Bardzo smaczny i aromatyczny a przy tym niedrogi i łatwy w wykonaniu pasztet. Doskonały na zbliżające się Święta i na co dzień. Polecam :) Składniki ( na
Kuchnia z widokiem na ogródDziś na pyszną, niezobowiązującą przekąskę proponuję szparagi z szynką i serem zapieczone w cieście francuskim. Póki jeszcze szparagi są dostępne wypróbujcie ten mega prosty
Pyry na Gazbiałą kiełbasą i karmelizowaną cebulą 2016-04-06 13:48:56 Ilość porcji: 4 Z okazji zbliżającej się świąt przygotowałam wspaniałą tartę. Ta pyszna tarta może być ciekawą przystawką na wielkanocnym stole lub codziennym, smacznym daniem. Kruche ciasto, dobrze doprawiony, aromatyczny farsz i cienka, zakręcona biała kiełbasa. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Napisz opinię Zapisz przepis(...)Ciasto kruche 200 g mąki pszennej 85 g zimnego masła 50 ml zimnej wody sól Farsz 250 g cienkiej, białej kiełbasy 200 g śmietany 18 % 2 jajka 2 cebule czerwone 50 g sera żółtego 30 g sera pleśniowego blue gałka muszkatołowa 1 łyżeczka cukru brązowego 2-3 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżka masła 2 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy szczypiorek
Wędrówki po kuchniObok koreczków serowych obowiązkowy element domowych przyjęć, prywatek nie tylko w PRLu. Przygotować można je prawie ze wszystkiego, wykorzystać „resztki” z lodówki, puszki z rybkami, marynaty
królestwo garówUwielbiam domowe krokiety z kapustą i grzybami, które są wspaniałym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Nie ma co ukrywać – jest przy nich trochę pracy. Ale zdradzę
Pasja SmakuFaszerowane ziemniaki to dla mnie taki mini bigos . W tym sensie że na farsz wykorzystuje resztki. A takowych po Świętach jest w brut w każdej lodówce
Eli GotowanieSerwowałam Wam już, Moi Drodzy, kurczaka w panierce chipsowej , a teraz przyszedł czas na kolejne z dań tego typu - nuggetsy w panierce kukurydzianej. To idealny sposób
Życie zamknięte w smakuPyszne pierogi ze słodkim waniliowym twarogiem, na fenomenalnym sosie z czerwonego wina z malinami. Nie będę się rozpisywała się nad doznaniami smakowymi
Malinowe PocałunkiKasza jaglana to sojusznik w zrównoważonej diecie. Jest na tyle uniwersalna, że znajdzie zastosowanie podczas śniadania, obiadu i kolacji, w przystawkach, daniach głównych i deserach. ;-) Dziś przedstawiam ją w wersji sałatkowej. Bardzo lubię sałatki i chciałabym obalić mit, że to z majonezem smakują najlepiej. Ja majonez zastępuję serkiem homogenizowanym (z dodatkiem jogurtu lub bez) i nie ma żadnej różnicy. Niedowiarkom(...)300g wędzonego fileta) - można zastąpić ugotowanym filetem/ćwiartkami, obranymi ze skóry i pokrojonymi, sałatka jest wtedy delikatniejsza w smaku 1/2 białej części pora 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 jajka 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. 2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę
Szefowa kuchnihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Frytki z cukinii są pyszną przekąską i doskonałą alternatywą dla tych ziemniaczanych. Idealnie smakują w wersji solo
Di gotujeOstatnio sporo rybek u mnie na blogu ;) Tym razem mam dla Was pyszną sałatkę z tuńczykiem. Sprawdzi się zarówno na śniadanie lub kolację jak i na
Smakołyki AsiDziś zapraszam na jedno z moich klasycznych dań na Wigilię, czyli przed Wami śledź pod buraczkiem. Możemy go zrobić tradycyjnie, czyli w dużej misce, ale możemy
Kulinarne przygody GatityKnedle to potrawa bardzo uniwersalna i można je przyrządzić na wiele sposobów. Poniższe knedle nie zawierają mąki i ziemniaków! Za to biały ser ;-) Nadzienie zależy
potrawyregionalneGdy trzeba wyczarować coś pysznego w krótkim czasie zawsze sięgam po ciasto francuskie. Jeszcze nie odważyłam się sama go przygotować i póki co sięgam po
UgotujmyTo.plCześć Jedną z moich ulubionych przystawek jest tatar. U mnie w domu podaje się go najczęściej na kanapkach z bułki lub chleba. W wersji bardziej eleganckiej można go podać ładnie uformowany w lekko spłaszczoną kulkę (w kulce można zrobić wgłębienie na żółtko) otoczony posiekaną cebulką, grzybkami lub ogórkami konserwowymi. Tatar wołowy Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę, widelec, łyżkę(...)tatara wołowego, ½ małej cebuli, 1 łyżkę oleju, kilka kropel przyprawy w płynie, pieprz czarny mielony, słodką lub ostrą paprykę mieloną, wodę mineralną. Mięso wołowe przełóż do miski. Jajko sparz i oddziel białko od żółtka. Żółtko przełóż do mięsa, a białko wykorzystaj w inny sposób. Cebulę obierz z łupinek, bardzo drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Do wołowiny dodaj olej, przyprawę
blog.moje-pasje.infoSmaczna przystawka. Farsz trzeba dobrze doprawić pieprzem, żeby pieczarki nie były mdłe. Robiłam 4 duże grzyby Portobello, ale farszu wystarczy na sześć sztuk. Grzyby całkiem smaczne również na zimno.Inspiracją był przepis z tej stronyskładniki4-6 dużych pieczarek, użyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy. oliwa z oliwek250g ricotty50g suszonych pomidorów(...)drobno posiekanych12 czarnych greckie oliwki, pokrojonych w małe kawałki40 g tartego parmezanu2 łyżeczki posiekanego oregano2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do dekoracjisól i pieprz1 jajko, lekko roztrzepaneprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 ° C. Połączyć ricottę, suszone pomidory, oliwki, parmezan, oregano, pietruszkę, sól, pieprz i jajko, w dużej misce.Nóżki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać
Stare Garykiedyś to zrobię, zobac” Jesteśmy koleżankami, przyjaciółkami, matkami. Jesteśmy. Na całe szczęście! Są śmieszne! Śmiesznie proste i śmiesznie szybko się je zjada. Wyglądają też śmiesznie. Są doskonałą przystawką przed daniem głównym lub przekąską na imprezie. Nazwałam je poduszeczkami, bo w trakcie pieczenia pęcznieją jak poduszki! Są bardzo smaczne, zarówno z wytrawnym nadzieniem, jak i słodkim. Dziś propozycja orzechowa(...)orzechów włoskich 1-2 łyżeczki cukru pudru garść płatków migdałowych rukola do dekoracji Wykonanie Schłodzone w lodówce ciasto francuskie rozwinąć i wyprostować brzegi. Małym kieliszkiem lub nawet kieliszkiem do jajka wykrawać z ciasta kółka i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. Twaróg połączyć z cukrem
Raj dla PodniebieniaKapuśniaczki to znakomity dodatek do barszczu, ale nie tylko...jako samodzielna przystawka również smakują wyśmienicie. Ciasto do kapuśniaczków możemy zrobić kruche, drożdżowe lub francuskie. Dzisiaj poszłam na łatwiznę i do kapuśniaczków użyłam ciasta francuskiego ze sklepu. Takie kapuśniaczki przygotujemy w kilka chwil, a ich smak jest rewelacyjny 😋 Nadzienie przygotowałam z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Kto nie próbował jeszcze(...)grzyby suszone 1 szklanka, cebula 1 szt, papryka słodka w proszku pół łyżeczki, kminek pół łyżeczki, pieprz ziołowy pół łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: jajko 1 szt, s ó l, Sposób przygotowania: Kapustę drobno kroimy, cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Grzyby gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i drobno kroimy. Kapustę łączymy z cebulk
kulinarne odsłony patiBardzo łatwa i szybka przekąska świetnie sprawdzająca się na wszelkich przyjęciach, nie tylko sylwestrowych czy karnawałowych. Jej przygotowanie jest bajecznie proste a smak można z łatwością
Pyry na GazKolejna pyszna przekąska, która bardzo szybko znika. Cukinię ( klik ), fasolkę ( klik ) oraz parówki ( klik , klik ) - już Wam prezentowałam. Pieczarki również są niezwykle smaczne i proste
Di gotujeTo mój pierwszy pasztet wegetariański i powiem, że żałuję że tak późno zdecydowałam się go upiec. Pachnie nieziemsko więc nie mogłam się oprzeć i rozkroiłam go
Smakołyki AsiJeśli lubicie cebularze to musicie spróbować tych przygotowanych na bazie ciasta francuskiego. Są absolutnie przepyszne zarówna na ciepło jak i zimno i można je zrobić w
Pyry na GazNie wymaga wiele pracy ani umiejętności a prezentuje się bardzo efektownie. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. op. ciasta
Smakołyki AsiProste w wykonaniu i apetycznie wyglądające choinki z pierniczków stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto
Podróż w kulinariaW mojej rodzinie nie jada się mięsa w Wielki Piątek i Wielką Sobotę. Dopiero po odśpiewaniu w Wigilię Paschalną radosnego Alleluja niektórzy z nas (są i
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj proponuję łatwe do zrobienia, a bardzo smaczne zawijasy z francuskiego ciasta z dodatkami. Trzeba zaglądać do piekarnika w trakcie pieczenia - moje ciut za bardzo się
Stare GaryPasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Składniki na pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki na blachę o
Anielskie SmakiNie zawsze pizza musi być na drożdżowym spodzie, chociaż najczęściej taką robimy. Równie smaczna jest ta na kruchym cieście. Spód jest cienki, lekko chrupiący i
Walijskie Pichcenie