Przegrzebki z pomidorową salsą. Czyli małże św. Jakuba, albo scallopsy z salsą. Salsa to dość gęsty pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw albo owoców
Pociąg Do KuchniSzparagi bez wątpliwości są zdrowe, smaczne i proste w przyrządzaniu. Z opinii znajomych wnioskuję, że wiele osób boi się ich przygotowywania, jednak zupełnie niepotrzebnie. Według mnie
Kuchnia BazyliiLubicie śledzie? Ja mogłabym je jeść o każdej porze ;-) Polecam dziś pyszną śledziową sałatkę z ziemniakami i burakami. Wprawdzie jest trochę
potrawyregionalneJeśli lubicie chude wieprzowe pasztety, jest to przepis właśnie dla Was. Ten swojski pasztet ma prawdziwie domowy smak i nie da się go pomylić z tym
Trzeci talerzNiecodzienne. Ekscytujące. Aromatyczne. Niezapomniane. Ekscentryczne. Rozpływają się w ustach, a winna redukcja z pomidorkami będzie jednym z Waszych ulubionych sosów. Składniki: – 800-1000 g ośmiorniczek
Pociąg Do Kuchnirównież chętnie przygotowuję je w domu. Gigandes plaki, czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym, to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne.Gigandes plaki (lub Gigantes plaki), po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane jako Yigandes plaki) to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie(...)się natką i pokruszoną fetą i podaje z kromką świeżego chleba, którą możemy wyczyścić talerz z pysznego sosu.Gigandes plaki tradycyjnie podaje się jako meze, czyli jedna z wielu przystawek. I rzeczywiście w greckich restauracjach, które odwiedziłam w czasie wakacji, danie traktowano jako niedroga przystawka (3-4 euro). Chętnie zamawiałam je w parze z drugą przystawką, np. dolmades
Chilli Czosnek i OliwaCzymś niesamowitym jest ogrom rodzajów pieczywa spożywanego na świecie. nie ma kultury która by nie miała swojej odmiany chleba a odmian jest naprawdę wiele i wszystkie
sierotka maRysia w kuchnijednej damy malutki piesek. Widok przeuroczy! Taki o to widok zastaliśmy na początku kulinarnej przechadzki wiedeńskiej. Mimo iż jest to kawiarnia, Cafe Sperl oferuje typowe dania kuchni austriackiej - od przystawek po zupy, dania główne i desery. Próbujemy coś zamówić - dopytujemy w języku angielskim kelnerkę i wracamy za chwilę do rozmówek w ojczystym języku. Kelnerka podpowiada nam po polsku(...)nawet w bardziej egzotycznej Hiszpanii. Na tym targu dostaniemy przyprawy, warzywa, owoce, mięsa i ryby z całego świata. Jasne i oczywiste jest, że kupimy tam także austriackie produkty - przepyszne szynki, mortadele, sery oraz pieczywo - wszystko czego Austriak potrzebuje do rozpoczęcia smacznego dnia. Kawa w Wiedniu Jak podaje Wikipedia pod koniec XIX wieku w Wiedniu było już ponad
Right Behind The Kitchendzikiego krwawnika w żywych zielonych kolorach, aromatycznej pigwy, jabłkowych nut polskiego cydru, cytrynowej macierzanki i intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :).Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi(...)rozłożyć batatowe kulki, zalać pozostałym puree. Odstawić do lodówki na min. 4 godziny.Gęś dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem. W rękawie foliowym do pieczenia rozłożyć plastry szynki, ząbki czosnku i macierzankę. Na wierzchu położyć pierś (skórą do góry), dodać tłuszcz kaczy i 50 ml cydru, ciasno zamknąć rękaw usuwając ze środka powietrze. Wstawić do piekarnika nagrzanego
SzczyptaSmaQPierogi piemonckie nie są zwykłymi pierogami. Są to pierogi z żółtkiem, które rozpływa się na talerzu po rozcięciu pieroga tworząc wraz z farszem niesamowicie aksamitny sos
Pociąg Do Kuchniczytelniczym - tutaj link do recenzji. Podobnie jak wiele innych przepisów zamieszczonych w tej publikacji, także roladki bakłażanów (lub jak w mojej wersji z cukinii) to prosta i tania ukraińska przystawka pozwalająca wykazać się dużą dozą kulinarnej inwencji. Nie wymaga przy tym umiejętności godnych szefa kuchni pięciogwiazdkowej restauracji, a zachwyca smakiem i doskonale prezentuje się na stole. Myślę, że zarówno(...)Zrolować i podawać. Inne możliwe warianty nadzienia do roladek z bakłażanów lub cukinii - ser feta lub mozzarela, suszone pomidory w oliwie, listki mięty lub kolendry lub bazylii, ulubione przyprawy - szynka parmeńska lub inna dobra szynka, mozzarela lub kremowy biały ser, szczypiorek, ulubione przyprawy - gęsty kremowy biały ser (np. Almette) wymieszany z bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulą lub ze szczypiorkiem, papryka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzień dobry,Lubicie połączenie mięsa i owoców?Przyznam się, że mam negatywny stosunek do takich zestawień. Jestem fanką smaków pikantnego, słonego i kwaśnego (kolejność nieprzypadkowa), zaś
Chilli Czosnek i OliwaCzęstotliwość publikacji troszkę spadła, ale mam nadzieję, że to chwilowe :) Zajadając się kanapeczkami na szwedzkim chlebie knackebrod, chciałabym Wam napisać o nowym projekcie, w którym mam
W kuchni wieczoremWitmy we wtorkowe południe! W kalendarzu Beaty Pawlikowskiej "Dzień dobrych myśli" 14 maja jest oznaczony dniem zimnych ogrodników czyli inaczej dniem zimnej Zośki i faktycznie można
Symfonia SmakówCo zjeść na drugie śniadanie? Czasami nie jest to taka prosta sprawa, jeśli nie chcemy, żeby były to od poniedziałku do piątku kanapki. Wydaje mi się
Posadzone i zjedzone