przetwory - 14998 przepisów (strona:701/1000)

PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI z DORSZA 150

Paprykarz przygotowany w domu jest równie pyszny jak kupiony w sklepie. Jak dla mnie to rewelacja, nie za suchy, pachnący warzywami i rybą i bardzo smaczny

Kulinarne Fantazje Marioli
Kompot z truskawek do słoików i "Pensjonat na wrzosowisku" 259

Koniec sezonu na truskawki dla mnie oznacza ich magazynowanie na zimę. Zamrażarkę mam zbyt małą, by mrozić większe ilości tych owoców, dlatego ładuję je w słoiki

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak zrobić domowy twaróg 338

Domowy twaróg (biały ser) to coś o niebo lepszego od sklepowej wersji. Jest delikatny, lekkostrawny. Wychowałam się w czasach, kiedy twaróg robiło się samodzielnie, zbierało się

Poezja smaku
Konfitura truskawkowa z kawałkami owoców 176

Pyszne truskawki tak krótko są na naszych stołach i za szybko znikają, chciałoby się je zachować na dłużej i w tej konfiturze to się udało. Konfitura

Moje Małe Czarowanie
Ogórki z natką 223

Składniki: 6kg ogórków 0,5 kg marchwi 0,5kg cebuli natka - dużo (im więcej tym lepiej) 1szkl oleju 1szkl octu 10% 0,5szkl cukru pieprz i

Ukojenie Podniebienia
Syrop z truskawek 203

Bardzo smaczny syrop z truskawek powstał jako "produkt uboczny" podczas produkcji dżemu. Bardzo szybki, bardzo prosty, robi się w zasadzie sam, trzeba tylko truskawki zasypać cukrem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Dżem truskawkowy bez cukru (janginizacja) 260

Ten przepis wpadł mi w oko przez przypadek. Sól w d żemie - brzmi trochę dziwnie...ale właściwie dlaczego ni e sp róbować ? Zaryzykowałam - pierwszą turę dżemu

Mania Wypiekania
Kiełbasa w słoiku pasteryzowana 202

Tak przygotowana kiełbasa przywołuje moje wspomnienia z dzieciństwa. U babci, gdy dzielono mięso zawsze część pasteryzowano w słoikach. Ja poszłam troszkę na łatwiznę, bo pasteryzuje już

Tradycyjna Kuchnia
Dżem z truskawek 3 dniowy 160

Co roku robię ten dżem i choć jest czasochłonny to wychodzi bardzo smaczny i nie psuje się mimo wielomiesięcznego stania w piwnicy. Dzieciom bardzo smakuje więc

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ogórki małosolne 154

Kiszenie warzyw to stara metoda konserwacji żywności, bardzo popularna w polskiej tradycji kulinarnej, ale nie tylko. Wspomnieć należałoby o marokańskich kiszonych cytrynach czy koreańskim kimchi. Kisić

Smakowity Blog Kulinarny
Wiśnie w rumie do ciast i deserów 136

Mój ulubiony dodatek do ozdabiania deserów. Czyż nie pięknie prezentują się soczyste, mocno aromatyczne wiśnie na torcie czy innym deserze? Alkoholowa wersja wiśni najbardziej do mnie

Tradycyjna Kuchnia
Dżem truskawkowy z miętową nutą 120

Uwielbiam dżemy, dlatego co rok robię spore zapasy. Ale truskawkowego z miętą próbowałam po raz pierwszy i jestem zachwycona :) lekko orzeźwiający, wspaniały! Przeglądając blogi w ostatnich

Kolorowy Przepisownik
Dżem truskawkowy 160

Uwielbiam dżemy truskawkowe, ale nie zawsze mam czas na przygotowanie ich w tradycyjny sposób, więc zamiast smażenia wybieram gotowe zagęszczacze. Wykorzystuję je nie tylko do słodkich

Kuchnia w czekoladzie
Domowy sok truskawkowy 140

W tamtym roku zrobiłam tak mało soków że już teraz nie mam co dawać Olkowi do picia. Postanowiłam że tym razem soki będę robić z czego

Kuchnia w czekoladzie
Sztuka fermentacji 187

Kiszone ogórki i kiszona kapusta, choć są świetne, to jednak małe piwo przy tym, co można zrobić w temacie z warzywami, mlekiem, nasionami, ziarnami, owocami, a

GRUBY WAŁEK