Omlet z pokrzywą i smardzami 236Fajnie, że smardze dobrze się przechowują w suchym i chłodnym miejscu to mogę cieszyć się zbiorami od kilku dni. Kilka tu, kilka tam i codziennie coś
Smaczna Pyza
Smardzówka czeska 422Dzisiaj przedstawię Wam smardzówkę czeską Ptychoverpa bohemica , krewniaczkę już pokazywanych kilka dni temu smardzy stożkowatych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Filet grillowany ze smardzówkami 198Smardzówki czeskie to bliskie krewniaczki smardzy stożkowatych. Przyznam, że lubię je nieco mniej bo nie pachną tak intensywnie grzybowo. Są jednak smaczne a poza tym wiosną
Smaczna Pyza
Babeczki bardzo cytrynowe 222Nie chce mi się dzisiaj siedzieć i dużo pisać. Dzisiaj będą proste babeczki, całkiem szybkie do zrobienia i mocno cytrynowe a ja zostawiam je w lodówce
Smaczna Pyza
Już czas ! 198Pisałam jakiś rok temu jak zrobić nalewkę z młodych pędów sosny. Teraz jest właśnie dobry czas na zrywanie pędów - wiosna się trochę opóźniała, ale szybko nadrabia
Smaczna Pyza
Sernik z mlekiem kokosowym i motylkami 197Wczoraj urodziny miał mój Żarłoczek. Nie było jakiejś wielkiej imprezy, ale coś słodkiego musiało się pojawić na stole. Tym razem nie tort. Żeby zrobić mu przyjemność
Smaczna Pyza
Czarka austriacka 686Czarka austriacka Sarcoscypha austriaca to grzyb pojawiający się jeszcze zimą, w czasie roztopów, i bardzo wczesną wiosną czyli od lutego do maja. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Sałatka liściasta z hallumi i truskawkami 217Żarłoczek gdzieś tam sobie pojechał. Każdy z nas ma czasami swoje sprawy i nawet najbliższym nic do tego - tak się przed laty dogadaliśmy i staramy się
Smaczna Pyza
Żółciak siarkowy 412Żółciak siarkowy Laetiporus sulphureus to bardzo pospolity, jadalny i śliczny grzyb. Pojawia się w maju i można go spotkać aż do września, w zależności od pogody
Smaczna Pyza
Drożdżówki z rzewieniem 199Rzewień zwyczajny to dobrze wszystkim znany rabarbar. Na różnych blogach i stronach trwa rabarbarowe szaleństwo i ciężko mi jakoś nie wziąć z tym udziału chociaż nie
Smaczna Pyza
Omlet ze szparagami 222Kupiłam pęczek ślicznych, cieniutkich zielonych szparagów. Takie właśnie lubię. Lubię to dobre określenie bo szaleć za nimi nie szaleję. Kiedy są to kilka razu zjem a
Smaczna Pyza
Tort capuccino 245Bardzo lubię desery z kawą bo lubię kawę. Właściwie powinnam ją odstawić, nie pić i nie jeść niczego z jej dodatkiem, ale co tam - kawa jest
Smaczna Pyza
Maggiczne placki 613Maggi - to samo od lat rozpoznawalne logo. W babcinym kredensie stała zawsze taka buteleczka i wędrowała na stół przy prawie każdym obiedzie. Doprawiano "magą"
Smaczna Pyza
Szaszłyki z maggiczną marynatą 169Jeszcze dziś pozostanę w klimacie maggi bo ta płynna przyprawa świetnie nadaje się do marynat - do mięs, warzyw czy nawet owoców, które potem możemy upiec na
Smaczna Pyza
Burnarj - pomarańczowe bąbelki 165Nazwa Burnarj to zlepek dwóch hiszpańskich słów, BURbujas i NARanjas, a znaczy dosłownie tyle co bąbelki i pomarańcze. To hiszpańskie, naturalne wino musujące wyrabiane z pomarańczy
Smaczna Pyza