Były naleśniki ażurowe na słodko, dzisiaj pora na naleśnikowe roladki ażurowe. Świetnie sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich - pięknie wyglądają, a do tego nieźle smakują. Do moich
Kulinarny PamiętnikTaka przystawka sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale również w ciągu całego roku. Fajny pomysł dla gości, jak i na co dzień. Jednak najlepsza będzie latem, kiedy mamy świeże, pyszne i pachnące warzywa. Składniki: 0,5 kg twarogu tłustego 50 ml śmietany 18% 100 g zielonego ogórka 5-7 rzodkiewek 50 g żółtego sera 0,5 łyżeczki(...)ziół dalmatyńskich sól, pieprz do smaku 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody 200 g szynki konserwowej w plasterkach Przygotowanie: Twaróg zmiksować w blenderze. Przełożyć do miski dodać śmietanę, startą na dużych oczkach rzodkiewkę, ogórki pokrojone w drobną kostkę (bez skórki), żółty ser pokrojony w kostkę i zioła dalmatyńskie. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W ciepłej wodzie
Ala piecze i gotujePołączenie słodkości melona i prosciutto? Czemu nie! Ta popularna, włoska przystawka bazuje na różnicy smaków i konsystencji. Właśnie dlatego, aby prosciutto crudo con melone wyszło jak najlepsze, niezbędne jest użycie możliwie najsłodszego owocu. Przyrządzenie jest proste jak nawierzchnia Autostrada del Sole! Z przekrojonego na pół melona wybieramy nasiona. Następnie kroimy go na kolejne cząstki i pozbawiamy skórki. Gotowe kawałki owijamy(...)prosciutto i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe! Dla urozmaicenia, po przecięciu owocu na pół i wybraniu nasion, można wykroić „melonowe kulki”, które owinięte szynką będą wyglądały jeszcze efektowniej. Dla niektórych idealnym dodatkiem jest plasterek mozarelli. Smacznego
Bon Ton ItaliaDzisiaj robimy sałatkę na niepowtarzalną kolację lub zapowiedziane spotkanie w gronie przyjaciół. Szybka do przygotowania,prosta a jednak niebanalna i do tego bardzo smaczna. Zaskoczcie swoich
Bon appetit mon amieSałatki.. sałatki.. sałatki... już nie jeden raz pisałam, że jestem ich wielką fanką, a moja rodzinka nie wybrzydza, tylko jeszcze zachęca do ich przygotowania
Kuchnia z widokiem na ogródTaka przystawka jest jedną z najprostszych i najszybszych przystawek na wszelkiego rodzaju imprezy. Co najlepsze jest ona zdrowa w porównaniu o innych dań na naszych stołach. Na początek ubijamy pianę z dwóch białek, szpinak przesmażamy z gałką muszkatołową, czosnkiem i solą. Gdy szpinak wystygnie dodajemy go do piany z białek i delikatnie mieszamy razem z żółtkami i mąką. Blachę wykładamy(...)serkiem alemtte chrzanowym i wykładamy szynką parmeńską. Całość rolujemy tak aby miało kształt stożka. Roladę należy wsadzić do lodówki na około 2 godziny, a następnie kroić na plasterki. Składniki : 300 g. szpinaku gałka muszkatołowa sól pieprz 2 ząbki czosnku 100 g. mąki pszennej 2 jajka 200 g. serka almette 70 g. szynki parmeńskiej
Full Smakuplastry szynki szwarcwaldzkiej 4 łyżeczki Remulady Duńskiej Folwark olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy dwie łyżki posiekanej natki z koperkiem. Do całości dodajemy kasze mannę i wyrabiamy jednolita masę mięsną. Z masy formujemy placuszki które smarujemy remuladą duńską Następnie układamy szynkę(...)patelni rozgrzewamy olej i opiekamy wałeczki na rumiano z wszystkich stron przez około 10-12 minut co pewien czas obracając. Smacznego !!! Do przygotowania tych pysznych mięsnych wałeczków z szynką wykorzystałam Remuladę Duńską Folwark , którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sos którym jest remulada duńska opakowany jest w tubie na której znajduje się czytelna etykieta zawierająca wszystkie niezbędne informacje o produkcie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGdzieś ktoś pytał o przepis na pastę jajeczną, a że dawno nie robiłem to jakoś mnie naszło.Jak to zrobić?-5 jaj drobno posiekanych-ser starty
BaRepasinne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Niegdyś uznawane za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Nadaje się do zup,przystawek,jako jarzynka do ziemniaków,jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty. W Polsce nie jest tak zany,natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej(...)mowa o roladkach to polecam również: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ROLADKI Z INDYKA ZE SZPINAKIEM ROLADKI Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: jarmuż pierś z kurczaka kapary ser dojrzewający czosnek oliwa zioła prowansalskie sól,pieprz,czerwona papryka Jarmuż umyłam i podgotowałam przez około 10 minut w osolonej wodzie. Czosnek starłam
potrawyregionalneRisotto ze szparagami i bekonem – przepyszne, kremowe, delikatne. Idealne na sezon szparagowy. Przepyszny, aksamitny ryż, chrupiące szparagi i lekko chrupki bekon, który można także zastąpić
Pociąg Do KuchniAbsolutnie przepyszna sałatą z chrupiącą, świeżą sałata, fasolką szparagową, aromatycznym kurczakiem, i chrupiącymi grzankami skropiona wyrazistym sosem na bazie anchois i musztardy. Palce lizać! Składniki
Pyry na GazPrzepis na tą sałatkę w zeszycie mojej Mamy jest odkąd pamiętam. To takie koło ratunkowe na wypadek niezapowiedzianych gości, bo 3 główne składniki zawsze w szafce
Kolorowy Przepisownikprzynoszące spektakularnie pyszne rezultaty. Dzisiaj chciałabym się upewnić, że znacie przepis na właśnie takie przekąski. Swego czasu robiłam je przy każdej możliwej okazji. Są ciekawą i ładnie wyglądającą przystawką, która pozwala puścić wodzę fantazji i poszaleć ze smakami. Mowa o naleśnikach zwiniętych z ulubionymi składnikami, w wersji wytrawnej. Na początek musimy usmażyć naleśniki. Jajko mieszamy z mlekiem, mąką i szczypta(...)stygną, przygotowujemy składniki, które chcemy zawinąć. Tym razem użyłam: serka feta serka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty z czarnych oliwek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej szpinaku szynki szczypiorku chorizo cienkich plastrów żółtego sera pieprz i ulubione zioła Każdy naleśnik smarujemy fetą, śmietankowym serkiem lub pastą oliwkową, dzięki czemu, po zwinięciu reszta składników lepiej trzyma się
PichceniomaniaProponuję dwie , łagodną wegetariańską i ostrzejszą dla reszty świata. Kabaczek z farszem łagodnym - miseczki z malinami. Najbardziej tutaj pasują końcowe części warzywa. Z obu końców
Kulinarny karnet ChristopheraCiasto francuskie zawsze mam w lodówce na czarną godzinę, powstają z niego szybkie przekąski gdy nie ma nic w domu a szykuje się spotkanie towarzyskie lub
Wanilia i Kardamon