Święta bez pierogów to nie święta. W domu, to zawsze ja jestem pierogatorem. Robię ciasto, i farsz, i pierogi radośnie zaklejam. Czasami ktoś się przyłączy do pierogów lepienia. I jest fajnie, i miło, i tak świątecznie. ;) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
Życie zamknięte w smakuktóre zostało nazwane ciastem mlecznym. Po jego przygotowaniu w cieście nie znalazłam nic co by przypominało smak ciasta mlecznego, lecz bardziej pasowała mi nazwa lekki piernik. Zawsze na święta przez ponad tydzień czasu przygotowuje piernik, który po upieczeniu zachowuje świeżość do 4 tygodni, […] The post Lekki piernik appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekDziś zapraszam na sernik krakowski, który pojawia się u nas na każde święta. Tradycyjny sernik z kratką z kruchego ciasta ma w sobie coś magicznego. Ilekroć go upiekę, znika błyskawicznie. Zresztą nie ma co się dziwić bo jego intensywny, klasyczny smak(...)pozwala przejść obok niego obojętnie. Tajemnicą jego smaku jest użycie prawdziwego, u mnie swojskiego, twarogu. Jest trochę pracy przy mieleniu, lecz warto podjąć wyzwanie i przygotować ten sernik na Święta. Polecam! Składniki na sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką na formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozpustne gotowaniefistaszki, popcorn, czy prażony solony słonecznik. Ciasto miało być na Święta, ale udało mi się zamrozić jedynie cztery kawałki, które notabene właśnie odmrażam do kawy :) Na Święta zrobię nowe, polecam i Wam! Składniki na czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami na formę o wymiarach 24x28 cm: CIASTO KRUCHE: 150 g mąki 150 g zimnego
Rozpustne gotowanieszklanka pszennej, 1/2 kukurydzianej a nawet lepiej ciut więcej kukurydzianej niż pszennej) 2 łyż. proszku do pieczenia zapach owoce lub twarożek na słodko, ewentualnie mak... (można na święta BN zrobić mieszankę jedna kupka twarożku na słodko druga - maku, albo wykorzystać owoce od kompotu, które z reguły zostają...) mleko 1 duże jabłko Cukier + jajka - zmiksować + margaryna - zmiksować(...)mąki są ważne, bo wtedy ono jest takie delikatne i nie za suche, a w dodatku piękny kolor ma, chociaż z wierzchu nie wygląda powalająco * my z mamą na święta dajemy kupki maku na przemian z kupkami twarożku, zamiast owoców * jabłka muszą na wierzchu być starte, mają inny smak niż krojone, a pod spodem są owoce.... piszę ponieważ
Tradycyjna kuchnia inaczejJako że święta tuż tuż to przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji na ten okres Dzisiaj przedstawiamy alternatywę dla pierogów z kapustą i grzybami na święta, którą są ravioli z nadzieniem z grzybami i z kaszą gryczaną. Na pewno posmakują każdemu Składniki na ciasto: - 400 g mąki - 1 jajko - 2 żółtka - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody
Kuchenne WariacjePasztet dość często gości na naszym stole i to nie tylko od święta. Nie jest jednak tak wykwintny i bogaty jak ten dzisiejszy zrobiony, wg starej receptury Marii(...)Disslowej, w ramach IV edycji konkursu Gotujemy po polsku , nad którym patronat objął agregator blogów kulinarnych zPierwszegoTłoczenia.pl . Z reguły wykorzystuję do niego mięso z rosołu, a tylko na święta robię wersję ekstra np. taką jak ta prezentowana poniżej”. Czytaj więcej
Wiem co jemnieskromna :) Myślałam, że kajmakowy to szczyt słodkości, ale ten bardzo mu dorównuje :) Ważne, żeby użyć konfitury jak najlepszej jakości - ja miałam domową . To już prawdopodobnie mój ostatni post przed Świętami, dlatego życzę Wam spokojnych, wesołych, słodkich :) i spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Wielkiejnocy. Do zobaczenia po świętach :) MAZUREK RÓŻANY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI przepis autorski // mazurek
chili & sugarŚwięta święta i teraz czas na sylwestra..;) Dla tych którzy zostają w domu i nie bawią się na wielkich balach zostawiam przepis na świetna przekąska na domówkę sylwestrowo-noworoczną...Prosto łatwo tanio i smacznie! Składniki 12-13 parówek dobrej jakości 2 opakowania ciasta francuskiego świeżego 1 jajko 2 łyżki mleka ziarna słonecznika
Wanilia i Kardamoncoś od siebie, by było jeszcze lepiej. I za każdym razem jestem niesamowicie dumna z efektu. <3 Teraz niestety muszę przejść przez traumę "nie ruszaj, to na święta"... i chyba zaopatrzyć się w pancerną zamrażarkę. 1 mała główka białej kapusty 800g kapusty kiszonej 500g szynki wieprzowej 300g łopatki wołowej 200g kiełbasy jałowcowej 100g suszonych śliwek garść suszonych(...)bigos powinien "odstać swoje", by nabrać odpowiedniego aromatu. Odpowiedni czas to około dwóch dni w lodówce. U mnie stoi tyle na balkonie, po czym mrożę go, by czekał na święta... ciężko wytrzymać, by nie nie zjeść
Kuchenna Kontrrewolucyamasz książek kucharskich? Dokładnie 6 :) I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory nie mam w swoim zbiorze żadnej książki Jamiego (patrz punkt 5). Idą święta, więc jeśli ktoś posiada zbędny egzemplarz to chętnie przygarnę^^. Poza tym, mam całe mnóstwo czasopism kulinarnych, które namiętnie kolekcjonuję i to zazwyczaj z nich czerpię swoje inspiracje(...)teraz-tarta.blogspot.com/ Moje pytania: 1. Jaką przyprawę najczęściej stosujesz w kuchni? 2. Twój słodki sposób na rozgrzewkę. 3. Gdy za oknem pada deszcz... 4. Jakiej muzyki aktualnie słuchasz? 5. Święta pachną dla mnie... 6. Twoja ulubiona potrawa z dzieciństwa. 7. Twój ulubiony kolor lakieru do paznokci to? 8. Czy jest coś, co kolekcjonujesz? 9. Twój popisowy wypiek lub danie
My simple kitchenkomentować?;) Od dzisiaj rozpoczynam wielkie ciasteczkowanie na blogu:) W tym tygodniu znajdziecie tutaj przepisy na ciasteczka, które znajdą się na moim świątecznym stole:) Pozostałe świąteczne przepisy opublikuję raczej po świętach bo nie mam w zwyczaju przygotowywać potraw wcześniej. W moim domu nie popełnia się dużo wypieków z okazji świąt. Z ciast tradycyjnie jest drożdżowy makowiec mamy i piernik(...)staropolski, który wychodzi spod moich rąk. Za to jest cała fura ciasteczek:) Serio, serio:) Przynajmniej pięć różnych rodzai tych małych słodkości musi się znaleźć w puszkach przed świętami. Oprócz tych tradycyjnych, które pojawiają się za każdym razem, co roku wybieramy jakiś nowy przepis ( no przecież nudą nie może wiać;)). W tym roku wybraliśmy kokosowe rogaliki. Kokosowe
My simple kitchengotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także smakują wybornie. No bo święta bez piernika to nie święta^^ Skorzystałam z przepisu znalezionego na tej stronie ( klik ) Składniki: 500 g mąki 1 jajko 250 g miodu 80 g smalcu 150 g margaryny 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru
My simple kitchenPiekła (i nadal je piecze) moja babcia na każde święta. I powiem Wam, że to nie na prezenty, ale właśnie na te ciastka cieszyłam się najbardziej na święta! Uwielbiam ich smak. Niby niepozorne maślane ciasteczka ale nie mają sobie równych :) Pieczone tylko na samym maśle. Piekła je zawsze również moja mama. Teraz piekę
My simple kitchenKochani, jak cudownie że mogę już do Was powrócić! I od razu przepraszam, że tak dłuuuugo mnie nie było ... Ale wiele się działo, nowe plany osobiste, wyjazd, Święta, Sylwester ... Ech ... Jednak po powrocie czekała na mnie niespodzianka od Was - sprawdziłam statystyki! Kochani, bardzo dziękuję za tyle wyświetleń! Nie spodziewałam się jako początkująca blogerka aż takiego zainteresowania! Wygląda(...)roboty a Wam bardzo dziękuję! Pragnę również złożyć wszystkim życzenia Szczęśliwego Nowego Roku! A teraz wracam do przepisu - może niektórzy z Was uznają, że pomyliły mi się Święta, bo żurek to zupa wielkanocna. Otóż nic bardziej mylnego ... Znam tylko dwie zupy, które tak wspaniale stawiają na nogi i "ratują życie" po intensywnym używaniu życia towarzyskiego
Garniec Magalie