Po niewyspanej nocy ciężko jest czasem wymyślić coś dobrego na śniadanie. A jednak udało mi się poprawić nastrój dobrym pomysłem ze zrobieniem pasty jajecznej, której nie
W kuchni u MonikiNa pierwszym zdjęciu widać roladę zrobioną na blaszce o wym. 26X20cm. Natomiast na drugim zdjęciu rolada jest zrobiona na blaszce o wym. 29X24cm - także należy sobie
W kuchni u MonikiJako ,że dzisiaj dzień pizzy ,nie mogliśmy sobie darować popełnienia jej. Jak każda smaczna ,bądź najsmaczniejsza z własnymi ulubionymi dodatkami. Składniki Ciasto: 2 niepełne szklanki mąki
R'n'G KitchenFinger food (z ang. żywność jedzona palcami) jak sama nazwa wskazuje jest to rodzaj dań jedzonych przy użyciu rąk. Są to przekąski, które zawsze goszczą na
Tradycyjna KuchniaJeśli szukacie czegoś do pochrupania, spróbujcie takich chipsów. Zdrowsze są od tych ziemniaczanych :) Oszukany bekon, czyli chipsy z drobiowej szynki, smaczna przekąska , dużo zdrowsza od
Takie tam pichcenieOstatni pojemnik rozdrobnionego szpinaku z własnej uprawy postanowiłam wykorzystać jako farsz do naleśników. A gdy przyszło do smażenia, wrzuciłam trochę szpinaku do ciasta i wyszły zielone
Weekendy w domu i ogrodziePlacuszki, wspaniałe na obiad np. piątkowy, a może ciepłą kolację, nie da się ukryć, że z bardzo zdrową, niezrównaną w tym względzie kaszą gryczaną, to jej
kgwjanczewoZa oknami piękna wiosenna pogoda, w związku z czym w mojej kuchni musi być zielono:) Dlatego też wykombinowałam taką pyszną, lekką sałatkę, która
Z miłości do słodkościDziś coś z kuchni francuskiej, trudne do wymówienia, ale w rzeczywistości łatwe do przygotowania;) I przede wszystkim bardzo smaczne, poza tym fajnie wygląda, więc polecam
Z miłości do słodkościponiższym zdjęciu. Wszystkie kawałki tofu maczamy w marynacie. Zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc. 2. Następnego dnia obieramy wszystkie warzywa, za pomocą przystawki do tarcia warzyw w blenderze kuchennym trzemy wszystkie warzywa. Sprawnie, szybko i ręka nie boli od tarcia ręcznego :) 3. Warzywa wykładamy na patelnie dodajemy odrobinę oleju, ziela angielskie, listki(...)podlewamy szklanką bulionu warzywnego. 5. Dusimy warzywa aż zmiękną. 6. Zamarynowane tofu obtaczamy w bułce tartej. Jest mokre i wilgotne dlatego nie jest koniecznością obtaczania tofu w jajku. 7. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 8. W naczyniu żaroodpornym wykładamy najpierw warzywa, kolejno 6 kawałków tofu, ponownie przekrywamy warzywami, wykładamy parę
Mój pomysł nabezmięsne w niczym nie ustępują tym mięsnym. Kuchnia wegańska posuwa się jednak nieco dalej, jest jeszcze bardziej rygorystyczna, ponieważ nie wykorzystuje się w niej żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajek, mleka. Nie jestem weganką, ani specjalistką tej kuchni, jednak mam nadzieję, że danie które dziś przygotowałam spełania warunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej(...)ciekawym, intensywnym smaku. Zapraszam na pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Razem ze mną dania wegańskie przygotowali dziś: Panna Malwinna , Maggie , Dobromiła , Siaśka , Bartoldzik , Mirabelka . 2 łyżeczki mielonej kolendry
Codzienne GotowanieChrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać.Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek..Składniki:2 szklanki mąki50(...)połową ciasta zakrywamy farsz i odciskamy kółka szklanką, tak, żeby farsz zawsze był w samym środku. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni.Bułeczki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem lub ziarenkami lnu. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 15 minut.Wytrawne bułeczki drożdżoweSmacznego!ciastkożercy
CiastkozercyIdealnie kruche,takie na jeden kęs paszteciki - doskonałe na wszelkie imprezy czy święta.Wystarczy zmienić farsz a paszteciki wpasują się nawet na wigilijny
Niespełnione zdolności kulinarneZapiekane awokado to dobry pomysł na lunch lub kolację. Niskokaloryczne, niskowęglowodanowe oraz zdrowe danie. Dodatkowo awokado, działa bardzo korzystnie na ściany naczyń, obniża poziom cholesterolu oraz
wysmienityLubicie risotto ? Ja uwielbiam, choć ostatnio zdecydowanie jem mniej białego ryżu na poczet kasz i soczewicy. Proponuję więc pęczotto z dynią i jarmużem. Pęczak przeżywa swoisty
codojedzenia