przepisy - 15596 przepisów (strona:771/1040)

CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEREŚNIAMI 174

uwielbiam czereśnie ! Są to chyba jedne w moich ulubionych owoców zaraz po gruszkach i brzoskwiniach! Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie szybkie do zrobienia ciasto czekoladowe z czereśniami. Delikatne, lekkie, puszyste i wyjątkowo pyszne! Kiedy sezon na czereśnie minie – śmiało możecie dołożyć do niego inne ulubione owoce – świetnie sprawdzą się też borówki, brzoskwinie, wiśnie

Ostra na Słodko
Nalewka truskawkowa i bardzo stary stół. 180

ogrodu z kubkiem kawy w ręku i cieszyć się rześkim powietrzem i zapachem świeżo skoszonej trawy, więc tym bardziej widzę mój ogród na blogu :-) A dziś zapraszam po przepis na nalewkę truskawkową. Co roku staram się zrobić jakiś wyjątkowy trunek, który trzymam na specjalne okazje. Bo ja jestem z tych, co nie piją wcale alkoholu lub bardzo mało. Ale jeżeli

Poezja Smaków - blog kulinarny
DROBIOWO - BOCZKOWE ROLADKI Z GRILLA 174

Znalazłam czas by w końcu napisać Wam przepis na pyszne roladki z grilla.Chrupiący boczek,soczysta pierś kurczaka to połączenie idealne. Składniki:   2 - 3 piersi z kurczaka ( pojedyncze)  15-20 plastrów wędzonego boczku jogurt naturalny 1/2 główki czosnku ulubiona przyprawa do kurczaka bądź zioła sól,pieprz Umyte,osuszone mięso pokroić na kawałki,natrzeć je delikatnie solą,pieprzem,czosnkiem

Niespełnione zdolności kulinarne
.1226. najlepsza pasta z ciecierzycy 160

Uwielbiam hummus i robie go praktycznie non stop! Tym razem postanowiłam nieco zaszaleć ze smakiem i dodałam do niego pieczoną paprykę oraz slodką paprykę w proszku. Wyszło idealnie! ♥ PRZEPIS /ok. 400g hummusu/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (użyłam ciecierzycy z BioIndygo.pl ) ~średnia czerwona papryka, ok. 200g ~4 łyżki tahini ~2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ~sok z 1/2 cytryny ~łyżeczka słodkiej papryki

breakfast of dreams
Wegańska musaka 205

przepiękne, zachwycające danie przygotowane i zainspirowane tradycyjną grecką potrawą – nie będę tu nalegać, że takie samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa świetnie komponują się z przekładanym wytrawnym sosem. Wieżyczki zwieńcza delikatny sos a’la beszamel – na bazie masła z nerkowców i natki pietruszki

Roślinna - blog wegański
Rogale marcinkowickie 179

mogą być marcińskimi ani świętomarcińskimi, ponieważ nie powstają w certyfikowanej cukierni położonej na ziemi wielkopolskiej, ale czy to umniejsza ich smaczność? Absolutnie nie! Bazą do tego rarytasu są dwa przepisy ze strony Pani Doroty mojewypieki.com. Ponieważ oryginalne  ciasto na rogale jest wersją długo wyrastającego drożdżową ciasta półfrancuskiego, takiego maślanego, wielokrotnie listkowanego, aby uprościć sobie pracę wybrałam ciasto duńskie, także

I tu będę miała takie te
Chrzanimy tę zupę 177

Dzisiaj propozycja w związku z nadchodzącą zimą, Jest to bardzo sycąca, rozgrzewająca zupa chrzanowa, która gości na naszym stole od kilku lat. Przepis pochodzi z programu Roberta Makłowicza. Zupa jest tak  prosta, że nawet nowicjuszowi w kuchni powinna się udać, a jak twierdzi moja chrześnica, karmiąca nią już także swoją kilkuletnią córeczkę, nie jest dobra, jest pyszna! Tym samym

I tu będę miała takie te
Przywiało kokosanki 161

Wieje. Wieje. No wieje i rozwiewa mnie." Na szczęście nie tak całkiem. Pomyślałam, że czekolada skleja doskonale. Dlatego dzisiaj chcę zaproponować pyszne, prościutkie kokosanki z czekoladą. Jest to mutacja przepisu Grzegorza z mniammniam.pl. Na pewno nie jest to propozycja dla liczących kalorie, tych te domowe batoniki mają ho ho, a może i więcej. Nie ma się co tym przejmować. Zawsze

I tu będę miała takie te
PIT- y 4 z załącznikami 179

zresztą można w tę ciepłą kanapkę z "puchnącego" chleba włożyć, co nam fantazja podpowie. Przygotowanie bułek nie jest trudne i nie odbiega znacząco od jakiegokolwiek innego ciasta drożdżowego. Poniższy przepis pochodzi ze strony kitchn.com Na 8 sztuk placków potrzeba: - 240 ml ciepłej wody - 2 płaskie łyżeczki drożdży suchych - ok. 375 g mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki soli - 1-2 łyżeczki

I tu będę miała takie te
Zawijane ciasteczka smalcuszki 171

świat rodzinnego pielęgnowania wspólnego przygotowywania i świętowania tego szczególnego czasu. Wiele zmieniło się wokół i we mnie też. Teraz sama  każdego roku sięgam po listę starych rodzinnych przepisów. Na przykład dzisiejsze ciastka były u nas pieczone tylko raz do roku, właśnie na Boże Narodzenie. Nasze smalcuszki  delikatnej nazwy nie mają, ale delikatny smak jak najbardziej. Mama robiła chyba

I tu będę miała takie te
Kruche pierścionki drożdżowe 203

którym zamierzam je przechowywać i dosyć obficie posypuję cukrem pudrem potrząsając naczyniem, aby całe obtoczyły się w pudrze. Ciasteczka są bardzo wdzięczne, kruchutkie i bardzo długo pozostają niezmiennie smaczne. Przepis pochodzi z odległych czasów, kiedy koleżanki mojej mamy wymieniały się w pokoju nauczycielskim swoimi ulubionymi wypiekami. Ciasteczka można upiec nawet miesiąc przed okazją, na którą je przeznaczamy. Smacznego! #ciastka #krucheciasteczka

I tu będę miała takie te
Best brownie ever :) :) :) 160

najgorszymi wrogami, naszymi własnymi strachami. Zatem warto wzmocnić się odpowiednią dawką antystresowej mieszanki orzechowo-czekoladowej, jaką jest przedstawiane dzisiaj brownie orzechowe. W naszym domu od wiosny to ulubiony deser, przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla", odrobinkę tylko go zmodyfikowaliśmy, oryginalnie jest z orzechami włoskimi, ta wersja też jest pyszna, ale po próbie z laskowymi, przygotowujemy właśnie orzechy laskowe z pistacjami

I tu będę miała takie te
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 188

gołąbkami siekanymi", natomiast mój Mąż nazywa je "gołąbki sulmierzyckie". Nie wiedziałam długo skąd ta nazwa. Okazało się, że w jego rodzinnym domu potrawa ta była znana dzięki sąsiadom, którzy przepis przywieźli od swojej rodziny z jakiś Sulmierzyc i voila! Zapraszam na obiad z gołąbkami sulmierzyckimi w roli głównej. Przygotowujemy: - ok. 1,2 kg kapusty (białej, pekińskiej lub włoskiej

I tu będę miała takie te
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 181

pita. Piekę 12 minut na złotobrązowo, bez nawiewu. Teraz zajmuję się drugą częścią ciasta, postępując z nią identycznie jak z pierwszą. Fougassy poznałam dzięki stronie chleb.info.pl. Troszkę tylko tamtejszy przepis zmodyfikowałam. Spróbujcie, na pewno nie będziecie żałować! Fougassy są jakby odpowiednikiem włoskiej focaccii, możecie pokusić się o dodawanie do ciasta różnych ziół czy posypywania listków przed pieczeniem, czym chcecie

I tu będę miała takie te
Panem et circenses - chleba i igrzysk 218

sporym naczyniu w ciepłej wodzie (biorę z kranu, ma 37-38 stopni) rozprowadzam rozdrobnione drożdże i mieszam z cukrem. Najczęściej mieszam drewnianą łyżką, krótko, do rozprowadzenia drożdży. Wg oryginalnego przepisu z przepisnachleb.pl ten chleb ma 70 g drożdży. Mnie zdarza się dać do niego  mniej, nawet 50 g i też świetnie się udawał. Tam ten chleb jest wyłącznie

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania