Strasznie jestem ostatnio zajęta. Ciągle gdzieś biegam, jeszcze więcej dzwonię... Aż samej mi ciężko to wszystko ogarnąć. C. jest nieocenioną pomocą, kiedy mam ochotę rzucić telefonem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNareszcie! Udało się!Moi drodzy, radość i energia mnie rozpierają, cieszę się jak nastolatka po zdaniu matury. A może nawet bardziej, bo maturę się jednak częściej
Pożeraczka, czyli raz adobrzePisałam już o tym, jak ostatnio polubiłam ciasta na maślance. Są niesamowicie wilgotne i mięciutkie, mają konsystencję po prostu idealną. Kupuję więc maślankę często, i piekę
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzysięgam Wam, że nie pamiętam, jak wygląda słońce. W Danii nastał sezon mgieł - Londyn niech się schowa! Od rana do wieczora, cały dzień powleczony jest mlecznobiałą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWeekend minął sama nie wiem kiedy. W sobotę byłam u koleżanki, i muszę powiedzieć, że to było bardzo specjalne doświadczenie. Głównie ze względu na dzieci, które
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesień dynią stoi...Moja ulubiona Hokkaido stoi z całą rodzinką, w sumie 5 sztuk, więc będzie się działo. Na pierwszy ogień ekspresowa zupa z serkiem Almette
SzczyptaSmaQSłodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół, które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem
SzczyptaSmaQPiwo było obecne już w czasach Starożytnego Egiptu i Mezopotamii i nadal nie traci na popularności. W Monachium już od września organizowany jest Oktoberfest, czyli dożynki
SzczyptaSmaQRóżano-pigwowy smak trunku polubią nawet wybredni smakosze, a wyjątkowy aromat wypłynie z odkorkowanej karafki niczym dżinn z zaczarowanej lampy. Cierpki smak pigwy znakomicie wzbogaca niebiańską
SzczyptaSmaQBardzo kapuściany smak i zapach brukselki, i duża niechęć do jej jedzenia, wiecie o czym mówię? :)Bardzo długo nie mogłam się przekonać do tego uroczego, miniaturowego
SzczyptaSmaQSos czekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego
SzczyptaSmaQGęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika
SzczyptaSmaQSzacunek do chleba wpoili mi rodzice, słowa jakie ciągle powtarzali "nigdy nie wyrzucaj chleba do kosza bo kiedyś może Ci go zabraknąć" tkwią we mnie do
Basia w kuchniW kuchni ciągle coś eksperymentuję łącze ulubione rzeczy ze sobą a, że ciasto drożdżowe często u mnie gości powstały w ten sposób bułki brudaski:) Nazwałam je
Basia w kuchniNa każdy wekend staram się coś upiec słodkiego. Nie ma to jak blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym
Basia w kuchni