Sałatka mojej córki, która wzorowała się na sałatce a'la colesław- przepis tutaj. Sałatka jest przepyszna, smak przełamany ogórkiem konserwowym- daje nam całkiem orginalną sałatkę, którą serdecznie polecam:)Zaczynamy: Składniki:8 liści sałaty pekińskiej3 duże ogórki konserwowe3 marchewkiszczypiorekDip:5 łyżek jogurtu lub majonezu1 łyżeczka cytryny1 łyżeczka cukrusól, pieprz Wykonanie:Sałatę kroimy w piórka, marchew I ogórek ścieramy
Smaki Edytyistnieje standardowy przepis na sałatkę Capricciosa. Jak na „kapryśną” ( dosłowne tłumaczenie) przystało, można ją przygotować dosłownie z tego, na co nam przyjdzie ochota. Oryginalność jej polega na pokrojeniu ” alla julienne”( w cienkie paseczki) świeżych warzyw: marchewki, selera, oraz żółtego sera i szynki gotowanej, i wymieszaniu z sosem na bazie majonezu, octu winnego, musztardy i soli
Mia Cucina Sofietaminut. Puddingi bardzo urosną, a po wyjęciu ładnie się zapadną – warto w to wgłębienie wlać sos pieczeniowy lub ten, w którym podajemy mięso. W następnym wpisie podam przepis na mięso do którego przygotowałam puddingi. Post Puddingi yorkshire do mięs w sosie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuDzisiejszy przepis polecam przede wszystkim tym, którzy starają się w swojej kuchni używać zdrowych i wartościowych składników. Myślę, że krokiety zasmakowałyby również tym, którzy lubią w kuchni eksperymentować i łączyć różne smaki. Panierka jest chrupiąca, krokiety nie nasiąkają tłuszczem i są naprawdę bardzo smaczne. Do smażenia polecam olej rzepakowy, który dodałam także do naleśników żeby nie łamały się podczas zawijania
Ze smakiem i z pasjąPrzepis ten znalazłam na Moje wypieki i oczywiście się nie zawiodłam :) Wprowadziłam drobną modyfikację i bułeczki były raz dwa gotowe... Zniknęły jeszcze szybciej :) Tak jak truskawki, które już definitywnie zniknęły z ogródka :( Zostały za to poziomki, a już pojawiają się maliny, dojrzewają porzeczki, agrest i wiele innych owoców, z którymi na pewno uda się coś cudownego wyczarować :) Tymczasem wszystkich
Delicious TitbitsCiasto magiczne pojawiło się w sieci już jakiś czas temu. Nie miałam okazji go wypróbować, aż do tej pory. Skorzystałam z tego przepisu z hiszpańskiego bloga, ponieważ deser podobno pochodzi z Hiszpanii. Dlaczego zwykłe ciasto budyniowe określone zostało magicznym? Otóż przygotowujemy jedną masę, a podczas pieczenia rozdziela się ona na trzy warstwy. Tak więc mamy ciasto warstwowe małym kosztem pracy
Poezja smakusposób przygotowania warzyw jest mój autorski i chyba jest to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do mięs i ryb pod wieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę
Ratunku obiadkażdym razie robi się je szybko, jest smaczne, pikantne i fajnie rozgrzewa. Ostatnio mam tyle pracy i wracam do domu tak zmęczona, że jeszcze bardziej cenię sobie takie błyskawiczne przepisy. Dlatego dziś... Leczo w trochę innej odsłonie Potrzebujemy: kawałek dobrej, mocno przyprawionej kiełbasy (u mnie jałowcowa) 2 czerwone papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 cebulę 2 ząbki czosnku
Ratunku obiadWielkanoc już za nami, jednak dopiero teraz mam chwilę, by usiąść i spisać przepis, którym chciałam się z Wami podzielić. Długo się zastanawiałam, jakie ciasto upiec na tą wyjątkową okazję, a w końcu wybrałam ciacho, które nie jest typowo wielkanocne. Dlatego powtórzę je pewnie jeszcze nie raz, również na co dzień. Was również zachęcam do jego wypróbowania wcześniej niż dopiero
Ratunku obiadodrobiną imbiru (na zdjęciach są odsmażone). Takie połączenie sprawdziło się zaskakująco dobrze, dlatego polecam serdecznie wszystkim, którzy lubią próbować nowych rzeczy, ale także tradycjonalistom ;) Wahałam się, czy dodawać również przepis na kopytka,ale jeśli będzie zainteresowanie, z przyjemnością go przygotuję :) Przy okazji tych pysznych klopsików chciałam również wspomnieć o moim ostatnim patencie na zdrowszy zamiennik bułki tartej. Pewnie zaraz się
Ratunku obiadprzygotowania wystarczy zaledwie kilka składników. To doskonały pomysł na letni obiad. Jeśli u Was również można jeszcze dostać młode buraczki, to koniecznie musicie jej spróbować. Zapraszam na przepis. Botwinka z ziemniaczkami, koperkiem i jajkiem na twardo (porcja dla 4 głodomorków) Będziemy potrzebować: pęczek młodych buraczków wraz z łodygami i liśćmi pęczek koperku 6 średnich ziemniaków 1,5 l domowego bulionu
Ratunku obiadgranic możliwości.Wspominałam ciągle ten smak, ale brakowało mi odwagi, żeby upiec tartę.... Bo jak mi nie wyjdzie ?Aż pewnego dnia zakasałam rękawy i przystąpiłam do działania. Udało się !Przepis zaczerpnęłam z bloga Sto kolorów kuchni.A na pikniku to właśnie Karolina częstowała swoją tartą. Dziękuję Ci !Składniki ( na blachę 23 cm i 2 małe tartaletki ):CIASTO KRUCHE
kolorowotorcikowodnia :-) Po tym czasie powidła były meeega gęste, ciemne i baaardzo słodkie. Nauczona doświadczeniem więcej już się nie spieszę i pozwalam owocom w pełni dojrzeć na drzewie. Dlatego też przepis pojawia dopiero teraz, gdy przygotowałam już swoje tegoroczne powidła. W tym roku przygotowywałam je w dwóch wersjach: 1-wsza tradycyjna, bez żadnych dodatków i druga z nutą
Smaczne Zdrowe