przepisy - 15596 przepisów (strona:71/1040)

Sernik nowojorski 308

Sernik z truskawkami i czekoladą  to był najlepszy sernik jaki upiekłam, ale dzisiaj biję się w piersi, to nie był mój najlepszy sernik! Wzięłam trochę zmodyfikowałam ten mój przepis i dzisiaj z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że na Wielkanoc 2014 upiekłam idealny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Sernik nowojorski to klasyczny sernik, jest bardzo prosty do przygotowania Sernik nie popękał(...)nowojorski zrobił furorę na wielkanocnym stole. Sernik po upieczeniu należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Musi swoje odstać aby mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. Przepis na klasyczny Sernik nowojorski (New York Cheesecake). Spód sernika: 125 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru 3 żółtka 1 szklanka* mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie kruchego ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
55.Wielkanoc tuż,tuż: czyli rumiany sękacz pieczony w formie! 218

kroczkami będziemy przekazywać nam nasze wielkanocne propozycje! Dzisiejszą słodką propozycją jest sękacz, który odbiega trochę od tradycyjnego wypiekania go, ponieważ został upieczony w piekarniku. Inspiracją do wykonania go był przepis świetnego kucharza: Pana Macieja Kuronia. Przepis ten delikatnie zmodyfikowałyśmy i postanowiłyśmy się nim z Wami podzielić! (: Wykonanie tej wersji sękacza jest o tyle pracochłonne, gdyż pieczenie zajmuje dość sporo czasu(...)masłem lub innym tłuszczem i wlewamy pierwszą warstwę sękacza - ok.2cm wysokości i pieczemy ją 5 minut na drugiej półce piekarnika i dopiekamy kolejne2 minuty na 3 półce piekarnika. (W przepisie podano tylko 5 minut pieczenia na jedną warstwę, myślę jednak, że to zależy jednak od piekarnika, ja pierwsze 5 minut piekłam na funkcji termoobiegu, a kolejno na wyższej półce podpiekałam

Symfonia Smaków
Truskawki ach truskawi 211

czerwonym przysmakiem.Wczoraj zakupiliśmy ich cala masę i pomyślałam sobie, ze chętnie upiekę tartę taka, która jadalismy gdy jeszcze mieszkalismy we Francji. W moim ulubionym francuskojezycznym pismie "Maxi Cuisine" znalazlam przepis z cudownym zdjeciem, ktore kusi za kazdym razem gdy nie nie spojrze.Niestety nasz głód truskawek okazal sie tak wielki, ze na tarte nie zostal ani jeden owoc. Przepis wiec poczeka(...)dekoracjilistki miety do dekoracjiwykonanie:Truskawki miksujemy na jednolity sos. dodajemy do nich cukier i cynamon. Sos bedzie bardzo gesty wiec dodajemy do niego jogurt naturalny by go troche rozrzedzic.Smacznego!Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Truskawkowy sezon 2010" zorganizowanej przez Olge Smile

Przysmaki Karolki
Na slodkie popoludnie 143

niedalekiej przyszlosci bede miala okazje je wszystkie przetestowac, a potem podzielic sie z Wami.Wybor ciasta na dziesiejsza okazje byl dosc szybki, pod wplywem chwili i fotki jaka widniala obok przepisu. Sam przepis pochodzi z gazetki "Pyszne ciasta domowe" N°3/2011Nigdy nie kupuje takich gazetek, ale tym razem sie skusilam, jeszcze nie wiem czy bylo warto, narazie na warsztat poszedl jeden(...)slodkosci. Jablka pieka sie w karmelu, a samo ciasto tez jest dosc slodkie. Zmienilam zwykly cukier na brazowy, bo przyznam szczerze przerazala mnie jego ilosc gdy patrzylam na oryginalny przepis, a i tak ciasto pozostalo dosc slodkie jak dla mnie. Jednak do popoludniowej herbatki w promieniach jesiennego slonka wypiek jest bardzo smaczny i nadaje sie idealnie.Odwrocony jablecznikskladniki: 4 jablka 125g

Przysmaki Karolki
Zrazy ze schabu wg Buni 326

Okazało się, że przegapiłam wstawienie tego przepisu na blog ( spisywałam przepis i robiłam zdjęcia) chyba jeszcze przed powstaniem bloga). Szkoda mi go pominąć. A jako, że dziś byłam zalatana i obiad był ,, zapasowy" ( tzn. gołąbki , które po prostu rozmroziłam)- nie będę dublować przepisu na gołąbki - za to wstawie ten. Aromatyczne - o zdecydowanym grzybowym smaku . Czas : 1,5 godziny Składniki

Buniabaje w kuchni
Świąteczny warkocz 203

Cześć :)Mamy 1 grudnia, więc trzeba powoli myśleć o Świętach i co na świątecznym stole podamy naszym gościom :)Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis, którego można spokojnie nazwać przepisem dla leniuchów, mimo małego nakładu pracy gwarantuję, że Wasi goście będą zachwyceni :) Bardzo smaczne ciasto! :)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Pora coś zjeść na święta! 119

Cześć :) Długo wyczekiwane Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni :) Dlatego też dzisiaj spis przepisów, które mogą znaleźć się na Waszych świątecznych stołach. Wytrawne, słodkie - co kto lubi! Aby przejść do przepisu wystarczy, że klikniecie w jego nazwę. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Paszteciki z czerwonej soczewicy 126

Cześć :)Chciałabym zaproponować Wam zdrową przekąskę na zbliżającego się Sylwestra. Pasztet z czerwonej soczewicy :)Przepis pochodzi z 1 numeru KUKBUK'a, a jego autorką jest Trufla.W przepisie nasze małe modyfikacje.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Kremowa zupa z ziemniaków i porów 202

Cześć :) Jednym z głównych naszych noworocznych postanowień jest jedzenie zup. Już przy okazji innego wpisu, mówiłam Wam, że za nimi nie przepadam, ale powoli zaczynam się do nich przekonywać. Przepis na dzisiejszą zupę znalazłam w miesięczniku "Moje smaki życia". Przepis oczywiście z moimi drobnymi modyfikacjami. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Jaffa muffins 123

Cześć :)Przy okazji wpisu o śniadaniowych scones pisałam Wam o dżemie mandarynkowym.Dzisiaj postanowiłam wykorzystać go w kolejnym przepisie. Jaffa muffins, to nic innego jak biszkoptowe babeczki nawiązujące do słynnych "jaffa cakes" czyli znanych dla nas, w Polsce, pod nazwą delicje.Jaffa cakes to jak każdy wie, ciastko składające się z trzech części - okrągłego biszkoptu, galaretki pomarańczowej (teraz znajdziemy już(...)każdy smak w tym wypieku) i polewy czekoladowej.Ta przekąska została wprowadzona do sprzedaży przez firmę McVitie's już w 1927 roku!Przepis pochodzi z Moich Wypieków.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Domowe cappuccino 146

Cześć!Dzisiaj postanowiłam się podzielić z Wami przepisem, który znalazłam na blogu Kasi A dupa rośnie.Przepis, który zaraz zobaczycie poniżej, bardziej nawiązuje do cappuccino, które możemy sobie kupić w sklepach, w proszku, niż do oryginalnej receptury :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Naleśniki z gruszkami i imbirem 115

Cześć :)Wariacji naleśnikowych jest pewnie tyle ile ludzi na świecie.Każdy ma swoje ulubione ciasto, ulubione dodatki.Na blogu znajdziecie już jeden z moich ulubionych przepisów na naleśniki, jak również na pokrewne im placki i racuchy - KLIK TUTAJ. Jednak dzisiaj chciałabym zaproponować Wam trochę inny przepis, pochodzący z książki "365 obiadów".Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Domowe obwarzanki 136

też ostrą mieszanką przypraw.Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie ale dużo później. Zapraszam Was do spróbowania moich domowych obwarzanków.Tutaj znajdziecie przepis, jak można je wykorzystać :)Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Brownie w pomarańczy 135

najnowszy numer Magazynu Smak.Czym Smak wyróżnia się na tle innych czasopism? Jest wydrukowany na grubym, charakterystycznie pachnącym papierze - lubię ten zapach.Znajdziecie tu wiele wywiadów, ciekawych tekstów, ciekawostek i oczywiście przepisy, których w tym numerze jest ponad 40. Jak zwykle, pierwsze co zrobiłam, to zapoznałam się z owymi przepisami znajdującymi się w środku.Jeden do tego stopnia mnie zainteresował, że chciałam(...)dodawaliśmy do niego żadnego pomarańczowego składnika, ciasto jest pysznie pomarańczowe i wilgotne. Dodatkowo bardzo sycące. Wbrew moim obawom, pięknie urosło i wypełniło cały owoc.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Fasolka po bretońsku 182

Cześć!Czy wiecie, że fasola została sprowadzona w XVI wieku do Europy przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów? Istnieje wiele przepisów z fasolą, ale z pewnością najbardziej znana jest bretońska wersja. Fasolka po bretońsku jest tradycyjnym brytyjskim daniem podawanym najczęściej do śniadania. Mimo swojego "zagranicznego" pochodzenia, bardzo często gości w na naszych stołach.Jest to idealne danie, na taką(...)pogodę. Jest rozgrzewające i sycące.Tradycyjnie - przepis pochodzi z "Elementarza gotowania". Nieco zmodyfikowany przeze mnie.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść

Proponowane wyszukiwania