taki dzień jak dziś, Dzień Dziecka, podzielę się przepisem , który znalazłam w swoich zapiskach sprzed lat :) Pyszne , pulchne , delikatne muffinki kakaowo - serowe. Moje dzieci je uwielbiają . Jest to przepis na sernik Isaura , ja wykorzystałam go w trochę inny sposób :)Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 muffinek . Dzieci zachwycone ,a oto chodzi ;)źródło : zeszyt rodzinny Składniki
Słodkości i nie tylkostarym zeszycie , gdzie mam mnóstwo przepisów zebranych przez pare ładnych lat , znalazłam ten oto przepis na miodownik z kremem z kaszy mannej. Bardzo dużo jest przepisów na tego typu ciasta a ja wybrałam właśnie ten i się z Wami nim podzielę :) Jeśli lubicie piernik i ciasto miodowe to te połączenie smaków przypadnie Wam do gustu :). Ciasto najlepiej
Słodkości i nie tylkoMiałam wielką ochotę na coś słodkiego ze śliwką. Śliwek u nas co niemiara i znalazłam przepis na tzw. tort z Linzu. Przepis troszkę zmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor.Tortownica : wymiary(...)szkl. zmielonych migdałów 1 szkl. cukru brązowego 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 op. cukru waniliowego z wanilią szczypta zmielonych gożdżików 1 jajko 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka) 1 żółtko tłuszcz i bułka tarta do blaszki 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzec z cukrem , wsypac mąkę , kakao , cynamon, gożdżiki i cukier
Słodkości i nie tylkotego przepisu podchodziłam już parę razy i za każdym razem wygrywał inny przepis. Tym razem zdecydowałam się i nie żałuję. Jest to przepis Anny Olson. Ciasto kruche - przepyszne, masa cytrynowa delikatnie cytrusowa i na pewno nie po raz ostatni ją piekłam . Na drugi dzień jeszcze lepsza, taka schłodzona smakuje jak kruche ciastko z lodami :)Średnica blaszki : 26 cmTemp. pieczenia
Słodkości i nie tylkoniedzielne śniadanie. Mogłabym usmażyć placuszki czy naleśniki, ale zamarzyły mi się świeże, chrupiące bułeczki. Gdy podzieliłam się tą myślą ze znajomymi na FB od razu posypały się propozycje przepisów. Wszystkie zanotowałam i będę ew. stopniowo próbować, ale kilka minut później zagniatałam ciasto na bułki z przepisu od Margarytki :) Jeśli sama go poleciła to jestem pewna, że przepis sprawdzony.Rzeczywiście ciasto
Smaczna Pyzasmażeniem, szczególnie w karnawale. Słyszałam też, że w Poznaniu to gniazdka poznańskie a w Szczecinie krachnale. A może u Was mówi się na nie jeszcze inaczej ?Dzisiaj podam Wam przepis właśnie na takie domowe pączki z ciasta ptysiowego bo bardzo łatwo je samemu zrobić. Są puszyste, bardzo lekkie i mięciutkie - rozpływają się w ustach więc ostrzegam, że na jednym(...)poprzestaniecie ! Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni, z której chętnie korzystam bo nie zawiodłam się na żadnym przepisie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaswoje zimowe przetwory: sałatkę z zielonych pomidorów i słoiczki suszonych w zalewie z oliwy i ziół.Ale na tym nie koniec! Dziś dołączyły jeszcze słoiczki z marynowanymi pomidorkami koktajlowymi - przepis znalazłam w internecie poszukając kulinarnej inspiracji na sprawdzonych blogach a do takich niewątpliwie należy blog: W kuchennym oknie . Przepis wydaje się tak ciekawy, że tym razem oparłam się pokusie(...)domowym stanie pyszne doniczkowe mini chilli więc zwiększyłam nieco przepisową dawkę - jako, że nie jestem jeszcze pewna, czy ostateczny stopień ostrości wart będzie polecenia, w przedstawionym poniżej przepisie modyfikacji nie wprowadzam:) Pomidorki koktajlowe z papryczką chili Składniki (na słoik ¾ l): 500 g pomidorków koktajlowych 1 mały strączek papryczki chili 1 duży ząb czosnku 1 szklanka białego octu winnego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś wspomniany zaległy przepis na keks. Bardzo lubie to ciasto. Przed świętam znalazłam ten przepis na blogu domowe-wypieki.pl i postanowiłam że upiekę na święta. Nie żałuje że wypróbowałam przepis. To najlepszy keks jaki upiekłam i kiedykolwiek jadłam. Zmieniłam nieco składniki ale wyszedł rewelacyjny i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. składniki: 350g mąki pszennej 6 jajek 50g margaryny 220g
Monia miesza i gotujeswoim blogu postaram się Wam pokazać proste i smaczne przepisy kulinarne. Dodatkowo, będzie można tutaj znaleźć inspirację dot. szycia, przerabiania ubrań, a także pomysł na ozdobienie domu, czyli wszystko to, czym staram się zająć w wolnych chwilach. Mój pierwszy wpis zacznę od podania Wam przepisu na moje ulubione ciasto – szarlotkę <3. Jest to klasyka naszej kuchni, proste, niedrogie(...)każdy z nas je zna. Jednak ile osób, tyle przepisów. Ostatnim czasem miałam okazję spróbować jej różnych wersji i moja jest dla mnie idealna. Połączenie słodkiego kruchego ciasta z kwaśnymi tartymi jabłkami, to jest to, co łasuchy lubią najbardziej. U mnie na podwórku w tym roku wysyp jabłek, więc mogłabym piec szarlotkę non stop. Jednak ilość kalorii
Fabryka pomysłówbardzo dawna chciałam upiec tarte. Podczas wczorajszych zakupów udało mi się nabyć formę, więc już dziś mogłam ją wykorzystać. Próbowałam znaleźć ciekawy przepis w Internecie – jednak bez skutku. Jakoś nic mnie nie zadowalało. Postanowiłam wymyślić coś sama. Początkowo tarta miała być z samym kurczakiem i pieczarkami. Ostatecznie dodałam, do niej jeszcze pora i nie żałuję, bo danie wyszło bardzo smaczne(...)Nieskromnie przyznam, że smakowała również mojemu bratu, który nie lubi grzybów. Tym razem nie marudził, a nawet pochwalił! Mój przepis to taka wykorzystana wiedza tego, co znalazłam w Internecie, jednak mojego autorstwa. Nie kopiowałam żadnego przepisu. Połączenie pora, pieczarek i piersi z kurczaka to od samego początku moja myśl. Jedyne, co mnie zainspirowało w Internecie to sos ze śmietany
Fabryka pomysłówKażdy z nas zapewne zna jakiś przepis na to ciasto. W końcu jest to polska klasyka, bez której nie wyobrażamy sobie różnych okazji, od urodzin po Święta. Przepis pochodzi z mojego zeszytu z młodości (tzn. z okresu kiedy byłam nastolatką), w którym można znaleźć rozmaite słodkie cudeńka. Robię go już od kilku lat. Co ciekawsze, nieważne ile go przygotuję(...)zawsze zostanie pusta blaszka. Mój A. nawet, co Święta pyta się, czy będzie jego ulubiony serniczek. Ten przepis to już tradycja, po prostu nie może go zabraknąć. Ja zawsze przyrządzam go z truskawkową galaretką i mrożonymi truskawkami, ale spokojnie możecie dobrać inne owoce. Składniki na dużą blaszkę: 1 kg sera we wiaderku Kostka masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru
Fabryka pomysłówWiem, że nie jest to przepis ani chiński ani francuski, lecz nie o to w nim chodzi. Zamysłem były dwa odmienne bieguny, które jednak podobne są do siebie w ważnych kwestiach. Tak samo jak są różnice, tak są i podobieństwa. Ten tajemniczy wstęp wyjaśni Wam akcja Andźki, Pestki i Delimammy – „Marchewką czy kijem?”. Ja odkryłam ją dzięki Andźce na blogu(...)się nam buzia i jak lubiliśmy wędrować oraz poznawać nowe miejsca. Tak nam zostało do dziś. Skoro się już rozpisałam powinnam też wspomnieć dlaczego do akcji dołączam właśnie taki przepis. Jest on prosty, ale jakże obrazujący dwie nasze osobowości. Po pierwsze, oboje jesteśmy fanami kuchni orientalnej, więc to miało być motywem przewodnim dania. Po drugie Orient i Francja niewiele
Fabryka pomysłówDość długi czas zbierałam się do wykorzystania przepisów z kuchni Lidla. Na pierwszy ogień, więc wybrałam przepis Pascala, którego uwielbiałam już za czasów bycia nastolatką. Do dziś pamiętam, jak wtedy oglądałam jego program na tvn-ie z kartką w ręku, aby zanotować ciekawe propozycje. Dlatego i tym razem nie mogło być inaczej i to jego przepis urzekł mnie najbardziej
Fabryka pomysłówznaczy, że rzadko je jem. Uwielbiam je, ale czasem mam wątpliwości czy coś wstawić, czy nie jest za banalne. Jednak okres blogowania nauczył mnie, że często to te najprostsze przepisy są pożądane i najchętniej przez Was wyszukiwane. A to, co dla blogera może być oczywiste, dla osoby rzadko gotującej już nie musi. Dlatego staram się, aby na blogu pojawiały się(...)też bardzo proste przepisy. W ogóle wychodzę z założenia, że w prostocie siła i takie przepisy najczęściej są najlepsze, bo są nieprzekombinowane. Taka też jest dzisiejsza sałatka – prosta, szybka i kilku-składnikowa. Świetnie nada się jako dodatek do grilla lub do pieczonego mięsa (ja swoją podałam z pieczonym kurczakiem). W lato jest na pewno o wiele lepsza aniżeli gotowane ziemniaki
Fabryka pomysłów