Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem 140Prosta, ale pyszna sałatka, która idealnie pasuje nie tylko na co dzień, ale także na wielkanocny stół. Robi się ją szybko, wystarczy pięć składników i mamy wiosenny dodatek do świątecznego śniadania lub obiadu. Ta sałatka to tez świetne wykorzystanie brokuła, który zaczyna wam w lodówce przekwitać, czyli różyczki żółkną. Takie świąteczne zero waste. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zakwas na żurek na dwa sposoby 177Zakwas na żurek możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy, bardziej znany to zakwas z mąki żytniej, wody, dodatków takich, jak czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna
Tajemnice Smaku
Kruche straciatella z bakaliami 126Pyszne ciacho, które wyglądam przywołuje wiosnę! Moc bakalii przyjemnie chrupie, pyszności! Polecam do kawki, a także wielbicielom mazurków- na wielkanocny stół. Co nam trzeba? Na ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki Ja używam niezmiennie od Młynomag 200g masła| 100 g cukru trzcinowego Dodatkowo: konfitura z dzikiej róży (jak brak to inna owocowa) -250g opakowanie 200ml śmietany
Latosiowydom
Fioletowe jajka (marynowane w czerwonej kapuście) 229Dziś zapraszam Was na kolejną kolorową wielkanocną inspirację. Tym razem są to fioletowe jajka marynowane w czerwonej kapuście. Poprzednio pokazywałam Wam jajka na żółto → jajka marynowane w curry i jajka na różowo → marynowane jajka . Teraz przyszła kolej na kolor fioletowy. Pięknie wyglądają na świątecznym stole. Można je jeść z odrobiną majonezu, sosem tatarskim lub chrzanowym. Kulinarne inspiracje
Kulinarne przygody Gatity
Migdałowy baranek 163Moja wersja tradycyjnego świątecznego baranka, który nie wymaga pieczenia. Migdałowy baranek swoim smakiem z pewnością zaskoczy domowników, a wyglądem udekoruje wielkanocny stół. Składniki: 550g mleka w proszku 4 łyżki masła extra 350g cukru pudru 1 ziemniak 1 jajko 7ml ekstrakt naturalny migdał 2 perełki czarne – posypka masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Formę baranka dokładnie wysmarować masłem. 2. Ziemniaka ugotować
Szalona Kuchnia Eweliny
Jajka z nutą chrzanu faszerowane łososiem 157Jajka na twardo faszerowane masą z żółtka, delikatnym wędzonym łososiem, wyrazistym ostrym chrzanem i posypane pachnącym świeżym szczypiorkiem z pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski. Składniki: 7 jajek 100g wędzonego łososia 2 łyżki majonezu 1 łyżka tartego chrzanu 4 łyżki posiekanego szczypiorku kilka kropel soku z cytryny sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie
Szalona Kuchnia Eweliny
"Zając wielkanocny" mazurek migdałowo-kajmakowy 173Niewątpliwą zaletą domowych mazurków jest to, że mogą wyglądać tak, jak sobie je wyobrazimy. Mazurek na moim wielkanocnym stole każdego roku wygląda inaczej. Ten przybrał kształt świątecznego zająca
Przepisy Kulinarne
Berneńska babka czekoladowa 194racji tego, że zbliżają się święta pomyślałam, że upiekę jakąś babkę. Tę znalazłam na blogu Słodki Sentyment. Babka jest mocno czekoladowa, po prostu pyszna. Będzie wspaniale prezentowała się na wielkanocnym stole. Polecam z całego serca :) 250g gorzkiej czekolady (może być mleczna czekolada) kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 1/2 szkl cukru 6 jajek 1,25 szkl mąki 2 łyżeczki
Smakołyki Asi
Sernik cytrynowy (bez glutenu i białego cukru) 191Mimo obecnej sytuacji święta Wielkanocne już niedługo! Według nas oprócz babki cytrynowej na stole musi pojawić się sernik. Wszyscy wiedzą, że serniczki to nasza miłość 💚 Tym razem postawiłyśmy na klasykę czyli serniczek cytrynowy jednak udekorowany w jajeczka. Jak widać efekt jest bardzo ciekawy i do tego bardzo łatwy w wykonaniu 😍 Składniki (śr: 20 cm): Spód
Candy Pandas
Kotleciki z białej kiełbasy w aromatycznym sosie chrzanowym 154Nowatorskie danie Wielkanocne z pewnością będzie hitem świątecznego stołu. Biała kiełbasa w postaci pachnących kotlecików w wyrazistym sosie chrzanowym, z aromatyczną świeżą natką zachwyci swoim smakiem Waszych gości. Składniki: Kotleciki: 650g surowej białej kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz sól bułka tarta olej świeża natka z pietruszki do posypania dania Sos chrzanowy
Szalona Kuchnia Eweliny
Kokosowy mazurek z truskawkami 153Moja wersja tradycyjnego, niskiego, słodkiego ciasta kuchni polskiej, pieczonego w okresie Wielkanocy, z kruchym spodem pokrytym truskawkową konfiturą, która idealnie komponuje się z warstwą masy kokosowej. Wielkanocny mazurek to również piękna ozdoba świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła ekstra 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka
Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasta na Wielkanoc 176Wielkanocne przepisy na babki, babeczki, serniki i inne świąteczne wypieki. Babka pomarańczowa Sernik z truskawkami Babka z truskawkami i kawałkami czekolady Sernik z brzoskwiniami Babka limonkowa Sernik z kremem i owocami Babeczki z jabłkami Sernik kajmakowy a'la snickers
Passions hobbies life
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI I SZCZYPIORKIEM 125Coś na nudne, tradycyjne śniadanie. Tak właśnie, jajka faszerowane nie muszą być spożywane tylko na wielkanocnym stole. Taka propozycja śniadania jest nie tylko pożywna i syta, ale i wygląda odświętnie i elegancko. W sam raz coś dla gości lub po prostu odmiana dla tradycyjnych kanapek z szynką i serem żółtym. SKŁADNIKI: 4 jajka 4 średniej wielkości pieczarki pół pęczka
Calzonella.com
Okrągły chlebek na żurek 140się jednak obyć bez tradycyjnego chlebka, który spełnia zarazem funkcję miseczki. Właśnie dlatego dziś pokażę Wam jak zrobić pyszny, okrągły chlebek na żurek, który świetnie sprawdzi się na Waszych Wielkanocnych stołach. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉 Składniki: 500 g mąki chlebowej pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 7g 1½ łyżeczki soli 1½ łyżeczki cukru 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy
Mostek w kuchni
Buraczane placuszki z łososiem i kaparami - bez glutenu 214tekstur, rozbudzając tym samym kubeczki smakowe do wiosennego tańca ze skandynawską nutą :) Proste w przygotowaniu, wyraziste w smaku i delikatne w kolorach, mogą stać się także świetnym urozmaiceniem wielkanocnego menu. Pieczcie buraczki i niech dookoła będzie trochę bardziej różowo...szczególnie na talerzach, a potem niech rozleje się dobro po całym wnętrzu! Buraczane placuszki z łososiem i kaparami - bez glutenu Potrzebujesz
Kuchnia w Słońcu Skąpana