Prosto ze słonecznej Sycylii przyjechały do mnie w małej skrzyneczce ekologiczne pomarańcze. Ci, którzy pamiętają odległe czasy, wiedzą ile radości na Święta sprawiały te cytrusy. Dziś, choć łatwo dostępne to także cieszą – wiadomo, że zimą smakują najlepiej. Na początku grudnia coraz częściej słyszymy w sklepach „ Pani, a mandarynki to już słodkie są? A pomarańcze można już(...)wręcz przeżyłam szok – jakie to dobre! Ma zupełnie inny smak. Taki prawdziwie pomarańczowy. I niesamowicie pachnie. Teraz i ja, i mama, robimy taką co roku. Jeśli na Święta usiedliście przy stole, zjedliście kilka pomarańczy i idziecie wyrzucić skórki… pomyślcie, że może warto przerobić je na coś pysznego. Domowa skórka pomarańczowa w małym słoiczku z uroczą wstążką
Poezja smakuzdążyłam z pasztetami na święta. Nawet nie tyle nie zdążyłam, co na śmierć o nich zapomniałam. Na ratunek przyszła czerwona soczewica, kasza jaglana, suszone grzyby i całe mnóstwo przypraw. Nikt(...)dzień je mięso nie kręcił przy nich nosem. A ja sama ‘zapchałam się po korek’ podjadając pasztet przy doprawianiu masy. Prosto, szybko i zdrowo. I nie tylko od święta! Szklankę kaszy jaglanej płuczemy w gorącej wodzie na sicie, następnie parzymy ją świeżo zagotowanym wrzątkiem. Pozwoli to pozbyć się goryczy z kaszy. Zalewamy dwoma szklankami wrzątku, dodajemy połamane suszone
Karo in the Kitchenchwilę przed Świętami chcę się jeszcze z wami podzielić przepisem na ciasto imbirowe. Lubię ciasta, które są smaczne, a przy tym nie wymagają dużego nakładu pracy. Moja mama ostatnio stała się wielką fanką pieczenia i nałogowo ogląda programy kulinarne. Żeby tego było mało korzysta również z książek kucharskich, które wypożycza z biblioteki. Ostatnio pożyczyła mi malutką książkę z przepisami(...)pokryły wierzch. Posypujemy gruszki cukrem trzcinowym. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu wyjmujemy z blaszki i gotowe. Przed Świętami to ostatni wpis, więc przy okazji chcę Wam życzyć zdrowych, spokojnych Świąt
Niebieski kubek z kawaKochani! Z okazji świąt Bożego Narodzenia chciałam Wam życzyć wszystkiego co najlepsze. Aby były one przepełnione radością, ciepłem(...)domowego ogniska i spotkaniami z najbliższymi. Aby były również okazją do odpoczynku i ucieczki od trosk dnia codziennego. Aby prezenty i suto zastawiony stół nie zasłoniły prawdziwego sensu tych świąt - okazji do bycia z tymi, których się kocha. Wesołych Świąt
My simple kitchenkochani! Święta tuż, tuż i osobiście przestawiam się już na tryb offline, żeby dać sobie czas na spokojne przygotowanie domu i stołu ale oczywiście gdzieś z tyłu głowy ciągle czuję myśl, że cały czas jeszcze ludzie szukają przepisów świątecznych "na szybko", takich co nie wymagają dużo pracy, a dają szansę na satysfakcję smakową bez konieczności siedzenia w kuchni(...)smak, - zagotowany agar dodałam do zalewy, dołożyłam łyżeczkę oleju i dopiero tym zalałam kotlety. Już wiem, że nie ma mowy o próbowaniu jutro rano, jeśli chcemy mieć coś na święta, to jest pyszne! Miłych i zdrowych, i do zobaczenia! :) P.s. Do zalewy na galaretkę sugeruję użyć mniej octu albo dolać na koniec czystej wody, co właśnie uczyniłam przerabiając
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwszystko się zmieści! Niestety wraz z moim mężczyzną pojawiamy się tam jedynie na chwile, gdyż następnego dnia jedziemy do Warszawy, by spędzić święta u mojego taty. Te święta będą w rozjazdach i niestety nauka nie odpuści mnie na krok.. miejmy nadzieję, że wszystko uda się pogodzić i wyrobię się ze wszystkim na czas, przy okazji
Be Fit Be Strongtamtym roku był placek do barszczu, więc w tym postanowiłam coś zmienić. A że jestem leniwa, to chciałam zrobić wcześniej, zamrozić i wyciągnąć w święta "na gotowo". Stąd pomysł na takie pierożki, które podpowiedziała mi Gosia(...)bloga Moje gotowanie i blogowanie . Oczywiście nie obyło się bez próbowania i zarówno mi jak i Mężowi posmakowały, więc reszta wylądowała w zamrażalnikach: moim, Mamy i Teściowej :) W święta będą jak znalazł do barszczu pozostałego z Wieczerzy Wigilijnej. Zdążycie je zrobić i Wy, bierzcie się więc do pracy :) Składniki na ok 45 sztuk: Ciasto: 900g mąki + do podsypywania
Kuchnia w czekoladziepodzielę się z Wami tym przepisem i pomysłem. Na pewno będziecie chcieli w okresie świątecznych dla swojej rodziny, swoich gości przygotować coś innego, czymś zaskoczyć. Jak wiadomo Święta tak czy siak, to czas stania w kuchni, pichcenia i ten przepis pozwoli Wam zaoszczędzić czasu i kłopotu. A sukces gwarantowany! Do przygotowania mousse z tuńczyka potrzebujecie: – 2 puszki(...)opakowaniu. Całość przelewamy do naczynia i wstawiamy na noc do lodówki. ps. zamiast majonezu i śmietany możecie śmiało dodać jogurt np. grecki A wy co przygotowujecie rybnego na Święta
Szybko Tanio Smaczniespotkać z najbliższymi przy jednym stole. Usiąść, porozmawiać, tak na spokojnie. Wspólne ubieranie choinki, szykowanie potraw i ten zgiełk w kuchni ” na chwilę ” przed przyjściem gości. W świętach nie lubię … tego, że zostały sprowadzone do poziomu komercyjnego, że zostały w pewien sposób pozbawione ducha i całej magii. Denerwuje mnie i dlatego unikam zakupów w tym okresie(...)lata to właśnie tu, w tym mieszkaniu, w którym obecnie mieszkamy spędzałam wigilię. Ciocia zawsze miała prawdziwą choinkę, zawsze wielką, prawie do sufitu. Książka, którą kojarzę ze świętami .. do głowy przychodzi mi : „Opowieść wigilijna” Dickensa. Z prostego powodu.. każdy z nas potrzebuje ciepła, miłości, wsparcia drugiej osoby. A jak śpiewał Rysiek Riedel ” samotność to taka
Niebieski kubek z kawastąd jego potoczna nazwa. Z tego co pamiętam, piegus kiedyś często pojawiał się u mnie w domu, szczególnie wtedy gdy mamie zostawały zbędne białka. Zgodnie z tradycją w święta Bożego Narodzenia na stole(...)może zabraknąć potrawy z dodatkiem maku bo jest on gwarantem pomyślności i dostatku w nowym roku. Jeśli zostaną Wam białka koniecznie zróbcie pieguska. Polecam nie tylko na święta :-) Składniki: 200 g mąki pszennej 200 g suchego maku 200 g cukru 200 g masła 200 - 250 g białek (7-8 sztuk) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
maniapieczeniaPomarańcze to nieodzowny element naszych polskich świąt. Właśnie teraz jest na nie sezon i teraz są najlepsze. Uwielbiam zapach pomarańczy, nie tylko tych świeżych ale też właśnie tych suszonych. No i nie tylko pomarańczy - bo suszyć można mandarynki, limonki, cytryny i inne cytrusy. W domu pięknie będzie pachnieć a taka ozdoba niesamowicie ożywi stroik czy drzewko świąteczne. Suszenie(...)jakiś czas. Metoda 4 i najłatwiejsza. Korzystamy z suszarki do grzybów - suszymy tak długo aż osiągniemy pożądany efekt. Około 6-8 godzin. Kochani, jest to prawdopodobnie ostatni wpis przed Świętami, także życzę Wam zdrowych, wesołych, pysznych, rodzinnych i udanych Świąt Bożego Narodzenia. Pozdrawiam ciepło, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnytego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik na Święta Bożego Narodzenia! Zapraszam! PIERNIK MŁODEJ GOSPODYNI: Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 250 g cukru - 250 g miodu - 2 jajka(...)zastygnięciu polewy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w zimne miejsce na dwa dni. ;-) Czekamy cierpliwie! ;-) Po tym czasie jest gotowy do jedzenia. Jeśli upieczecie go maxymalnie do środy na Święta będzie idealny! Piernik im dłużej leżakuje tym lepiej smakuje. Ja swój przechowuje w lodówce. Życzę Wam udanych wypieków! Samych pyszności! Buziaki! PRZEPIS ZGŁASZAM DO AKCJI KULINARNEJ STWORZONEJ PRZEZ
SMYKWKUCHNIPora na kolejną odsłonę wyzwania Nastrój się pozytywnie na Święta. Tym razem, w myśl ogólnie przyjętej ostatnio praktyki, i by sprawdzić czy to ma sens, postanowiłam przypomnieć, jednocześnie aktualizując, wpis(...)który zagościł na Krzywej Prostej niemal rok temu. Ciekawi czy nie stracił na świeżości? Wigilia to ta jedyna kolacja w roku, która z natury swej […] Post Najsmaczniej w Święta czyli bez jakich potraw Wigilia się nie uda? pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta
Krzywa ProstaWigilię (i święta) spędzam poza domem. Nie mam okazji do obmyślania świątecznego menu i, będąc zupełnie szczerą, nie spędza mi to snu z powiek. Jedyne, co na święta przygotowuję, to kutia. Na nią przepis już niebawem. A tymczasem bawię się w kuchni planując poświąteczny obiad rodzinny. Zaczęłam
Gotuj z Blue Ravenzabraknąć pierniczków, dzieci je uwielbiają. U mnie oprócz pierniczków orkiszowych w tym roku zagoszczą także bezglutenowe, to dla tej części rodziny, która nie jada glutenu. A skoro w święta powinny się znaleźć pierniki, to i takowe u nas powstały. Ta wersja pierników jest dla tych wszystkich, którzy z różnych przyczyn glutenu jeść nie mogą lub nie powinni (choroby(...)pyszne... :-) Można do nich przygotować lukier, ale można również zajadać i bez niego. U mnie lukier marcepanowy i posypka z orzechów i migdałów, oraz trochę czekolady, w końcu to Święta... ;-) Polewa marcepanowa: Kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Mieszając dolewamy stopniowo kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy pierniki pędzelkiem kuchennym i posypujemy ulubionymi
Smaczne Zdrowe