się w roli sosu do pizzy lub makaronu. Możesz też go zawekować lub zamrozić, aby wykorzystać w przyszłości. Zobacz też inne przepisy na sosy : Sos boloński Siekany sos wielkanocny Kurczak w sosie mole Klopsiki w sosie musztardowym Sos czosnkowy Sos tzatziki Zobacz też najnow sze przepisy : Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara
okolicepalnika.plupiec jakieś pyszne ciasto. W tym roku u nas na stole zagości jedno z naszych ulubionych ciast- szarlotka na kruchym spodzie! <3 W odróżnieniu do czekoladowych serników, babek wielkanocnych z mnóstwem lukru i kremowych ciast ta szarlotka zaskakuje smakiem i lekkością. Soczysty, lekko kwaśny smak jabłek, do tego szczypta cynamonu stanowią wypełnienie ciasta. Samo ciasto jest słodkie, maślane chrupiące
Gotujemywdomu.plJeśli nie macie pomysłu na Wielkanocne śniadanie, to skorzystajcie z mojej propozycji. Sałatka z jajkiem, serem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, posypana prażonym słonecznikiem to proste połączenie, bardzo kolorowe i łatwe do przygotowania. Składniki: (2 porcje) 4 jaja ugotowane na twardo kilka cienkich plasterków sera żółtego 1 łyżka ziaren słonecznika 8 pomidorków koktajlowych garść rukoli oliwa smakowa (u mnie z dodatkiem
Moja DelicjaCytrynowy sernik z lemon curd to pyszny i orzeźwiający, wiosenny sernik cytrynowy z niebiańskim kremem cytrynowym Lemon Curd. Świetny na nadchodzące Święta Wielkanocne. Idealny na letnie imprezy. Jeśli lemon curd przypadł Wam do gustu, to polecam “ Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera “. Inne przepisy na serniki znajdziecie tutaj . Cytrynowy sernik z lemon curd – Składniki
Moja Delicjażurek. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą wodę i mąkę, dodać kromkę chleba razowego i przyprawy. Po dwóch dniach będziemy w posiadaniu domowego zakwasu, tak bardzo potrzebnego przy gotowaniu wielkanocnego żurku. Ja właśnie swój zakwas dziś postawiłam 🙂 Zachęcam i Was do tego. Składniki: 1 litr letniej przegotowanej wody 250 g mąki żytniej 1 kromka chleba razowego 3 ząbki czosnku 1 liść
Moja Delicjabyłam zwolennikiem farb do jajek i innych tym podobnych sztuczności. Moje pisanki żółte i niebieskie zawdzięczają swój kolor kurkumie i czerwonej kapuście. Jeśli chcecie, aby w Waszym koszyczku wielkanocnym znalazły się kolorowe pisanki, skorzystajcie z poniższego przepisu jeszcze dziś. Składniki: 8 jaj w białych skorupkach 8 szklanek wody 1/4 małej kapusty czerwonej 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka kurkumy Przygotowanie: Pisanki
Moja Delicjasałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewkami, kiełkami i białym serem typu włoskiego . Moja propozycja na lekką kolacje lub drugie śniadanie do pracy . Sałatka jest bardzo kolorowa, więc będzie świetną ozdobą wielkanocnego stołu (polecam wówczas najpierw na dno miski wlać dressing, na niego delikatnie ułożyć warstwę sałaty, posypać rzodkiewką, ogórkiem, kiełkami i serem – i wszystko wymieszać dopiero przed samym nakładaniem na talerz
Moja DelicjaBabka majonezowa to jedna z tych , która jest ciastem awaryjnym gdy brak czasu na zabawę w kremy czy czekanie na rosnące drożdże . U nas na pewno tradycyjnie zagości na Wielkanocnym stol Artykuł Babka Majonezowa pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Zbliżają się Święta Wielkanocne a z nimi kojarzy nam się najbardziej biała kiełbasa. Zaczęliśmy już trochę z nią eksperymentować, czego wynikiem jest pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym! Jeśli lubicie chrzan i odrobinę związanej z nim pikante Artykuł Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Babki najczęściej przygotowujemy na Święta Wielkanocne, jednak nie ma żadnych przeciwwskazań, aby przygotować takie ciasto bez okazji. Moją ulubioną babką jest babka cytrynowa i przygotowuję ją kilka razy w roku. Jest ona mocno cytrynowa w smaku, a Artykuł Babka cytrynowa pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Wprawdzie majówka zbliża się wielkimi krokami i wypadałoby raczej myśleć już o grillu, to ja jednak jeszcze w świątecznym nastroju zaprezentuję Wam naszą wielkanocną babkę. Kocham czekoladę, a co za tym idzie moje wypieki często mają w sobie coś z czekolady. I właśnie dlatego na Święta pojawiła się mocno czekoladowa babka z równie mocno czekoladową polewą i czekoladową dekoracją (która
Na kulinarnym poligonieroku Święta Wielkanocne zapowiadają się nieco inaczej niż zwykle, ale niech nas żaden wirus nie pokona! Nie damy się! Niech na naszych stołach się dzieje, niech pojawią się nasze ulubione potrawy, kwaśne żurki, soczyste pieczenie, kolorowe jajka, sałatki i oczywiście osładzające każdą chwilę słodkie ciasta. A skoro Wielkanoc, to i mazurek musi być. Moim faworytem zawsze były mazurki kajmakowe
Na kulinarnym poligoniewielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Jest ona doskonałym dodatkiem do żurku, ale oprócz tego można ją podać jako samodzielne danie. Mój Smakosz jakiś czas temu odkrył u swojej teściowej kiełbasę białą w piwie. Od tego czasu żadna inna być nie może, żadna pieczona, z kapustą, śliwkami czy innymi różnościami. Biała kiełbasa ma być w piwie i już! Zatem
Na kulinarnym poligoniePozostajemy w klimacie świątecznym, czyli jeszcze coś słodkiego typowego na wielkanocny stół. Tym razem chyba jeden z moich ulubionych mazurków. A dlaczego ulubiony? A bo ma w środku czekoladową chrupiącą warstwę, czyli mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową. Jest słodko, kolorowo, jest pysznie :) Mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową Składniki: Ciasto
Na kulinarnym poligoniebędę, bo pączki to pączki, a mazurek to mazurek. A człowiek się starał... :) Mój różany mazurek jest słodki, pachnący, aromatyczny i zwiastuje nadejście pachnącego różami lata. Idealny deser na wielkanocny stół. Mazurek różany Składnik i: Ciasto: 1) 175 g mąki pszennej 2) 1 żółtko
Na kulinarnym poligonie