przetwory - 14998 przepisów (strona:199/1000)

Perski chleb barbari 99

Perski chleb barbari Przepis na tradycyjny chleb z Iranu i Afganistanu. Perski chleb barbari to tradycyjny płaski chleb z charakterystycznymi rowkami na całej długości. W przeciwieństwie

Cztery Fajery
Słodkie bułki śniadaniowe z cynamonem i żurawiną 83

Lubujemy się w słodkościach. Ale lubujemy się też w pieczywie. Postanowiliśmy więc połączyć te dwie rzeczy. Ania chciała bułki na śniadanie, a ja miałem ochotę na

Marder&Marder Manufacture
Dietojarska kuchnia żydowska 103

Dietojarska kuchnia żydowska. recenzja książki kucharskiej Fani Lewando.  Dietojarska kuchnia żydowska to tytuł na który czekałam z ogromną niecierpliwością. Jak zapowiadało wydawnictwo Znak, to nie

Cztery Fajery
Naturalne konfitury – dobre do wszystkiego! 86

cytryna z maliną albo truskawka z porzeczkami. Słodkie konfitury bardzo pasują do ciemnego i pełnoziarnistego pieczywa – jest ono zdrowe, ale nie wszystkim odpowiada jego smak, i właśnie dzięki owocowym przetworom można się do niego przekonać. Naleśniki na słodko Kolejna smaczna propozycja na śniadanie to naleśniki, które wystarczy posmarować odrobiną konfitury i udekorować świeżymi owocami. Zamiast owoców można dodać pokrojone orzechy(...)albo chrupkie muesli. Kwaśna konfitura świetnie się łączy z kremowym serkiem – pół naleśnika smarujemy owocowym przetworem, pół serkiem, następnie naleśnik zwijamy i kroimy na roladki. Jeszcze inna propozycja to naleśniki w roli słodkiego deseru – smarujemy go konfiturą i układamy cząstki świeżych owoców, rolujemy i dekorujemy bitą śmietaną. Ciasto z konfiturami Przygotowanie ciasta z konfiturami jest bardzo proste. Wymyślne smaki

Moja smaczna kuchnia
Jak praktycznie urządzić kuchnię? 69

W kuchni spędzamy każdego dnia sporo czasu. Dlatego ważne, żeby aranżacja kuchni była przemyślana i praktyczna. Jest to szczególnie ważne zwłaszcza dla osób, które dużo gotują

Cztery Fajery
Ciasto jabłkowe (ciasto próżniak) 70

Próżniak. Nie wiem skąd taka niewdzięczna nazwa tego ciasta. Ale pod taką nazwą właśnie to ciasto występuje. Chociaż ja wolę je nazywać po prostu ciastek jabłkowym

Marder&Marder Manufacture
Mołdawska placinta z serem 102

Mołdawska placinta z serem chleb z serem smażony na patelni. Mołdawska placinta z serem jest typowym przykładem bieda kuchni i jednym z najbardziej charakterystycznych dań tego

Cztery Fajery
Jak urządzić kuchnię bezpieczną dla dziecka 94

Kuchnia jest jednym z najważniejszych i zarazem najtrudniejszych do aranżacji miejsc w domu. Aby była bezpieczna i funkcjonalna, nie wystarczy jedynie przemyślane rozmieszczenie sprzętów AGD i

Cztery Fajery
Rozgrzewająca herbata jabłkowa 101

Rozgrzewająca herbata jabłkowa herbata z suszu owocowego. Rozgrzewająca herbata jabłkowa jest jedną z naszych ulubionych zimowych herbatek owocowych, ale równie dobrze smakuje w upalne dni podana

Cztery Fajery
Najlepsze kotlety mielone 94

Każdy z Was (albo chociaż większość) zapewne ma swój sprawdzony przepis na najlepsze kotlety mielone. I my oczywiście też mamy swój. Na takie oczywiście najlepsze. Bo

Marder&Marder Manufacture
Grecka sałatka wiejska 100

Grecka sałatka wiejska. Przepis na horiatiki salata czyli najprostszą sałatkę grecką. Grecka sałatka wiejska znana jest niemal każdemu. Klasyczne połączenie świeżych warzyw i sera feta pasuje

Cztery Fajery
Najlepsza chałka z kruszonką 92

Najlepsza chałka z kruszonką  Domowa chałka z miodem i wanilią.  Najlepsza chałka z kruszonką - przepis sprawdzony wielokrotnie i bardzo przez nas lubiany. Najlepsza oczywiście

Cztery Fajery
Najprostsze bezglutenowe brownie z dwóch składników 106

Wiem, że lubicie proste przepisy. Na tym zresztą bazuje nasz blog. Na tym żeby pokazać, że proste rzeczy mogą być smaczne i że każdy potrafi je

Marder&Marder Manufacture
Dieta przy niedokrwistości 110

medalu. Należy jednak także zwrócić uwagę na to, co żelazu towarzyszy. Istnieją bowiem składniki żywności, które utrudniają wchłanianie tego pierwiastka. Co to za składniki? Związki fitynowe - znajdziemy je w przetworach zbożowych z pełnego przemiału Kwas szczawiowy - znajdziemy go m.in. w szczawiu, szpinaku czy rabarbarze. Kazeina - białko znajdujące się w mleku i jego przetworach. Fosforany - w większych ilościach występują w mleku

Z notatnika dietetyka

Proponowane wyszukiwania