Jablko. To chyba najpopularniejszy owoc. Towarzyszy mi juz od samego dziecinstwa.Bedac przedszkolakiem bardzo lubilam takie ucierane jablko z dodatkiem cukru i cynamonu. Potem bedac w szkole
Przysmaki Karolkimenu.Pierogi z dyniaskladnikiPrzepis na ciato pochodzi stad. Do wyrobienia ciasta tym razem uzylam maki krupczatki.farsz500g ziemniakow1kg miaszu z dyni0,5 szklanki tartego parmezanusol, pieprzgalka muszkatalowa1 cebulawykonanie:Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Walkujemy i wycinamy za pomoca szklanki krazki, ktore napelniamy farszem.Przygotowanie farszu:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu przepuszczamy przez praske.Cebulke kroimy w kostke i podsmazamy
Przysmaki Karolkicelu. Wylozylam je papierem do pieczenia i napelnilam ciastem.Ciasto pieczemy przez godzine w temperaturze 150°C. Ja pieklam okolo 45 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta wyciagamy je z foremek. Przepis podaje by owinac ciasto w folie i pozostawic tak na 12 godzin. Ja pominelam ten etap.Nastepnie w kapieli wodnej roztopilam czekolade i polalam nia ciasto z obu stron. Gdy czekolada
Przysmaki Karolkiwysokosci.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut, a nastepnie wyciagamy z foremki.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!Polecam tez moj inny przepis na muffinki z jablkiem
Przysmaki Karolkimoze zrobie kurczaka z zupelnie amatorskim sosem z orzechow wloskich. O dziwo przyznam, ze danie mimo ze malo fotogieniczne smakowalo bardzo dobrze.Poczatkowwo nie zamierzalam publikowac tu tego przepisu, a juz tym bardziej gdy patrzylam na fotki, ale po namysle doszlam do wniosku, ze moze ktos z Was poczuje nagle potrzebe zrobienia takiego sosu nie majac tak jak ja pojecia
Przysmaki Karolkiosuszoną żurawinę. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z pozostałym cukrem i posypujemy nim owoce. Tarte pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Przepis publikuje w ramach zabawy Wielkie Święto Żurawiny
Przysmaki Karolkiresztą masy. Tartę pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu wyciągamy ją do wystudzenia i dekorujemy owocami. Chłodzimy przed podaniem minimum 2 godziny. Uwagi: Inspiracją jest ten przepis
Przysmaki Karolkichodziły i w końcu doszły:)... cebularze.. nigdy ich jeszcze nie robiłam za to bardzo je lubimy jeść. Tym razem zamiast je kupić postanowiłam zrobić własne domowe, wykorzystując przepis Karoliny i Eweliny. Nie są to jednak klasyczne lubelskie wypieki bo nie dodałam maku, za to dałam ser. Ciasto jest pyszne, łatwo się je robi, bułeczki wyszły idealne. Będzie powtórka
Bernika - moj kulinarny pamietnikwykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki "I cook. Bread". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszampańskim nastroju, ufając, że będzie wspaniały i przyniesie nam wszystkim niezapomniane chwile! Szczęśliwego Nowego Roku! Bernika - mój kulinarny pamiętnik A oprócz życzeń w tym wpisie zostawiam wam tez przepis na karnawałowe śledziki korzenne, jedne z naszych ulubionych. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobione z domowego mleka, wiejskiej śmietany i sera. Upieczone na starym piecu węglowym czekały w cieple w bratrurze, czyli piekarniku. Niestety babcia umarła zabierając ze sobą na nie przepis. A ja ciągle szukam idealnej receptury, która by przywróciła tamten czar i smak. I chyba w końcu znalazłam, bo te placuszki są prawie takie jak wtedy. Pulchne, chrupiące, pysznie serowe
Bernika - moj kulinarny pamietnikczekoladowe, ale dla cierpiących na brak w diecie słodkości zapewni im odpowiednia jej dawkę i zaspokoi czekoladowy głód, bez obaw że się słodko zgrzeszyło. Ciasto zgodne z dietą Motignaca. Przepis z książki "Schudnij z montignakiem". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcałości, ale możecie mi wierzyć było warto spędzić przy nim pół nocy. Tort składa się z dwóch biszkoptów o różnej wielkości, dolny to 24 cm a górny to 20. Przepis na kakaowy biszkopt niezawodny od mniam mniam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTorcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka adwokatu
Zabawa smakiempytania: Moja popisowa potrawa to... Kto „zaraził” cię gotowaniem? Jakiego składnika (warzywa, mięsa, przyprawy .. cokolwiek) nie jesteś w stanie przełknąć? Skąd czerpiesz inspiracje do swoich przepisów? Czy lubisz słuchać muzyki gotując? Ulubiony Kucharz? Główny powód, dla którego piszę bloga to ... Miejsce idealne, aby tam zamieszkać to... Co sądzisz o blogu
Smaki Edyty