Jajeczne sałatki bardzo kojarzą mi się ze świętami. Moją ulubioną bez której nie wyobrażam sobie świąt jest sałatka pieczarkowa ! Lecz dzisiaj - mała odmiana - sałatka mimoza ! Przygotowana z dużą ilością jajek, ułożona warstwowo - znakomicie sprawdzi się zarówno na wigilii, jak w dalsze dni świat, a także w każdy inny nieświąteczny dzień. Składniki: 6 jajek 100 g żółtego sera
Taste Therapyswoim smakiem i zapachem przypominają nam o nadchodzących świętach. Ich przygotowanie zajmuje dużo czasu, ale na szczęście możemy, a nawet powinniśmy je zrobić kilka lub kilkanaście dni przed świętami. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnepotrzebne składniki do ich przygotowania. Sprawdź swoje szafki, spiżarkę aby upewnić się czego ci jeszcze brakuje. Zrób zakupy kilka dni wcześniej (szał świątecznych zakupów jest tym większy im bliżej Świąt) 3. Przygotuj część potraw wcześniej i zamroź. Nie zostawiaj wszystkiego na ostatnią chwilę. Jeżeli możesz to przygotuj część potraw wcześniej i zamroź np. pierogi, uszka, gołąbki. 4. Zaangażuj domowników(...)jest nieoceniona! Skorzystaj z pomocy bliskich, na pewno dla każdego znajdzie się jakieś ciekawe i pożyteczne zajęcie :) 5. Zaplanuj budżet Duże wydatki to kolejny poważny problem pojawiający się podczas Świąt. Często nie mamy kontroli nad wydawanymi pieniędzmi, w efekcie sięgamy po karty kredytowe. Dlatego warto z wyprzedzeniem zaplanować swoje wydatki i określić swoje możliwości finansowe. 6. Baw się dobrze
Tradycyjna Kuchniakruche. Nie wiem czy zmiękną przed świętami bo wszystkie zostały zjedzone zaraz po wyjęciu ich z piekarnika. Nie szkodzi, pewnie będę piekła pierniki jeszcze nie raz przed tymi Świętami. Uwielbiam pieczenie pierniczków w gronie najbliższych, to najpiękniejszy czas. Składniki: 500 gram mąki + odrobina do podsypania skórka otarta z dwóch pomarańczy 2 duże jajka szklanka cukru pudru
Mango Papajaostia – opłatek pastore – pasterz presepe – szopka Re Magi – Trzej Królowie regalo – prezent renna – renifer San Nicolò – Święty Mikołaj stella di Betlemme – gwiazda betlejemska Buon Natale – Wesołych Świąt
Bon Ton Italiajedno z dań, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej
Kuchnia Pauletteschociażby podczas nadchodzących świąt? Polecam. Oprócz książki polecam Wam także na zbliżającą się Wielkanoc pyszny mazurek bakaliowy z kwestii smaku. Mazurki są stałym elementem kultury kulinarnej naszych wiosennych świąt. Różnie się je przygotowuje, ale kilka zasad jest stałych: cieniutki spód, masa lub pomada z bakaliami i … słodycz. Tak! Mazurki MUSZĄ być słodkie. Niektóre są nawet bardzo słodkie
W mojej kuchniżurawina kojarzy się jako nieodłączny dodatek świąt pisałam przy przepisie na wafle z masa śmietankową ( tu ). Tym razem moje żurawinowe zapasy wykorzystałam do świątecznego wieńca drożdżowego, no może zamiast typowego wieńca jaki był w planie mam ciasto (mój wieniec trochę za bardzo wyrósł), ale nie zmienia to faktu, że zrobiło się smacznie i zapachniało już coraz szybciej zbliżającymi się(...)świętami. Czas zacząć myśleć nad prezentami i świątecznym stołem. Nawet Pablo wyczuł tą atmosferę i jak zwykle z zainteresowaniem podszedł do sesji zdjęciowej. CIASTO DROŻDŻOWE z ŻURAWINĄ i MARCEPANEM Składniki: ciasto: 300 g mąki 1 jajko 1/3 szklanki cukru 50 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 75 g masła (trzeba rozpuścić) masa żurawinowo - marcepanowa: 1,5 szklanki żurawiny
Bon appetit mon amieBlueberry Corner by "jagodzianka" Walentynki to święto zakochanych – w Polsce świętowane od niedawna. Nie jestem wielką fanką tego święta, ale jakiś akcent walentynkowy … Przeczytaj cały artykuł Post Walentynkowe babeczki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerzielona fasolka, brukselka i słodkie ziemniaki, w najróżniejszych formach, najczęściej zapiekane, tzw. casserole. No i oczywiście słynny, niezastąpiony sos żurawinowy. Słodka żurawina do mięsa, to podstawa tego święta. Dla mnie osobiście jest ona zazwyczaj zbyt słodka, ale jako mieszkaniec Kalifornii odkryłam, że wiele osób dla urozmaicenia smaku dodaje do sosu pomarańcze. To właśnie one sprawiają, że sos jest
Jem więc JestemPierwszy dzień Świąt Bożego(...)Narodzenia. W południe wybraliśmy się na długi spacer po Krakowskim Przedmieściu. Wypiliśmy kawę w kawiarni - najlepszą jaką do tej pory piłam. Nie wiem czy ziarno dobre, czy atmosfera świąt to sprawiła. Ale zakupiliśmy 200 gram do domu. Po powrocie odgrzany karp w pysznym sosie. Przepis pochodzi od Małgosi z Igraszek losu. Ten sos zostanie przysposobiony do innych
AZgotuj!Należę do tych osób, które uwielbiają klimat świąt, gwar przygotowań i atmosferę z tym związaną. Okres ten kojarzy mi się z zapachem pieczonych ciast i ciasteczek(...)aromatycznych suszonych owoców. Podczas przygotowań w mojej kuchni można usłyszeń niemilknące dźwięki świątecznych piosenek, które umilają mi gotowanie. Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami to obowiązkowa pozycja podczas każdych moich Świąt Bożego Narodzenia. Przepis ten, odziedziczyłam po mojej babci i muszę przyznać, że smakują wyśmienicie. Już same w sobie są bardzo smaczne, a gdy dodaje do nich co nieco dekoracji
Taste Therapytrzy, gdyż po Świętach jest niedziela :)) kiedy nie wszyscy mamy już taką wielką ochotę na śledzie i inne ryby. Dlatego moja propozycja na Pierwszy i Drugi Dzień Świąt to rozpływający się w ustach schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, który świetnie współgra z klimatem Świątecznym. Myślę, że tak przygotowane mięso będzie idealną
Mango PapajaŚwiąt pozostało już tylko kilka dni a ja nadal zasypuję Was słodkościami. Myślę(...)już jedno z ostatnich Świątecznych ciast w tym roku, na następne będziecie musieli poczekać kolejny rok. Nie mniej ta jedna z ostatnich pozycji jest wyjątkowa. Pachnie i wygląda Świętami, jest wykwintna, mocno piernikowa, czekoladowa. Jest niebem w gębie. Składniki (na formę 20 cmx 20 cm): Na piernikowy spód: 5 gram proszku do pieczenia10 gram mąki ziemniaczanej 70 gram mąki
Mango Papajaświętach...jak ten czas leci. Jeszcze niedawno były przygotowania, urlop, wyjazd do domu rodzinnego, a tu...już po Sylwestrze. Dziś przedstawiam mały fotoreportaż ze świąt. Kilka zdjęć, wspomnień pięknych chwil spędzonych w domu w Suwałkach. Chwilo trwaj! Czytaj więcej
Ana Mari's world