Pulpety drobiowe to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Uwielbiają je dzieci i dorośli. To nieduże mięsne kulki gotowane w aromatycznym sosie z dodatkami. Smakują z potrawami z ziemniaków lub np. kopytkami oraz podane z surówką z sałaty lodowej lub surówką z czerwonej kapusty . Są pyszne i delikatne w smaku, idealnie komponują się z warzywnym sosem, w którym się gotują(...)Jeśli lubisz pulpety, zapraszam także po mój sprawdzony przepis na pulpety gotowane w sosie koperkowym. Pulpety w sosie koperkowym SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego z indyka lub piersi kurczaka 3-4 szklanki bulionu 1 cebula 1 czerstwa kajzerka 1 jajko łyżka bułki tartej 2 marchewki 1 pietruszka 1 por – jasna część pęczek koperku 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka
Zasmakuj KuchniWarzywne klopsiki przypominają szwedzkie pulpety z Ikei, tylko że są zrobione bez grama mięsa. Smakują super no i są po prostu zdrowe. Czas: Jeśli masz gotowe składniki 15 minut, jeśli nie 45 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 4 Tanio, zdrowo, pysznie. Tak można podsumować warzywne klopsiki z kaszy, ryżu i pieczarek. Nie jesteśmy wegetarianami, lubimy mięso (choć mocno ograniczamy(...)spożycie), ale bardzo bliskie naszemu sercu, a raczej żołądkowi:) są takie właśnie przepisy: same warzywa, a technika jak przy robieniu klasycznych pulpetów, mielonych itd. Efekt – wspaniały! Warzywne klopsiki to czysta poezja: są mięciutkie, delikatne i po prostu pyszne. Nie ma w nich ani bułki tartej, ani jajek, jak to zazwyczaj w przypadku pulpetów i klopsów bywa. Nie ma takiej
Niedzielny kucharzToskańska zupa z pulpetami może spokojnie wystarczyć za cały obiad, bo jest tak sycąca, że drugiego dania nie potrzebujesz już robić. Czas: 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 4 Zuppa toscana jest jednym z klasycznych dań włoskich, choć dokładniej mówiąc toskańskich, ponieważ regionalizmy są mocno pielęgnowane we włoskiej kuchni. Zupa toskańska w oryginalnej wersji przypomina trochę minestrone(...)włoski boczek. Na świecie bardziej znana jest chyba amerykańska wersja, w której zupa toskańska nabiera mocy i jest cięższa. Wśród składników pojawia się jarmuż, ale też gęsta śmietana i pulpety z włoskiej, wieprzowej surowej kiełbasy. Nasza wersja jest znacznie lżejsza: nie ma w niej śmietany, bo uważamy, że jest zbyteczna, a mięso wieprzowe zastąpiliśmy mielonym indykiem. I jeszcze jedno
Niedzielny kucharzPulpety w sosie koperkowym to idealna propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Przygotujesz je z łatwo dostępnych składników, z dodatkiem różnych warzyw. Pulpety w sosie koperkowym z dodatkiem marchewki i cukinii to pyszny, prosty obiad, także dla dzieci. Pulpety smakują z ziemniakami i surówką, np. z marchewki i selera lub z kapusty pekińskiej . Pulpety przygotujesz także z mięsa drobiowego(...)bulionie, tak by przykryły całkowicie bułkę. Odstawiam na kilka minut na bok. W misce łączę ze sobą mięso mielone, jajko, bardzo dokładnie odciśniętą bułkę oraz wszystkie przyprawy. Jeśli podajesz pulpety dzieciom możesz całkowicie zrezygnować z dodatku ostrej papryki. Masę wyrabiam dokładnie dłońmi kilka minut. Marchewkę obieram, odkrawam końce i siekam w drobne talarki. Cukinię i pora kroję w drobną kostkę
Zasmakuj KuchniCzas czytania: 2 min Dziś zdradzam Wam przepis na pulpety – najlepsze na świecie! Zupełnie inne od zapewne dobrze Wam znanych pulpetów w sosie pieczeniowym. Ta inspiracja na pochodzi z fantastycznej kuchni włoskiej. Moje dzieci wprost przepadają za nimi, a jest w nich sporo niespodzianek. Znajdziecie tam orzechy, aromatyczną skórkę z cytryny, serek ricotta, parmezan i dużo aromatycznych ziół. Pulpety(...)zatopione są w wyśmienitym sosie pomidorowo-winnym, który tak naprawdę przygotowuję w większej ilości. Sos jest tak pyszny, że wystarczy do niego chrupiąca bagietka. Do przygotowania pulpetów można użyć każdego rodzaju mięsa. Najważniejsze jest to, aby mięso było dobrej jakości i ze sprawdzonego źródła. Gorąco polecam i życzę smacznego! Print Pulpety - najlepsze! .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full
SprawdzonaKuchnia.plPulpety na moim stole goszczą dość często, w różnej postaci. Wszystko dlatego, że mam dwójkę małych dzieci, którym staram się gotować delikatnie, nietłusto i niezbyt ostro. Pulpety dodatkowo są mięciutkie i delikatne, więc łatwe do pogryzienia nawet dla najmłodszych. I wcale nie musi to oznaczać, że pulpety muszą być bez smaku. Wystarczy odpowiedni dobór przypraw czy warzyw i można wyczarować(...)różne dodatki za każdym razem otrzymamy inny smak, a przez to obiady nie będą nudne. Ja dziś zrobiłam pulpeciki duszone z marchewką i porem w delikatnym sosie pomidorowym. Takie pulpety najlepiej podać z ryżem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g schabu wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 płaska łyżeczka przyprawy włoskiej 1 płaska łyżka majonezu 2 płaskie łyżki
Waniliowe ImprowizacjePulpety wieprzowe w sosie musztardowym. Przepis krok po kroku Pulpety, klopsy, tiftele nazwy różne, ale zawsze oznaczające to samą potrawę. Można je spotkać podane z rozmaitymi sosami na całym świecie. Klasyczne włoskie z sosem pomidorowym i bazylią, szwedzkie z sosem żurawinowym itp. Ja dzisiaj postawiłem na pulpety(...)szynki lub łopatki 1 jajko 2 łyżeczki musztardy stołowej (ja użyłem Roleskiego ) 1 łyżeczka majonezu duża szczypta suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz czarny Sos: 800 ml wody lub lekkiego wywaru mięsnego lub warzywnego 4-5 łyżek musztardy stołowej (ja użyłem musztardy Roleskiego ) 100 ml śmietanki 30% UHT 2 łyżki
kuron.com.plPrzepis na pulpety w sosie pomidorowym - polskie comfort food. Nie ma chyba takiego kraju, którego mieszkańcy nie mieliby swoich comfort food - potraw darzonych szczególnym sentymentem, kojarzących się z dzieciństwem czy przywołujących miłe wspomnienia. Dla Włocha będzie to spaghetti bolognese , dla Francuza zupa cebulowa, a dla Polaka m.in. rosół, pulpety w sosie pomidorowym czy kotlety mielone . Chciałabym więc dziś przypomnieć(...)znany zapewne większości z Was, przepis na pulpety w sosie pomidorowym, które kojarzą mi się z czasami studenckimi. Przygotowywaliśmy je w akademiku w setkach wariantów, dodając do sosu, to co akurat było "pod ręką". Bywały więc pulpeciki w sosie pomidorowym zaprawianym śmietaną, ale zdarzały się i ubogie wersje, kiedy na coś, co szumnie nazywaliśmy sosem, składały się dwa pomidory
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPulpety najczęściej podawane są z sosem do makaronu, serwowane w bułce z dodatkiem sosu zazwyczaj pomidorowego lub z ziemniakami jako mięsny dodatek do obiadu. Zupa z kalarepy z pulpecikami Jestem ciekawa ilu z Was podało kiedykolwiek pulpety z zupą. Okazuje się, iż ta forma serwowania pulpetów nie jest aż tak popularna jak te pozostałe a naprawdę szkoda, bo wywar jaki(...)możemy je od czasu do czasu zmieniać i używać tych, które w danym momencie mamy pod ręką. Jeśli chodzi o cześć mięsną, to ja osobiście najbardziej lubię w zupie pulpety zrobione z mięsa drobiowego. Są lżejsze i mniej intensywne w smaku niż te z miesa np. wieprzowego. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami
mecooksgałka muszkatołowa; - 2 łyżki śmietany 30 %; - 2 łyżki mąki; - 0,5 l bulionu jarzynowego; - młode marchewki; - garść mrożonego groszku Wykonanie: Mięso, jajko, bułkę tartą, sól i gałkę wymieszać. Formować pulpety, wrzucić do wrzącego bulionu, gotować 15 minut. Dodać marchewkę i groszek i razem gotować jeszcze 10 minut. Wyciągnąć wszystko łyżką cedzakową, nie odlewając bulionu. Rozprowadzić śmietaną mąkę, dodać wody(...)odpowiedniej konsystencji. Dodać do bulionu, tak, żeby powstał sos. Do sosu dodać warzywa i pulpety, razem zagotować. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/pulpety-z-indyka-w-sosie-jarzynowym/&blog=http://dom-agi.pl';
dom-agi.plPulpety duszone w sosie śmietanowo-pieczarkowym Jako dziecko nie lubiłem kotletów mielonych. Szczególnie wtedy gdy były suche. Inaczej sprawa
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePulpety w sosie koperkowym Przepis KETO Pomysł na niedzielny obiad z mięsem, a dokładniej na pulpety w sosie koperkowym. Pulpety z mięsa mielonego można podać tradycyjnie lub tak by były zgodne z dietą ROZDZIELNĄ I DIETĄ KETO, czyli bez dodatków węglowodanowych. Bez ziemniaków kaszy, ryżu itd. Link do filmu z przepisem(...)Przepis na PULPETY w sosie koperkowym –Pulpety z mięsa mielonego czyli OBIAD KETO! Składniki: 700g mięsa mielonego jedna mała cebula 2 jajka sól pieprz łyżeczka ziół prowansalskich 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe pęczek koperku 1-2 kopiaste łyżki mąki sojowej (w zależności jak gęsty preferujemy sos) 160ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%) ok. 650ml
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePulpety w sosie pieczarkowym z marchewką. Pyszny, tani i łatwy obiad. Pulpeciki mięsne z wołowiny (lub innego mielonego mięsa) w sosie pieczarkowym. Podawane np. z kaszą i buraczkami, ziemniakami i marchewką z groszkiem. Pyszne danie dla całej rodziny. Tarta marchewka wzbogaca smak sosu pieczarkowego. Polecam też przepis na Pulpety drobiowe w sosie cytrynowym . Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym Składniki(...)pulpety w sosie pieczarkowym z marchewką: 500-600 g mięsa wołowego mielonego 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1/2 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 łyżka majeranku 250 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) 150 ml śmietanki 30% 250 g pieczarek 1 marchewka mąka do oprószenia pulpetów Jak zrobić pulpety wołowe w sosie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPulpety najczęściej kojarzą nam się z mięsnymi kulkami przyrządzanymi z mięsa mielonego, przeważnie w sosie pomidorowym lub koperkowym. Ale pulpety nie muszą być tylko mięsne 😉 Oto przepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Są pyszne i delikatne w smaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy gryczanej(...)zawsze lubianej przez dzieci. Wyglądem przypominają tradycyjne, mięsne pulpety 😉 Możemy je podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu z samą sałatką. Idealna propozycja na lekki i zdrowy obiad. Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy gryczanej 2,5 szklanki bulionu 1 łyżka nasion chia 2 jajka 5 łyżek siemienia lnianego 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz
Kuchnia MagdaLenyPulpety w śmietanowym sosie pieczarkowym to aromatyczny i aksamitny sos, w którym zanurzone są pulpeciki. Danie jest pyszne. Można je przygotować dzień wcześniej i mieć szybki obiad po pracy. Pulpety podajemy z ziemniakami lub makaronem. Skuszę Was? Składniki pulpetów: 600 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka soli(...)płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 60 ml bułki tartej 120 ml wody 1 jajko ------------------------- olej do smażenia pulpetów (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) Składniki sosu: 2 średnie cebule 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 250 ml bulionu (może być z kostki) 200 ml śmietany 30% sól pieprz duża garść siekanej natki pietruszki Wykonanie: Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez
Smak mojego domuMakaron fusilli z pulpetami i bazyliowym sosem pomidorowym. Trudno powstrzymać się od zjedzenia dwóch porcji. Pyszny, aromatyczny sos i delikatne pulpeciki. Dacie się skusić? Składniki na pulpety (porcja dla 3 osób): 350 g mielonej łopatki 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki 1 jajko 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka majeranku 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)płaskiej łyżeczki pieprzu 3/4 płaskiej łyżeczki soli 30 ml bułki tartej oliwa z oliwek do smażenia pulpetów Składniki sosu: około 8 łyżek oliwy extra vergine 1 duża cebula 4 duże ząbki czosnku 2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru duża garść siekanych liści bazylii Ponadto (3 porcje
Smak mojego domuDzisiaj mam dla Was aromatyczne pulpeciki w sosie pomidorowo - bazyliowym. Pulpety z łopatki, pięknie pachną czosnkiem i ziołami, sos pomidorowy z dużą ilością bazylii, podsmażoną cebulą i cukinią jest gęsty i bardzo aromatyczny. Duża porcja zdrowia na talerzu. Składniki na pulpety (wyszło 9 sztuk): 500 g mielonej łopatki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 50 ml bułki tartej 1 jajko(...)płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka bazylii suszonej oliwa do podsmażenia pulpetów Składniki na sos: 1 duża cebula 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 400 g pomidorów świeżych lub puszka pomidorów 3 czubate duże łyżki posiekanych świeżych listków bazylii 1 płaska łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka oregano
Smak mojego domuniskokaloryczne, co pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi. Dodatkowo, obiady z warzywami są lekkie, więc idealnie sprawdzą się w gorące dni. Poniżej znajdziesz przepisy m.in. na: warzywne zupy kotleciki i pulpety z warzywami zapiekane warzywa pizzę na warzywnym spodzie makaron z warzywami Zobacz również przepisy na sałatki i przekąski na grilla . PRZEPISY NA OBIAD Z WARZYWAMI Aby zobaczyć przepis, kliknij(...)zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Przepis na pulpety z buraka i płatków owsianych Doskonały przepis na pulpety z buraka z płatkami owsianymi. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych dań. Pulpety wykonasz zaledwie… ZOBACZ PRZEPIS Pieczona brukselka z czosnkiem – PRZEPIS Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie swojego menu i dodanie do niego warzyw, które są zarówno pyszne
Via Gustotakie potrawy, które kojarzą się z dzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem… Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki(...)czosnek, jajko, otręby, sól, pieprz, dokładnie wszystko wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody (woda musi przykryć wszystkie pulpety, najlepiej gotować je w szerokim garnku). Do wody z indykiem dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pulpety wyciągamy z wody. Na patelni rozgrzewamy
KardamonovyCzęsto gęsto potrawy, które powstały przypadkiem są super ekstra dyska. Tak powstały pulpety, które ostatecznie zostały ugotowane w ajvarze. Miały być klasycznie w sosie pomidorowym, ale natknęłam się w domu na pastę paprykowo-pakłażanową i efekt macie na zdjęciu. Przy okazji podrzucam Wam przepis na ajvar , jak będziecie mieli czas i ochotę, skorzystajcie z niego. Obiad był pierwsza klasa: pulpety(...)czosnek, jajko, kaszę, majeranek, sól, pieprz, dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody (woda musi przykryć wszystkie pulpety, najlepiej gotować je w szerokim garnku). Do wody z mięsem dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem 10 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pulpety wyciągamy z wody
KardamonovyBędąc na wakacjach gotowałam w sumie normalne obiady. Jednym z nich były pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym. Przepis jednak trochę usprawniłam, bo miałam dostęp do niewielkiej kuchenki elektrycznej. Na jednym palniku gotował się ryż, na drugim robiły się (właściwie same) tytułowe pulpety. Jeżeli chodzi o mięso, jeżeli już mam je jeść z przyjemnością, to właśnie w takiej formie. Gotowane(...)pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy parę liści bazylii (opcjonalnie) (przepis na około 18 pulpetów) Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego kaszę manną, jedną poszatkowaną cebulę, rozdrobniony czosnek i jajko, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na 20 minut
Kardamonovypołączenia pomidorów z puszki i koncentratu pomidorowego. Danie przypomina makaron bolognaise, tyle że zamiast mięsa mielonego wmieszanego w strukturę pomidorowego sosu, mamy niewielkie mięsne pulpeciki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulpety z mięsa mielonego w sosie pomidorowym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie(...)kcal Pulpeciki mięsne z pomidorowym sosem na bazie pomidorów z puszki i bulionu. Pomysł na przepyszny obiad z maleńkimi pulpetami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PULPECIKI MIĘSNE 500 g mięsa mielonego z indyka (lub innego dowolnego) 1 czerwona cebula 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki miałkiej bułki tartej 1 jajko ściółkowe sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia SOS POMIDOROWY
ProstePesto.plPulpety z fasoli w sosie pomidorowym to pyszna, bezmięsna alternatywa dla osób lubiących tradycyjne pulpety z mięsem, a także makaron spaghetti w sosie bolońskim. Jeśli szukacie pomysłów na to, czym zastąpić te mięsne przysmaki, to ten przepis jest odpowiedzią Fasola i wszelkie strączkowe to podstawa diety wegetariańskiej. To właśnie warzywa strączkowe są bogactwem białka roślinnego. Białko to jeden z podstawowych(...)może być właśnie takim pierwszym krokiem to zmiany. Zamiast mięsa użyj w swoim ulubionym daniu fasoli. Dopraw ją tak, jak lubisz najbardziej. Zobaczysz, jak pysznie może smakować! Pulpety z fasoli białej lub czerwonej Fasola jest ciekawym warzywem, które umożliwia nam przygotowanie naprawdę wielu rodzajów potraw. Dziś chcę Wam zaproponować pulpety, które można wykonać z dowolnej odmiany fasoli. Sprawdzi się zarówno
WiszniówkaCzas czytania: 2 min Pulpety rybne pełne smaku i aromatu w przepysznym sosie pomidorowym, to moja dzisiejsza propozycja na obiad. Oczywiście danie możecie podać na kolację, ale co podoba mi się najbardziej w tym przepisie oczywiście poza smakiem? To jest to, że można przygotować je wcześniej, a tuż przed podaniem podgrzać. Do przygotowania pulpetów potrzebna będzie biała ryba może(...)być dorsz, halibut, mintaj lub okoń nilowy. Dla nadania pulpetom lekkości dodałam drobno siekaną cukinię, cebulę i sporą ilość zieleniny. Sos jest bardzo prosty, a jednocześnie wyszukany i bardzo smaczny, czerwone wino, kminek, skórka z cytryny i pomidory łączą smaki i tworzą wspaniałą harmonię smaków. Całość jest po prostu przepyszna! Dodatkiem do pulpetów może być ryż, kasza, bulgur czy też
SprawdzonaKuchnia.plPulpety po meksykańsku – bardzo smaczne, aromatyczne danie. Jeśli lubicie meksykańskie smaki: kolendrę, kumin, czosnek, pomidory, oregano – na pewno wam zasmakują. Do ich przygotowania najlepiej wybrać mielone mięso wołowe lub wołowo – wieprzowe ale z każdym, z którym lubicie – również z drobiowym też przepis wyjdzie smaczny. Takie pulpety można podać w towarzystwie ryżu lub makaronu albo przygotować(...)nimi danie fajita. Świetnie się mrożą, można przygotować od razu porcję choć na dwa obiady. PRZEPIS NA PULPETY PO MEKSYKAŃSKU Składniki na pulpety po meksykańsku: Pulpety: 500g mięsa mielonego 0,5 szkl drobnej kaszki owsianej lub płatków owsianych błyskawicznych 1 marchewka 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej kolendry świeżej 3 łyżeczki meksykańskiej mieszanki przypraw do Taco 1 łyżeczka
Dorota SmakujeŁatwe do zrobienia pulpety z kaszy i mielonego indyka oraz cukinii. Są doskonałym sposobem na przemycenie do diety rozmaitych niejadków zdrowych składników, jak kasze i zielenina. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 duże Nasz niespełna trzyletni syn nigdy nie lubił kaszek, o kaszach nie wspominając. Nie jest chyba specjalnym oryginałem, bo nie zdarzyło nam się zobaczyć dziecko(...)lubi, kręci nosem. Trudno to zrozumieć, bo kasza jest i zdrowa i smaczna i pożywna. No, ale co zrobić skoro ktoś mówi, że nie lubi? Ano jest sposób: pulpety z kaszy i mięsa, zmiksowane w proporcji szklanka gotowanej kaszy : pół kilo mielonego mięsa. Masę na pulpety dodatkowo można wzbogacić o warzywa: tartą marchewkę, cukinię, kalafiora lub brokuła. Nasz syn, który
Niedzielny kucharzjuż pisałam w jednym z poprzednich postów, pulpety często goszczą na moim stole. Robię je głownie ze względu na dzieci, ale nie tylko. Takie pulpety to zawsze jakaś odskocznia od tradycyjnych schabowych czy mielonych z ziemniakami. Ja pulpety podaję często z ryżem, makaronem, lub kaszą, żeby była odmiana. Często wymyślam różne sosy, aby nadać im trochę innego smaku i wyglądu(...)razem zdecydowałam się na sos śmietanowo - ziołowy. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g schabu 1 jajko 1 łyżka kaszy manny do pulpetów 0,5 łyżeczki przyprawy włoskiej 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku mąka owsiana do panierowania 1 cebula 150ml śmietany 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kaszy manny
Waniliowe Improwizacjerównież. Zaczną się krótkie i zarwane noce, z racji że dzień dłuższy i robota jest na zewnątrz :D Jednak ciągnie mnie tu i tę chwilkę zawsze muszę wytrzasnąć :D Pulpety z piersi indyka dziś jako danie dnia. Oczywiście jestem z domu, gdzie uwielbiają wszystkie potrawy a dosadnie uwielbiają jeść. Pominę w takim razie tekst: moja rodzina przepada za pulpetami(...)Przyjmijmy, że jeśli o tym piszę to nam to smakuje. O racuchach raczej nie napiszę, chyba że znajdę ich zamiennik :D Dość gadania, teraz robimy pulpety :D Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia
Pieprzyć z Fantazją