przystawki z szynki - 500 przepisów (strona:28/34)

Szybka tarta z pesto, pomidorami, oliwkami i szynką szwarcwaldzką + przepis na pesto 148

Coś na niespodziewane odwiedziny. Goście dzwonią już z drogi, będą za trzydzieści minut, a my chcemy wypaść jak najlepiej. Wtedy uratować nas może szybka tarta. Większość

Życie zamknięte w smaku
Zapiekany camembert z gruszką 188

Pyszna propozycja na romantyczną kolację lub wieczór ze znajomymi :) Zapiekany ser camembert z podsmażaną gruszką w occie balsamicznym ze świeżymi ziołami i orzechami włoskimi. Zapraszam do

My Culinary Art
Pasztet szlachecki 225

pasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl mojprzepisna.pl | Pasztet szlachecki Specjalność mojego męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z

moj przepis na
Jajka faszerowane 359

Przystawka, kolacja, przekąska...smacznie i kolorowo.Gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół.Wyjmujemy żółtka.Farsz z groszkiem:Jedna mała cebula i mały ząbek czosnku posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, posól delikatnie i dodaj 200 g zielonego, odcedzonego groszku z puszki. Podduś i ostudź.Z 5 jajek wyjmij żółtka, wrzuć do miski, dodaj podduszony groszek, dużą łyżkę(...)twarogu , żółtka z 6 jaj, dwa ząbki czosnku, pieprz , odrobinę soli oraz łyżkę majonezu zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw w w razie potrzeby. Ja dodatkowo wyściełałam każdą połówkę szynką parmeńską, bardzo cienko pokrojoną, więc nie posoliłam nazbyt mocno masy twarogowej, gdyż szynka jest słona.Udekoruj ponownie, według własnej fantazji i potrzeb. SMACZNEGO.CMOK

Pasje Jolki
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 188

większe uroczystości na wsi zawsze biło się świnię, galareta wieprzowa była jednym z popularniejszych sposobów na wykorzystanie części mięsa, niewykorzystywanych do innych potraw i na stole pełniła rolę przystawki, albo zagryzki – jak kto woli. Jeśli goście nie zjedli wszystkiego jadło się ją z chlebem również na śniadanie lub kolację. Studzianinę przygotowuje się z mięsa gotowanego z kością w wywarze(...)który w czasie gotowania zamienia się w żelatynę, dzięki czemu galareta się ścina. Poza nóżkami w wywarze powinna znaleźć się golonka, a do tego najlepiej jeszcze kawałek żeberek i szynki. Dzięki temu ilość mięsa będzie spora i będzie ono różnorodne (tzn. chude z szynki, bardziej tłuste z golonki, czy żeberek). Studzianina jaką ja znam i widywałam na różnych

Trzeci talerz
PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. 181

Odliczanie. 3...2...1... Festiwal fajerwerków rozpoczął się wraz z wybiciem północy. Wielobarwne, o cudownych kształtach świetliki wybuchają na niebie. Ludzie śmieją się, śpiewają tańczą i

W kuchni Karmel-itki
Na grzyby przepisy z borowikami 224

poczucie sytości i zmuszają do pracy przewód pokarmowy. Opublikowałem sporo przepisów z różnymi grzybami, a teraz przedstawię kilka z tymi najszlachetniejszymi czyli borowikami. Torcik sezamowy z borowikami  Oryginalna przystawka ze smacznym prostym sosem. Składniki. Placuszki sezamowe 50 g sezamu białego 10 g maku 20g masła 5 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 g miodu lipowego Sos cebulowo(...)talerzu ułożyć jajka , na nich grzyby ,posypać posiekanym szczypiorkiem. Resztą oliwy z patelni polać jajka i posypać gruboziarnistą solą morską. Grzyby na sposób dziadka.  Składniki. 300g borowiki 50g szynki wiejskiej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 50ml wina czerwonego wytrawnego natka pietruszki  tymianek  sól pieprz olej do smażenia Wykonanie. Borowiki oczyścić dokładnie szczoteczką, nie myć. Pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Pół na pół. O jesieni. I pizza. 164

Piękna pogoda, prawda?Promienny uśmiech słońca, złociste liście drzew.Rześki wiatr i charakterystyczny zapach. Czujecie?Jesień.Śmieje się i tańczy.     I pizza.Bo któz jej

W kuchni Karmel-itki
Spirale z ciasta francuskiego z serem 185

Szybka i łatwa przekąska  z ciasta francuskiego. Możemy zrobić przed sama imprezą. Wystarczy jeden lub dwa płaty gotowego ciasta.  Trochę sera i wkład własny

W kuchennym oknie Ewy
SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU 207

    Roszponka ma lekko orzechowy smak. Zielona, pełna witaminy C i żelaza. Źródło prowitaminy A, witamin z grupy B.Znajdziemy w niej wapń i fosfor. Roszponka

potrawyregionalne
Pizzerki 209

Banalnie proste, idealne na szybką kolację, doskonałe jako przekąska.  Z podanych składników na ciasto wychodzi mniej więcej 10 okrąglutkich pizzerek. Ciasto 30g drożdży 270ml letniej

Kuchenne aromaty
Jajka faszerowane - najprostsze 179

Dni upływają w szalonym tempie. Ale spokojniej, jest czas na oddech. I na zastanowienie się nad pewnymi sprawami. Bardzo powoli rozwijam skrzydła w nadziei, że nikt

My simple kitchen
Faszerowane pomidory Tuńczykiem i Mozzarellą 130

ViolaPassion  Łatwy i szybki sposób na przekąskę Składniki: 3 średnie pomidory 1 łyżka szczypiorku posiekanego 1 łyżka pokrojonej w drobną Kostkę papryki 3 łyżki tuńczyka

Viola cooks with passion
Uczciwa włoska kuchnia w Mercato Bar i Delikatesy - recenzja 130

bazarze. Surowy wystrój i białe kafelki na ścianie przywiodły mi na myśl sklep mięsny albo rybny. W dużej witrynie chłodniczej pyszniły się oliwki, marynowane karczochy, przeróżne sery i włoskie szynki. Na półkach wspaniałe sosy, makarony, konfitury, oliwy. Menu wypisano na kafelkowej ścianie nad barem. Warto przyjrzeć się zawartości półek z jedzeniem, gdyż oferowany przez delikatesy wybór jest oszałamiający. Wspaniałe(...)nawet coś dla wegan (penne al pomodoro, spaghetti alio olio, bruschetta al pomodoro), choć nie mają oni tu dużego wyboru. Zaczęłam od bruschetty al pomodoro (10 zł) , klasycznej włoskiej przystawki, dania niby prostego, ale smacznego tylko jeśli zostaną użyte najlepsze składniki. Bruschetta była przepyszna. Opieczony chleb mocno nasączono oliwą. Kucharz nie szczędził też czosnku, którego aromat był wyraźnie wyczuwalny. Dobrze

Chilli Czosnek i Oliwa
Piróg biłgorajski 197

mojprzepisna.pl | Piróg biłgorajski Jako że, jestem rodowitą Lublinianką, nie mogłam darować sobie zrobienia tradycyjnego lubelskiego przysmaku – Pirogu biłgorajskiego (inaczej Pierogu). Piróg składa się z kaszy

moj przepis na
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 279

kucharz zaoferował przybyłym gościom pęczotto (24 zł) oraz – jak czytamy w menu – „poliki wołowe pieczone w niskiej temperaturze podane na puree ziemniaczanym przykryte fasolką zieloną owiniętą szynką dojrzewającą i sosem ze zredukowanego porto” (34 zł). Pęczotto było przygotowane wzorowo – kasza idealnie ugotowana, warzywa „jędrne” i smaczne, grzyby niezwykle aromatyczne. Niestety, znowu czegoś zabrakło(...)przypadku przesadzone). Trudno jest oddać słowami pomysłowość i kunszt ich autora, dlatego zachęcamy do zwrócenia szczególnej uwagi na załączone zdjęcia.Podsumowując: kolacja jubileuszowa miała swoje mocne momenty (przystawki i desery zdecydowanie trafiły w nasz gust), zaś opowieści przemiłych organizatorów o historii tego miejsca (płaskorzeźba przedstawiająca gołębie nie jest już dla nas zagadkowa!) dodatkowo nadały całemu spotkaniu niezwykły walor rozrywkowy

karmelowy