesz tutaj , choć moją wersja wykorzystuję jogurt grecki, oczywiście możesz wykorzystać Avgolemono . Youvarlakia lub Giouvarlakia, to danie prawdopodobnie pochodzi, z Turcji i jest bardzo popularne również na Cyprze, słowo – Giouvarlakia – z tureckiego oznacza okrągły(...)czyli nasze pulpety. Na zakończenie mojej króciutkiej wypowiedzi życzę Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 60 minut 🇬🇷 – Grecja Oczywiście potrzebujemy kilku składników, no kilkunastu Pulpety 500 g mielonej wołowiny 150 g ryżu 1 cebula drobno pokrojona 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego 1 łyżka koperku świeżego 2 łyżeczki tymianeku suszonego Skórka z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo
RafalCookSałatka z jarmużu i cieciorki oraz batata z pulpetami z cieciorki, fasoli i kaszy jęczmiennej, to piękne wegetariańskie danie, które nasyci największego nawet mięsożercę. Czas przygotowania : 35 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji : 2 solidne Sałatkę z jarmużu i cieciorki oraz batata można zrobić w dwóch wersjach: mega prostej i szybkiej oraz nieco bardziej złożone i wymagającej więcej(...)czasu. W pierwszej przygotowujesz sałatkę solo, bez pulpetów, w drugiej z pulpetami. Wybór należy do ciebie. Obydwie wersje są pyszne, choć nie ma co ukrywać, że sałatka z jarmużu i cieciorki z pulpecikami jest bogatsza i bardziej sycąca. Przyrządzenie pulpetów to zresztą bajkowo prosta sprawa, nie ma tu wiele pracy. Tu ważna uwaga: jeśli nie jesteś wegetarianką/wegetarianinem skład pulpetów
Niedzielny kucharzCzas czytania: 3 min Dawno, dawno temu, kiedy byłam mięsożercą, miałam swoją ulubioną potrawę. Były to pulpety w stylu włoskim, które dziś prezentuję w wersji wegetariańskiej i bezglutenowej. Pulpety wegetariańskie przygotowane są na bazie brązowego ryżu, pieczarek i prażonych orzechów. Niezbędnymi dodatkami są w tym przepisie są takie składnik jak. Skórka z cytryny, kumin, czosnek i kilka innych aromatycznych składników(...)Ryż do tej potrawy powinien być bardzo dobrze ugotowany. Niestety ryż jędrny lub niedogotowany nie będzie się kleił, a pulpety będą się rozpadać. Zamiast brązowego ryżu można użyć ryżu białego albo kaszy jęczmiennej lub jaglanej. Do pulpetów proponuję podać sos orzechowo-miodowy odrobina tego sosu wystarczy, żeby podkreślić ich cudowny smak. Drugim sosem, który możecie przygotować, jest sos pomidorowo-winny
SprawdzonaKuchnia.plFlaczki z boczniaków po warszawsku to nasza wariacja na temat jednego z najbardziej polskich dań: flaczków zaciągniętych zasmażką z wkładką w postaci solidnego pulpeta. Oryginał smakuje pysznie, ale przekręcony przez nas przepis też jest świetny. Czas : 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Flaczki po warszawsku są daniem kultowym, niezwykle polskim, jednym z nielicznych, które z dawnych czasów przetrwały(...)jedzenie z niego daje niemałą frajdę. Flaczki z boczniaków to jedno z kultowych wegetariańskich i wegańskich dań. Nasze flaczki są pół wegetariańskie. Ale jeśli zrezygnujecie z rosołu, a pulpety zrobicie tylko z pęczaku (wtedy trzeba je mocniej doprawić) bez mięsa, to powstanie klasyk wegetariański. Co do pulpetów, my zrobiliśmy je z kaszy i mielonego mięsa, bo flaczki są elementem menu
Niedzielny kucharzKolejny przepis na wykorzystanie młodej kapusty - gotowane pulpety nadziane młodą kapustą, cebulą i marchewką. Aby nadać im delikatności - do mięsa dodałam kaszkę manną. Poniższe pulpety ugotowałam w sosie na bazie pomidorów z puszki i startej marchewki. Jeżeli lubicie gładkie, kremowe sosy to przed podaniem możecie go zblendować. Składniki na porcję dla 4-5 osób: pulpety 0,5 kg mięsa(...)waga przed usunięciem głąba) 1 młoda marchewka 1 średniej wielkości cebula 3/4 szklanki (suchej!) kaszki manny (120 g) 2 jajka sól, pieprz słodka papryka mąka do obtoczenia pulpetów sos 3-4 szklanki wody 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 2 młode marchewki 1 średniej wielkości cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta cynamonu odrobina ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy
UgotowaćNiech takie impresje zagoszczą w kuchniach. Kolorowych, czarujących, wiosennych. Gdzie dobry smak łączy się z troską o zdrowie. Takim połączeniom na pewno sprzyja kolejne danie obiadowe Agaty, czyli domowe pulpety w sosie pomidorowo-marchewkowym. Danie doskonałe dla dzieci Dzisiejsze danie to doskonała propozycja obiadowa dla dzieci. Proste i w pełni wartościowe. Jednocześnie pełne niuansów smakowych, które wprawią nas w lepszy(...)nastrój pod koniec chłodnego przedwiośnia, w oczekiwaniu na ciepłą wiosnę. Pulpety w sosie pomidorowo-marchewkowym Składniki na 8 pulpetów: 300 g mięsa mielonego (np. mięso wieprzowe) 1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę i przesmażona na łyżce oleju 1 małe jajko 2 łyżki bułki tartej (20 g) ¾ łyżeczki soli (5 g) ¾ łyżeczki cukru (5 g) szczypta pieprzu 1 łyżka drobno
KulinarneImpresje.plSkład: woda, pomidory krojone 13%, cebula, białko pszenne, papryka świeża, koncentrat pomidorowy 3%, olej roślinny rzepakowy, mąka pszenna, mąka kukurydziana, kasza manna (zawiera gluten), przyprawy, naturalne
Qlinarnie i QlinarnieNo to wybraliście drób. A jak wybraliście drób, to dziś będzie coś co przypomina mi moją kochaną babcię. Pochodziła ona z Wielkopolski i tam jada się
BaRepasSkładniki: 2 litry wywaru z rosołu (może być bulion ) 10 pieczarek startych na tarce o grubych oczkach 2 serki topione o smaku pieczarkowym 20 dag mielonego
kgwjanczewoWyciągnięte z przepisów mojej babci:) Składniki: Makaron (moim zdaniem najlepszy jest makaron penne do sosów), 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek
Kuchnia Pełna Pasji