Poznaj znakomite pulpety wieprzowe w sosie własnym z warzywami, które udadzą się każdemu. To szybki i bardzo prosty obiad na co dzień. Są delikatne, aromatyczne i
Ania gotujeDanie przypomina pulpety szwedzkie, jakie większość Polaków zna z Ikei. Tyle tyko, że są znacznie zdrowsze, bo zostały zrobione z indyka mielonego i kaszy. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4 Szwecja ma kilka głównych towarów eksportowych: sklepy Ikea, pulpety i piosenki zespołu ABBA. Można by jeszcze dodać Volvo, Scanię, Roxette, falę zespołów death metalowych, skandynawski(...)jazz i tonę szwedzkich kryminałów z trylogią Larssona na czele – no, ale nie bądźmy szczególarzami:) Wracając do pulpetów – jest to danie charakterystyczne, smaczne i łatwe. U nas na blogu znajdziesz opis jak zrobić klasyczną wersję pulpetów. Z tego wpisu dowiesz się, jak przygotować alternatywną, zdrowszą wersję pulpetów. W oryginalnej wersji pulpety są robione z wołowiny i wieprzowiny. My utoczyliśmy
Niedzielny kucharzPulpety zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonego bułka tarta 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos: zupa pomidorowa 250ml śmietany(...)kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut. 2. Do miski wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy zupę pomidorową, koncentrat i mieszamy. 3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowane pulpety, na to kładziemy starte na tarce pieczarki, następnie pokrojoną cebulę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym żółtym serem. 4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut
Szefowa kuchnigotować 2 min ,nie dłużej i natychmiast przełożyć do naczynia z lodowatą wodą. Z ziemniaków ,masła ,śmietany i przypraw zrobić puree . Jajeczko umieścić na krążku puree ,uformować pulpet i otoczyć w bułce tartej. Opiekać na silnie rozgrzanym oleju. Jeżeli mamy frytkownicę to jeszcze lepiej ,ładniej się opieką. Podawać np z sałatą zieloną ,brukselką ,czy ugotowaną rzodkiewką
Kulinarny karnet Christopheragrzybów jest jedną z moich pasji i zawsze kiedy z rodziną nazbieramy pełne koszy (lub nie pełne) borowików, to w daniach, które z nich robimy nie może zabraknąć pysznych pulpetów wieprzowych z sosem borowikowym. Pulpeciki są bardzo smaczna, a sos który idealnie ich dopełnia, robi to danie boskie. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki
Kuchnia Łukaszapietruszki po około 1/3 łyżeczki papryki, pieprzu, papryki chili, sól, czosnek olej do smażenia Wykonanie : Wszystkie składniki mieszamy. Formujemy małe kulki. Na rozgrzanym oleju na małym ogniu smażymy pulpety. Składniki na sos słodko-kwaśny : 8 łyżek octu ryżowego lub winnego 8 łyżek cukru brązowego 8 łyżek ketchup 4 łyżki sosu sojowego jasnego Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy I zagotowujemy
Smaki EdytyŻeby urozmaicić trochę pulpety w sosie pomidorowym dodałam do sosu białą fasolę oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko ale można również z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 0,5 czerstwej bułki 0,5 szk mleka 1 jajko 0,5 cebuli 50 g żółtego sera
Ala piecze i gotujeWeekend spedzilismy w Rzymie, I na obiad zabieram Was do Wloch. Orginalnie, powinno byc ze spaghetti, ja chcialam mojemu maluchowi ulatwic zycie wiec wybralam swiderki. Zapraszam na makaron z pulpetami- lub pasta with meatballs. Przepis na 800 gr miesa mielonego. Gotujemy najpierw dwa ziemniaki, dusimy przez praske. Kroimy 2 cebule, dodajemy 2 jajka, ziemniaki, mieso mielone, posiekana natke pietruszki
Smaki EdytyPulpety w sosie koperkowym to jedno z tych dań, które wielu Polaków kojarzy z domowym obiadem, ciepłem rodzinnego stołu i smakiem dzieciństwa. To tradycyjne danie jest
Kuchnia MagdaLenyPulpety w sosie koperkowym to jedno z tych dań, które wielu Polaków kojarzy z domowym obiadem, ciepłem rodzinnego stołu i smakiem dzieciństwa. To tradycyjne danie jest
Kuchnia MagdaLenyWegetariańskie pulpety przygotowane z białej fasoli, obtoczone w migdałach i podane z sosem groszkowym, to bardzo smaczne i jednocześnie proste do przygotowania danie. Idealnie sprawdza się podane na lunch oraz na obiad . Danie to jest dobrym przykładem wykorzystania warzyw z puszki, gdyż zarówno pulpety jak i sos bazują na warzywach konserwowych. Polecam poniższy przepis na pulpety z białej fasoli(...)sosie groszkowym, jestem pewna, iż Wam posmakują. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Pulpety z fasoli Składniki na pulpety z białej fasoli. 60 dkg białej fasoli z puszki 200 ml zalewy z białej fasoli 5 dkg bułki tartej 1/4 łyżeczka pieprzu 3/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 1 łyżka siekanej natki pietruszki 10 dkg mielonych
MeCooksintensywnie tymianek, solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko i odrobinę zimnej wody. Całość dopieszczamy porządnym ugnieceniem, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Formujemy małe pulpety. Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Następnie ugotowaną i przestudzoną marchewkę wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem rzepakowym. Doprawiamy ją tymianek(...)odrobiną pieprzu, smażymy około 10 minut. Pulpety również lądują na patelnie i smażymy je z każdej strony po 6-8 minut. Pod koniec smażenia obsypać je tymiankiem. Jak przygotowuje się ziemniaki, chyba nie muszę wam tłumaczyć
Kredowe MenuSkładniki. 0,5 kg dorsza 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 mała cebula 1 łyżka pietruszki 0,5 łyżeczki kolendry utłuczonej 0.5 łyżeczki papryki sól
Kulinarny karnet ChristopheraMeatballs with dried plums. Składniki: 1,5 kg kurczak świeży 1 bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól
Kulinarny karnet ChristopheraAz się zdziwiłam ostatnio przeglądając bloga ze nie ma na nim jednej z najczęstszych przeze mnie robionych potraw, czyli zwykłych pulpecików w sosie pomidorowym z makaronem
Bernika - moj kulinarny pamietnikDelikatne pulpety rybne duszone w sosie pomidorowym , to prosty przepis, do którego wykorzystaliśmy mielone filety z dorsza. Te kulki rybne możesz jednak zrobić z dowolnej białej
Kuchnia Na Wypasieczasem to ich przygotowanie nie trwa długo (np. kaszę można ugotować dzień wcześniej). Gdy pulpeciki będą prażyły się w piekarniku możecie poświecić czas gościom lub dziecku. Do przygotowania pulpetów z łososia w sosie koperkowym potrzebujemy (9 sztuk): 350 g filetu z ryby (ja wykorzystałam łososia, ale może to być każda inna ryba) 1 marchewka, drobno starta 1 filiżanka kaszy gryczanej(...)stopni i pieczemy ok 40 minut. W tym czasie przygotowujemy sos – w rondlu umieszczamy bulion wraz ze śmietanką, koperkiem i resztą przypraw (sól, pieprz). Gotowe, gorące pulpety wykładamy na półmisek i polewamy sosem. Świetnie pasuje do nich duża ilość świeżej sałaty Smacznego i dajcie znać czy ta wersja się u Was sprawdziła
Szybko Tanio Smaczniebulion, dodajemy włoszczyznę, różyczki kalafiora, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko g otujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 15 minut. N a koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. zupa kalafiorowa z pulpetami
Bon Appetit MałgorzatyNie przepadam za mięsem mielonym, może dlatego, że nigdy nie robiłam z niego nic innego poza mielonymi kotletami;) Tym razem mięso było tak apetyczne i w
Zdrowa Kuchnia SowyKolejna propozycja na danie jednogarnkowe. Tym razem pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora. Jest to pożywne, sycące i pyszne danie. Danie przygotowałam
Ala piecze i gotuje