Właściwie to nie wiem dlaczego to ciasto nazywa się "włoskie" . Ale pod taką nazwą mam je zapisane od lat w swoim bardzo już zużytym i poplamionym kajeciku z przepisami. Pełne Bakalii , najróżniejszych smaków, Miękkie jabłka , chrupiące orzechy , ciągnące się suszone owoce - wszystko tu jest. Składniki :5-6 sporych kwaśnych jabłekszklanka cukru3 jajka2 szklanki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka
Malinowa KawiarenkaRobiłam już w ten sposób łososia i bardzo mi posmakował. Tym razem troszkę przepis zmodyfikowałam by sprawdzić wszystkie warianty . Pewnie będę jeszcze nie raz przy nim eksperymentować . Zapewniam że warto. Czas: 30 minut + marynowanie Składniki: filet z pstrąga ( na 2 porcje)- ja miałam filetów ze skórą 3 świeże gałązki rozmarynu 1/2 cytryny szczypta soli szczypta mielonego pieprzu
Buniabaje w kuchnistarszych wersji tej potrawy. Powidła śliwkowe robione były w historycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do pieczenia, zaprawiano sosy. W starych przepisach na bigos nie uświadczy się modnego tak obecnie dodatku koncentratu pomidorowego- za to są powidła śliwkowe. Tak samo wigilijna kapusta z grzybami zyskuje na smaku jeśli dodamy do niej odrobinę powideł
Buniabaje w kuchniznowu wstawiamy do piekarnika , uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż ostygnie. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem , czy biszkopt się upiekł. Krem : Gotujemy budyń z cukrem i mlekiem według przepisu na opakowaniu. Lekko studzimy , cały czas mieszając , aby nie powstał kożuch.. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując , dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło
Słodkości i nie tylkomojej mamy. Tym razem zupa ogórkowa z makaronem. Jadłam ją na urlopie w sierpniu i była pyszna! Zresztą która zupa robiona przez mamy nie jest pyszna ? Zapraszam na przepis, może i Wy się skusicie zrobić ogórkową na obiad. Składniki :* porcja rosołowa bądź kość wieprzowa* włoszczyzna * ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty* 3 ogórki kiszone * 2 garście
Magiczne Życie MartyCiebie już zostanie wysłana. Szkoda, że druga osoba zapomniała o mnie. Nic to, nagroda zostanie na kolejne rozdanie. Myślę że już niedługo.Od wtorku planuję wprowadzić trochę świątecznych przepisów. Będą propozycje na Wielkanocny stół. A w następny weekend Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów. Tym razem smoothie zdominuje nasze blogi. Już dzisiaj Was zapraszam do śledzenia tego wydarzenia
Magiczne Życie Martysłowo grog, ponieważ miał on przezwisko Old Grog (nosił sztormiak uszyty z grogramu, trwałego i szorstkiego materiału :).Podane proporcje wg. mojego "gustu" :)Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsię, że nie ma kaszy gryczanej... a właśnie ją chciałam użyć do nadzienia... nie było kaszy, ale był makaron ryżowy :) Coś trzeba było wykombinować :)Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć :)Dzisiaj w tę jakże mleczną pogodę (jeszcze chwila i nic nie będziemy widzieć za oknem :) ) zapraszam Was na pyszny omlet śniadaniowy :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć :)Przedstawiamy kolejną wariację na temat pora :) W końcu - Pora coś zjeść :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćmożna się rozmarzyć :) Przedstawiam Wam nową herbatę Irving Tea 'Herbata na dobry wieczór'. O 'Herbacie na dzień dobry' przeczytacie tutaj. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćkolację? Ty chyba masz coś z głową?" Tym optymistycznym i zabawnym akcentem z 'Dnia świra' zapraszam na brioszki z czekoladą :)Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćznalazła się pierwsza wzmianka o Porze - tutaj :)Po 3 prezentujemy pomysł na śniadanie/kolację :) Na zdjęciu mój ulubiony kubek :) Pani Owca na łące :)Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćskładnik sosu do makaronu :)Zapraszam!PS: Od dzisiaj aby zapobiec kradzieży zdjęć, będą one opatrzone logiem :) Mam nadzieję, że nie będzie ono Wam przeszkadzać. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć :)Dzisiaj propozycja na pyszny sos do kaszy, makaronu, możecie go nawet zjeść bez niczego :) A dlaczego miłosny? :) Bo głównym składnikiem są serca!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść