Świeży makaron z pesto bazyliowym i fasolką szparagową 276Szybki i prosty przepis zarówno na codzienny obiad jak i na kolację we dwoje <3 Składniki: 250g świeżego makaronu 300g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) garść świeżej bazylii garść orzeszków piniowych oliwa z oliwek ząbek czosnku łyżka soku z cytryny kilka pomidorków cherry do ozdoby opcjonalnie starty parmezan Do osolonej wrzącej wody wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości
Pudełko rozmaitości
Sałatka z ananasem 198Zdrowa, sycąca z nutką słodyczy sałatka. Przepis przygarnęłam od kochanej Mamusi :* Polecam każdym lubiącym takie połączenia smakowe :) Składniki: puszka kukurydzy puszka groszku puszka ananasa w plastrach lub kawałkach (nie wylewamy soku!) słoik selera konserwowego w paskach 250-300g wędzonego mięsa z kurczaka (nogi lub skrzydełka) 2-3 łyżki majonezu połowa białej części średniego pora woreczek ryżu sól, pieprz
Pudełko rozmaitości
W kulki sobie lecisz? 200Pieczone pulpeciki w sosie koperkowym Jak już wspomniałam, lubię być oryginalna i kombinować, więc dzisiaj przepis na pulpety inaczej. A dlaczego? Nie są one ani obsmażane ani gotowane, lecz pieczone. Ot tak, kiedyś postanowiłam upiec kulki z mięsa mielonego w piekarniku. Danie to robię, co jakiś czas, a moi domownicy je uwielbiają. Gdy mam mega lenia, to podaję
Fabryka pomysłów
Risotto pomidorowe 261Dzisiejszy przepis pochodzi ze strony internetowej: gwiazdy w kuchni. Danie to robiłam już wielokrotnie i bardzo mi smakuje. Sposób przyrządzenia lekko zmodyfikowałam. Ale, jak mówią, diabeł tkwi w szczegółach. Tym razem zrobiłam je wspólnie z moim A. W kuchni to na razie dominuję ja, ale On dzielnie się uczy i robi postępy. Jako mój kuchcik pogodził się, że dostaję
Fabryka pomysłów
Francuska plecionka 219Pogoda za oknem okropna, więc staram się inaczej sobie ten czas zapełnić, ale nie tylko w kuchni, więc dzisiejszy przepis jest z tych błyskawicznych. Uwielbiam wykorzystywać ciasto francuskie do różnych kombinacji. Wyśmienite jest ono zarówno na słodko, jak i słono. Tym razem wersja wytrawna, z tego co każdy może znaleźć w lodówce. Jest to świetna alternatywa zamiast nudnych, suchych kanapek
Fabryka pomysłów
Bitki wieprzowe 211się wręcz w ustach.Do bitek świetnie nadaje się schab, ale także łopatka czy szynka. To danie często robię na oko, ale postaram się Wam podać w miarę dokładne proporcje. Przepis dawno temu znalazłam w Internecie i zmodyfikowałam pod siebie, dlatego tym razem nie podam Wam dokładnego źródła pochodzenia. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg schabu Liść laurowy 3 ziarna
Fabryka pomysłów
Francuskie mini szarlotki 289Ostatnim czasem mam małe szaleństwo w kuchni z jabłkami. A wszystko to za sprawą tego, że na podwórku mam ich pod dostatkiem. Dziś zaprezentuję Wam szybki przepis. Ostatnio nie brakuje mi zajęć, więc nie zawsze siedzę nie wiadomo, ile w kuchni. Poza tym dzisiejsze ciastka są fajnym sposobem, gdy mamy niespodziewanych gości, a w domu brak czegoś słodkiego. Idealne
Fabryka pomysłów
Waniliowe muffiny z kawałkami czekolady 193Ostatnio przetestowałam silikonowe foremki do babeczek, które zakupiłam z magazynem „Ale pychota”. Wykorzystałam do ich zrobienia przepis zamieszczony w gazecie, ale zmodyfikowałam go pod siebie. Zamiast masy serowej i malin dałam kawałki czekolady. Poza tym zmieniłam także odrobinę proporcje składników. Babeczki wyszły bardzo dobre, nie przywierały do formy. Po ostygnięciu same wręcz z niej wychodzą. Z foremek jestem bardzo zadowolona
Fabryka pomysłów
Tarta z musem/ dżemem dyniowym 235kolor. Sama dynia jest mdła, dlatego połączyłam ją z brzoskwinią, sokiem z cytryny oraz galaretką cytrynową. Zrobiłam za dużo musu, dlatego oprócz ciasta mam jeszcze trzy słoiczki dżemu. Przepis dołączam do akcji: "dyniowe przysmaki" i "dynia" Składniki na blaszkę o średnicy 28 cm: mus/ dżem: 1,4 kg dyni 1 cytryna 2 galaretki cytrynowe 1,5 łyżki cukru
Fabryka pomysłów
Zapiekane muszle 8127bardzo dawna chciałam zrobić taki makaron, ale jakoś zawsze odkładałam to na później. Danie przyrządziłam na podstawie przepisu znalezionego na makarony.co . Wyszło pysznie, szybko i zawsze to makaron w innej wersji niż spaghetti. Lubię gotować z kimś, dlatego tym razem również pichciłam z moim A., który dzielnie pomagał. Składniki na 4 porcje: 250g makaron conchiglioni
Fabryka pomysłów
Waniliowa tarta z gruszkami i czekoladą 237Dowiedziałam się np. „jakieś ciasto z gruszką i czekoladą albo tiramisu”. Po usłyszeniu tych pierwszych słów w mojej głowie powstała myśl, aby zrobić tarte. I tak oto dołączam ten przepis do dwóch akcji na durszlaku. Ciasto ślicznie pachnie, za to daje mu już 10/10 pkt. W domu wszyscy byli zachwyceni jej smakiem. Sama muszę przyznać, że ciasto jest po prostu
Fabryka pomysłów
Placuszki z kurczaka 279moja dzisiejsza kolacja. Wróciłam do domu niedawno, więc musiałam zrobić coś na szybko. Było prosto, tanio i smacznie. Zainspirowałam się przepisem z bloga COOKING?? COOKING!!. Składniki na ok.12 sztuk: 30 dag piersi z kurczaka 20 dag pieczarek 1 cebula 15 dag żółtego sera 2 jajka 7-8 czubatych łyżek mąki sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki
Fabryka pomysłów
Kurczak curry 331Jest to kolejne moje popisowe danie. Wymyśliłam je już dawno temu i weszło na stałe do mojego obiadowego menu. Można znaleźć mnóstwo przepisów na kurczaka curry, ale ja zawsze trzymam się swojej wersji. Jest dla mnie ona idealna i poszła w świat. To danie również bardzo często robię na oko. Pomysł na tę potrawę zrodził się bardzo szybko. Kiedyś
Fabryka pomysłów
Parówki w cieście francuskim (w pieluszkach) 260Dzisiejszy przepis jest z tych banalnych. Jest to świetna propozycja na podanie zwykłej parówki nieco inaczej. Poza tym ta przekąska zawsze się sprawdza. Można ją wziąć jako drugie śniadanie do szkoły albo pracy. Idealna jest również na imprezę czy piknik. W końcu w prostocie tkwi siła, która wszystkich zadowoli. Przepraszam Was za brak finalnego zdjęcia, ale nie wiem, co się
Fabryka pomysłów
Devolay z mozzarellą i pieczonymi ziemniaczkami 396pogodzić uczelnię jeszcze z innymi obowiązkami. Znów powraca Ania, która ma dużo na głowie. Zauważyłam jednak tendencję, że im więcej zajęć, tym lepiej jestem zorganizowana. Postaram się nadal wrzucać przepisy z tą samą częstotliwością. Z bloga nie zamierzam rezygnować, bo daje mi mnóstwo radości i inspiracji, a to dopiero początek mojej przygody z blogowaniem:) Składniki na 4 porcje:1 duża
Fabryka pomysłów