przepisy - 15596 przepisów (strona:780/1040)

Szynkówka podwędzana 262

Mało tego osłonki nadziewałam ręką , bo wysiadła mi nadziewarka , a mimo wszystko efekt jest poprawny . Polecam wszystkim początkującym , nawet parzona , bez wędzenia smakuje świetnie . Zaznaczam też, że jest to przepis , który powstał w mojej kuchni , więc nie wiem jak to profesjonalnie opisać – piszę więc jak robię Składniki 2,5 kg szynki – ja użyłam tych gorszych kawałków

Ogrodnik w podróży
Rozgrzewająca zupa z kapusty 236

mgle mokną I światła szarego blask sączy się senny… O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny…” Gorąco polecam i zupę, i Staffa… nie tylko jesienią. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Rozgrzewająca zupa z kapusty appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia 253

wyrażam swoją wdzięczność (I am Thankful) za lokalne, darmowe pomarańcze Navel z przydomowych drzew znajomych. Także jestem wdzięczna za dynię piżmową oraz za żurawinę. Wyrażam swoją wdzięczność poprzez poniższy przepis. Wypróbujcie go. Na pewno też będziecie wdzięczni. Dynia piżmowa z żurawiną i pomarańczą Składniki (na 4-6 osób) : 1 dynia piżmowa (o wadze ok. 1 kilograma ) skórka

Jem więc Jestem
Wigilijna zupa grzybowa 162

mamy grudzień. Pewnie zastanawiacie się co to ugotować na Wigilię i świąteczne dni. Ja też intensywnie nad tym myślę. Przeglądam przepisy i szukam inspiracji. Co prawda Wigilię i Święta Bożego Narodzenia spędzamy u rodziców, ale jakiś wkład w świąteczne menu będę miała ;-) W najbliższych dniach chciałabym zaprezentować Wam moje propozycje. Wierzę, że każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie. Pierwszą propozycją

Passion of Cooking
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 237

kuchni zaczyna pachnieć grudniem czyli korzennymi przyprawami, bakaliami, skórką cytrusów ale i kapustą z grzybami... Idąc za impulsem świątecznego łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka 120 g cukru 250 ml miodu 50 ml mocnej kawy 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffinki Reniferki 196

marcepana lub lukru plastycznego [oczy] 24 czekoladowe kropelki [oczy] 12 czekoladowych kuleczek np. maltesers [nosy] czekoladowe lub zwykłe precelki [rogi] 3, 4 kandyzowane wisienki (opcjonalnie) [buzie] Przepis : BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie na troche do lodówki ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek

Domowe Torty
Bezy 141

piec, w zależności od ich wielkości, około 1 – 1,5 godziny. Te bezy nie mogą się nie udać, są bardzo łatwe w przygotowaniu i … i zawsze się udają. Przepis od Marcina Zawadzkiego, szefa cukierni w restauracji w hotelu Le Regina , gdzie mam przyjemność cały czas się uczyć pod okiem Pawła Oszczyka Szefa Roku Gault&Milleau 2016. zastawa

królestwo garów
Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini. 224

akurat zupy - mało tego, uzupełnia ją w mięso którego w samej zupie brak. Można jednak dać makaron z innym farszem, lub całkiem inny makaron a nawet ryż. Przepis własny. Składniki na garnek o pojemności 3 litry: 1 korzeń pietruszki plaster selera (korzeń) 1 bardzo dojrzały pomidor 1/4 główki brokuła - około 150 g garść zielonego groszku lub fasolki szparagowej garść kukurydzy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Postna sałatka śledziowa 266

Prosta i smaczna sałatka, w której skład wchodzi zaledwie kilka składników. Tyle jednak w zupełności wystarczy. Śledź, ziemniaki, marchewka i jajko. Przepis na tę sałatkę rodem z Podkarpacia  znalazłam w książeczce „Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny” (Wielopole Skrzyńskie i okolice). Składniki: 3 filety śledziowe (z octu) 6 średnich ziemniaków 1-2 marchewki 3 jajka 1 łyżka szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki

Trzeci talerz
Kurczak KFC 261

Pyszny kurczak , takie jak w KFC, moja rodzinka była zachwycona ich smakiem.  Przepis zaczerpnięty z Uwielbiam gotować .                                                                Kurczak  KFC Składniki : 80  dag fileta z kurczaka

Kuchnia Danusi
Krem/masa z serka waniliowego (z nutą cytryny) 244

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Pyszny krem na bazie serka homogenizowanego, który idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Sprawdzi się także jako samoistny deser. Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Serek przeważnie łączyłam z bitą śmietaną, lecz w połączeniu z masłem jest bardziej kremowy

Di gotuje
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 208

niebawem zacznę słuchać "Last Christmas" :) Tymczasem szybka propozycja wcale nie świąteczna. Obiad, kolacja a dla chętnych śniadanie, placuszki, których bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków okazało się, że zapach gnijącej rukoli jest mi przeznaczony. najpierw

Dzieje kuchennej Wiewióry
Marokańska zupa z kalafiorem, "harissą" i kaszą jaglaną - Wegańskie warsztaty z Michałem Lachurem 307

Lachura, a przed świętami szykują się rewelacyjne warsztaty - w planie m.in. świąteczne pierniczki, makowiec, ciasto marchewkowe i wiele innych - zobaczcie na stronie - KLIK Dzisiaj mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie - jest szybka i super prosta! Składniki: 1 średni kalafior, 1 czerwona papryka, 2-3 ząbki czosnku, 3/4 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki

Plate of Joy
Muffiny z porem i mozzarellą 208

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie bułeczki. Mozzarella cudownie rozpuszcza się w ustach.  Podczas pieczenia tak kusząco pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (10 sztuk

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania