następnie wlej śmietanę do garnka. Podgrzewaj już tylko chwilę, dopraw solą i pieprzem. Żurek wlewaj do głębokich talerzy i podawaj z ugotowanym jajkiem przekrojonym na pół. Smacznego! Artykuł Żurek wielkanocny pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plUdekorowane wzorkiem marmurowym jajko na twardo faszerowane masą z awokado, posypane chrupiącym sezamem z pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski. Składniki: 7 jajek 1 duże dojrzałe awokado 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny 1 łyżka sezamu sól morska świeżo mielony pieprz niebieski barwnik spożywczy Wykonanie: 1. Jajka ugotować, lekko ostudzić, obtłuc skorupki
Szalona Kuchnia EwelinySposób przygotowania jej nie jest trudniejszy, a kształtem wydaje się być bardziej smakowita niż jej oryginalna wersja. Pyszna, lekka i okrągła pieczeń rzymska cudownie będzie się prezentować na Waszym Wielkanocnym stole, jak i w dni powszednie. Na zdrówko! Składniki na 2 pieczenie o długości 25cm: – 1000kg mięsa mielonego z szynki – 14 jajek – 100ml wywaru drobiowego lub bulionu
Be Fit Be StrongGalareta z kurczakiem. W zeszłym roku na naszym Wielkanocnym stole znalazł się kurczak w galarecie i schab w galarecie . Zdjęcia i przepis czekały na publikację cały rok. Galareta z kurczakiem to idealne danie nie tylko na świąteczny stół, pasuje też na przyjęcie imieninowo-urodzinowe. Kurczak w galarecie w moim domu nazywa się też galantyną drobiową, czy też galatem drobiowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na to przepyszne ciasto znalazłam na Cookie Road. Upiekłam, zjedliśmy a teraz polecam upieczcie sobie na wielkanocny stół. Baba pochodzi z Brazylii a podczas przygotowania nie przypomina ciasta tylko marchewkowy koktajl. W ogóle ciasto to nie przypomina tradycyjnego ciasta marchewkowego, jest kremowe i pyszne, wilgotne i najlepsze na drugi dzień, jak dojrzeje. Pracy przy niej mało i szybko wskoczy
Moje Małe Czarowaniekiełbasy (parzone), 1 arkusz ciasta francuskiego (świeżego, nie mrożonego), 1 żółtko, 3 łyżki mleka. Bardzo szybki przepis na efektowne i oryginalne podanie białej kiełbasy. Ciekawy pomysł na święta Wielkanocne i nie tylko. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na 3 pasy, równolegle do krótszej krawędzi. Następnie każdym z pasów ciasno owinąć jedną kiełbasę. Tak przygotowane roladki, pokroić na około
Świat Domowej KuchniPyszna propozycja mięsna, która pięknie wygląda na Wielkanocnym stole. Można ją także serwować na co dzień, na różne uroczystości, spotkania, do podjadania. Polecam. Co nam trzeba? farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 300 g mięsa mielonego z indyka, 200g bułki tartej jajko po pół łyżeczki: soli, pieprzu, suszonego oregano. puszka groszku konserwowego (do farszu używamy około połowy puszki) dodatkowo
LatosiowydomŚwięta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Oprócz różnych słodkości, zapewne mazurki też będą gościć na Waszych stołach. Wersji tego pysznego ciasta jest mnóstwo i na pewno każdy ma swoją ulubioną, do której chętnie wraca. Dzisiaj proponuję mazurek chałwowy , wersję zdecydowanie dla wielbicieli chałwy. Kruche, czekoladowe ciasto wypełnione nadzieniem z roztopionej chałwy z dodatkiem śmietany kremówki, udekorowane pokruszonymi sezamkami. Prosto
Oryginalny smakŻurek to punkt obowiązkowy naszego Wielkanocnego obiadu. Zapewne u wielu z Was jest podobnie. Żeby nie było nudno i standardowo, mam dla Was przepis na paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim. Są pyszne i bardzo ładnie wyglądają. Dzięki nim urozmaicicie swój tradycyjny żurek Przepis jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim Składniki
PatiGotujePolecam Ci moją niezwykle prostą i smaczną pastę/sałatkę jajeczną z dodatkiem rzodkiewek i szczypioru. W klimacie wielkanocnego śniadania jak znalazł. Smakuje na kromce pieczywa lub ot tak, sama, wyjadana łyżeczką. Do pasty możecie dodać także drobno posiekane pieczarki (4 duże) lub posiekaną paprykę czerwoną (połowę dużej) – surową lub tę pieczoną, która idealnie podkręci smak pasty, a gruby
Zasmakuj Kuchnikaloryczności nie wystarczy. Na koniec pamiętajmy przede wszystkim o jednym - że najważniejsze są umiar i rozsądek. Oczywiście, że warto trochę pomyśleć i pokombinować nad przygotowaniem zdrowszych odpowiedników tradycyjnych wielkanocnych potraw. Pamiętajmy też jednak, że Wielkanoc jest raz w roku. Jeśli ktoś nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żuru według przepisu babci czy prawdziwej białej kiełbasy, nie ma powodu, żeby
Z notatnika dietetykaFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Barszcz biały to jedno z kluczowych dań na naszym Wielkanocnym stole. To alternatywa dla Żurku czy Żuru. Jest łagodniejszy w smaku niż wspomniane zupy, a jednocześnie jest bardzo aromatyczny. The post Barszcz biały appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyzwiązku z czym postanowiłam przygotować kolejną wersję jajek faszerowanych . Tym razem zdecydowałam się na jajka faszerowane buraczkiem z dodatkiem fety i koperku. Takie faszerowane jajka świetnie wpasują się na wielkanocny stół, ale także będą idealnym dodatkiem na wszelkiego rodzaju imprezy przy stole. Buraczki i kwaskowa feta nadają im fantastycznego, słodko - kwaśnego smaku. Zdecydowanie polecam! Składniki dla 2 osób: 2 jajka
Codzienne GotowanieWielkanocna czekoladowa pascha to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodka, pięknie przystrojona z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Składniki: Pascha: 750g twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego 150g masła extra 100g deserowej czekolady 50g mlecznej czekolady 60g kakao 2 łyżki cukru pudru 150g orzechy ziemne bez soli 75g suszonej żurawiny Polewa: 80g deserowej czekolady 4 łyżki śmietany
Szalona Kuchnia Ewelinysprężyste w konsystencji, jogurtowe, maślane, o słodyczy przełamanej kwaśnym smakiem cytryny, oblane białą czekoladą- ot, po porostu ciasto ideał!👌 Można upiec w keksówce, czy kwadratowej formie, jednak na Święta Wielkanocne będzie pięknie się prezentować w formie do babki. Babka: 2,5 szklanki mąki pszennej 300 g gęstego jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki roztopionego masła (lub olej) 3 jaja
Kraina Miodem Płynąca