przepisy - 15596 przepisów (strona:784/1040)

Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami 176

jednak sam boczek powinien dobrze skleić roladki. Ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec przez 20-30 minut. Podawać z surówką i ziemniakami. Smacznego! * Przepis na te surówkę pochodzi z książki "Jamie - 15 minut

Codzienne Gotowanie
Suflet czekoladowy 137

Dzisiejszym wyzwaniem wspólnego gotowania było przygotowanie sufletu. Po długich namysłach i przejrzeniu dużej ilości przepisów zdecydowałam się na przygotowanie sufletu czekoladowego, gdyż ta opcja wydawała mi się najprostsza, choć może zabrzmi to dziwnie, gdyż ten deser uchodzi za jeden z trudniejszych do przygotowania - często się nie udaje, nie rośnie, lub błyskawicznie opada. Nie wiem czy to szczęście początkującego, niedoświadczonego cuekiernika

Codzienne Gotowanie
Kurczak w sosie winno - musztardowym 191

Kolejne wyzwanie wspólnego gotowania. Tym razem ja, Panna Malwina , Dobromila i Siaśka gotowalyśmy z jednego przepisu, a był to duszony kurczak w sosie winno - musztardowym . Danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu i jak dla mnie cudownie pechnie Francja, a to za sprawa wina i musztardy. Goraco polecam! Skladniki: 750g udek lub palek z kurczaka sol  pieprz 4 szalotki, przeciete

Codzienne Gotowanie
Zapiekane tortille z mozzarella, pomidorem i zielonym pesto 485

ilosci moze stanowic doskonale danie glowne. Dzieki temu, ze jest  bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, z pewnoscia idealnie nada sie na te bardzo zabiegane i zapracowane dni. Przepis na te cudowne zapiekane tortille podpatrzylam jakis czas temu u brata K. Byly one tak cudowne, ze zaraz po powrocie przygotowalam je u sibie, a teraz postanowilam sie nimi

Codzienne Gotowanie
Gratin Dauphinois 179

danie wspólnie z Panna Malwina . Składniki: 750g ziemniakow 200ml mleka 200ml śmietany 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku szalotka (opcjonalnie) szczypta gałki muszkatołowej żółty ser (w oryginalnym przepisie parmezan) sol, pieprz masło do wysmarowania naczynia Przygotowanie: Ziemniaki obrać i poszatkować na cienkie plastry. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Mleko i śmietanę wlać do rondelka

Codzienne Gotowanie
Herbata z miętą 158

kilka gałązek mięty wrzątek Do dzbanka wrzucic kilka gałązek mięty, herbatę i cukier, zalać wrzątkiem. Przyć przez kilka minut. Do szklaneczek włożyć po gałązce mięty i zalać herbatą. Smacznego! Przepis na tę wspaniałą herbatę dodaję do festiwalu kuchni arabskiej

Codzienne Gotowanie
Sałatka pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycą 176

Przepis na tę sałatkę pochodzi z kuchni irańskiej, choc na rozne wariacje na jej temat mozna znalezc w wielu innych krajach arabskich. Jest smaczna, zdorwa i bardzo orzezwiajaca. Jest wspanialym akompaniamentem do wszelkiego rodzaju mies i ryb, a moze takze stanowic doskonala, lekka przekaske np. na lunch do pracy. Polecam! Składniki: 3 dojrzałe pomidory 1 ogórek wężowy 1 mała czerwona

Codzienne Gotowanie
Rajma Masala 194

ramach dzisiejszego wspólnego gotowania postanowiliśmu przygotować wegetariańskie curry z czerwoną fasolą z jednego przepisu . Curry to nosi nazwę rajma masala - jego głównym składnikiem jest czerwona fasola w pysznym pomidorowym, aromatycznym sosie. Danie to jest niezwykle smaczne i bardzo sycące.  Wraz ze mną rajma masalę przygotowaly  Panna Malwinna i Maggie . Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów

Codzienne Gotowanie
Pulpeciki cynamonowe z sosem jogurtowo - miętowym 195

Przepis na te wspaniałe, cynamonowe pulpeciki pochodzi z kuchni libijskiej. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów północno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Połączenie mięsa z cynamonem dało niesamowicie ciekawy efekt i jast naprawdę godne polecenia. Składniki: 0,5kg wołowego mięsa mielonego  2 małe cebule starte na tarce o grubych oczkach 1 łyżka mielonego cynamonu

Codzienne Gotowanie
Wegetariańskie tajine z ciecierzycy 140

Dziś proponuję Wam kolejny przepis z kuchni arabskiej. Jest to wegetariańskie tajine z ciecierzycy, z pomidorami i ziołami. Wspaniałego i niezwykle ciekawego smaku nadaje temu daniu dodatek miodu. Tajine to rodzaj glinianego naczynia, popularnego w krajach maghrebu (Maroko, Tunezja), w którym przygotowuje się dania o tej samej nazwie. Stożkowy kształt naczynia i powolne gotowanie, (kilka godzin), pozwalają wydobyć pełen smak

Codzienne Gotowanie
Salatka libanska 157

Przygotowujac rozne danai z kuchni arabskeij natknelysmy sie na przepis na salatke, ktora moglabyc serwowana do przygotowywanych wczesniej dan. Salatka ta idealnie nadaje sie do roznego rodzaju mies, ale sama w sobie rowniez stanowi idealna potrawe, np. na lunch do pracy. Okazala sie tak smaczna, ze postanowilysmy poswiecic jej caly post i przygotowac ja wspolnie z  Panna Malwinna , Mopsikiem

Codzienne Gotowanie
Pikantny dip marchewkowy 181

Dzis postanowilam przygotowac dip z marchewki.  Uwielbiam marchewke w kazdej postaci, jednak nigdy jeszcze nie przygotowywalam takiego sosu, gdy tylko zobaczylam przepis, postanowilam natychmiast go wyprobowac;)  Dip okazal sie fantastyczny - delikatny, kremowy, slodki, a jednoczesnie nieco pikantny. Ta fantastyczna przystawka idealnie nadaje sie do surowych warzyw, owsianych ciasteczek czy suchego pieczywa typu wasa lub do chrupania z paluszkami

Codzienne Gotowanie
Zupa marchewkowa z morelami 150

Ostatnio natknęłam się na bardzo ciekawy przepis na krem z marchewki z dodatkiem moreli, a ponieważ uwielbiam marchewkę, postanowiłam wypróbować to danie. Zupa okazała się być bardzo smaczna, aromatyczna i bardzo ciekawa w smaku.Polecam ją szczególnie fanom marchewki i moreli. Składniki : 1 średnia cebula 5-6 marchewek 100-150g suszonych moreli kawałek laski cynamonu (2cm) 1 łyżka miodu listek

Codzienne Gotowanie
Chili Con Carne 145

Dawno nie dodawałam przepisu kóremu poświęciłabym nieco więcej miejsca, napisała o szczegółach jego przyrządzania, historii, wariacjach. Brakuje mi takich wpisów i dlatego właśnie dziś postanowiłam przygotować taki post omawiający jedno z bardziej znanych dań kuchni amerykańskiej - chili con carne. Jest to wspaniałe, sycące, aromatyczne i pikantne danie. Tłumacząc nazwę tego dania jest to po prostu chili z mięsem. Mięso

Codzienne Gotowanie
Sałatka Olivier 177

wywodząca się z Rosji, a wymyślona przez belgijskiego kucharza w XIX wieku. Jest to sałatka bardzo podobna do znanej zapewne wszystkim tradycyjnej sałatki warzywnej, jedyną różnicą jest dodanie mięsa. Przepis na sałatkę był ściśle strzeżony (szczególnie receptura sosu), wiadomo jednak, że w jej skład wchodziły pardwa, ozory cielęce, kawior, sałata, kapary, ogony raków i wędzona kaczka, skład ulegał najprawdopodobniej sezonowym

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania